Finse draai ten faveure van bankenfonds EU

3 Connecties

Relaties

Finland Bankenunie

Organisaties

Europese Unie (EU)
3 Bijdragen

Draaien Duitsland en Nederland straks mee met Finland? Dat kunnen economen zich afvragen nu de Finse premier Jyrki Katainen ineens voorstander is van een Europees bankenfonds.

Finland heeft zich geschaard in het kamp van de Franse president Francois La Hollande, hartstochtelijk pleitbezorger van een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel in de eurozone. Daarmee is de Scandinavische republiek de eerste noordelijke EU-lidstaat aan de wensen van de zuidelijke eurolanden tegemoet komt. Die verrassende conclusie kan worden getrokken na een interview van de Finse minister-president Jyrki Katainen door The Wall Street Journal.

 

Volgens Katainen zouden Europese banken naar Amerikaans voorbeeld beschermd moeten worden door een drievoudig mechanisme. Deze drie-eenheid bestaat uit een overkoepelende toezichthouder, een gemeenschappelijk bankenunie en een Europees depositogarantiestelsel. In dat garantiestelsel zouden de grote banken in Europa elkaars spaartegoeden garanderen, zo verklaart Katainen aan The Wall Street Journal.

 

Geld belastingbetalers besparen

Tegelijkertijd haast de Finse politieke leider zich te zeggen in de Amerikaanse zakenkrant dat 'het geld van de belastingbetalers bespaard zal worden', zodra zo'n fonds aangewend zal worden voor de herkapitalisering van noodlijdende banken.

 

Daarnaast is Katainen er voorstander van dat het Europese bankenfonds ook de bevoegdheid krijgt om in noodgevallen slechte banken te kunnen afslanken dan wel slechte bankonderdelen te kunnen scheiden van de goede bankonderdelen.

 

Nederland sceptisch

Nederland staat tegenover een bankenunie nog steeds op zijn zachts gezegd sceptisch. Zo uitte Jan Kees de Jager, demissionair minister van Financiën, kritiek op één van de gevolgen van een Europese bankenunie voor de financiële instellingen in ons land. De Jager vreest dat gezonde Nederlandse banken straks de dupe dreigen te worden van de zuidelijke en vaak financieel gammele EU-lidstaten.

 

Overigens is nog steeds niet bekend welke vorm de bankenunie in de eurozone gaat krijgen. Eervorige maand worden de politieke leiders van de eurolanden het alleen eens over het voornemen om een bankenunie te lanceren.

 

(L)