
De Panama Papers geven een onthutsend beeld van belastingontwijking door de rijken en superrijken van deze aarde. Veel groter dan de toch al zeer omvangrijke sommen geld die particulieren uit de greep van de fiscus houden, zijn echter de bedragen die grote (internationale) bedrijven met belastingontwijking verdienen. Ewald Engelen zet stevige vraagtekens bij de bereidheid van de Nederlandse overheid om met name deze laatste groep de voet dwars te zetten.
Het is een schatkamer aan spanning en sensatie gebleken, die 2,3 terabyte aan gelekte documenten die onder de hashtag #panamapapers nu al anderhalve week de media domineert. Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca heeft over een periode van veertig jaar een netwerk van 210,000 brievenbusmaatschappijen beheerd, ondergebracht in 21 buitengaatse jurisdicties, dat het vermogen van tienduizenden superrijken en/of supercorrupten ‘keurig’ buiten bereik van de fiscus heeft weten te houden.
Grote paniek
De gevolgen ervan zijn nu al gigantisch. De OESO heeft in grote paniek deze week fiscale experts bij elkaar geroepen om zich over de problematiek te buigen; de Europese Commissie heeft haastig haar fiscale verslagleggingseisen voor bedrijven aangescherpt; IJsland bevindt zich in een diepe politieke crisis; de Britse premier Cameron vecht op het moment van schrijven voor zijn politieke bestaan en heeft ontwijkhelpers strafrechtelijke sancties in het vooruitzicht gesteld; wereldwijd hebben belastingdiensten om toegang tot de gegevens verzocht; ook in Nederland zijn hoogwaardigheidsbekleders en ondernemers te kijk gezet als asociale vrekken.
Wie ook maar een beetje bekend is met de wondere wereld van belastingontwijking weet dat dit maar het topje van de ijsberg is
Hoezeer je dit vanuit het oogpunt van sociale rechtvaardigheid ook moet toejuichen (het is onverdedigbaar dat de sterkste schouders de lichtste lasten dragen), wie ook maar een beetje bekend is met de wondere wereld van belastingontwijking weet dat dit maar het topje van de ijsberg is. Niet alleen omdat het gaat om gegevens afkomstig van slechts één van de vele financiële dienstverleners (van Mossack Fonseca tot Loyens & Loeff, van Intertrust tot EY en van Dexia tot ABN Amro) die zich in buitengaatse belastingontwijking hebben gespecialiseerd, waardoor het dus een selectief licht werpt op de krankzinnige hoeveelheid geld die in deze schaduwwereld omgaat. Maar ook omdat de omvang van belastingontwijking door particulieren kleiner is dan de fiscale schade die belastingontwijking door multinationals veroorzaakt.
Honderden miljarden dollars
In zijn veelgeprezen boek The Hidden Wealth of Nations heeft de Franse econoom Gabriël Zucman een poging gedaan de kosten van de verschillende vormen van belastingontwijking (particulieren versus multinationals) voor de schatkist te ramen. Volgens Zucman is 8 procent van het mondiale particuliere vermogen via het soort constructies waarin Mossack Fonseca is gespecialiseerd, gestald in belastingparadijzen als de Maagdeneilanden, Panama, de Seychellen en Bermuda. Zucman raamt de misgelopen belastinginkomsten op pakweg 190 miljard dollar per jaar. Als het gaat om gederfde belastinginkomsten door ontwijking van multinationals, komt Zucman alleen al voor de Verenigde Staten op een bedrag van 130 miljard dollar per jaar. Als we ervan uitgaan dat grootbedrijven in Europa, Latijns-Amerika en Azië precies hetzelfde doen (en daar hebben we goede redenen voor), heb je het wereldwijd al snel over jaarlijks 400 tot 500 miljard dollar. Ruim twee keer de schade die belastingontwijking door particulieren veroorzaakt.
Verschillende specialismen
Het academisch onderzoek naar belastingontwijking staat nog in de kinderschoenen. Als je het beschikbare materiaal naast elkaar legt, doemt het beeld op van twee, deels overlappende, deels los van elkaar bestaande financiële netwerken, waarvan het ene is gespecialiseerd in belastingontwijking door particulieren en het andere in belastingontwijking door multinationals. Dat verklaart waarom Ierland, Luxemburg en Nederland — de drie grootste fiscale doorvoerhavens van bedrijfswinsten ter wereld — schitteren door afwezigheid in de lijstjes van ‘populaire belastingparadijzen,’ ‘grootste aantal tussenpersonen’ en ‘grootste aantal brievenbusmaatschappijen’ die je op de website van het International Consortium of Investigative Journalists over de Panama-papers kunt vinden. Terwijl we uit andere bronnen juist weten dat Nederland de favoriete locatie is voor het aanhouden van buitengaatse winsten van Amerikaanse multinationals (17 procent van het totaal), dat Luxemburg onovertroffen is op het gebied van gunstige fiscale afspraken (tax rulings) en dat Ierland zelden ontbreekt in fiscale constructies die via Nederland en/of Luxemburg lopen (Double Dutch Irish sandwich).
Opportunistisch meeliften
Kwalijker is het dat de relatief geringe Nederlandse bijvangst van de Panama-papers (een commissaris van ABN Amro, een oud-lid van de Hoge Raad, een voetballer, een slager en wat ander strooigoed) het fiscaal-financiële complex onder leiding van staatssecretaris Wiebes een uitmuntende gelegenheid geeft om de aandacht van de massale belastingontwijking via Nederland door multinationals af te leiden door veel stampij te maken over een vorm van belastingontwijking die hier nauwelijks voorkomt. Geen wonder dat er een ‘kleine juichkreet’ in het ministerie van Financiën opklonk toen de eerste berichten over de Panama-papers verschenen. En geen wonder dat Wiebes in Europees verband grif het voortouw wil nemen bij het bestrijden van belastingontwijking door particulieren. Opportunistisch meeliften op een politiek sentiment dat je niet deelt om je politieke reputatie op te vijzelen zonder dat het je eigenlijke achterban — het fiscaal-financiële complex — iets kost: een fraai staaltje post-democratische politiek.
Nederland blokkeert al jaren iedere poging om paal en perk te stellen aan belastingontwijking door multinationals
Het komt namelijk uit de koker van een politicus die zich de afgelopen twee jaar in Europese gremia steevast heeft opgeworpen als de beschermheilige van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, zoals vorig jaar bleek uit geheime notulen waar Der Spiegel de hand op had weten te leggen. Nederland blokkeert al jaren iedere poging om in Europees verband paal en perk te stellen aan belastingontwijking door multinationals, sinds 2012 bij monde van Dijsselbloem en (eerst) Weekers en (daarna) Wiebes.
Ongelooflijk hypocriet
Nederland is, zoals de website van het ministerie in reactie op de Panama-papers schrijft, ‘een sterk voorvechter van het aanpakken van belastingontduiking en fraude'. Formeel correct, maar ook ongelooflijk hypocriet als je weet hoe groot de kapitaalstromen zijn die door Nederland gaan om belasting te ontwijken in plaats van te ontduiken. Het eerste is legaal maar immoreel, het tweede illegaal en immoreel. Het eerste is in Nederland gigantisch (11 biljoen euro gaat er aan in- en uitstromend belastingontwijkend kapitaal door ons land), het tweede marginaal.
Volgens onderzoek van het International Centre for Tax and Development is Nederland een van de grootste winnaars van het huidige ontwijkingsregime, en de Amerikaanse burger — niet het Amerikaanse grootbedrijf! — een van de grootste verliezers. De omvang van de buitenlandse ondernemingswinsten die in Nederland tegen een reëel tarief van gemiddeld 2 procent (!) worden belast, zijn maar liefst vier keer zo groot als de omvang van de materiële vestigingen van die ondernemingen hier te lande zou rechtvaardigen. Vind je het gek dat het fiscaal-financiële complex zich zo hardnekkig verdedigt?
Smoelen en schandaal
Eveneens problematisch aan de Panamapapers is de individualisering of personalisering van het ontwijkingsprobleem die de berichtgeving erover, hoe welkom ook, haars ondanks dreigt te voeden. Hoe complexer de kwestie, hoe meer de medialogica eist dat hij wordt opgehangen aan aanwijsbare personen, liefst met een grote publieksbekendheid. Smoelen en schandaal is waar je lezers, luisteraars en kijkers mee trekt, zo luidt in het digitale tijdperk de tegeltjeswijsheid van journalisten, redacteuren en media-eigenaren. Het verklaart de veel grotere media-aandacht voor de Panama Papers dan voor het in mijn ogen veel belangrijker lek van de met gevangenisstraf bedreigde klokkenluider Antoine Detour. Luxleaks gaf ons namelijk een zeldzaam gedetailleerd inzicht in de wijze waarop het nette accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers met behulp van de keurige ambtenaren van het Luxemburgse ministerie van Financiën (onder leiding van Jean-Claude Juncker) tussen 2002 en 2010 ruim 340 multinationals aan 548 belastingafspraken (tax rulings) hielp, die de reële belastingdruk van deze bedrijven praktisch tot nul reduceerde (1,1 procent gemiddeld). Belastingontwijking is geen incident maar een patroon, geen uitwas maar een industrie, geen individuele ondeugd maar een structuurkenmerk van ons mondiale economisch stelsel.

Belastingdruk radicaal verschoven
Wat #offshoreleaks, #luxleaks, #swissleaks, #panamapapers en die torenhoge en groeiende stapel aan kritische rapporten over belastingontwijking die ngo’s de laatste jaren hebben geproduceerd ons leren, is dat wij leven in een wereld van fiscale apartheid. Voor de rijken, wel-gesitueerden, wel-gepositioneerden, de immorelen en de groten (multinationals) geldt een ander fiscaal regime dan voor de armen, de modalen, de rechtschapenen en de kleinen (MKB).
Belastingontwijking is geen incident, maar een patroon. Geen uitwas, maar een industrie
Cijfers over verschuivingen in belastingtarieven en -inkomsten laten zien dat sinds de ontgrenzing van nationale markten aan het einde van de jaren ’70, de belastingdruk radicaal is verschoven van de meest mobiele grondslag (kapitaal) naar de meest immobiele (arbeid en consumptie). Bedroegen de tarieven voor winstbelasting begin jaren ’80 zo rond de vijfenveertig procent, anno 2016 is dat pakweg de helft. En de beweging is ook na de crisis een neerwaartse, met het felbegeerde nultarief als lonkend baken aan de horizon.
En dat zijn de nominale tarieven; in reële termen betalen rijken, corrupten en groten ook nu al niet of nauwelijks belasting. Zo droeg in 2000 het Nederlandse bedrijfsleven nog voor 10 procent bij aan de schatkist. Anno 2016 is dat gedaald tot iets minder dan 4 procent, een daling van meer dan 60 procent over een periode van vijftien jaar. Met dank aan de omvangrijke en groeiende wealth defense industry bestaande uit fiscalisten, advocaten, trustboeren, notarissen en bankiers, die rijken, corrupten en groten voor een aantrekkelijk honorarium maar wat graag bijstaan bij het ontlopen van hun burgerplicht.
Pure retoriek
De gelegenheidsargumenten die dit gedrag moeten legitimeren, worden ook in de nasleep van de Panama Papers weer veelvuldig gereproduceerd door de woordvoerders van het fiscaal-financiële complex. Het voorkomt dubbele belastingheffing; het biedt financiële zekerheid aan ‘investeerders’ afkomstig uit politiek onzekere landen; het zorgt voor groei en werkgelegenheid; het vergroot de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingslocatie; het leidt tot lagere prijzen voor consumenten. En voor de libertariërs onder ons: het zet een gezonde rem op overheidsverspilling.
Het is pure retoriek. Lagere belastinginkomsten leiden ofwel tot bezuinigingen, die meestal de armen en kwetsbaren treffen, ofwel tot hogere belastingen op arbeid en consumptie, en nimmer tot efficiëntere dienstverlening. Bovendien is het argument dat markten per definitie efficiënter zijn dan overheden sinds het massale marktfalen van 2008 weinig overtuigend meer. Verder komen lagere reële belastingen over het algemeen niet ten goede aan consumenten, maar aan aandeelhouders (in de vorm van de historisch ongekende terugkoop van aandelen) en bestuurders (in de vorm van historisch al even ongekende megabonussen). Daar bovenop hebben buitenlandse investeringen net zoveel te maken met belastingvluchtige kapitaalstromen als emissiemarkten met vergroening en huizenzeepbellen met economische groei — niets dus. En waarom moeten oligarchen uit politiek onzekere landen nog eens extra worden gelokt met aantrekkelijke ontwijkingsmogelijkheden, zoals de Nederlandse ambassade in Kiev op 23 november 2013 namens DLA Piper, trustkantoor NOVA en de Amsterdam Trade Bank deed? Tot slot staat het voorkomen van dubbele belastingheffing tot een Double Dutch Irish sandwich als een Chihuahua tot een Mastiff Napolitano: het is buiten elke proportie en heeft niets met zijn oorspronkelijke functie van doen, vinden ook gewetensbezwaarde fiscalisten.
Seperate werelden
Dit zijn argumenten die een werkelijkheid moeten maskeren die zich steeds minder maskeren laat. De realiteit is namelijk dat het mondiale kapitalisme van de 21ste eeuw uitstekend voor zijn meesters zorgt en steeds slechter voor zijn lakeien. Overal is sinds het einde van de jaren zeventig de inkomensongelijkheid gestegen. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, heeft dit het niveau van de late 19de eeuw zelfs gepasseerd. Zoals Oxfam Novib indringend heeft laten zien: de rijkste 62 individuen op deze planeet bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. En terwijl het inkomen van Jan Modaal al jaren niet meer is gegroeid — mede omdat hij fiscaal heeft mogen bijdragen aan het opruimen van een bancaire crisis die hij niet heeft veroorzaakt — zijn aan de top de beloningen met tientallen procenten gestegen. Ook tijdens de crisis. Volk en elite bewonen meer en meer separate werelden, zowel cultureel, sociaal, economisch, politiek als fiscaal.
Het argument dat markten per definitie efficiënter zijn dan overheden is sinds het massale marktfalen van 2008 weinig overtuigend meer
Voeg daar groeiende onzekerheid over de vooruitzichten van het eigen kroost aan toe, dat ondanks hoge opleiding (en stijgende studieschuld) aanloopt tegen een toekomst van precaire arbeidscontracten, een uitgehold pensioenstelsel, een ontoegankelijke woningmarkt en een verwoest milieu, en je hebt de perfecte cocktail voor een populistische revolte tegen wat nog het beste de Davos-consensus kan worden genoemd: primaat van de markt; einde van de natiestaat; leve de Europese Unie; meer vrijhandel en globalisering; minder regels en bescherming; ‘einde van de geschiedenis’; opleiding als panacee voor alles. Het is ook in Nederland, van GroenLinks tot en met de VVD, de dominante politieke wereldbeschouwing.
Einde van de consensus?
Als we het zicht op die onderliggende structuren niet verliezen, kunnen de Panama Papers wel eens het langverbeide einde van die consensus inluiden. Anders blijft het bij het zoveelste strovuurtje en is het wachten op de volgende episode van dit soort leaktivism. Met hopelijk weer veel spanning en sensatie. Dat dan weer wel.
39 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Dat is het vrije kapitaalverkeer over vrijwel de hele wereld, zo lang dat niet wordt ingeperkt zie ik niet hoe belastingontwijking kan worden voorkomen.
Het tweede is dat door meer belasten van rijken de wereld als geheel niet rijker wordt.
Niet dat ik er tegen ben inkomens- en vermogensongelijkheid tegen te gaan, maar per saldo worden we er niet rijker van.
Ook lijkt me dat het effect van tegengaan van belastingontwijking beperkt is.
Ik meen me te herinneren dat hier ooit een schatting stond van naar paradijzen weggesluisd vermogen op wereldschaal, dat werd toen op acht procent geschat.
En zo kom ik op wat m.i., en naar ook het inzicht van anderen, het wel belangrijke bezwaar tegen inkomens- en vermogensongelijkheid is, de politieke macht die uitgaat van geld.
Bernie in de VS legde dat net uit, ene Hillary die voor $ 250.000 per propaganda praatje wordt ingehuurd door Goldman Sachs, b.v.
Leerboeken politicologie leggen uit hoe sinds het televisie tijdperk geld de publieke opinie kan beheersen, en dat ook doet.
Anton Van de Haar 8
Gilles Wattel 1Wel degelijk worden we daar rijker van. Want meer belasting voor de rijken betekent minder belasting en daardoor meer besteedbaar inkomen voor de minder bedeelden, die daardoor meer gaan besteden, wat de economie een flinke duw in de rug geeft.
Gilles Wattel 1 3
Anton Van de HaarOf jouw Keynesiaanse redenering opgaat, dat hangt er maar van af welke economische en fiscale politiek de landen toepassen.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
Jan SmidOnjuist. Beleggen is investeren. Sparen is het investeren uitbesteden aan de bank. Sparen tegen bijna-nul rente doet inderdaad de economie bijna niet groeien, maar dat is geen eigenschap van sparen, maar van de lage rente.
Er zijn natuurlijk activiteiten mogelijk (en gaande) op de beurs die de economie juist schaden maar desondanks geld opleveren. Dat kan gemitigeerd worden met de noodzakelijke regulering.
Jan Smid 8
Jan-Marten SpitBeleggen is geld insteken in een reeds bestaand bedrijf waarvan de investeringen al zijn gedaan en men puur mikt op dividend en koerswinst want men wil de aandelen weer van de hand doen om te cashen. Noem het maar een piramidespel.
Jan-Marten Spit 9
Jan Smidik ken de verschillen en zelfs de overeenkomsten. van bluffen wordt jij niet wijzer.
"Beleggen is geld insteken in een reeds bestaand bedrijf waarvan de investeringen al zijn gedaan en men puur mikt op dividend en koerswinst want men wil de aandelen weer van de hand doen om te cashen. Noem het maar een piramidespel."
probeer je een beetje in de materie te verdiepen. dat kan efficiënter dan het lanceren van nonsens en kijken of je gecorrigeerd wordt.
is het wel eens bij je opgekomen dat bestaande bedrijven ook kunnen investeren? dat kan ook een volslagen leek wel bedenken lijkt me.
Jan Smid 8
Jan-Marten Spitgoof 4
Jan-Marten SpitHun euro circuleert niet en daarom is het grote verschil tussen rijk en arm zeer slecht voor een normale economie .
Sparen en beleggen draagt weinig tot niets bij aan een gezonde economie die groeit.
De economie groeit niet meer omdat de gewone man meer niets te makken heeft en de rijke brengen hun vermogen elders onder wisten we al maar met de panama-papers is dit weer actueel geworden.
Leg mij eens uit Jan - Maarten hoe rijke mensen met hun vermogen bijdrage aan economische groei ,
Rijke kopen geen 25 plasma tv . geen 25 autos, gaan geen 50 x per jaar op vakantie geven geen 50 x zoveel geld uit bij de detailhandel enz enz .
Bij de gewone man hebben ze 12 % van hun netto besteedbaar inkomen afgestolen dus die laten nu de economie niet meer groeien.
We zitten nu in een neerwaartse visuele cirkel waar we niet uit gaan komen als de rijke mensen en de multinationals niet hun verantwoordelijk gaan nemen met het normaal betalen van belastingen zonder trucs dmv. belastingontwijking wat nota bene ook nog geheel gefaciliteerd door de politiek.
Ik weet waar ze mee bezig en waarom het grote geld in samenwerking met de politiek dit zo manipuleren maar daar zullen we ooit nog weleens achter komen als het te laat is.
Ik ben echt niet links hoor maar zoals nu het grote geld de wereld regeert en plundert is ronduit schandalig en waarom onze politieke elite zonder veel ballen dit allemaal toelaten is mij een raadsel..
Matthijs 11
Anton Van de HaarDeze cyclus van minder netto inkomen middenklasse, lagere vraag en lagere investeringen is een rem op de economie.
Als de brede middenklasse wél meer te besteden heeft zal het ook aantrekkelijker zijn voor ondernemers, bedrijven en banken om echt te investeren. Dat is niet alleen bestaand geld hergebruiken maar ook nieuw geld creëren. Dan groeit de economie en wordt uiteindelijk iedereen rijker.
De crux zit hem volgens mij in de dynamiek die ontstaat in een economie. Die dynamiek kan zowel krimp als groei zijn. Het is veel meer dan alleen een kwestie van verdelen.
Jan-Marten Spit 9
Matthijsinderdaad, niet elke euro is economisch even effectief. lage inkomens stimuleren consumptie relatief meer, hoge inkomens investeringen. daar moet inderdaad balans in zitten - teveel investeren en te weinig consumeren is niet optimaal, en andersom evenzo.
Jan Smid 8
Jan-Marten SpitMatthijs 11
Jan-Marten SpitOm dat geld bij elkaar te brengen kan jantje ook naar een bank stappen en dan is er helemaal geen bestaand spaargeld nodig, dan creëert de bank het crediet.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Pardon, welk marktfalen? Ik meen me toch echt te herinneren dat het juist de markten waren die duidelijk maakten dat nogal wat banken en overheden failliet waren en zijn. Overheden zelf hadden weer eens niks in de gaten.
De rijken betalen vrijwel alle belasting. Inkomens tot 50k$ betalen in totaal 5.6% van de belastingen in de VS.
http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/04/13/high-income-americans-pay-most-income-taxes-but-enough-to-be-fair/
Voor de communisten hier is het echter nooit genoeg. Zoveel is wel duidelijk. Nooit is een overheid te groot. Nooit wordt er te veel belasting geheven. Nooit is er kritiek op de krakkemikkige overheidsservices voor veel te hoge prijzen. Zelden lees ik kritiek op monetair beleid, wat een belangrijk instrument is in het verplaatsen van rijkdom naar degene met uitgebreide aandelenpakketten. Nooit worden er vraagtekens geplaatst bji de moraliteit en legitimiteit van belastingheffing an sich, laat staan de hoogte ervan, terwijl het toch echt verschoven is van een kleinne vergoeding voor het gezamenlijk organiseren van een aantal zaken naar de hele wereld besturen, bombarderen, het milieu managen en de complete wereldbevolking redden.
Gilles Wattel 1 3
Monsieur le baron de MunchausenDat weinige toezicht werd beargumenteerd met dat de markt wel zou reguleren.
Dat deed de markt ook, belastingbetalers mochten de banken redden.
In elk geval kun je dus vaststellen dat de markt niet zo reguleerde als de overheid het had moeten doen.
Wie er dan faalt, daar kun je het lang over hebben.
In mijn ogen faalde de politiek.
Of je boven de 50 mille per jaar in de VS rijk bent, daar kun je het ook lang over hebben.
Duidelijk is dat de grote massa van de VS burgers niet rijk is.
Waar het artikel hier over gaat is hoe rijken belastingen ontwijken.
Dat is dus gedrag tegen de bedoeling van de wetgever in.
Of rijken te veel of te weinig betalen als ze niet zouden ontwijken, dat is een heel andere discussie.
En kritiek op monetair beleid, daar stikt het tegenwoordig van.
Nulrentes zijn waanzin.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1Jan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Jan SmidEerlijk is een nogal subjectief begrijp. Wie bepaalt wat eerlijk is bv? Verder begrijp ik niet goed wat het te maken heeft met marktfalen of `de rijken` belasten.
Jan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenJan-Marten Spit 9
Monsieur le baron de Munchausenvrouwe justitia,
de weegschaal representeert het reguleren van gewichten voor eerlijke markthandel.
de blinddoek is onpartijdigheid.
het zwaard is dwang.
het spel van vraag en aanbod moet gereguleerd worden, anders werkt het in het geheel niet.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Monsieur le baron de MunchausenJe kan toch moeilijk geloven dat indien jij sla staat te verkopen en ik je overhoop schiet en met je sla wegloop, er dan sprake is van een prijsmechanisme.
aangezien regulering noodzakelijk is, aan jou de vraag hoe je die regulering financiert. inderdaad, dan kom je vanzelf bij belasting.
je theorietje is te simplistisch en gespeend van enige realiteitszin. het best een stoer theorietje voor bij het haardvuur als je ome socialist wil trollen, maar volgens mij bespreken we hier de echte wereld.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Jan-Marten SpitBehoefte aan eigendomsprotectie bestaat altijd, ongeacht of het een marktgerelateerde handeling betreft. Als je over straat loopt wens je ook niet neergeknuppeld te worden. Dus nogmaals, je verwart een aantal zaken. Er is dan ook weinig reden om neerbuigend te doen wanneer je economische en juridische principes nog niet zo goed kunt onderscheiden.
In de huidige situatie is het zo dat eigendomsprotectie door overheden wordt geleverd en die worden met belastinggelden gefinancierd. Daar hebben we direct al een navrante tegenstelling te pakken: een eigendomsbeschermer die van afgepakt eigendom leeft. Net zoals we dat bij de mafia kunnen zien, ofschoon die het fatsoen hebben zich te beperken tot eigendomsbescherming.
Dus discussie waarom het beter is ook eigendomsprotectie te privatiseren laten we nog even liggen. Zover ben je nog niet.
goof 4
Jan-Marten SpitHet probleem is alleen dat onze politiek zorgt voor een ongelijk speelveld met verschillende spelregels voor de rijke en arme .
Dat kartelvorming bestreden moet worden in het bedrijfsleven is duidelijk maar waarom wordt die niet bestreden in de financiële sector en kunnen die naar hartenlust de zaak flessen en wel prijsafspraken maken en waarom duldt de DNB geen concurrentie in ons land .
De grote drie banken in ons land chanteren , frauderen en manipuleren er hier ongestraft op los en als die dan dreigt om te vallen moet de gewone man met zijn belastinggeld die maffiabende nog redden ook.
Wordt hoog tijd voor een revolte van de gewone man tegen het grote geld .
Jan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenEn als ik nu zie dat zelfs een grote groep mensen niet bereid zijn om marktconforme prijzen te betalen voor de wegen moet je ook niet zeuren dat de overheid kleiner moet worden.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Jan SmidJan Smid 8
Monsieur le baron de MunchausenEnne, IJsland is sneller van het IMF-infuus af doordat ze de juiste maatregelen hebben getroffen en de banken hebben laten bloeden. Daar is vrijwel niets meer van over. Zo kan het dus ook !
Harm de Jong 3
Monsieur le baron de MunchausenOf zou je liever niet in een land wonen?
Monsieur le baron de Munchausen 5
Harm de JongLudovica Van Oirschot 15
Monsieur le baron de MunchausenMensen zoals jij hebben de neiging om het verhaal halverwege te beginnen. Dat heet manipulatie.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Ludovica Van OirschotGesproken vanuit de redenering dat geld verdienen betekent dat je het van anderen afpakt. Wat weer impliceert dat u redeneert vanuit de zogenaamde taart-filosofie. De taart-filosofie stelt dat er een bepaalde vaststaande hoeveelheid taart op de wereld is en als ik bv een wat groter stuk ervan neem dan betekent dit onherroepellijk dat ik een stuk taart uit de mond stoot van een ander, misschien wel een schattig 12-jarig meisje in een ontwikkelingsland. Maw: de winst van de een is het verlies van de ander, ofwel een economie is een zero-sum game.
Deze aanname (dat economie een zero-sum game is of de taart-filosofie) is onjuist en dat is al heel lang bekend. U zou zich eens moeten verdiepen in de vraag hoe een economie groeit, of hoe de taart groter wordt.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Ludovica Van OirschotHoe wordt je rijk? Door een product of service te leveren waar anderen geheel uit vrije wil hun zuurverdiende centjes voor willen ruilen omdat ze denken dat hun leven hierdoor verbetert of veraangenaamd. Als heel veel mensen je spulletjes willen kopen, en je daar heel erg rijk door wordt, dan ben je dus een weldoener. Rijke mensen zijn helden!
Dat is vooropgesteld dat hun rijkdom is gebaseerd op vrijwillige transacties en niet op dwang. Daar zit nogal eens een probleem. Er zijn hele rijke politici (Dictators bv) die uiteraard alleen maar geld gestolen hebben en er zijn zakenmensen die politici omkopen of politici wetjes laten maken waardoor de vrije interactie tussen vragers en aanbieders verstoord wordt. Als het wettelijk verplicht is om peperdure Philips spaarlampen te kopen, dan zal dat goed zijn voor de resultaten van Philips maar de vrijwilligheid van de transactie is ernstig beperkt door de marktverstoring.
Jan-Marten Spit 9
Monsieur le baron de Munchausennonsens. de Nederlandse schatkist wordt met name gevuld door IB, BTW en acciijnzen. controleer bij het CBS voor je wat roept.
"Inkomens tot 50k$ betalen in totaal 5.6% van de belastingen in de VS."
Ten eerste, het land waar je woont heet Nederland.
Ten tweede vat je de inhoud van link die je geeft verkeerd samen. Je had moeten zeggen
"Inkomens tot 50k$ betalen in totaal 5.6% van de INKOMSTEN belastingen in de VS."
Als je meer dan kersen had gezocht in het artikel, had je kunnen lezen dat die inkomsten belastingen bijdragen aan 47.5%, dus niet 100%, van de inkomsten in de schatkist van de VS.
Bovendien had je dan gezien:
"Since the 1970s, the segment of federal revenues that has grown the most is the payroll tax – those line items on your pay stub that go to pay for Social Security and Medicare. For most people, in fact, payroll taxes take a bigger bite out of their paycheck than federal income tax. Why? The 6.2% Social Security withholding tax only applies to wages up to $118,500. For example, a worker earning $40,000 will pay $2,480 (6.2%) in Social Security tax, but an executive earning $400,000 will pay $7,347 (6.2% of $118,500), for an effective rate of just 1.8%. By contrast, the 1.45% Medicare tax has no upper limit, and in fact high earners pay an extra 0.9%.
...
All but the top-earning 20% of American families pay more in payroll taxes than in federal income taxes, according to a Treasury Department analysis."
waarmee het Amerikaanse belastingsysteem nog altijd behoorlijker progressiever is dan menigeen beseft.
Maar dit is Nederland, en de Nederlandse schatkist wordt sinds jaar en dag voor het overgrote deel gevuld door Jan Modaal. Wat ook logisch is aangezien de inkomensverschillen hier nog relatief klein zijn - bij Jan Modaal zit verreweg het meeste vermogen.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Monsieur le baron de MunchausenMonsieur le baron de Munchausen 5
Jan-Marten SpitPieter Jongejan 7
"Das aussergewöhnliche Treffen Obama und FED Chefin Yellen könnte dem Zweck gedient haben , die Zentralbank von einer Anhebung der Zinsen im Vorfeld der Präsidentschafswahlen abzuhalten um die Aktienmärkte und damit die Amerikanischen Rentensysteme (pensioenfondsen) nicht weiter zu destabilisieren" (bron DWN). De werkgeversbijdrage zou voor US pensioenfondsen 17,5% moeten bedragen. Op het ogenblik bedraagt hun bijdrage niet meer dan 7,3%. Amerikaanse pensioenfondsen mogen itt Nederlandse veel meer in aandelen beleggen en doen dat ook. Een hogere rente zou tot lagere aandelenkoersen leiden en tot onrust bij de Amerikaanse kiezers die hun pensioen in gevaar zien komen. Hoe zo werkt de markt niet?
Tony de Bree Executive MBA, PhD
Een middagje afspreken met iemand die in de Trust sector werkt levert je waarschijnlijk evenveel info op. Behalve die namen dan natuurlijk.
Frank Bakker 1
https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/mt/Documents/tax/factsheets/dt_mt_tax_fs020_shipping_companies_and_the_malta_flag.pdf
Advantages of the Malta Flag
Low company formation and ship registration fees
Low tonnage tax
Licensed Shipping Organisations are exempt from income tax
No restrictions or taxation on the sale or transfer of shares of a company owning Maltese registered ships
Beneficial VAT regulations whereby any VAT paid in connection with the maintenance of the ship and the Maltese company (such as the legal and accountancy and compliance fees) may be reclaimed back
Reduced compliance requirements for certain types of licensed shipping organisations
No restrictions on the nationality of the ship owner
No restrictions on the nationality of the master, officers and crew
No trading restrictions
An effective mortgage system
- See more at: http://www.3amalta.com/en/articles/item/108-shipping-registration-under-the-maltese-flag.html#advantages