Fitch: Afstempelen SNS obligaties is no-no

2 Connecties

Relaties

Too big to fail

Organisaties

SNS

Kredietbeoordelaar Fitch laat weer eens zien hoe belangrijk 'too big to fail' is. Afstempelen op SNS obligatiehouders resulteert in een afwaardering van alle Europese banken, aldus de kredietbeoordelaar.

Kredietbeoordelaar Fitch blokkeert een van de private reddingsplannen voor SNS REAAL. Sommige kamerleden hadden voorgesteld om af te schrijven op bankobligaties. Obligatiehouders moesten hun verlies nemen. Maar mocht dit bewaarheid worden dan zal Fitch alle Europese banken afwaarderen. Fitch zegt er namelijk van uit te gaan dat westerse overheden obligatiehouders nooit laten meebetalen aan de redding van een bank. 

 

'Als een belangrijk land in Europa de gewone obligaties van een probleembank afstempelt, dan betekent dat een totale wijziging van hoe wij naar banken kijken,' zegt Bridget Gandy, hoofd kredietbeoordeling Europese banken bij Fitch. 'Ook in de VS staat in de wet dat obligatiehouders verliezen kunnen lijden. Maar wij zeggen: we geloven het pas als het zover komt.'

 

Daarmee zegt Fitch heel duidelijk dat zonder 'too big to fail' banken een aanzienlijk lagere rating zullen genieten. Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (SOMO) becijferde deze impliciete subsidie aan Nederlandse banken onlangs op 4-12 miljard euro. Dit bedrag wordt berekend door te bekijken welke rating deze banken zouden genieten zonder too big to fail en hoeveel rentevoordeel dit oplevert. 

 

Fitch dreigt bij afstempeling op achtergestelde obligaties niet alleen Nederlandse, maar alle Europese banken af te waarderen, waardoor de renteopslag voor banken, zeker als andere kredietbeoordelaars volgen, enorm zullen zijn. Daarmee komt een beroep op de schatkist weer een stapje dichterbij. Alle ogen zijn nu gericht op de kersverse voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem.