Fitch tikt Nederland op de vingers

2 Connecties

De kredietbeoordelaar maakt zich zorgen over de houdbaarheid van de Nederlandse overheidsfinanciën.

'De Nederlanders staan op het randje van een rating-verlaging,' zegt Chris Pryce van Fitch tegen The Daily Telegraph‘Het ratingcomite zal in juni bijeenkomen. Nederland loopt risico’s als ze de schulden verder laat stijgen: een voorzichtige benadering is aan te bevelen.' Fitch zegt nog coulant te zijn jegens Nederland vanwege haar lange tradtie van 'verstandige partijen'. 

De waarschuwing komt nadat collega kredietbeoordelaar S&P Nederland in januari al op het strafbankje zette. S&P was echter ook kritisch omdat er teveel bezuinigd zou worden. 'We believe that a reform process based on a pillar of fiscal austerity alone risks becoming self-defeating, as domestic demand falls in line with consumers’ rising concerns about job security and disposable incomes, eroding national tax revenues,' schreef S&P toen.

De dreiging van Fitch komt vlak voor er waarschijnlijk een akkoord zal worden bereikt door de Catshuis onderhandelaars. Verwacht wordt dat de hypotheekrenteaftrek beperkt zal worden en de BTW verhoogd zal worden. Met name deze laatste kan niet op de goedkeuring van de werkgevers rekenen, die toch al weinig enthousiast zijn over het huidige kabinet.