De BRIC-landen eisen hun invloed binnen in het IMF op. Terecht, want zij groeien veel harder dan Europa en de Verenigde Staten.

Herrie in de keuken van het IMF. Het elitaire clubje van Westerse bankpresidenten, ministers van financiën en topambtenaren wordt van binnenuit aangevallen door de BRIC-landen. Ze zijn het zat, dat de IMF-baas altijd uit Europa komt en opvallend vaak uit Frankrijk; de gedoodverfde opvolger van Fransman Strauss-Kahn, Lagarde, is Française. Dit is bij de oprichting een 'onderlinge afspraak' geweest tussen de VS en Europa (nou ja, de geallieerden). De baas van de Wereldbank is altijd een Amerikaan.

Eh, de BRIC's? Het is uitvinding van Goldman Sachs uit 2001 en staat voor Brazilie, Rusland, India en China. Het was de tijd dat er niet getwijfeld werd aan de Westerse suprematie. De BRIC-landen, door het 'Westen'  eufemistisch  'opkomende ' landen genoemd, werden destijds vooral gezien als leverancier van grondstoffen en natuurlijk als producent van alles wat er in ons huis staat. Maar tegenwoordig staat BRIC ook voor groei en dus groeiende invloed.

Geen Europeaan
En nu is er een officiële verklaring, pontificaal op de website: geen directeurskeuze meer op basis van nationaliteit en nu zijn de  'opkomende' landen aan de beurt "so as to reflect the growing role of developing countries in the world economy". De zinsnede in de verklaring "het bestaansrecht van het IMF wordt ondermijnd", is hard en ondubbelzinnig, niet echt diplomatentaal. En de BRIC's verwijzen fijntjes naar uitspraak van Juncker (president van de Eurogroep), die zei: "de volgende managing director van IMF zal zeker geen Europeaan zijn". Die man is overigens echt een gevaar op de weg (dit is niet zijn 1e domme uitspraak zie hier en hier).


Ik snap de BRIC-frustratie. Het IMF is opgericht om landen met een betalingsbalansprobleem te helpen. Die moeten wel aan de politiek goede kant staan. Financiering komt van de 'rijke' landen, zoals destijds de VS en later Europa. Maar dat was vroeger, 'The Times They Are a-Changin'. De VS is nu een debiteur en in grote problemen. Europa is intern heftig verdeeld. En de BRIC's hebben nu het geld.

Maar waar gaat het IMF-geld naar toe?

Er staan veel leningen uit, maar die zijn allemaal peanuts. Op twee na: Griekenland en Ierland. Dat is de belangrijkste bijdrage van de Strauss-Kahn geweest. Zal toch niet met zijn Franse presidents-aspiraties te maken hebben? Mevrouw Lagarde weet overigens ook waar ze stemmen moet verwerven. De BRIC-landen, die nú de overschotlanden zijn, hebben helemaal geen zin om 'zomaar' de problemen van Europa op te lossen. China kijkt sowieso anders tegen IMF aan. China doet liever aan ruilhandel: havens tegen leningen. En mag ik dan ook die ijzermijn van u? Nu betalen ze ook niet veel aan het IMF (zie hier), maar dat kan snel veranderen. En meer betalen betekent meer stemrecht.

Het is zonneklaar. De economische macht verschuift naar Azië en Latijns-Amerika en deze landen eisen nu als eerste stap de directeursstoel op. En dat is even schrikken voor het Angelsaksische bankiersclubje. Nederland zou er blij mee moeten zijn. Want wij zijn ook een zeer belangrijk donor- en overschotland, maar we worden geschoffeerd bij de praatgroepjes van de G8 en G20. Het is zaak om onze IMF-bestuurszetel met hand en tand te verdedigen.