
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Ministerie van VWS maakt van openbaarmaking corona-documenten een jarenlange opgave
Persconferentie steunmaatregelen coronacrisis © ANP / Phil Nijhuis
Hoe behoeden we onze flexwerkeconomie voor de coronacrisis?
De economie draait niet alleen op bedrijven met vaste werknemers. Nederland telt 2 miljoen zzp’ers en tijdelijke arbeidskrachten. Zij worden buitenproportioneel getroffen door de coronacrisis. Follow the Money analyseert de belangrijkste noodmaatregelen van het kabinet. Zullen ze toereikend zijn, ook voor deze groep? En wat zit er nog meer in het vat?
De uitwerking van de pandemie op onze economie is, net als het coronavirus zelf, nog grotendeels onbekend. Maar wat we al wel kunnen stellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. ‘De maatregelen zijn ongekend voor landen in vredestijd,’ zei premier Mark Rutte op 16 maart tegen de Nederlandse bevolking. Hij beloofde alles op alles te zetten om bedrijven overeind te houden, opdat mensen hun baan niet verliezen. ‘Het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen.’ Maar wat is er nodig?
Een blik op de Chinese economie, waar het virus als eerste uitbrak, is allesbehalve bemoedigend. In januari en februari ging de industriële productie er met 13,5 procent omlaag, detailhandelsverkopen met 20,5 procent en private investeringen met 26,4 procent. In steden liep de werkloosheid met 6,2 procent op.
Dat kunnen we ook hier verwachten. Ikea heeft zijn winkels nu ook in Nederland gesloten, net als KPN en T-Mobile. De fabrieken van alle grote automerken – waaronder Volkswagen, Renault, Ford, Peugeot, Citroën, Opel en Fiat Chrysler – gaan eveneens op slot. De Europese horeca blijft minstens 3 weken dicht.
Minister Koolmees sprak van een ‘reddingsboei voor een uitzonderlijk moeilijke tijd’
Domino-effecten
Dat heeft gevolgen voor bedrijven, grote en kleine: hun inkomsten gaan per direct naar nul, terwijl hun vaste kosten doorlopen. Ze moeten werknemers in vaste dienst gewoon doorbetalen. Als ze dat niet meer kunnen, ontstaan er nog grotere problemen. Dan kunnen mensen geen boodschappen meer doen en hun huur niet meer opbrengen. Het domino-effect kan zo heel snel doorwerken: die huur is weer het inkomen van iemand anders. Nu zal Bernhard Junior er geen boterham minder om eten, maar niet alle verhuurders zijn prinsen van Oranje. Pensioenfondsen investeren ook in vastgoed.
Het is in het algemeen belang dat de economie niet vastloopt doordat bedrijven als dominosteentjes omvallen en mensen hun inkomen verliezen. De ministers Wopke Hoekstra (CDA, Financiën), Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat) kondigden daarom op 17 maart een pakket noodmaatregelen aan. Het kabinet trekt de portemonnee: ‘Zo lang als nodig is, verleent de overheid maandelijks voor miljarden euro aan steun.’ Koolmees noemde het een ‘reddingsboei voor een uitzonderlijk moeilijke tijd’.
Alles loopt vast zonder liquiditeit
Het eerste grote probleem is voor bedrijven, zzp’ers en uitzendkrachten au fond hetzelfde: doordat de inkomsten plotsklaps, en in sommige gevallen volledig, opdrogen komen ze in betalingsproblemen. Ze hebben onvoldoende geld (ook wel liquide middelen genoemd) om aan hun verplichtingen te voldoen. Het gaat bij bedrijven dan niet alleen over het betalen van lonen en huur, maar ook over de rente die ze hun financiers verschuldigd zijn. Dit noemen we in de economische wetenschap een liquiditeitsprobleem.
Liquiditeitsproblemen kun je op verschillende manieren aanpakken. Enerzijds kun je keihard in de kosten snijden en investeringen uitstellen, zoals KLM op 14 maart aankondigde. Daarmee stroomt er minder geld uit het bedrijf. Tegelijkertijd kun je bezittingen en bedrijfsonderdelen verkopen om met de opbrengsten daarvan aan de betalingsverplichtingen op de korte termijn te voldoen. Dat heeft echter direct effect op de economie: die krijgt een klap, omdat de bedrijfsvoering stilvalt en werkgelegenheid verloren gaat. Als alle bedrijven dit doen, blijft het niet bij een tijdelijke coronastrop: de pijplijn van bedrijfsinvesteringen droogt op, en honderdduizenden mensen komen op straat te staan. De coronacrisis leidt in zo’n scenario tot totale verlamming van de economie – maatschappelijk gezien een ongewenste uitkomst.
Het kabinet neemt noodmaatregelen om dit scenario koste wat kost te voorkomen. Die zijn volgens Wiebes in te delen in twee typen: steunmaatregelen en liquiditeitsmaatregelen. Met steunmaatregelen neemt de overheid de kosten van bedrijven over, om zo het wegvallen van omzet te compenseren. Wiebes: ‘We zijn hard aan het werk om die maatregelen zo snel mogelijk beschikbaar te hebben, maar dat zal niet allemaal van vandaag op morgen kunnen.’ Daarom presenteren de ministers ook een aantal liquiditeitsmaatregelen om de tussenliggende periode te overbruggen.
Dossier
Wat doet het coronavirus met onze economie?
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend. De uitwerking ervan op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien.
Daarom is het juist nu belangrijk ons af te vragen: welke oplossing dient welke belangen; welke vragen raken ondergesneeuwd; hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Die vragen staan de komende weken centraal op Follow the Money.
De liquiditeitsmaatregelen van Wiebes zijn erop gericht de betalingsproblemen van bedrijven te verzachten. Het wordt bijvoorbeeld eenvoudiger om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Andere liquiditeitsmaatregelen zijn erop gericht om het verstrekken van noodkredieten te bevorderen. Oftewel: zorgen dat bedrijven toegang krijgen tot goedkoop krediet, waarmee ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, zonder de hele bedrijfsvoering rigoureus stil te leggen en bezittingen te verkopen.
Het afgelopen decennium keken overheden vooral naar centrale banken om met lage rentes de kredietverlening te bevorderen. De effectiviteit daarvan staat in de economische wetenschap al langere tijd ter discussie. De transmissie van het rentebeleid leunt zwaar op het handelen van banken – en die hebben commerciële doelen, die niet altijd aansluiten op maatschappelijke doelen. De Nederlandse overheid lijkt dat nu ook te beseffen en kondigde een aantal overheidsgaranties af waarmee ze de risico’s van banken overneemt. Ze verruimt de regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO) van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro, en voert een tijdelijke borgstelling in voor werkkapitaal van land- en tuinbouwbedrijven. Wanneer ondernemers bij hun bank aankloppen staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat garant voor deze (agrarische) ondernemerskredieten.
Dit zijn feitelijk directe steunmaatregelen voor banken – de overheid neemt het ondernemersrisico van de bank over – met als doel bedrijven aan overbruggingskrediet te helpen. Als de lening niet wordt terugbetaald, kunnen de banken dat verhalen op de overheid. Die zekerheid moet ze aanzetten om het midden- en kleinbedrijf gemakkelijker geld te lenen.
Flexwerkers extra hard getroffen
Elke euro die bedrijven lenen, moeten ze in de toekomst weer terugbetalen uit de inkomsten van hun bedrijf. Dat geldt ook voor de liquiditeitsmaatregelen. Voor de regelingen die Wiebes typeert als steunmaatregelen is dat niet het geval. De kosten daarvan komen niet op het bordje van de ondernemer, maar worden door de staat gedragen.
De regeling gaat ook gelden voor werknemers met een nulurencontract en voor oproepkrachten
De belangrijkste maatregel die meteen van kracht is: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Die regeling vervangt de huidige regeling werktijdverkorting. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze meer dan 20 procent van hun omzet verliezen, kunnen voor hun werknemers werktijdverkorting aanvragen – wat met het sluiten van winkels en kroegen dus volop aan de orde is. Het UWV betaalt dan 3 maanden lang maximaal 90 procent van het salaris van werknemers (in de reguliere regeling was dat maximaal 75 procent). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is momenteel overbelast omdat er al meer dan 78 duizend aanvragen voor werktijdverkorting zijn binnengekomen.
De regeling gaat ook gelden voor werknemers met een nulurencontract en voor oproepkrachten. Werkgevers kunnen dus ook werktijdverkorting aanvragen voor uitzendkrachten, bijvoorbeeld in de stilgelegde horecabranche. Dat doet het kabinet om de 2 miljoenflexwerkers van Nederland tegemoet te komen. Koolmees noemde deze groep de ‘frontlinie van zwaar weer’. Juist zzp’ers, uitzendkrachten en tijdelijke werknemers worden buitenproportioneel hard getroffen.
Dat zien we bijvoorbeeld bij KLM. De luchtvaartmaatschappij kondigde aan 1500 tot 2000 tijdelijke arbeidscontracten niet te verlengen. De getroffen werknemers zitten straks allemaal thuis. Hen rest hoogstens een ww-uitkering of de bijstand. In normale tijden zouden ze op zoek gaan naar een andere opdrachtgever, maar dat is nu onmogelijk. Voor deze groep flexwerkers waarvan het contract niet wordt verlengd, treft het kabinet voorlopig geen aanvullende maatregelen.
Voor zzp’ers betekent geen opdrachten hebben direct een inkomstenstrop en voor hen bestaat er niet zoiets als werktijdverkorting. Zij kunnen normaal gesproken alleen terugvallen op financiële steun op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dat is een gemeentelijke noodlening tegen 0 procent rente, die alleen onder strenge voorwaarden wordt verstrekt.
Het bestaande vangnet voor zzp’ers is dus volkomen ontoereikend om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Waar moeten al die zelfstandige bedrijfsspecialisten, handelaren, obers, zangdocenten, dj’s en eventmanagers de komende maanden van rondkomen? Het kabinet komt daarom met extra ondersteuning: ‘Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Die vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald.’
Alles op alles
Voor de sectoren die het zwaarst worden getroffen opent het kabinet een noodloket. Daar kunnen bedrijven aankloppen voor een tegemoetkoming van maximaal 4000 euro. De details van dit plan worden nog uitgewerkt, en – met spoed – voorgelegd aan de Europese Commissie ter beoordeling op (geoorloofde) staatssteun.
Alle maatregelen zijn specifiek gericht op het ondersteunen van getroffen bedrijven en burgers. Het kabinet lijkt daarbij zowel oog te hebben voor grote bedrijven en hun werknemers, als voor mkb’ers en zelfstandigen. Minister Hoekstra benadrukt dat het kabinet strak zal monitoren of de maatregelen voldoende zijn: ‘Als de crisis onverhoopt nog veel langer duurt, moeten we de bakens verzetten.’
De kosten van de maatregelen komen voor het grootste deel op het bordje van de belastingbetaler. Hoekstra zegt dat hij voorlopig geen problemen voorziet: ‘We hebben de budgettaire ruimte om alles op alles te zetten.’ Wat betekent dat voor overheidsbudgetten en wie betaalt uiteindelijk de rekening? En zijn er alternatieven? In een volgend artikel ga ik daar dieper op in.
49 Bijdragen
[Verwijderd]
C. Tamsyn 4
[Verwijderd]Dat dit het spel van de financiële elite is zie ik als armoedzaaier nog wel, de slotsom is dat het hele zooitje omdondert, en dat is de bedoeling , want dat gaat zich dubbel en dwars terugverdienen.
C. Tamsyn 4
Gepensioneerden met een gemiddeld pensioentje zullen achteruit gaan en niet gecompenseerd worden.
Een spaarpotje van €5000 is snel leeg, het voordeel is dat ons soort het gewend is om niet in luxe te baden en dat we allemaal de klos zijn. De saamhorigheid zal versterken en dat heeft zo zijn voordelen.
Zij met het meeste vlees op de botten zullen waarschijnlijk deze crisis financieel overleven maar het zeker ook voelen. Op de solidariteit met het gewone volk moet men maar niet teveel rekenen. Verschil moet er blijven!
Leo Coenders 2
C. TamsynMarla Singer 7
Die situatie mag u vergelijk met het door het bedrijfsleven gedicteerde overheidsbeleid om vaste banen te vervangen door flexwerkers. In geval van een financiële crisis wordt dan duidelijk die flexwerkers als eerste het slachtoffer zijn omdat ze te weinig middelen hebben om de klap op te vangen.
Ook dit is dus het gevolg dat wij als samenleving te weinig rekening houden met de lange termijn ontwikkelingen. Misschien kent u het experiment dat uitgevoerd wordt in een winkelstraat waarbij mensen konden kiezen. Of ze kregen 10 euro direct of een week later 100 euro. De overgrote meerderheid koos voor de 10 euro. Diezelfde mensen die kiezen voor de 1000 euro van Rutte.
Berend Pijlman 13
Marla SingerJe kunt dus beter het punt maken dat riolering juist nog gezien wordt als een publieke taak, zonder dat het bedrijfsleven hierop lobbyt. En dat het daarom ook zo goed is geregeld.
paul Hoogendijk 8
Berend PijlmanPieter Jongejan 7
Marla SingerNu de ECB besloten heeft om 700 miljard aan staatsobligaties op te kopen, teneinde particuliere beleggers wel en pensioenfondsen niet de kans te geven om hun staatsobligaties om te ruilen voor aandelen, zie je dat de aandelenkoersen van banken en verzekeraars fors stijgen, terwijl de AEX in het rood staat. De centrale banken steunen dus de financiële sector op korte termijn en dit gaat ten koste van de reële economie. Iedereen lijkt het normaal te vinden om de speculanten te helpen door het geld minder waard te laten worden.
De wereldeconomie zit vanaf 1995 in een negatieve speculatieve spiraal. Een lagere reële rente leidt tot meer speculatie, steeds hogere schulden, steeds lagere rente, steeds lagere economische groei en steeds grotere instabiliteit. De enige duurzame oplossing is om de reële rente weer naar een niveau van 2% te tillen. Zo niet dan zal de instabiliteit verder blijven toenemen en uiteindelijk eindigen in een nog veel grotere financiële ramp.
Ik ben geen fan van Wellink, maar gisteren gaf hij in een interview op RTL terecht aan dat er wat de steunmaatregelen voor Italië betreft niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar de lange termijn moet worden gekeken. Italië en andere Zuid-Europese landen zullen moeten devalueren in ruil voor financiële steun. Je kunt onze pensioengerechtigden niet de schulden van Italië en Frankrijk laten betalen met helikoptergeld.
Fred Bar
Kosten om 1 IC-bed een jaar ter beschikking te hebben, all-in, inclusief menselijke zorg: xxx?? Zorgverzekeraar, zorg-bedrijfseconoom, wat zijn die kosten?
Ik reken als leek even met €400.000? (1 dag: €800-€1200€).
Als de kosten voor de eerste week 'economie-steun' besteed worden aan uitbreiding IC capaciteit zouden we 7.000 IC bedden erbij krijgen (niet vandaag, maar voor de volgende keer, bijvoorbeeld dit najaar / volgend voorjaar. Is 5 a 6x de huidige capaciteit.
De overbelasting van de zorg, die we willen vermijden, zou een stuk minder hevig zijn. Om die hogere IC-capaciteit permanent vol te kunnen houden, moet jaarlijks dat bedrag (€400 miljoen) beschikbaar gehouden c.q. uitgegeven worden.
Dan hoeft de piek minder langdurig te worden gespreid dan nu het geval is.
Beter 20 jaar achtereen €400 miljoen per jaar (€8 miljard) uit te geven, dan één, twee, drie of misschien zelfs vier keer €24 miljard.
Vraag: Is deze redenering zin of onzin? En waarom?
C. Tamsyn 4
Fred BarVoor politiek een 9.
Voor realiteitszin een onvoldoende. De afloop namelijk is niet op langere termijn te voorspellen dus in mijn ogen onzin. Het blijft giswerk.
Fred Bar
C. TamsynNoem het giswerk, maar wel "Educated guess"-werk.
C. Tamsyn 4
Fred BarFred Bar
C. TamsynAls het lukt om een Rijksbegroting in september te maken, hoop ik dat daarin grote extra investering in IC bedden zal staan.
Sicco Kamminga 4
Fred BarHH Manders 4
Het is inderdaad de vraag welke sectoren / onderdelen van de samenleving de kosten op hun bordje geschoven krijgen (via extra belasting en bezuinigingen). Dat is afwachten, maar daar heb ik gezien de huidige machtsverhoudingen weinig vertrouwen in.
De lauwe reactie op de afpersingsbrief van de farmaceutische industrie (of Bruins even zijn prijsdrukkende maatregelen los kon laten, want anders gaan de medicijnen ergens anders heen) is veelzeggend.
De samenleving zal heel erg goed na gaan denken over wat we gaan doen, ook in de toekomst. Want zoiets als dit zal in de toekomst nog veel vaker gaan gebeuren (een periodiek langskomende epidemie was tot 80 jaar geleden gemeengoed!). En dat zal een heel moeilijke discussie worden, want er zullen dan een keer expliciet harde keuzes gemaakt moeten worden.
- We hebben een steeds grotere groep kwetsbare mensen, vooral ouderen, die nog verder zal groeien.
- Kosten van de gezondheidszorg onder normale omstandigheden zijn inmiddels al een zeer groot probleem.
- Men moet ook kijken naar de (indirecte) gevolgen van maatregelen om een crisis te bestrijden; inclusief die in mensenlevens. De crisis van 2008 heeft waarschijnlijk geleid tot ongeveer 400 extra zelfmoorden per jaar, een aantal jaren lang. Daar zullen de overledenen als gevolg van andere factoren (toegenomen stress, etc) nog bij opgeteld moeten worden.
Ook lijkt men alle perspectief kwijt: tot nog toe, in 3 maanden tijd op een wereldwijde bevolking van 7,5 miljard nog geen 10.000 doden.
Spaanse Griep minimaal 20 miljoen doden op een wereldbevolking van nog geen 2 miljard mensen. Over andere pandemieën hoeven we het niet eens te hebben, want dan stelt zelfs de Spaanse Griep weinig voor.
Als we het vergelijken met menselijk handelen:
De 25 maanden dat de Duitsers hun moordprogramma met de grote vernietigingskampen hadden, was het gemiddeld aantal doden 83000 per maand. Genoeg eendaagse moordpartijen waar met meer d
Gerrit Zeilemaker 6
"De regering van Hong Kong pompte onmiddellijk 10 miljard dollar in de economie door de belastingdienst opdracht te geven de bankrekening van elk huishouden onmiddellijk met 1250 dollar te crediteren." Bron: https://www.andereuropa.org/de-eurogroep-laat-europa-opnieuw-in-de-steek/
Het kan dus wel degelijk!
Maar in het Nederland van de VVD-regering Rutte gaan ALTIJD de bedrijven voor. En in het belastingplan 2021 zit alweer een verlaging van de vennootschapsbelasting!
Waarom pikken we dit eigenlijk nog!
Teunis J. Dekker 2
Gerrit ZeilemakerJan Ooms 10
Teunis J. DekkerC. Tamsyn 4
Gerrit ZeilemakerWaarom pikken we dit eigenlijk nog!
Dat is de bedoeling Gerrit, de elite moet er beter van worden en daar zullen wij voor bloeden, heb je net iets wordt het weer direct afgepakt!
Bart Klein Ikink 6
C. Tamsyn 4
Bart Klein Ikinkhttps://youtu.be/aclY_G4jrDE
C. Tamsyn 4
Bart Klein IkinkAlex 180
Nu zullen we weten hoe goed het is geweest om afscheid te nemen van de oude economie.
Bedrijven met vaste werknemers, waarin het menselijk kapitaal gezien wordt als het werkelijke kapitaal en de mens geen wegwerpproduct is.
Nu zien we wat de aandeelhouderswaarde echt waard is, de aandeelhouders nemen afscheid en stallen hun centjes op het droge, en de overheid kan bijspringen om de zaken uit het moeras te trekken.
De overheid voor de goede orde is uiteindelijk de belastingbetaler wij dus.
Volgend jaar komt voor ons de rekening voor het gulle beleid.
Dan zijn de aandeelhouders hun waarde ergens anders alweer aan het halen volgens het principe van "follow the ants"
Het zou tenenkrommend zijn te weten dat grote bedrijven die geen winstbelasting betalen of gebruik maken van fiscale ontwijkingsconstructies zich aanmelden voor werktijdverkorting waarbij de overheid U en Ik de rekening mogen oppakken.
Tof land (een vaasje)
PS.
Het had mooi geweest als de regering zo'n gul gebaar naar de Groningers had gemaakt, maar toen was er geen geld. (of ze hadden het er niet voor over)
Of naar de (zieken) verzorgenden in deze maatschappij die vergeefs op het Malieveld in Den Haag om aandacht vroegen, ook voor hun was er geen geld.
Maar als de economie ????????????
Joop Luster 3
MaartenH 10
Hans van Swoll 5
a/ Persoonlijk denk ik dat het veel ingrijpender zal zijn. In tegenstelling tot de meesten die denken dat het een tijdelijke ongemakkelijke dip wordt die beperkt zal duren , maar daarna gaan we weer full speed ahead. Zou zo maar kunnen dat ik ongelijk krijg.
b/ De gemeentelijke BBZ (Bijz. Bijstandsverlening Zelfst.) is een beperkte lening en moet je gewoon terugbetalen.
c/ Hier in Curacao heeft de grootste bank aangekondigd dat alle leningtermijnen over de eerstkomende drie maanden niet betaald hoeven worden. Dat geld wordt achteraan bij het leenbedrag gezet. In feite schuift de hele boel dus 3 maanden op. Waarom kan zoiets niet in het Nederlandse deel van het Koniinkrijk?
Wietze van der Meulen 6
https://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=221400
Alleen al het grote aantal sectoren dat tegelijkertijd onder zware druk staat maakt dat het bijna onmogelijk is om te voorkomen dat binnen diverse sectoren grote problemen zullen ontstaan.
marcel 7
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Of verdwijnen de max. 60% staatsschuld t.o.v. het BNP en de max. 3% begrotingstekort straks beide als sneeuw voor de zon? Het zou me niet verbazen.
Van de andere kant zou het basisinkomen wel weer eens meer in beeld kunnen komen ...... of de mini-bots van Matteo Salvini als de noordelijke euro-landen het de zuidelijke Euro-landen te moeilijk gaan maken.....
Het zou ook kunnen dat het effect van opkoop-bazooka’s van centrale banken uitgewerkt raken en de rente zelfs gaat stijgen zoals ABN AMRO niet uitsluit.
https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/5060521/abn-houdt-rekening-met-stijgende-hypotheekrente
Pieter Jongejan 7
Is dit toeval of aangestoken door een financiële sector in nood? De Chinezen wijzen op Amerikanen die Wuhan bezocht hebben, maar dit lijkt me te ver gezocht.
In ieder geval is een coronavirus verre te verkiezen boven oorlog, want het coronavirus zet aan tot medemenselijkheid.
Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59Mz59 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Mz59De opkomst van allerlei bedreigende virussen wordt in verband gebracht met de aanhoudende verstoring van het natuurlijk milieu door ontbossing e.d. Vleermuizen uit het oerwoud trekken naar de bebouwde kom en verspreiden daar ziektes zoals Ebola e.d. Bij mij in het dorp lopen de vossen door de straten en verspreiden hondsdolheid. Meeuwen en zelfs scholeksters nestelen nu op onze daken en die in Haarlem omdat er teveel vossen rondlopen in de duinen en in de wei. We leven in een totaal verstoord milieu en kijken dan gek op als er een nieuwe wereldepidemie uitbreekt.
Mz59 7
Pieter JongejanZie b.v. https://www.unz.com/kbarrett/9-11-truth-coronavirus-truth-zionist-hysteria-msm-lockdown-war-on-the-horizon/
Misschien is het wel biological warfare omdat de USA de Chinese economie wil slopen.
Deze is wel goed geschreven:
https://www.unz.com/ldinh/zombiology/
Roland Horvath 7
Flex werk, nuluren contracten en oproepkrachten afschaffen, onmiddellijk.
Iedereen moet vast aangenomen worden en in het algemeen voor een hele werkweek.
Nu moeten de flexwerkers het risico dragen van een tijdelijke leegloop.
Dat risico moet gedragen worden door de ondernemingen, en die rekenen dan al hun kosten door in de product prijzen. Alle ondernemingen in dezelfde sector hebben dezelfde kosten.
Het argument, dat de ondernemingen dat niet kunnen betalen, is totale onzin.
Overigens, creëert flexwerken armoede wat blijkbaar ook de bedoeling is of er toch wordt bijgenomen.
Een neoliberale overheid zoals in NL/BE/EU is in de regel onbekwaam, ze kent en begrijpt ongeveer niets van economie, financiën, belastingen en boekhouden maar ze kent alle wegen om de 99% armer te maken en de miljardairs rijker.
Een voorbeeld de minister van financiën Wopke Hoekstra is jurist.
2- Het geld van de overheid is niet bestemd om de ondernemingen te steunen.
Dat is een kortsluiting in de geldkringloop van ondernemingen naar consumenten en terug.
Als de overheid de economie wil steunen moet ze dat doen bij het begin, bij de consumenten.
Dat resulteert in grotere bestedingen van consumenten en meer productie en inkomsten voor de ondernemingen.
Als de ondernemingen niet kunnen produceren dan worden de werknemers betaald door de overheid.
Als ze dan nog geld tekort komen moeten ze aankloppen bij de banken. Die dienen daarvoor.
En de banken moeten wel wat meer risico nemen bij de kredietverlening aan het MKB.
Er is toch een bankenunie, en de banken zouden hun winsten ven verliezen samen kunnen delen.
Dat beperkt het risico.
3- Het gecreëerde geld van de ECB moet ook naar de consumenten en niet naar de bedrijven.
Zoals Hongkong doet volgens een commentaar van Gerrit Zeilemaker.
Mz59 7
Roland HorvathHet staat u vrij om een bedrijf op te zetten waarin dat kan.
Roland Horvath 7
Mz59Het is leugen en bedrog dat de leegloop in een onderneming ten laste moet zijn van een aantal werknemers.
In feite moeten veel ondernemingen een ietsje meer personeel hebben dan gemiddeld nodig is.
Namelijk om pieken op te vangen. Dat is goed voor de service en de klanten.
Een voorbeeld is de rechtspraak. Burgerlijke en staatsrechtelijke rechtszaken duren veelal 2 jaar. En grote strafzaken worden gedurende 5 jaar voorbereid. In Noorwegen is dat 5 maanden.
Mz59 7
Roland HorvathJohan Zijlstra 4
I de Koning 4
C. Tamsyn 4
Over de aspecten rond het Corona virus. Waar komt dit virus vandaan en wat zijn de maatschappelijke gevolgen?
''Een virus is het gouden vervoermiddel om politiek te bedrijven. Met een bevolking die in de ban is van een onzichtbare dreiging kan je heel veel aanrichten.''
https://youtu.be/vgVoVt4VHWg
Mz59 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Mz59Mz59 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Mz59Mz59 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Mz59Verder vind ik deze ingewikkelde materie op zichzelf niet zo interessant. Wat wel weer interessant is hoe bestrijden we een virus zonder dat we daar al te ernstige gevolgen van ondervinden.
Sicco Kamminga 4