
© Matthias Leuhof
FTM selecteert: waarom de bananen niet zo krom zijn
Goedemorgen! Tijdens een week vol covid-19-verwarring draaide de wereld ‘gewoon’ weer door. Wat viel onze redacteuren op? We vonden het ware verhaal achter kromme bananen, kwamen de rol van de Duitse inlichtingendienst in het Wirecard-schandaal op het spoor, en lazen een hartekreet voor een langetermijnstrategie inzake corona. We sluiten af met de Europese olie- en gasbelangen in het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict in Nagorno Karabach, inclusief een reisherinnering aan deze beladen regio van een onzer redacteuren. Veel leesplezier gewenst!
Brexit en de Brusselse bananenlobby
Peter Teffer – Het was een van de vele aangedikte verhalen die in het Verenigd Koninkrijk de euroscepsis aanwakkerde: de Europese regels over de vorm van bananen. In 1994 zouden ‘duimendraaiende EU-ambtenaren’ hebben bedacht dat bananen niet 'te gebogen' mochten zijn. ‘Now they’ve really gone bananas,’ kopte tabloid The Sun destijds. Een publiciteitscampagne van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in het Verenigd Koninkrijk om dergelijke ‘euromythes’ tegen te spreken, mocht niet baten.
Freelance onderzoeksjournalist Alexander Fanta heeft met een Wob-verzoek nu eindelijk de ware geschiedenis blootgelegd. Hij wist 26 jaar na dato 41 oude documenten, voornamelijk faxen, openbaar te krijgen waarmee hij een reconstructie kon maken van de totstandkoming van de regels. Het waren geen Brusselse bureaucraten die om de bananenwet vroegen, maar de Franse regering, de boerenlobby en bananenhandelaren. De European Association of Banana Trade Association – de bananenlobby – stuurde liefst acht brieven naar de Commissie met gedetailleerd commentaar hoe de Europese standaarden omtrent de vrucht eruit moesten zien.
De bananenmythe heeft Brexit natuurlijk niet veroorzaakt, maar staat wel symbool voor de houding van de Britse (tabloid)journalistiek die al te graag de EU van alles en nog wat de schuld wil geven. Het volksverhaal bevat ook een lesje voor Nederlandse journalisten: blijf zorgvuldig onderzoeken wie verantwoordelijk is voor nieuwe EU-regels. Ik zie te vaak nieuwsberichten over ‘een besluit van de EU’ of een ‘Brussels dictaat’, zonder dat daarbij duidelijk wordt gemaakt dat ‘Brussel’ niet de macht heeft om iets te regelen zonder toestemming van de lidstaten. De EU is complex en een uitglijder is zo gemaakt.
Duitse inlichtingendienst deed betaling via Wirecard
Siem Eikelenboom – Hoewel er inmiddels veel bekend is over de gang van zaken bij de failliete Duitse digitale betalingsverwerker Wirecard, blijven er nieuwe, opmerkelijke zaken opduiken. Bekend was al dat de tweede man van de voormalige beurslieveling, de Oostenrijker Jan Marsalek, banden had met verscheidene inlichtingendiensten. Tenminste, dat beweerde hij zelf in chat-berichten die hij op zijn vlucht aan vertrouwelingen verstuurde. ‘Het gerucht dat Wirecard kredietkaarten voor (geheim)agenten regelde, is niet helemaal vals,’ schreef hij. Om daar direct aan toe te voegen dat hij ‘over diverse paspoorten beschikt, zoals iedere goede geheimagent.’
Opschepperij? Marsaleks berichtjes werden aanvankelijk als zodanig beschouwd, maar inmiddels staat vast dat hij en zijn bedrijf inderdaad banden met inlichtingendiensten onderhielden.
Deze week kwam de Duitse zakenkrant Handelsblatt met de onthulling dat in elk geval de Bundesnachrichtendienst via Wirecard een betaling van net iets meer dan 22 duizend euro heeft gedaan. Op zich een klein bedrag, maar de overboeking roept vragen op over de rol van de BND, en bevestigt het al langer bestaande vermoeden dat er een band tussen de dienst en het schandaalbedrijf is.
Volgens informatie van Handelsblatt bevindt de voortvluchtige Jan Marsalek zich ergens ten westen van Moskou in een schuilplaat van de SWR, de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Dat hij zo snel aan de politie kon ontkomen en onderduiken, doet vermoeden dat hij professionele hulp uit het buitenland heeft gehad.
Eerder schreef ik in deze rubriek over de banden die Marsalek en bestuursvoorzitter Markus Braun hadden met (oud)medewerkers van de Oostenrijkse geheime dienst. Inmiddels staat vast dat Marsalek op 18 juni ’s avonds in een Italiaans restaurant in München aan tafel zat met een oud-chef van de Oostenrijkse binnenlandse geheime dienst.
In Duitsland komt nu ook CDU-politicus Klaus-Dieter Fritsche onder vuur te liggen. Tot begin 2018 was hij staatssecretaris op het ministerie van bondskanselier Angela Merkel en verantwoordelijk voor de BND. Na zijn pensionering werkte hij voor het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken en voor Wirecard. Saillant detail: dat Oostenrijkse ministerie wordt geleid door minister Herbert Kickl van de FPÖ, een partij die zeer nauwe banden met Rusland onderhoudt. Juist daarom besloten de Britse en Nederlandse inlichtingendiensten vorig jaar april voorlopig geen informatie meer te delen met hun Oostenrijkse collega’s.
Op 25 mei van dit jaar zou Fritsche beginnen aan een nieuwe job: het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken adviseren over de hervorming van de geheime dienst. De coronacrisis gooide echter roet in het eten.
De oppositie in de Duitse Bondsdag wil van toeval niets meer weten. ‘Waarschijnlijk heeft een Oostenrijkse oud-agent Marsalek bij zijn vlucht uit Duitsland naar Rusland geholpen. Fritsche, coördinator van BND, adviseert eerst Wirecard, dan de Oostenrijkse geheime dienst. En de bondskanselier doet alsof er niets aan de hand is. Dit is een schandaal,’ zegt Fabio de Masi, de financiële expert van Die Linke, de vierde partij van Duitsland.
De Europese belangen in het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict
Dennis Mijnheer – Toen ik twee jaar geleden incheckte in een hotel aan het Charles Aznavourplein in de Armeense hoofdstad Yerevan, viel een ding direct op: de tientallen Armeense soldaten in uniform die de lobby en de gangen van het hotel bevolkten. Allemaal klaar om naar de frontlinie met Azerbeidzjan te gaan. De brandhaard is Nagorno Karabach, een staat die officieel toebehoort aan Azerbeidzjan, maar waar veel Armeniërs wonen. Tijdens mijn driedaagse bezoek aan Stepanakert, de weinig idyllische hoofdstad van Nagorno Karabach, was de spagaat zichtbaar. Mijn hotel, met de veelzeggende naam Hotel Armenia, was pal tegenover het parlementsgebouw gevestigd. Aan de lantaarnpalen op de hoofdweg hingen rood-blauw-gele vlaggetjes – de kleuren van Armenië. En de vele militairen op straat benadrukten dat het slepende Armeens-Azerbeidzjaanse conflict allesbehalve opgelost was.
De afgelopen weken is het conflict ontaard in een oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië. Ook de hoofdstad Stepanakert werd getroffen door (cluster)bombardementen. In de berichtgeving worden Turkije (Azerbeidzjaanse zijde) en Rusland (Armeense zijde) genoemd als de geopolitieke belanghebbenden maar er is nog een derde partij: de Europese Unie. In de Clingendael Spectator stond afgelopen week een mooi verdiepend artikel over de vele Europese olie- en gasbelangen die door het geëscaleerde conflict in gevaar komen. Denk aan de Southern Gas Corridor, een 3500 kilometer lange pijplijn die vanaf gasproducent Azerbeidzjan tot aan Italië loopt. De Europese Commissie wilde met dit project EU-landen minder afhankelijk maken van Russisch gas. Een kink in de kabel dreigt, want de pijplijn ligt op slechts 15 kilometer afstand van het conflictgebied.
Dit weekend kwam er gelukkig een staakt-het-vuren, hopelijk zal dat standhouden.
Een pleidooi voor langetermijnbeleid
Thomas Bollen – Het coronabeleid van de Nederlandse overheid schiet tekort: er is geen langetermijnstrategie. Econoom Robin Fransman, Erik-Jan Vlieger en Anthony Sipkema pleiten voor een slimmer coronabeleid: 'Indammen bij kwetsbaren, en mitigatie bij niet-kwetsbaren is de enige duurzame weg. Ook voor de economie.'
De serie 'Rekenen aan corona' in ESB is een welkome aanvulling op het door emotie gedomineerde coronadebat. In deze serie zetten de schrijvers de laatste coronacijfers op een rijtje en wijzen op het statistische beeld dat daaruit naar voren komt: de ernst van corona is zeer verschillend per bevolkingsgroep. Voor kwetsbare ouderen is de ziekte gevaarlijk, maar voor jongeren is deelname aan het verkeer gevaarlijker. Dat wil niet zeggen dat er geen jongeren zijn die een verschrikkelijk ziektebed ondergaan, maar wel dat zij op het grotere geheel uitzonderingen zijn.
De schrijvers zetten uiteen waarom die statistiek niet voldoende wordt meegewogen in het coronabeleid. Er is geen langetermijnstrategie en die zou er wel moeten komen. Daarbij wijzen ze erop dat het virus niet meer zal verdwijnen. We zullen dus een duurzame oplossing moeten kiezen in plaats van te jojoën tussen lockdowns en versoepeling van de maatregelen.
Exxon wil het CO2-gaspedaal verder indrukken
Ties Joosten – Als klimaatjournalist wil ik ervoor waken om klimaatporno te schrijven: verhalen die alleen zijn gebaseerd op het zogenoemde RCP8,5-toekomstscenario, waarin doeltreffend klimaatbeleid uitblijft, de temperatuur met 3 tot 5,5 graden stijgt en de aarde dientengevolge voor de mens onleefbaar wordt. Er zijn ook scenario's waarin de mensheid wel degelijk beleid voert om klimaatverandering te beteugelen. Alleen dan niet voldoende, waardoor de opwarming iets minder catastrofaal is.
Afgelopen week moest ik toch aan dat allercatastrofaalste scenario denken, toen ik las over de interne plannen van Exxon. Bloomberg Green had daarop de hand weten te leggen. Terwijl Exxons rivalen BP en Shell toch een beweging maken naar een energietransitie (al gaat ook dat te langzaam), is Exxon van plan het CO2-gaspedaal verder in te drukken. Als de plannen doorgevoerd worden, zal het bedrijf een hoeveelheid CO2 extra produceren die gelijk is aan de gehele uitstoot van Griekenland, becijferde Bloomberg. Business as usual.
Van belang is misschien nog om te weten dat ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, ruim 380 miljoen euro in Exxon belegd heeft.
Hoe ziet de post-covid-stad eruit?
Peter Hendriks – Het zou wel eens kunnen dat Covid-19 de nekslag zal blijken voor het Nederlandse axioma van het binnenstedelijk bouwen. Het groene denken heeft mensen eerder op het idee gebracht dat het beter is om de stad te verdichten, dan om steeds happen uit het groen rond de stad te nemen. In dat beleid is ieder hectare akkerland taboe voor ontwikkelaars.
De afgelopen maanden is er veel nagedacht over de besmettingsluwe stad. Gedeeltelijk zijn Nederlandse steden van oudsher al ontworpen op een manier die het gevaar van besmetting beperkt. Wandelen en fietsen zijn namelijk de manieren waarop de stedeling zich bij voorkeur in de nieuwe stad voortbeweegt. Openbaar vervoer en auto’s zijn potentiële besmettingshaarden en zullen daarom in de toekomst een minder belangrijke rol moeten gaan spelen.
Waar de post-coronastad botst met de huidige Nederlandse trend, is de rol van open ruimte in een stad. Om de kans op besmettingen kleiner te maken, moet de nieuwe stad veel open ruimte hebben, een relatieve lage bevolkingsdichtheid en afstand doen van het concept van het grote overdekte winkelcentrum. De Nederlandse stads- en provinciale politiek wil al die zaken juist wel. Er moet trouwens ook nagedacht worden over de vraag of een systeem met meerdere woonkernen die elkaar aanvullen, niet te verkiezen valt boven een geconcentreerde stad met veel hoogbouw. Dat laatste klinkt als een verhuld pleidooi voor het Randstad-concept.
13 Bijdragen
Niek Jansen 9
FTM heeft in verschillende artikelen aandacht geschonken aan vrijhandelsverdragen en m.n. aan het CETA vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, zoals o.a. in:https://www.ftm.nl/artikelenhttps://www.ftm.nl/artikelen/handelsverdrag-tussen-canada-en-de-eu-is-regeren-via-geheime-werkgroepen?
Stemming in de Eerste Kamer over dit verdrag was al voorzien eind vorig jaar, maar het schijnt dat men dit verdrag niet in stemming durft te brengen zolang er geen meerderheid tegen te vinden is wat afhankelijk is van de CU in de Eerste Kamer.
Dit soort vrijhandelsverdragen hebben minder te maken met vrije handel dan met investeringbescherming voor multinationals. Winstverliezen van multinationals kunnen middels die beruchte arbitragecie.ISDS oftewel ICS ( International Court System) verhaald worden op de belastingbetalers van de EU lidstaten.
Overigens is het handelsdeel van dit verdrag al in uitvoering en is in de verdragtekst opgenomen dat bij een eventuele afwijzing ervan de uitvoering nog 5 jaar mag voortgezet worden.
Kortom, dit verdrag moet er komen volgens de Eurocraten zoals ook het Oekraïne Associatieverdag erdoor gedrukt is ondanks de negatieve uitslag in het Nederlands referendum.
Vincent Busch 2
Niek JansenEr valt me nog iets op. Ik kan hier nu van alles schrijven, waarop jouw antwoord een bedankje aan mij is. Komt 'ie: he Niek, ik heb gisteren je bankrekening leeggeroofd...
Niek Jansen 9
Vincent BuschKees van Opstal
Vincent BuschVincent Busch 2
Kees van OpstalPieter Jongejan 7
Niet Rusland, maar de USA zit achter het conflict tussen Armenië en Azerbadzjaan.
Doel is om zowel Rusland als China dwars te zitten en te voorkomen dat de EU neutraal blijft of zelfs de kant van Rusland of China kiest. Een ander doel is waarschijnlijk om Turkije (dat de Azerbazjani steunt) en Rusland (dat tot nu toe steeds Armenië steunt) tegen elkaar uit te spelen. Het gaat dus gewoon om een doorzichtig verdeel en heers spel van de Amerikanen, dat kritiekloos wordt gepromoot door Clingendael en FTM.
Wat in het artikel geheel verzwegen wordt is dat de Chinezen in het kader van de zijderoute een spoorlijn hebben aangelegd, die op tal van plaatsen het traject van de pijnleidingen van British Petroleum volgt. De spoorlijn loopt van Baku via Tiflis naar het Turkse Kars. De pijplijnen loopt van Baku via Tiflis naar het Turkse Ceyhan.
De pijpleidingen en de spoorlijn liggen vlak bij de grens tussen Armenië en Azerbazjaan (naast Berg-Karabach) en worden door het Armeense leger beschoten.
Het artikel in de Clingendael Spectator probeert onnozele lieden wijs te maken dat de Europese belangen gediend zouden zijn door zich met dit door de Amerikanen aangestoken brandje te bemoeien nu de Russen en de Turken zich niet tegen elkaar laten uitspelen. Onbegrijpelijk dat dit artikel zonder kritisch commentaar is opgenomen in de selectie van FTM.
Niek Jansen 9
Pieter JongejanFTM lijdt immers ook aan een pro-Amerikaanse bias als het gaat om internationale politieke issues.
Naast de VS heeft ook Rusland (met China overigens) belangen in beide landen, zoals te lezen is in dit zeer informatieve artikel: https://www.mo.be/analyse/vier-vragen-om-het-conflict-tussen-armeni-en-azerbeidzjan-beter-te-begrijpen , dat verder gaat als de analyse op basis van oliepijpleidingen in het Clingendael artikel.
“Beide strijdende partijen genieten met Rusland en NAVO-lid Turkije de steun van machtige medestanders. De relatie van Rusland met Yerevan is hecht: Armenië herbergt een Russische militaire basis en maakt deel uit van de door Moskou geleide Euraziatische Economische Unie. Rusland speelt echter een meer dubbelzinnige rol in de regio, Moskou onderhoudt ook nauwe economische banden met Azerbeidzjan en levert wapens aan beide landen”.
En de EU moet zijn mond houden van Uncle Sam ook al is de EU voor een deel afhankelijk van de oliepijpleidingen in het conflictgebied.
Het artikel van Clingendael besluit met de opmerking dat een verder stilzwijgen van de EU afbreuk doet aan zijn geloofwaardigheid.
Veel hangt af van de bemiddelingspogingen van de geopolitieke strateeg Poetin in dit ingewikkelde conflict.
Marcel van Os 5
Pieter JongejanBeide partijen kunnen niet voluit gaan (lees: luchtmacht inzetten), omdat ze dan direct worden teruggefloten door Rusland. En nu de winter er aankomt, gaan de Azeri's weinig in dit bergachtige gebied bereiken. Sowieso hebben ze tot dusver niet echt indruk gemaakt. De dubieuze rol van Israel als wapenleverancier, met hun zelfmoord drones, mag ook wel wat meer aandacht krijgen.
Niek Jansen 9
Marcel van OsArmenië daarentegen heeft geen expansief beleid ten aanzien van Iraanse gebieden getoond, en het heeft geen banden aangehaald met tegenstanders van Iran, zoals de VS, Israël of Saoedi-Arabië - in die mate dat het zijn goede relaties met Teheran ondermijnt.
Toch zou het contra-intuïtief zijn voor de sjiitische theocratie van Iran om openlijk een bondgenootschap te sluiten met een christelijke republiek tegen een ander land met een sjiitische meerderheid.
Daarom is de beste optie om de veiligheid en stabiliteit van Iran te beschermen, dat Teheran zijn neutrale standpunt behoudt en internationale initiatieven ondersteunt om het conflict op te lossen”, zo besluit dit artikel:
https://www.mo.be/opinie/waarom-iran-zich-niet-wil-verbranden-aan-het-conflict-nagorno-karabach
Evert Lamfers
Ik citeer de Volkskrant van 20 augustus jl: Ook de Nijmeegse emeritus hoogleraar Jos van der Meer, gespecialiseerd in CVS, zegt dat hij ‘een hausse’ aan post-covid-vermoeidheid verwacht. De geschiedenis leert immers dat een infectieziekte patiënten als een vod kan achterlaten: naast de ziekte van Pfeiffer zijn ook de Q-koorts, de ziekte van Lyme en legionella beruchte voorbeelden. Patiënten houden daar soms klachten aan over die Van der Meer ‘indrukwekkend’ noemt. Waar ze vandaan komen, blijft een raadsel.
Denk ook aan de Q-koorts van 2007: toen werd de overheid verweten teveel de economische belangen te hebben nagejaagd, en schadeclaims hierover lopen nog. Het lange termijnplan van de drie ESB auteurs komt mijns inziens te vroeg. Er moet in ieder geval gewaarschuwd worden voor deze late gevolgen, met name laagrisiko mensen moeten dit weten. Verder is het wachten, misschien niet zozeer op een vaccin, maar op een goed werkende app plus een sneltest (binnen 1 uur de uitslag), om asymptomatische mensen te isoleren.
Marcel van Os 5
Evert LamfersWanneer we dat op grote schaal gaan doen, dan kunnen we sowieso al een hele grote stap zetten wat betreft het aantal mensen wat echt ziek wordt. En dan hoeven we geen maatregelen te nemen, die en zeer beperkt werken, en de maatschappij nogal veel schade berokkenen.
En wat betreft mensen die roepen dat economische belangen de voorkeur geven slecht is, de huidige gang van zaken treft juist degenen, die financieel al niet zo goed ervoor staan, extra hard. De rijken spinnen alleen maar garen bij deze crisis. Iemand, zoals Jeff Bezos, heeft zijn vermogen met tientallen miljarden zien groeien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle (verkapte) bail-outs.
Wietze van der Meulen 5
Marcel van OsHet Rode Kruis stelt 30 miljoen nodig te hebben voor extra hulp in Nederland en het Caribisch gebied. Op zich al vreemd dat terwijl er miljarden aan steun worden toegekend, nu de zwakkeren in eigen land mede door het Rode Kruis moeten worden gesteund. Misschien moeten we daar eens over nadenken.....
https://www.rodekruis.nl/dossiers/coronavirus/nationaal-actieplan-coronavirus/
Maar dit staat niet in verhouding tot de situatie bij de mondiale onderkant van de samenleving.
Naast de Wereldbank, zijn er tal van andere internationale organisaties die de ernst van de situatie in (gaan) zien.
https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2020/10/07/covid-19-to-add-as-many-as-150-million-extreme-poor-by-2021
Als de maatregelen voor de onderkant van de Nederlandse samenleving al ernstige gevolgen hebben, hoeven we niet veel fantasie te hebben welke desastreuze (gezondheids)gevolgen de maatregelen voor de mondiale onderklasse hebben (geen werk, geen inkomen, geen eten...)....
Hopelijk wordt er dus, internationaal, binnenkort veel beter rekening gehouden met de gevolgen die Corona-maatregelen in economische zin hebben.
Marcel van Os 5
Wietze van der MeulenMedisch-academische beweging tegen de huidige maatregelen, omgekeerde lockdown als de betere aanpak:
https://www.youtube.com/watch?v=sENMH61eWdc
Mattias DeSmet over massa hypnose, en de schadelijke effecten van Covid-19 beleid:
https://www.youtube.com/watch?v=YOLhF9fyjkk