Follow the Money selecteert

De redactie van Follow the Money selecteert met ingang van heden wekelijks opmerkelijke verhalen die eerder in de binnen- en buitenlandse pers verschenen.

Artikelen die betrekking hebben op de onthullingen rond LuxLeaks domineren de eerste selectie die we maken. Maar er is meer.

How Juncker and Luxembourg landed Silicon Valley’s biggest catch

Financial Times Sinds #LuxLeaks het bedrijfsmodel van het groothertogdom voor een groot publiek inzichtelijk heeft gemaakt, heeft de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker het nodige uit te leggen. Dat gaat hem nog niet heel goed af. De Financial Times biedt een onthullende blik op Juncker. De krant schetst hoe hij zich in zijn periode als premier van Luxemburg liet gelden als een zeer bedreven en hardwerkende verkoper van gesuikerde fiscale deals en zo de grootste vissen uit het Californische high tech bassin binnen wist te halen. FT benadrukt dat Luxemburg niet het enige land is dat hard concurreert om het de multinationale corporaties fiscaal naar de zin te maken. Ierland, Groot Brittannië, Zwitserland en Nederland spelen het spel vrolijk mee. ‘They are all criminals if we are criminals,’ merkte Juncker ooit op.  

Wij en de robots

RTL Nieuws Journalist Hella Hueck en econoom Robert Went van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bouwen aan een serie bijzonder lezenswaardige artikelen. De bedoeling van het tweetal is om grote economische thema’s voor een breder publiek toegankelijk te maken. De serie kreeg de naam Economie van Overmorgen mee en in het tweede deel wordt het vraagstuk van de robotisering uitgebreid belicht. Op welke wijze zullen robots invloed krijgen op ons leven en welke gevolgen zal dat mogelijk zal hebben? Het met foto’s en filmpjes gelardeerde artikel biedt de lezer een fascinerende en deels huiveringwekkende vooruitblik op de nabije toekomst. Een uitstekend fundament voor wie het debat tussen journalist/econoom Mathijs Bouman en journalist Cees van Lotringen volgt.  

The Echo Chamber

Reuters Het Britse persbureau Reuters kijkt verder dan het vluchtige nieuws dat de waan van de dag domineert en investeert in onderzoeksjournalistiek. Met The Echo Chamber wordt het hoogste orgaan binnen het Amerikaanse rechtssysteem belicht: the U.S. Supreme Court. Ofwel het federaal Hooggerechtshof dat in Washington D.C. is gevestigd. Het zeer omvangrijke onderzoek van Reuters toont aan dat een uiterst klein gezelschap er een enorme invloed heeft. Van de 17.000 advocaten die over een periode van negen jaar een zaak voor het Hooggerechtshof wilde brengen, wist een groep van 66 advocaten 43 procent van de zaken naar voren te brengen waar de hoogste rechters over wilde oordelen. Deze kleine elite van zeer goed betaalde advocaten die doorgaans door het corporate bedrijfsleven wordt ingehuurd, blijkt disproportionele toegang tot het rechtssysteem te hebben. Reuters toont aan dat het daarbij niet gaat om de inhoud van de zaak, maar om de persoon die de zaak aanbrengt. Schokkend.  

Nieuwe LuxLeaks onthult ongeziene belastingontwijking in Luxemburg

De Tijd De Belgische krant De Tijd maakt onderdeel uit van het journalistieke consortium dat vorige maand 'Luxleaks' naar buiten bracht, en deze week met een nieuwe sloot aan gelekte documenten naar buiten kwam over belastingontwijking via Luxemburg. Dit keer kwamen de namen van onder meer Walt Disney en het moederconcern van Kruidvat boven drijven. ‘Walt Disney herbergt in Luxemburg verschillende miljardenbedrijven in een gebouw dat meer op een huis lijkt dan op een kantoor. Op een vuile witte postbus is naast het naambordje zelfs de naam van een nieuw Luxemburgs bedrijfje onhandig toegevoegd met een handgeschreven plakpapiertje.’  

Corporate lobbyists celebrate as EU budget clampdown collapses

The Independent Afgelopen week werd duidelijk dat de mogelijkheden om de invloed van het multinationale corporate bedrijfsleven op het Europees beleid aan banden te leggen, minder zullen worden. Het bevriezen van budgetten voor de door multinationals gedomineerde expertgroepen is niet gelukt. Hervormingen lijken daarmee van tafel te zijn geveegd. Veel van de experts die deel uitmaken van de groepen werken voor de grote accountantskantoren die ook veelvuldig in de LuxLeaks onthullingen naar voren komen. Nederlandse belastingexperts ontbreken niet.