Follow The Money selecteert

De FTM leestips voor dit weekend: over de kenniseconomie, een bizar bericht over 'inside trading' rondom vertrouwelingen van Poetin, EU geschiedvervalsing in het onderwijs en armoede in Portugal. Tot besluit: een longread over het leven van Angela Merkel.

Samsung wereldkampioen patenten

NRC Niet Siemens, niet Apple, niet Philips, maar het Koreaanse Samsung is wereldkampioen. Tenminste, als het gaat om het indienen van patenten. Deze week publiceerde het Europees Octrooibureau (EPO) de cijfers over 2014. Met Samsung op nummer één met 2541 ingediende patenten. Dat is ruim 9 procent van alle EPO- aanvragen. Een opvallend verschil met Apple, het winstgevendste bedrijf ter wereld, dat er in Europa 'slechts' 294 indiende. Techcrunch.com analyseert de aanvragen en constateert dat de vraag naar octrooibescherming in Europa voor het vijfde achtereenvolgende jaar groeit. Volgens EPO-president Benoȋt Battistelli duidt dat er op dat de Europese tech-sector en de kenniseconomie sterker zijn dan gedacht. Toch groeit het aandeel van China in de aanvragen het sterkst: in 2014 met 18,2 procent. Gevolgd door… Nederland, dat in 2014 9,1 procent meer patentaanvragen indiende. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan Philips, dat met 2317 patentaanvragen op de tweede plaats staat, net onder concurrent Siemens.  

Russia's Insider Traders Know Putin's Plans

Bloomberg view Dit is pur sang Follow The Money-materiaal: uit een analyse van de volatiliteit van de Russische aandelenmarkt blijkt dat er een kring van vermogenden is rond de Russische president Poetin die weet wanneer er iets ophanden is dat de koersen in beweging zet. Daags voor de annexatie van de Krim blijken handelaren aandelen te hebben gedumpt, waarbij ze zich hebben behoed voor grote verliezen. Met andere woorden: dit soort analyse heeft een voorspellende waarde. Mocht Poetin straks Letland gaat binnenvallen, dan zien we dat van te voren op de schermen.  

Millions of children 'being taught distorted view of European history to push further EU integration'

Telegraph De vooraanstaande Britse historicus professor David Abulafia van de universiteit van Cambridge waarschuwt dat in schoolboeken in EU landen aan EU-promotie wordt gedaan met een verkeerd beeld van de geschiedenis van de Europese natiestaten. Geschiedvervalsing vindt plaats door het neerzetten van de Europese geschiedenis als een 'history of unity', terwijl het juist vaak gaat om een 'history of division'. Abulafia ontdekte dat dit met name in Frankrijk en Duitsland gebeurt, maar ook steeds vaker in zijn eigen land. EU-aanhangers benadrukken telkens het bestaan van een 'Europees volk', dat 'we allemaal Europeanen zijn', met 'gedeelde Europese waarden en Europese identiteit'. Samen met dertig andere professoren verzet Abulafia zich tegen dit concept van één 'Europa'. In zijn essay schrijft hij: "The search for common roots has not been ignored in Brussels and among its acolytes. School textbooks are issued that attempt to present the history of Europe as a common enterprise. It hardly needs to be said that this has involved a distortion of the past, by assuming that a sense of European identity has existed for centuries, and by assuming a common purpose leading to the ultimate unification of Europe.” Het grootste bezwaar van de groep professoren is, dat, met 'zachte dwang', miljoenen kinderen een verkeerd beeld van de Europese geschiedenis wordt voorgeschoteld. Er wordt een soort van 'Europese burger' gecreëerd, terwijl de geschiedenis van Europa juist een grote verscheidenheid laat zien. Pogingen om van Europa één geheel te maken hebben telkens geleid tot bloedige oorlogen. Professor Abulafia zag leerboekjes, die de EU voorstelden als een 'grote trein' op weg naar een 'Verenigde Staten van Europa'. De voorzitter van Business for Britain, Matthew Elliott, noemde de poging om net te doen alsof er sprake is van één Europees volk 'pervasive and dangerous'. Elliott: 'The EU’s official motto is “United in diversity” – a laudable philosophy. Unfortunately, many of the EU’s policies seem intent on crushing that diversity, striving to replace Europe’s many historic identities with a single, artificial "European" culture.'  

Armut in Portugal

Blog Klaus Peter Krause Voormalig economieredacteur van de Frankfurter Allgemeine Zeitung Dr. Klaus Peter Krause doet verslag van de bittere armoede in Portugal als gevolg van de eurocrisis. Hij wijst er op dat de lonen en pensioenen zwaar zijn gekort, maar dat de prijzen in twee jaar soms met honderd tot vierhonderd procent gestegen zijn. De zelfstandig journalist signaleert schrijnende sociale misstanden in Portugal. Van de enorme groei van voedselbanken tot een zeer gebrekkig sociaal vangnet. Hij beschrijft het geval van een gezin van drie personen dat van 174 euro in de maand moet rondkomen en zegt daarover: "Würde ich diese Menschen nicht mit regelmäßigen Lebensmittelzuwendungen aus meiner eigenen Tasche unterstützen, würden sie buch-stäblich VERHUNGERN!" Om vervolgens te verzuchten dat dit de realiteit is in één van de eurozone lidstaten, waar aan de lopende band eethuisjes, café's en winkels gesloten worden ('Innerhalb von 24 Monaten hat sich mein Wohnort von einer blühenden Kleinstadt zu “Ghost City” gewandelt'). Volgens Krause kan het niet lang meer duren voordat hier de pleuris uitbreekt.  

The quiet German

The New Yorker We besluiten deze week met een indrukwekkende longread (> 15.000 woorden!) over het leven en de politieke carrière van Angela Merkel en haar partij CDU. Wie de voorzichtige (sommigen zeggen zelfs 'weifelende') Merkel beter wil begrijpen moet dit artikel zeker lezen. Het artikel beschrijft uitvoerig de opkomst van een verlegen politica tot de machtigste vrouw van Europa, met veel persoonlijke details. Interessant is ook de breuk met Kohl. Een fraai inkijkje in de persoon Merkel.