Follow The Money selecteert

Follow the Money selecteert uit binnen- en buitenlandse pers. Van de monetaire dope van Yellen en Draghi tot de 65 + pas van Rolling Stone Mick Jagger.

Een week waarin het kabinet bijna viel over de nieuwe zorgwet van Edith Schippers en er veel op het belangrijke FTM-dossier - Vrije Artsenkeuze - werd geklikt. Oud-Robecotopman Jaap van Duijn vestigde de aandacht op zich met enkele opvallende uitspraken over de staat van de economie. Duitse sociologen tekende schetsten de zorgelijke staat van de Eurozone ook de aandacht voor Juncker blijft bestaan.  

Monetary Disunion: The Domestic Politics of Euroland

Paper Streeck en Elsässer De Duitse socioloog Wolfgang Streeck en econome Lea Elsässer van het gerenommeerde Max Planck Instituut te Keulen publiceerden begin deze maand bovengenoemd paper. Zij schetsen hierin een ontluisterend beeld van de eurozone. Zij stellen vast dat sinds de jaren tachtig de (financiële) steun voor zwakke regio's en zwakke lidstaten dramatisch is toegenomen, maar dat het niet erg veel geholpen heeft. Sterker nog, met de toetreding van de economisch zeer zwakke nieuwe Oost-Europese lidstaten dreigt een ware financiële aderlating. De onderzoekers voorspellen een langdurige financiële ondersteuning van die zwakke Oost-Europese lidstaten en een toenemende politieke spanning tussen de rijke en arme landen en regio's. Met alle gevolgen voor de binnenlandse politiek van de lidstaten van dien.  

'Yellen en Draghi zijn drugsdealers'

De Telegraaf Onder deze opmerkelijke kop publiceerde econoom en voormalig topman van Robeco Jaap van Duijn afgelopen week een artikel in DFT. Daarin liet hij bovendien weten dat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie 'de grootste schurk van Europa is', daarbij onder meer verwijzend naar diens betrokkenheid bij #Luxleaks. Van Duijn voorspelt een langdurige nulgroei voor de Europese economieën en stelt daarbij dat dit geenszins een ramp is. Ook niet voor ons land. Van Duijn: 'ons land kan ook heel goed een hoog niveau van welvaart en economische dynamiek houden zonder een gestage groei. Als je kijkt hoe kleine bedrijfjes kansen pakken, terwijl grote bedrijven krimpen, dan leven we in een hele mooie, interessante tijd'. Van Duijn stelt dat het neoliberalisme volkomen is doorgeschoten en dat de belastingdruk steeds minder bij het bedrijfsleven, maar steeds meer bij de werkende burger is komen te liggen. Om de economie weer aan de praat te krijgen moet de rente omhoog. Van Duijn: 'Het eerste wat er moet gebeuren is dat de rente zo snel mogelijk naar 3 procent moet. Daaronder investeert er niemand, terwijl de pensioenfondsen enorm in de problemen komen. Terwijl we juist te maken hebben met een vraagprobleem. De inkomens gaan helemaal niet omhoog.'  

Drie dwarse senatoren, drie dwaze dagen

NRC Handelsblad (via Blendle) Een gedetailleerde reconstructie van de bijna-val van het kabinet over de nieuwe zorgwet. De journalisten hebben een scherp oog voor het 'politieke spel' en wie Rutte zoal in het Torentje op bezoek krijgt. De drie 'dwarse' PvdA-senatoren die in de 1e Kamer tegen de nieuwe zorgwet van Edith Schippers stemden worden duidelijk neergezet als dubbelhartige lastpakken. Guusje ter Horst is iemand met 'vrij principiële bezwaren' die 'alleen zou tegenstemmen als de anderen dat ook deden.' Adri Duivesteijn zou vooral zijn frustratie over zijn eigen partij in zijn tegenstem hebben botgevierd. NRC-columnist Bas Heijne had in zijn zaterdagse column overigens een ander oordeel over de dwarse drie: 'misschien waren het de zogenaamde dissidenten die lieten zien wat echte politiek is.' Youp van 't Hek had in zijn zaterdagse column ook al weinig begrip voor de wijze waarop het drietal wordt omschreven. 'Als je zoals Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst gewoon je oude politieke idealen nastreeft heet je in Den Haag dissident. De rest van de regeringsfracties bestaat uit snurkende ja-knikkers. Mijn vriend noemt ze lafbekken.'  

'Waarom moet Mick Jagger een 65+-pas hebben?'

De Volkskrant Een onverwacht scherpe column in de Volkskrant van Martin Sommer over de gang van zaken rondom het verworpen wetsvoorstel van VVD-minister Schippers over de zorg. Sommer vreest door de gang van zaken zelfs voor het einde van de democratie.  

'Als ik mijn recorder uitzet zeggen de beleidsmakers dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen'

BNR Nieuwsradio Vanaf ongeveer minuut 21 vertelt DFT columnist Martin Visser over zijn ervaringen met de (Europese) beleidsmakers ten aanzien van de euro. Een buitengewoon leerzaam audiofragment, dat duidelijk maakt hoe precair publieke kritiek op de eenheidsmunt ligt. Vanaf minuut 29 vertelt Visser openlijk over het verschil tussen de commentaren van de 'deskundigen' als zijn recorder aanstaat of uitstaat. Een opmerkelijke ontboezeming. Luister en oordeelt u zelf.  

Der große Bluff

Handelsblatt Nadat we vorige week al geweend hebben over de bedenkelijke rol van Commissievoorzitter Juncker bij het #Luxleaks schandaal, komt het Duitse zakenblad Handelsblatt met verdere kritiek op het beleid van de Luxemburger. In een lang artikel wordt de vloer aangeveegd met Junckers plan om de economie en de werkgelegenheid in de eurozone aan te zwengelen. Het is zeer twijfelachtig, aldus Handelsblatt, of de geplande maatregelen van Juncker wel het gewenste effect sorteren.