Follow the Money selecteert uit binnen- en buitenlandse pers. Van de monetaire dope van Yellen en Draghi tot de 65 + pas van Rolling Stone Mick Jagger.
Een week waarin het kabinet bijna viel over de nieuwe zorgwet van Edith Schippers en er veel op het belangrijke FTM-dossier -
Vrije Artsenkeuze - werd geklikt. Oud-Robecotopman Jaap van Duijn vestigde de aandacht op zich met enkele opvallende uitspraken over de staat van de economie. Duitse sociologen tekende schetsten de zorgelijke staat van de Eurozone ook de aandacht voor Juncker blijft bestaan.
Monetary Disunion: The Domestic Politics of Euroland
Paper Streeck en Elsässer
De Duitse socioloog Wolfgang Streeck en econome Lea Elsässer van het gerenommeerde Max Planck Instituut te Keulen publiceerden begin deze maand bovengenoemd paper. Zij schetsen hierin een ontluisterend beeld van de eurozone.
Zij stellen vast dat sinds de jaren tachtig de (financiële) steun voor zwakke regio's en zwakke lidstaten dramatisch is toegenomen, maar dat het niet erg veel geholpen heeft. Sterker nog, met de toetreding van de economisch zeer zwakke nieuwe Oost-Europese lidstaten dreigt een ware financiële aderlating.
De onderzoekers voorspellen een langdurige financiële ondersteuning van die zwakke Oost-Europese lidstaten en een toenemende politieke spanning tussen de rijke en arme landen en regio's. Met alle gevolgen voor de binnenlandse politiek van de lidstaten van dien.
'Yellen en Draghi zijn drugsdealers'
De Telegraaf
Onder deze opmerkelijke kop publiceerde econoom en voormalig topman van Robeco Jaap van Duijn afgelopen week een artikel in DFT. Daarin liet hij bovendien weten dat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie 'de grootste schurk van Europa is', daarbij onder meer verwijzend naar diens betrokkenheid bij #Luxleaks.
Van Duijn voorspelt een langdurige nulgroei voor de Europese economieën en stelt daarbij dat dit geenszins een ramp is. Ook niet voor ons land. Van Duijn: 'ons land kan ook heel goed een hoog niveau van welvaart en economische dynamiek houden zonder een gestage groei. Als je kijkt hoe kleine bedrijfjes kansen pakken, terwijl grote bedrijven krimpen, dan leven we in een hele mooie, interessante tijd'.
Van Duijn stelt dat het neoliberalisme volkomen is doorgeschoten en dat de belastingdruk steeds minder bij het bedrijfsleven, maar steeds meer bij de werkende burger is komen te liggen. Om de economie weer aan de praat te krijgen moet de rente omhoog. Van Duijn:
'Het eerste wat er moet gebeuren is dat de rente zo snel mogelijk naar 3 procent moet. Daaronder investeert er niemand, terwijl de pensioenfondsen enorm in de problemen komen. Terwijl we juist te maken hebben met een vraagprobleem. De inkomens gaan helemaal niet omhoog.'
Drie dwarse senatoren, drie dwaze dagen
NRC Handelsblad (via Blendle)
Een gedetailleerde reconstructie van de bijna-val van het kabinet over de nieuwe zorgwet. De journalisten hebben een scherp oog voor het 'politieke spel' en wie Rutte zoal in het Torentje op bezoek krijgt. De drie 'dwarse' PvdA-senatoren die in de 1e Kamer tegen de nieuwe zorgwet van Edith Schippers stemden worden duidelijk neergezet als dubbelhartige lastpakken. Guusje ter Horst is iemand met 'vrij principiële bezwaren' die 'alleen zou tegenstemmen als de anderen dat ook deden.' Adri Duivesteijn zou vooral zijn frustratie over zijn eigen partij in zijn tegenstem hebben botgevierd.
NRC-columnist Bas Heijne had in zijn zaterdagse
column overigens een ander oordeel over de dwarse drie: 'misschien waren het de zogenaamde dissidenten die lieten zien wat echte politiek is.'
Youp van 't Hek had in zijn zaterdagse
column ook al weinig begrip voor de wijze waarop het drietal wordt omschreven. '
Als je zoals Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst gewoon je oude politieke idealen nastreeft heet je in Den Haag dissident. De rest van de regeringsfracties bestaat uit snurkende ja-knikkers. Mijn vriend noemt ze lafbekken.'
'Waarom moet Mick Jagger een 65+-pas hebben?'
De Volkskrant
Een onverwacht scherpe column in
de Volkskrant van Martin Sommer over de gang van zaken rondom het verworpen wetsvoorstel van VVD-minister Schippers over de zorg.
Sommer vreest door de gang van zaken zelfs voor het einde van de democratie.
'Als ik mijn recorder uitzet zeggen de beleidsmakers dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen'
BNR Nieuwsradio
Vanaf ongeveer minuut 21 vertelt DFT columnist Martin Visser over zijn ervaringen met de (Europese) beleidsmakers ten aanzien van de euro. Een buitengewoon leerzaam audiofragment, dat duidelijk maakt hoe precair publieke kritiek op de eenheidsmunt ligt.
Vanaf minuut 29 vertelt Visser openlijk over het verschil tussen de commentaren van de 'deskundigen' als zijn recorder aanstaat of uitstaat. Een opmerkelijke ontboezeming. Luister en oordeelt u zelf.
Der große Bluff
Handelsblatt
Nadat we vorige week al geweend hebben over de bedenkelijke rol van Commissievoorzitter Juncker bij het #Luxleaks schandaal, komt het Duitse zakenblad
Handelsblatt met verdere kritiek op het beleid van de Luxemburger.
In een lang artikel wordt de vloer aangeveegd met Junckers plan om de economie en de werkgelegenheid in de eurozone aan te zwengelen. Het is zeer twijfelachtig, aldus
Handelsblatt, of de geplande maatregelen van Juncker wel het gewenste effect sorteren.
9 Bijdragen
Jan Willem de Hoop
Dit is dus echt meer dan beangstigend en griezelig en toont aan dat ook in de elite veel mensen al lang niet meer durven te zeggen wat ze denken. Als ware er een verborgen dictatuur.
bps
Jan Willem de HoopHilterman
bpsTe beginnen bij mevrouw Klijnsma die zich zonder enige reden met private pensioenen bemoeit en Brussel ook de kans geeft daar grip op te krijgen. Weg met dat mensnp.
bps
HiltermanEen goed geordende en gesmeerde samenleving is toch een gemeenschappelijk belang.
Ik heb een keer ergens gelezen dat dat ook de intentie is van de rechtspraak in de rechtsstaat.
Dat betreft dan al twee delen van de trias politica; de rechtspraak en de politiek. Dan moet de derde macht die daar uitvoering aan geeft toch volgen.
Ik ben het met je eens dat ook Klijnsma bovennoemd Nederlands belang veronachtzaamd, zo niet met voeten treedt als de volksvertegenwoordiging genegeerd en gepasseerd wordt. Zulke dingen leren ze in Brussel.
Brussel heeft een slechte invloed op onze politici en op onze rechtsstaat.
Hilterman
bpsHet is de cultuur in Den Haag en Brussel zich belangrijker te vinden dan het welzijn van de kiezers.
Brussel zit op een volledig megalomane koers. Bemoeienis met alles, tot aan het flesje olijfolie in restaurants dat voor de salade gebruikt wordt.
Stoppen met die onzin. Laat eens een goedgekeurde jaarrekening zien voor de 150 miljard die jaarlijks uitgegeven wordt.
Den Haag is de weg kwijt met halve gare politici die moord en brand schreeuwen wanneer de democratie in een laatste stuiptrekking een krom wetsontwerp afkeurt.
Rutte, Schippers cs moet nog eens uitgelegd worden dat het parlement het laatste woord heeft, wat een stel achterbakse figuren ook afspreekt tijdens de kabinetsformatie.Niks afspraak is afspraak het parlement beslist.
bps
HiltermanEr vormt zich weinig reële expertise voor tal van te beslissen onderwerpen.
De expertise die er is, ingewonnen of ontwikkeld wordt, is dan ook nog vaak eenzijdig partij politiek. Dat levert wetten in conflict met reëel integraal belang.
Geschil remt en de bureaucratie die zijn eigen werk daar omheen creëert, remt nog meer, versterkt met de verlammende Brusselse bureaucratie en janboel.
Waarom erger jij je zo? Slechte ervaring? Want je reageert altijd nogal fel.
Ik zie zelf zoveel verkeerd gaan en achteruitgaan, en heb er zelf ook last van.
Hilterman
bpsWe hebben een MP die nog steeds van de misvatting uitgaat wat hij met een paar politieke kopstukken tijdens de formatie afspreekt als hapklare brokken door eerste en tweede kamer geslikt moet worden onder de noemer: afspraak is afspraak.
Ooit gehoord van de parlementaire democratie meneer Rutte?
De leden van de beide kamers beslissen zonder last of ruggespraak over voorgestelde wetgeving. Dat betekent ook dat "fractiediscipline" uit den boze is.
Aan regeerakkoorden kunnen door de regering geen rechten worden ontleend.
Het is geen enkel probleem dat er een kabinet valt, zeker het tweede kabinet Rutte niet, na de ravage die door hen is aangericht.
Het tumult over de weggestemde zorgwet is schromelijk overdreven.
Alsof er nooit eerder wetgeving is gesneuveld in de eerste kamer.
Het wetsontwerp deugt niet, de voorgeschotelde 1 miljard bezuiniging is nergens op gebaseerd. Er is niet eens een gespecificeerde voorcalculatie van. Dit is regeren op basis van ruwe schattingen die geen grondslag hebben.
Mevrouw Klijnsma rotzooit wat aan met de pensioenen.
Pensioengerechtigden maar ook de mensen die nu pensioen opbouwen zien de eerste 10 jaar de indexatie in rook opgaan omdat mevrouw Klijnsma volkomen onrealistische buffers wil aanleggen.
Dat is niet alles. Er komen signalen dat Brussel zich interesseert voor pensioenen.
Ga er maar van uit dat de pot van 1200 miljard die de Nederlandse pensioenreserve inhoudt een aardige inspiratie voor de Brusselse plannen vormt.
Mevrouw K weigert botweg de kamer te informeren wat er voor plannen in Brussel zijn. De sukkel heeft alles onder controle zegt ze.
Nee mevrouw K. zo werkt het niet. De kamer heeft er recht op geinformeerd te worden over de Brusselse plannen en wel in een vroeg stadium.
Dijsselbloem betaalt na twee keer stampen op de vloer 642 miljoen als zogenaamde navordering van de EC.
Eerst beweren dat er tot in detail over gesproken en onderhandeld zal worden.
Nu weigert zijn ministerie botweg inza
bps
HiltermanDie dat niet ziet heeft geen visie; geen ogen en geen wil.
Het zijn ook mijn zorgen.
Want Brussel wordt weer geleid door machten van geld,
en niet door machten van kennis en verstand.
Die laatsten zijn gemakkelijk deelbaar, wat op FTM wel gebeurt.
bps
Politici, bankiers en inflatieprofeten zaaien en oogsten verwarring over inflatie en deflatie.
Zie bijv. de uitspraken weer van deze bankier met een drup aan de neus. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23476430/__ECB-bestuurder_rekent_op_negatieve_inflatie__.html
Vice-president Vitor Constancio van de ECB begrijpt het allemaal niet.
Het is van zijn gezicht te lezen.
Verandering van productprijs wordt verward met inflatie en deflatie van geld.
Inflatie van geld treedt op in een markt bij toename van de geldhoeveelheid (schuldhoeveelheid).
Deflatie van geld treedt op in een markt bij afname van de geldhoeveelheid, in omloop.
Inflatie van product treedt op in een markt bij toename van de producthoeveelheid.
Dat is productprijsdaling bij toename van het aanbod, dan wel afname van de vraag, c.q. stagnatie.
Deflatie van product treedt op in een markt bij afname van de producthoeveelheid.
Dat is productprijsstijging bij afname van het aanbod, dan wel toename van de vraag.
Zo komt Rutte er bij om btw verhoging inflatie te noemen en dus goed voor de economie.
De euro-inflatie-profeten houden zichzelf en een ander voor de gek.
Als het niet zo triest was, zou je er om lachen.
Een prijsverhoging door schaarste of btw-verhoging is geen inflatie van het geld maar deflatie van het product.
Voor inflatie van geld is meer geld nodig, dus meer schuld; dus meer bank en een hogere schuldenberg! De doorgeschoten schuldenverzadiging en belasting veroorzaakt minder vraag.
Dat het in Amerika beter gaat dan in Europa ligt alleen aan de bestedingsruimte door lagere lasten.
Sinds de schuldencrisis 2008 is de schuldenberg wereldwijd dan ook alweer met >40% toegenomen.
Jaap van Duyn heeft gelijk.
Bij 0 geld/schuldgroei komen de markt en de prijzen tot rust en sta