Follow The Money Selecteert

9 Connecties
1 Bijdrage

Een bijzondere week waarin The New York Times pleitte voor de vervolging van onder andere Dick Cheney, er weer even aandacht was voor de Orwelliaanse ontwikkelingen in Spanje en Jort Kelder toneel en debat over hebzucht in één talkshow samenbracht.

Sinds de lente van dit jaar dreigt de Spaanse staat af te glijden naar een ondemocratische dictatuur, de Griekse crisis terug is van nooit weggeweest en The New York Times doet waarvoor het ooit is opgericht.  

Prosecute Torturers and Their Bosses

The New York Times Als het aan The New York Times ligt moeten de mensen die verantwoordelijk zijn voor de systematische martelingen, die de CIA sinds 9/11 verrichtte op gevangenen in Guantanamo Bay, zich voor hun daden moeten verantwoorden. De Amerikaanse krant kwam afgelopen week met een zeer opmerkelijk hoofdredactioneel commentaar waarin uitvoerig wordt gepleit om de schuldigen van deze kolossale misstand voor het gerecht te brengen. Ook verschillende mensenrechtenorganisaties willen dat er een speciale officier van justitie wordt benoemd om wat  'a vast criminal conspiracy, under color of law, to commit torture and other serious crimes' te onderzoeken en voor de rechter te brengen. Dit betekent volgens de Times onder andere dat voormalig vice-president Dick Cheney en de voormalige CIA-baas George Tenet aangeklaagd zullen worden.  

Spain Takes a Giant Step Backward, Towards Its Dark Past

Wolfstreet.com Spanje dreigt af te glijden naar een ondemocratische staat die doet denken aan de tijd van dictator Franco. Dat zegt journalist en schrijver Don Quijones. De huidige Spaanse regering onder leiding van premier Rajoy van het rechts-conservatieve Partido Popular staat onder druk door politieke corruptieschandalen, weet haar verkiezingsbeloften niet waar te maken en wordt door veel Spanjaarden gezien als de hoofdverantwoordelijke voor het instorten van de grootste spaarbanken van het land. Dankzij een overweldigende meerderheid en ondanks hevige protesten van politieke partijen in het parlement, heeft Rajoy de Orwelliaans klinkende 'Wet voor Veiligheid van Burgers' aangenomen weten te krijgen. De wet stelt hoge boetes in het vooruitzicht bij kritiek op de regering. Kritiek uiten op het land, de regering of het staatshoofd tijdens een protest of via sociale media: 30.000 euro. Deelnemen aan een demonstratie die geen voorafgaande goedkeuring kreeg van de regering: 100 euro tot 1.000 euro. Een demonstratie organiseren die eindigt in geweld: 30.000 euro. En zo zijn er meerdere verboden die in feite de politiestaat in Spanje weer doen herleven.  

De Verleiding van het Grote Geld

AvroTros In een bijzondere eenmalige uitzending die maar liefst anderhalf uur duurt, doet Jort Kelder in krijtstreep gilet en pantalon een zeer onderhoudende poging om de kijker aan het twijfelen te brengen over de vraag: zou ik vallen voor de verleiding van het grote geld? Kelder krijgt steun van het vijftal acteurs van De Verleiders die scenes spelen uit hun eerdere toneelstuk over De Vastgoedfraude. De wisselwerking tussen enerzijds toneel en anderzijds het debat aan tafel brengt een bijzondere dynamiek teweeg die nog niet eerder op de Nederlandse televisie werd vertoond. Kelder wordt daarnaast bijgestaan door een 'Raad van Wijzen' bestaande uit Zuidas-dominee Ruben van Swieten, psychiater/publicist Bram Bakker en oud-rechter Frits Lauwaars. Bijzondere optredens van serie-laaielichter 'Tricky' Dick Peschar, advocaat Gerard Spong en ondernemer Erik de Vlieger vormen de kersjes op de taart. Klein minpuntje: Kelder zet klokkenluider Ad Bos (Bouwfraude) op een lullige wijze in de hoek.  

Offshore-tycoon Heerema het schip in door Maltese meesteroplichter

Het Financieele Dagblad In het licht van de grote verleidingen mag de ongekende misstap van de Nederlandse offshore tycoon Edward Heerema niet onvermeld blijven. De als zeer eigenzinnig en intelligent bekend staande Heerema liet zich in vervoering brengen door de verhalen van een meesteroplichter en zette daarmee alles op het spel. Het Financieele Dagblad publiceerde dit verhaal al in oktober, maar maakt er aan het einde van dit jaar het publiek opnieuw opmerkzaam op. Terecht.  

'Deutsche werden Zeche für Griechenland zahlen'

Handelsblatt Longread in het Duitse zakenblad Handelsblatt over de Griekse tragedie, die afgelopen week weer in het nieuws kwam. Volgende week is de derde en laatste ronde voor nieuwe presidentsverkiezingen in dat land. Slagen Samaras c.s. er niet in een parlementaire meerderheid te verwerven (en daar ziet het naar uit), dan zullen nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden. Bij de EU bestaat de vrees dat dan de euro-kritische partij Syriza aan de macht komt, die zich fel verzet tegen de door de troika (EC, ECB en IMF) opgelegde bezuinigingen. Het Handelsblatt artikel schetst een kader, waarbij een eventuele Grexit (uittreden Griekenland uit eurozone) tot de mogelijkheden behoort.