Follow The Money selecteert

Een Griekse exit uit de Eurozone is geen onoverkomelijke zaak meer, vindt de Duitse regering, Klaas Knot vindt een transferunie niet ideaal, het MBK moet de basis vormen van een hernieuwd kapitalisme en de nieuwe baas van Microsoft wacht een duchtige uitdaging.

De spanning stijgt weer in de Eurozone en afgelopen week deden Bondskanselier Angela Merkel, DNB-president Klaar Knot, ECB-president Mario Draghi en verschillende economen dan ook van zich horen. Volgens de voorman van de Londense effectenbeurs LSE speelt het MKB een grote rol in een hernieuwd kapitalisme en de nieuwe ceo van Microsoft moet de software weer op koers krijgen.  

Austritt aus der Währungsunion: Bundesregierung hält Ausscheiden Griechenlands aus dem Euro für verkraftbar

Der Spiegel Groot nieuws: de Duitse regering ziet het uittreden van Griekenland uit de Euro (Grexit) niet meer als een onoverkomelijke zaak. Volgens anonieme regeringsbronnen van der Spiegel beschouwen Bondskanselier Angela Merkel de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble het uittreden van het land als iets dat door de huidige Eurozone verwerkt kan worden. Reden daarvoor is dat de Eurozone sinds het hoogtepunt van de crisis in 2012 volgens Merkel en Schäuble vooruitgang heeft geboekt. Het besmettingsgevaar wordt veel geringer geacht, Portugal en Ierland gelden als 'gesaneerd' en met het ESM staat er een stevig reddingsmechanisme klaar voor onvoorziene omstandigheden. De Duitsers waren jarenlang fel tegen een Griekse uittreding die voor Europa een rampzalige dynamiek teweeg zou brengen.  

President DNB zet ECB-geldpers liever niet aan

Volkskrant Als het aan Klaas Knot ligt zet de ECB de geldpers voorlopig nog niet aan. Onze president van DNB verwacht weinig heil van de voorgenomen geldverruimingsplannen van de Italiaanse ECB president Draghi. Daarmee behoort Knot, samen met de Duitse Bundesbank president Weidmann en diens Luxemburgse collega, echter tot een minderheid in het ECB-bestuur. Knot wil ook geen transferunie, maar de vraag is of daar niet al lang sprake van is sinds het uitbreken van de eurocrisis in 2010. Opmerkelijk was ook dat Knot in de uitgebreide versie van dit interview toegaf dat 'de centrale bankiers ook niet meer weten wat de beste manier is om uit de thans ontstane impasse te geraken'.  

How can we make capitalism more popular?

Telegraph Xavier Rolet, CEO van de London Stock Exchange (LSE) voert een pleidooi voor een minder grote rol van banken en voor een kapitalisme dat is gebaseerd op florerende midden- en kleinbedrijven. Het MKB is volgens Rolet de vruchtbare bodem van een hernieuwd kapitalisme waarin ethisch zakendoen de maat der dingen is, het nemen van risico en succes wordt gewaardeerd, ondernemerschap en innovatie bloeit en er hard wordt geconcurreerd. 'An economy of small and medium enterprises (SMEs), in the words of Nassim Nicholas Taleb, the author of The Black Swan, is “anti-fragile”. An economy where employment and capital are both varied and widely spread over a large number of sectors and regions is far less susceptible to the boom and bust cycles that have plagued Western economies.’ Rolet wijst op de situatie in de Verenigde Staten waar MKB-bedrijven voor hun financiering slechts voor 18 procent afhankelijk zijn van banken, terwijl dat in Europa 80 procent is. Het MKB moet beter toegang krijgen tot risicokapitaal. Volgens de LSE-CEO moeten daarom Europese burgers ook (weer) in bedrijven van wereldklasse kunnen investeren zoals dat volgens hem ook in de Verenigde Staten gebeurt en zoals dat voorheen ook in Europa kon.  

Stability and Prosperity in Monetary Union

Project Syndicate In een bijdrage aan het blog Project Syndicate legt ECB-president Mario Draghi nog eens uit waarom verdere economische integratie noodzakelijk is voor handhaving welvaart en werkgelegenheid en dat daarvoor een politieke unie nodig is. Draghi:"Monetary union is possible only because of the substantial integration already achieved among European Union countries – and sharing a single currency deepens that integration." Daar hoort volgens Draghi nu eenmaal bij, dat we geldstromen van rijke naar arme 'regio's' moeten accepteren. Maar dat niet alleen: er hoort ook bij dat deelnemende landen aan die politieke unie eenzelfde begrotingsbeleid voeren en moeten hervormen om naar elkaar toe te convergeren. Gemeenschappelijke financiering staatsschulden drukt de rentekosten en is goed voor het vertrouwen van de financiële markten.  

'Demystifying Modern Monetary Theory'

Institute for New Economic Thinking Interview met de in ons land wat minder bekende Australische arbeidseconoom Bill Mitchell over diens controversiële interpretatie van MMT (Modern Monetary Theory). In een gesprek van ruim een half uur legt hij uit waarom overheden zich niet zo moeten blindstaren op begrotingstekorten, zoals de bekende drie procentsnorm. Mitchell stelt dat een soevereine staat met een eigen munt niet te vergelijken is met een privé huishouden of een bedrijf. Volgens Mitchell kan een soevereine staat nooit failliet gaan, omdat ze niet alleen gebruiker is van haar munt, maar tevens altijd zelf haar eigen munt kan bijdrukken.  

'The Empire Reboots'

Vanity Fair 

Tot een jaar of 10 geleden leek Microsoft onoverwinnelijk. Windows en Office ruled. Maar dat beeld is totaal veranderd. Het ergste wat je kan overkomen in de tech-sector is dat buitenstaanders je zien als niet-relevant. En precies dat is wat Microsoft heeft laten gebeuren. Het is log, niet innovatief, in zichzelf gekeerd en lijkt achter de ontwikkelingen aan te hollen. Okay, op de PC-markt is Microsoft nog steeds dominant, maar dat marktsegment groeit nauwelijks. Op de snel groeiende mobiele markt is het marktaandeel van Microsoft gekelderd van 90 procent in 2009 tot 20 procent vandaag de dag. De gigant uit Redmond, WA, hobbelt achter Apple en Google aan.

Het achterop raken van Microsoft wordt vaak geweten aan de hyperactieve macho man Steve Ballmer, die in 2000 oprichter Bill Gates opvolgde als CEO. Ballmer was Gates' beste vriend, maar sinds diens vertrek in 2013 zouden ze geen woord meer hebben gewisseld. Ballmer is zelfs uit de raad van commissarissen gestapt.

Gates_Nadella

De opvolging van Ballmer verliep uiterst moeizaam. Niemand wilde het doen. Uiteindelijk nam de onbekende techneut Satya Nadella (47, op de foto hierboven rechts) het roer over. Hij werkte al al 22 jaar bij Microsoft, maar volgens bronnen mocht hij daar nog steeds niet business class vliegen. Technisch top, maar aan het hoogste niveau heeft Nadella amper kunnen ruiken. Dat laat aan de ene kant zien hoe lastig het moet zijn geweest om een opvolger te vinden, aan de andere kant dat bestuur en aandeelhouders zich realiseren dat het bedrijf écht een andere weg in moet slaan. Of wilde Gates iemand over wiens schouder hij gemakkelijk kon meekijken?

In wezen is Microsoft gebouwd op twee pilaren: het Windows-besturingssysteem (daarvoor MS-Dos) en Office (tekstverwerking, spreadsheets en presentatie). Beide zijn goed voor tweederde van de winst. 'We moeten ze opnieuw uitvinden,' zegt Nadella daarover. 'Re-inventing productivity', luidt zijn credo.

Volgens Vanity Fair staat Nadella voor een schier onmogelijke en ondankbare taak. Hoewel Ballmer verantwoordelijk wordt gehouden voor de relatieve achteruitgang van het bedrijf –  hij miste alle belangrijke ontwikkelingen – slaagde hij er wel in om de winst te verdrievoudigen. Ballmer was de verpersoonlijking van de bullshit business: een briljante marketeer en salesman. In dat opzicht was hij de tegenpool van MIT-dropout en techneut Gates, die zich altijd met de technologie van Microsoft is blijven bemoeien.

Ook Gates had de problemen waar Microsoft voor kwam te staan niet kunnen oplossen. Maar uiteindelijk werd Ballmer het probleem. Praktisch alle investeringen waarvoor hij als CEO verantwoordelijk was mislukten. Voor het eerst sinds zijn vertrek komt Ballmer in dit artikel aan het woord. Duidelijk wordt dat hij zich door Gates, die als chairman of the board nog steeds een doorslaggevende invloed had, verraden voelt. Nog steeds lijkt Gates van mening te zijn dat Microsoft niet zonder hem kan. Ook al slinkt zijn belang snel nu hij regelmatig plukken aandelen verzilvert om zijn liefdadigheid te financieren.

Opvolger Nadella is geboren in India, houdt van poëzie en citeert dode filosofen zoals Nietzsche. Hij studeerde in de VS en begon in 1992 bij Microsoft. Zijn grote uitdaging is dat hij moet breken met het verleden, maar het tegelijk moet doen met de producten die er al zijn. De opkomst van mobiele platforms en de cloud dwingen Microsoft zijn ooit zo lucratieve businessmodel te herzien. Microsoft kon hardwarefabrikanten altijd een flinke premie laten betalen voor gebruik van zijn operating system, maar bij mobile lukt dat niet. Google levert zijn OS immers gratis. Ook de online Office-achtige programma's van de zoekmachine zijn gratis.

Dat is even wennen voor Microsoft. Het Windows-platform staat enorm onder druk. Een nieuwe killer application zit niet in de pijplijn. Microsoft rest niets anders dan de zaak opengooien, in de wetenschap dat dat onherroepelijk ten koste gaat van zijn business model en marges. Het wordt zelf een leverancier van clouddiensten, maar moet nog uitvinden hoe het daar geld mee kan verdienen.

Gek genoeg lijkt Wall Street zich daarover geen zorgen te maken. Sinds het aantreden van Nadella is de koers zelfs met 30 procent gestegen. Het bedrijf kocht voor 2,5 miljard dollar het spel Minecraft. De kinderen die dat spel speelden waren verbaasd: wie of wat is dat eigenlijk, Microsoft?