Het was een week die nadrukkelijk in het teken stond van de verschrikkelijke aanslagen op de democratie en het vrije woord in Parijs, maar er gebeurde natuurlijk nog meer in de wereld. Onze selectie van deze week staat voornamelijk in het teken van de ECB , die later deze maand bijeenkomt om te bekijken wat er nog meer gedaan kan worden om de economie te stimuleren.
'ECB Said to Study Bond-Purchase Models Up to 500 Billion Euros'
Bloomberg
Op 22 januari komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen om te praten over de aanpak van de economische crisis. ECB president Mario Draghi heeft al laten doorschemeren dat de bal nu vooral bij de politiek ligt, maar overweegt desondanks een groots opkoopschema van obligaties van landen.
Niet alle bestuursleden achter staan achter dit voornemen, zoals Bundesbank president Weidmann en onze eigen Klaas Knot van DNB. Het voorstel is omstreden, omdat het Duitse Gerechtshof de plannen kwalificeert als monetaire financiering van lidstaten, iets wat buiten het mandaat van de ECB valt. Momenteel bestudeert het Europese Hof van Justitie de zaak. Bovendien verwachten veel economen dat zo'n opkoopprogramma niet zal helpen.
Intussen overweegt de ECB om 500 miljard euro in de eurozone te pompen. Niet alleen om die gewenste economische groei aan te jagen, maar ongetwijfeld ook om de
kapitaalvlucht uit Italië van afgelopen zomer te compenseren. De Italiaanse economie wordt nu beschouwd als
het zorgenkindje van de eurozone en Italië moet nog een groot deel van zijn staatsschuld herfinancieren.
EU-Oekraïne: Commissie stelt 1,8 miljard EUR aan extra macrofinanciële bijstand voor
Persbericht Europese Commissie
In een afgelopen donderdag vrijgegeven persbericht laat de Europese Commissie weten dat zij bijna twee miljard euro extra steun aan het noodlijdende Oekraïne gaat verstrekken.
Deze macro-economische bijstand is bedoeld om Oekraïne economisch en financieel bij te staan bij het aanpakken van de kritieke uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, zoals een zwakke betalingsbalans en begrotingssituatie. Tevens is het de bedoeling de nieuwe hervormingsgezinde regering te helpen bij het versterken van het land en bij het aanpakken van de economische en politieke uitdagingen.
De voorgestelde macro-financiële bijstand zal van een aantal hervormingsmaatregelen afhankelijk worden gesteld, zoals voortzetting van het lopende IMF-hervormingsprogramma, verdere budgettaire consolidatie, voortzetting van de ingrijpende hervormingen in de energie- en de banksector, alsook verbetering van het algemene macro-economische management.
'Europe must stop the madness'
Marketwatch
Econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz haalt in dit stuk ongemeen fel uit naar de Europese beleidsmakers. Niet alleen was de creatie van de euro een kostbare vergissing, ook het gevoerde economische beleid gedurende de afgelopen vijf crisisjaren moet het ontgelden. Er dreigt een decennium economische stilstand, aldus Stiglitz.
Daarnaast hekelt hij het geringe voorspellend vermogen van de Europese Commissie: keer op keer moesten de economische groeiverwachtingen naar beneden worden bijgesteld. Dat wekt geen vertrouwen bij consumenten en producenten. Stiglitz bepleit een structurele hervorming van de eurozone en vindt dat er een einde moet komen aan de stringente bezuinigingspolitiek:
'This economic madness cannot continue forever. Democracy will not permit it. But how much more pain will Europe have to endure before reason is restored?'
Doodsteek voor fossiele energie
Slate
Olie of gas in de grond? Uit een net verschenen studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift
Nature, blijkt dat we die grondstoffen daar meestal maar beter kunnen laten. De gevolgen voor het klimaat zijn dusdanig groot dat het ook economisch gezien in veel gevallen de rationele keuze is, concluderen de wetenschappers. Zou hun redenering strikt worden gevolgd, dan betekent dat een deel van de reserves van oliemaatschappijen flink overgewaardeerd zijn, een mogelijkheid waarnaar de
Bank of England op dit moment ook onderzoek doet.
De onderzoekers zijn vooral kritisch ten aanzien van de Canadese teerzanden en kolen. Positiever zijn ze over
gas fracking in de Verenigde Staten. Hoewel omstreden, heeft het ook een positief aspect. De overschakeling naar gas heeft ertoe geleid dat er in de VS veel minder kolen wordt gestookt en minder kooldioxide wordt uitgestoten. Exploitatie van de fossiele reserves in het Arctisch gebied is uit den boze, vinden de onderzoekers. Elke extra investering in de exploratie fossiele energie is onverdedigbaar, concluderen ze. In de grond laten zitten is de enige rationele keuze.
Nederlandse economen over de euro en het opkopen van staatsobligaties door de ECB
DFT
Enquete onder twintig Nederlandse economen over de houdbaarheid van de euro en de voorgenomen plannen van de ECB om tot geldverruiming via het rechtstreeks opkopen van staatsobligaties over te gaan (QE), teneinde de vastgelopen economieën van de eurozone weer tot leven te brengen.
Ofschoon de meningsverschillen tussen de hoogleraren opvallend zijn, zijn er ook enkele rode lijnen te bespeuren. Zo zijn de meeste economen het er over eens, dat de EMU (Economische Monetaire Unie) gehandhaafd moet worden en dat de oprichting van de bankenunie een goed initiatief is geweest. Over de effecten van het QE programma lopen de meningen uiteen: van ronduit 'zinloos' tot 'baat het niet dan schaadt het niet'.
Er is natuurlijk ook communis opinio over de noodzaak dat er meer economische groei moet komen in de eurozone. Over de manier waarop deze zou moeten worden ingevuld lopen de meningen weer uiteen.
17 Bijdragen
Anton
Hoe verder dat proces is doorgewoekerd, hoe onomkeerbaarder het is geworden.
Als ik het goed heb, staat ons land al voor zo'n 200.000.000.000 euro garant.
Jean
AntonHet is sindsdien vast niet veel beter geworden...
Anton
JeanDe rekenkamer adviseert de minister van financiën: "bij nieuw aan te gane financiële bindingen tijdig en expliciet aan het parlement aan te geven" (verkort):
- “ waarom deze regeling?”
- “wat is precies de looptijd en welke activa en gebeurtenissen worden precies gegarandeerd?”
- “wat betekent de nieuwe garantie voor de uitleencapaciteit van de instelling en voor het risico dat Nederland als ‘deelnemer’ loopt?”
En de afwijzende reactie van de minister (verkort): “De minister ziet belangrijke bezwaren in onze aanbeveling om de risicoanalyses te verrijken met een oordeel over de financiële soliditeit van individuele instellingen en de financiële risico’s voor de Nederlandse begroting. Volgens hem kan een publiek oordeel over de financiële soliditeit van een internationale instelling negatieve gevolgen met zich mee brengen voor de kredietwaardigheid van deze instelling.”
In helder Nederlands:
- Advies rekenkamer: je moet voor onze volksvertegenwoordigers en het grote publiek inzichtelijk maken wat de risico’s voor Nederland zijn bij het geven van al die financiële garanties voor het overeind houden van de Eurozone en haar deelnemers.
- Reactie minister: ben je gek joh! We gaan die beerput toch niet opentrekken! Als ze erachter komen wat we aan het doen zijn, dan lazert het hele kaartenhuis subiet in elkaar!
Jean
AntonHilterman
JeanTe gek voor woorden dat er aan een niet solvabel systeem voor 200 miljard garanties zijn afgegeven zonder dat het parlement daar fatsoenlijk over heeft kunnen beslissen. Dat is een derde van het GBP.
Een reden te meer om eens te bezien of ministers ook persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor wanbeleid.
Dat het wanbeleid is staat vast omdat het parlement niet eens is ingelicht.
Dan doen de Duitsers dat beter. zonder goedkeuring van het parlement en in principiële zaken goedkeuring van het constitutionele hof gaat er geen euro naar dit soort bestemmingen.
Watching the Wheels
AntonHilterman
Watching the WheelsHet maakt duidelijk dat de EU, ook zonder hem, steeds op weg is de zelfstandigheid van de lidstaten af te breken.
Een proces van constante erosie dat uiteindelijk zal leiden tot opheffing van de lidstaten.
Rutte, Dijsselbloem en Co laten het gewoon gebeuren. Na hen de zondvloed.
bps
Is het wel zo verstandig dat zij die het tot crises hebben laten komen, deze ook weer oplossen?
Eerst heeft de EU/ECB de private sectoren in de eurozone tot 2008 met schulden laten vol lopen.
Nu worden de publieke sectoren in de eurozone verder afgevuld met schulden door staatsfinanciering
nadat de lidstaten eerst flink op kosten zijn gejaagd met verplichtingen en financiële garanties.
Zie bijv. de sociaal-economische drama´s in Duitsland en de UK door de EU eis van “free movement of people”. Free movement kon altijd al, maar dan betaalde men dat zelf. Nu betaalt het gastland dat.
Als ik naar Amsterdam ga, dan betaalt de gemeente Amsterdam mijn hotel ook niet.
Ik heb de wijsheid en de logica achter dat EU idee van free movement nooit kunnen vinden.
Hilterman
Mijn reactie:
Ik verbaas me over de optimistische gedachte van Draghi cs dat de conjunctuur maakbaar is.
Mocht dat al zo zijn, waar ik ernstig aan twijfel, dan is er meer voor nodig dan het drukken van geld om de boel weer op gang te brengen. Door een complex van afremmende maatregelen is in vrijwel alle EU landen de economie tot stilstand gekomen.
In Nederland kwamen vrij veel factoren op vrijwel hetzelfde tijdstip naar voren die er voor zorgden dat het vertrouwen flink onder het nulpunt kwam te staan.
Bankencrises, instorting van de huizenmarkt, extra huurbelasting voor woningcorporaties en private verhuurders van woningen, forse lastenverzwaringen, wijzigingen in het zorgstelsel, onrust door steeds meer macht in handen te geven van ziektekostenverzekeraars.
Last but not least een kabinet dat zich nergens wat van aantrekt zolang men de beleidsvoornemens maar door de beide kamers kan rommelen.
Nederland is nog steeds een rechtsstaat alleen moet ernstig getwijfeld worden aan het democratische gehalte van die rechtsstaat.
Dichtgespijkerde regeeraccoorden waarover volgens mp Rutte de beide kamers niet eens meer mogen oordelen getuige zijn afspraak is afspraak. Het "dreigement" een onvolwaardig wetsvoorstel dat het niet haalt dan maar als AMvB rechtskracht te geven. Het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs.
Beleid hoort in eerste instantie door het kabinet verdedigd te worden in de tweede kamer.
Dat beleid wordt niet en petit commité gemaakt tijdens de formatie in achterkamertjes.
Daar moet ter wille van de geloofwaardigheid van het democratisch bestuur echt een eind aan komen. Dan maar wat meer kans op een kabinetscrisis daar wordt je flink van.
Ik ben bang dat de nu ingeslage
bps
Hiltermanhttp://www.woorden.org/woord/rechtsstaat
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtsstaat
De totalitaire staat is het tegenovergestelde van een rechtsstaat.
Hilterman
bpsHet wordt tijd dat Nederland beschermd wordt tegen de afbraak die Rutte en co plegen.
Willie Wortel
Hiltermanbps
Willie WortelHet waren de politici die de snoep uitdeelden.
€ 600 miljard gasopbrengsten en € 400 miljard staatsschuld is er doorgejaagd,
naast de reguliere belastinginkomsten. En nu is het op, want wat er nog bijkomt is ook al gereserveerd aan verplichtingen en garanties.
Dat wordt afkicken als je afhankelijk bent en niet dicht bij het vuur zit.
En als je niet afhankelijk bent, halen ze het bij jou weg.
Watching the Wheels
HiltermanMijn reactie: Zouden ze in een vergrijzend Europa werkelijk met geld bijdrukken de economie kunnen laten groeien? Mensen kopen hun duurste huis rond 40 jaar, zie grafiek demografie Nederland. De komende 40 jaren 25% minder vraag. Hoe zit dat in de rest van Europa en is het dan voldoende om geld bij te drukken? Is het voldoende om geld minder waard te maken? Zorgt het voor meer vraag? Ik denk dat je nog beter kunt zorgen voor gratis geld dat je aan jongeren uitdeelt. Bijvoorbeeld door ze geen studieschuld aan te smeren. Waarom betalen ze opleidingen niet met gedrukt geld?
http://www.nationaalkompas.nl/object_binary/o12304.png
Jean
HiltermanHilterman
JeanZal wel Freudiaans zijn........
Martin007
HiltermanEen liberale partij vindt dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen. En dus worden alle uitkeringen en subsidies afgeschaft en wordt van alle overheidsinstellingen zoals scholen en ziekenhuizen, een onderneming gemaakt. DAT is wat ze bedoelen met "een kleinere overheid". Nachtwakersstaat zul je bedoelen.
Maar goed. Economie. Hoe simpel kan het zijn? Je kunt er voor kiezen om het geld weg te halen bij de lage en lagere midden inkomens om het vervolgens via de fiscus te verdelen onder de mensen die het absoluut niet nodig hebben. Dat is liberaal. De gevolgen zijn desastreus. Een groot deel van de bevolking heeft geen cent meer te besteden na de vaste lasten. Wat denk je dat dit voor effect heeft op de omzet van het MKB? Met als gevolg nog meer werklozen, nog lagere omzet, faillissementen, nog meer werklozen.........
En wat doet de miljonair die de centen van de arme mensen krijgt? Daar koop hij aandelen van. Wat heeft de economie daaraan? Helemaal niets.
Je kunt er ook voor kiezen om het geld weg te halen bij de mensen die nu al veel te veel hebben. Als je een ton te besteden hebt, word je echt niet gelukkiger van nog een paar ton erbij. Maar de miljoenen die geen warme maaltijd kunnen betalen, die worden wel heel blij met een paar duizend euro extra. En die geven het geld uit in de winkel, die lopen er niet mee naar de bank om er aandelen van te kopen. Aardig meegenomen: het welzijn van de bevolking stijgt, en dus is er minder onrust en geweld.