Follow The Money selecteert

5 Connecties

Relaties

QE Ongelijkheid Openbare aanbesteding

Organisaties

Eurozone

Werkvelden

Journalistiek
6 Bijdragen

Het Amerikaanse Congres heeft de pasbenoemde propagandabaas Andrew Lack 700 miljoen dollar gegeven om Amerika wereldwijd te promoten. De soap rondom de aanbestedingsprocedure van het OV komt aan de orde. Verder: een fascinerend experiment met metronomen; kritiek op een Oxfamrapport over de ongelijkheid in de wereld en een verhaal over elites die in zuidelijke eurolanden noodzakelijke hervormingen tegenhouden. Tenslotte een bericht van financieel-economisch journalist Evans-Pritchard vanuit Davos, waar afgelopen week de economische elite bijeen was.

Nieuwe 'chef propaganda' krijgt 700 miljoen om Amerikaans imago op te poetsen

New York Times Het Amerikaanse Congres, zo meldt de New York Times, heeft Andrew Lack aangesteld als hoofd van het Amerikaanse staatsagentschap Broadcasting Board of Governors, dat met een budget van 700 miljoen dollar wereldwijd de publieke opinie over de Verenigde Staten probeert te beïnvloeden. Lack's binnenkomer: de bedreiging die nieuwsorganisatie Russia Today vormt, door deze te vergelijken met die van terreurorganisaties ISIS en Boko Haram. De Broadcasting Board - dat duizenden journalisten in dienst heeft voor media als Voice of America, Radio Free Europe, The Middle East Broadcasting Networks en Radio Free Asia - had de laatste jaren volgens het artikel veel kritiek te verduren gekregen. Intern blijken er problemen; een aantal medewerkers maakt zich zorgen over een op handen zijnde wet die volgens hen van de Broadcasting Board een openlijke propagandatak van de Amerikaanse regering zou maken, stelt het artikel. Maar ook nieuwsorganisaties gefinancierd vanuit China en Rusland - zoals CCTV en Russia Today - bleken erg succesvol in het Westen - hetgeen de Broadcasting Board niet kon voorkomen of counteren. Een zorgwekkende ontwikkeling volgens Lack: 'We are facing a number of challenges from entities like Russia Today which is out there pushing a point of view, the Islamic State in the Middle East and groups like Boko Haram.' Geen handige PR-zet, want het Russische nieuwsstation liet de gelegenheid niet aan zich voorbij gaan om direct verontwaardigd te reageren op die vergelijking.  

'Hoe een aanbesteding van 320 miljoen uitdraaide op een simpele loting’

De Volkskrant (via Blendle €0,25) De afgelopen week in VK een reconstructie van de OV-aanbesteding in regio Haarlem-IJmond. De belangrijkste kanshebbers waren Syntus en Connexxion. Voor het kwakkelende Connexxion is de zogenaamde 'Openbaar Vervoer Concessie Haarlem-IJmond 2016’ van levensbelang. Met de aanbesteding is een bedrag van 320 miljoen euro voor een periode van tien jaar gemoeid. Ondanks dat het eisenpakket van de gemeente 73 pagina’s omvatte bleken de partijen op exact hetzelfde aantal punten uit te komen. ’Schier onmogelijk’, volgens deskundigen. De oplossing voor de impasse werd een loting waarbij Connexxion aan het langste eind trok (of eigenlijk: het juiste fiche uit de bak pakte bij de notaris). De gunning werd door de gemeenteraad inderdaad verleend aan Connexxion de dag na verschijnen van het artikel in VK. De bekendmaking valt hier te lezen.  

What can 32 metronomes teach us about fashions and trends?

Future Learn Blog Facinerend experiment met 32 niet-synchrone metronomen in het Ikeguchi Laboratorium, die uiteindelijk synchroon lopen. Aanschouwt u zelf de bijgevoegde video en hou u vast aan uw stoel, want anders zou u er zomaar van verbazing uit kunnen vallen. Dit experiment wordt opgevoerd in het kader van de cursus Decision Making in a Complex and Uncertain World, die 19 januari jongstleden is gestart aan de Universiteit van Groningen. Wilt u meedoen? U kunt zich hier aanmelden. De manier waarop de 32 niet-synchrone metronomen geleidelijk aan synchroon gaan lopen illustreert twee verschijnselen. Ten eerste, dat nieuwe en coherente structuren kunnen optreden als een proces van complexe systemen. Ten tweede iets dat aangeduid wordt met het begrip downward causation: hoe groepsgedrag normen kan opleggen aan individuen. Fascinerend. De organisatoren van de cursus wijzen er nog op, dat dergelijke verschijnselen gebruikt kunnen worden om allerlei soorten van trends te verklaren: van de opkomst van het fascisme in de jaren dertig van de vorige eeuw tot aan de verspreiding van de hippiemode in de jaren zestig in Amerika.  

Oxfam's Still Wrong About The Global 1% And Economic Growth Flowing To Them

Forbes In een uitgebreid artikel uit Forbes auteur Tim Worstall stevige kritiek op de claim van Oxfam International, dat de top één procent de helft van alle rijkdom bezit en dat het dus tijd wordt dat er wereldwijd maatregelen getroffen worden: 'Oxfam calculates that by next year, for the first time, the wealth of the richest 1% of the world’s population will overtake that of the remaining 99%'. Worstall bekritiseert vooral de sociaal wetenschappelijke methode die Oxfam heeft gebruikt: met gebruik van data over slechts vier jaar (tussen 2010 en 2015) die bovendien klakkeloos lineair door zijn getrokken. Ook op andere punten maakt Worstall gehakt van het rapport en de gebrekkige hoeveelheid data waarop het is gebaseerd: 'For the “charity” seems to be entirely ignorant of what has actually been happening in the global economy these past decades'. Een ontluisterende ontmaskering. Lees en oordeel zelf.  

'Eurozone na ECB-besluit hard op weg naar transferunie'

Fondsnieuws Over het besluit van de ECB om tot grootschalige geldverruiming over te gaan, is op FTM al genoeg gezegd. Cees van Lotringen laat in een bijdrage in beleggersblad Fondsnieuws econoom en strateeg Nicolas Doisy van Amundi Asset Management aan het woord. Vooral interessant is dat hij laat zien dat vooral de elites hervormingen tegenhouden. Zo houdt, volgens hem, in Griekenland een aantal oligarchen wezenlijke veranderingen en verbeteringen tegen. Doisy: 'Dat dozijn zeer rijke en invloedrijke families zal buitenspel worden gezet, na de parlementsverkiezingen van zondag, in ruil voor een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Daarna krijgt de troika van Europese Commissie, ECB en IMF meer te zeggen in Griekenland. Deze 'legale coup' blijft niet tot Griekenland beperkt. Ook in Portugal en Spanje is sprake van een democratisch tekort, doordat een groep machtige families de politieke besluitvorming beheerst en saboteert. Daar zal een vergelijkbaar scenario zich voltrekken'. Doisy vervolgt: 'Duitsland staat niet meer toe dat deze corrupte oligarchen het land beheersen. De invloed van Duitsland en van Brussel op deze landen zal toenemen. In ruil daarvoor zal een vergemeenschappelijking van de eurozone plaatsvinden.'  

George Osborne tells Europeans to pull their socks up if they want to keep Britain

Telegraph We sluiten de week af met een bijdrage van financieel journalist Ambrose Evans-Pritchard vanuit Davos, waar de economische elite de afgelopen dagen zich verzameld had om over de voornaamste economische en politieke problemen in de wereld met elkaar van gedachten te wisselen. In dit stuk aandacht voor de positie van de Britten in de EU, bij monde van minister van Financiën Osborne, die Brussel waarschuwt ook rekening te houden met niet-eurolanden als Groot-Brittannië. Verder komt de gepensioneerde belegger en goeroe George Soros uitgebreid aan het woord. Hij waarschuwt dat de QE-plannen van Draghi mogelijk tot aandelenbubbels zullen leiden en de kloof tussen arm en rijk verder vergroten. En de - voorspelbare - reactie van de Duitse minister Schäuble daarop.