Follow The Money selecteert

7 Connecties

Relaties

Fraude Bill Gates Varoufakis A.I.

Locaties

Griekenland

Werkvelden

Olie ICT
10 Bijdragen

Dit weekend een inkijkje in het programma van de nieuwe Griekse minister van Financiën, een stuk over het 'echte' probleem in Griekenland, Bill Gates die A.I. 'gevaarlijk' noemt en fraude bij Ordina. Maar we beginnen met een studie over 'the war on oil'.

Oorlog om olie

The Independent Wat decennialang gold als een soort volkswijsheid, is door onderzoekers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex voorzien van een wetenschappelijke basis: de aanwezigheid van rijke olievoorraden in een land maakt het honderdmaal zo waarschijnlijk dat een buitenlandse mogendheid zich met een intern conflict in dat land gaat bemoeien, dan in een land zonder olie. Ofwel: oorlog draait vaak om olie. Dat meldt de Britse krant The Independent, naar aanleiding van het verschijnen van het rapport in de Journal of Conflict Resolution. De studie geeft een systematische analyse van conflicten, waaruit de onderzoekers concluderen dat economische motieven de bepalende factor zijn in buitenlandse interventie. Als voorbeeld noemt co-auteur Vincenzo Bove de strijd van ISIS - het voormalige Al Quaeda ironisch genoeg volgens verschillende Amerikaanse commentatoren het product van de Amerikaanse bezetting van Irak en eerdere steun van het land aan extreem Islamitische groepen strijders. 'Voordat de troepen van ISIS het olierijke Koerdische noorden van Irak bereikten, werd ISIS nauwelijks genoemd in het nieuws. Maar toen ISIS in de buurt van de olievelden kwam, haalde de belegering van Kobani in Syrie ineens de krantenkoppen en stuurden de Verenigde Staten drones om ISIS-doelwitten uit te schakelen.' Het Amerikaanse congres besloot overigens twee weken geleden om vierhonderd militairen naar Syrie te sturen om andere groepen rebellen, binnen de Syrische oppositie tegen Assad, te trainen om tegen ISIS te vechten.  

A Modest Proposal for Resolving the Eurozone Crisis, Version 4.0

Blog Yanis Varoufakis Op zijn blog verschaft de nieuwe Griekse minister van Financiën ons een inkijkje in zijn financieel-economisch programma. In genoemde studie, die hij samen met de economen Stuart Holland en James K. Galbraith al in juli 2013 heeft opgesteld, uit Varoufakis ernstige kritiek op de constructie van de eurozone. Varoufakis komt met 'a modest proposal', een bescheiden voorstel. Dat bescheiden voorstel houdt in, dat er een einde komt aan de voortdurende Verdragschendingen die de EU heeft begaan sedert het uitbreken van de eurocrisis, en dat de vier Europese instituten die belast zijn met het bestrijden van de crisis, nu eindelijk eens gaan doen waarvoor zij bedoeld waren. Varoufakis noemt die vier ook bij naam en toenaam: 1. The European Central Bank (ECB) 2. The European Investment Bank (EIB) 3. The European Investment Fund (EIF) 4. The European Stability Mechanism (ESM) In essentie wil Varoufakis dat per bank gekeken wordt of deze levensvatbaar is of niet; wil hij een beperkt schuldconversie-programma; een investeringen-gedreven herstel en convergentieprogramma; en een sociaal noodfonds voor de meest schrijnende gevallen.  

In Greece, It’s Not the Economy, Stupid!

Carnegie Europe In een stuk op de site van Carnegie schrijven twee jonge ambtenaren van het Griekse ministerie van Financiën, Stratos Pourzitakis en Elias Kirgidis, wat naar hun mening het échte probleem is van Griekenland. Dat is niet belastingontduiking of de enorme staatsschuld, nee, het échte probleem is de corruptie waarvan het land doordesemd is. Niet alleen de politiek, maar ook de politie, de zorg, het onderwijs, werkelijk de hele samenleving is doordrenkt met corruptie en wantrouwen tegenover de overheid. De twee jonge Grieken schrijven dit toe aan veertig jaar sociaal verval ('social decay') na de val van het kolonelsregime in 1974. Onder leiding van de toenmalige socialist Papandreou is de middenklasse in Griekenland vervangen door een corrupte elite waarvan het (gebrek aan) mores het leven in Griekenland is gaan bepalen. De Grieken hebben geleefd als de 'verwende kinderen' van Europa, aldus beide heren. Een eye opener, dit stuk.  

Bill Gates on dangers of artificial intelligence: ‘I don’t understand why some people are not concerned’

Washington Post Een verrassende uitspraak van de man met een uitgesproken passie voor technologie. Gates deed zijn uitspraak na alle commotie die was ontstaan door de presentatie van zijn toekomstvisie tijdens een Reddit "Ask me Anything" sessie en nadat ook wetenschappers als Stephen Hawking, Tesla baas Elon Musk en de Britse uitvinder Clive Sinclair hun grote zorgen hadden geuit over de risico's van ongeremde robotica in ons dagelijks leven. Gates sloot zich bij dat kritische kamp aan en verklaarde: 'First the machines will do a lot of jobs for us and not be super intelligent. That should be positive if we manage it well. A few decades after that though, the intelligence is strong enough to be of concern. I agree with Elon Musk and some others on this and don't understand why some people are not concerned.'  

Fraude Ordina

RTL-Z Grote ICT-projecten en de overheid: vaak een slechte combinatie. Projecten lopen uit, kosten zijn doorgaans veel hoger dan begroot en dan blijken ze ook nog eens niet altijd even goed te werken. De belastingdienst kan er over meepraten. Aan al die euvels is nu een extra dimensie toegevoegd: fraude en corruptie. RTL heeft op haar site (zie link) een aardig overzicht gegeven van het gerommel bij Ordina, dat op grote schaal zou hebben gefraudeerd met ICT-projecten voor de overheid, aldus het programma Zembla (video in link). In het Financieele Dagblad (gratis registratie) probeert Ordina topman Stépan Breedveld de aantijgingen te bagatelliseren door er op te wijzen dat het niet gaat om structurele misstanden, zoals Zembla stelt, maar om ongepast gedrag en één mogelijke overtreding van de regels in de periode 2005 tot 2010. De rijksoverheid heeft intussen maatregelen afgekondigd die fraude met grote ICT-aanbestedingen moeten tegengaan. Voortaan zullen grote ICT-projecten scherper worden getoetst.