Follow the dirty money

4 Connecties

Relaties

Bankiers Robert Mazur

Organisaties

ABN Amro Barclays
0 Bijdragen

Bankiers als Rijkman Groenink moeten worden vervolgd. Ten onrechte worden bankiers bijna nooit gestraft voor het witwassen of transporteren van criminele gelden, stelt onderzoeker en schrijver Robert Mazur.

De Amerikaanse justitiële autoriteiten moeten witwassende banken veel harder aanpakken. Dat stelt Robert Mazur, de 'Donnie Brasco' van de financiële wereld. Undercover ontrafelde federal agent Mazur de duistere gangen van het Medellin-kartel. Hij verkeerde zowel in de diepste krochten van onderwereld als in de boardrooms van gerespecteerde banken. De scheidslijn tussen de twee was niet altijd even duidelijk. Mazurs onderzoek, beschreven in zijn boek The Infiltrator,  leidde onder meer tot de ontmanteling van de bank BCCI.  

 
In zijn artikel "Follow the Dirty Money", dat onlangs werd gepubliceerd in de opinie-sectie van The New York Times, trekt Mazur fel van leer tegen de lakse houding van de Amerikaanse justitie. Aanleiding voor zijn stuk was de boete van 298 miljoen dollar waartoe Barclays in augustus werd veroordeeld. Het is een schikking, zodat er geen verdere  strafvervolging plaatsheeft. Het excuus: er kon geen direct verantwoordelijke worden gevonden. 
 
Boven de wet
Mazur vindt dat terecht belachelijk. Uiteindelijk is de raad van bestuur altijd verantwoordelijk. Barclays is niet de enige bank die zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan witwassen van gelden voor criminele regimes. ABN Amro bijvoorbeeld werd in mei 2009 nog veroordeeld tot betaling van een boete van 500 miljoen dollar.
 
Die schikking werd betaald door de nieuwe eigenaar Royal Bank of Scotland, ook al ging het om een zaak uit 2005 waarvoor de bank toen een boete van 80 miljoen dollar had gekregen. Het draaide toen om een zaak waarbij de bank dubieuze transacties van Libië en Iran faciliteerde. Toenmalig ceo Rijkman Groenink zou daarbij de opdracht hebben gegeven om een rapport over de zaak te vernietigen en te stoppen met het sturen van gevoelige documenten naar de VS. (Lees daarover deze reconstructie van De Groene Amsterdammer
 
Ook Wachovia, American Express Bank International, Union Bank of California zijn betrapt op het witwassen of het transporteren van drugsgelden. In sommige gevallen zijn er letterlijk miljarden narco-dollars in gewapende konvooien door Amerika getransporteerd. Deze banken hebben schuld bekend, maar altijd is de zaak geschikt. Ze betalen een winstafhankelijke boete en daarmee is de kous af. Bankiers staan de facto boven de wet, constateert Mazur. De banken zitten tot hun nek in criminele activiteiten, constateert hij. Het is zo winstgevend dat de verleiding niet te weerstaan is. 
 
"Revenues from global drug trafficking — estimated to add up to more than $400 billion a year — are just one small component of the money, known as flight capital, that criminals try to hide from governments. This capital also includes proceeds from things like tax evasion, trade with countries under sanctions and arms dealing. It’s big business. The desire to have a share in this business has led the private client divisions of many international banks to develop sophisticated skills to avoid scrutiny from regulators."
 
Gewiekst
Dankzij die sophisticated skills weten de schuldigen buiten schot van justitie te blijven. Het risico dat een zaak juridisch niet slaagt is vaak groot. De rijke banken zijn in staat om de gewiekste advocaten en fiscalisten in te huren en de zaak te schikken. Voor een rechtsstaat is dat natuurlijk onacceptabel. Mazur pleit daarom voor een nieuwe task force die als taak heeft: follow the dirty money. Op systematische wijze moet deze de criminele geldstromen in kaart brengen.
 
Het doel is helder. Uiteindelijk moeten de personen die in de financiële wereld verantwoordelijk zijn voor het witwassen van miljarden dollars crimineel geld door justitie worden vervolgd. De consequentie van Mazurs redenering is dat Groenink cs alsnog kunnen worden vervolgd. 
 
Lees ook het artikel van journalist Ian Fraser over Mazurs hartekreet.