
Eric Smit blikt terug op de lancering van de nieuwe website en op de afgelopen periode, die voor Follow the Money een grote stap voorwaarts betekende.
Beste lezer van Follow the Money, het is tijd dat ik u even bijpraat over hoe het met ons gaat. Sinds begin februari hebben we een nieuwe website die een fundamentele stap in ons bestaan markeert. We zijn definitief overgeschakeld op een zogenoemd ‘betaalmodel’. Mijn excuses voor dit lelijke woord, maar het maakt precies duidelijk waar het om gaat. Zes jaar lang hebben we onze journalistiek gratis aan onze lezers aangeboden en verdienden we ons geld met het verkopen van artikelen aan andere journalistieke media, met advertenties op onze website en vooral met het maken van de redactionele pagina’s van (commerciële) bijlagen voor andere uitgevers. Met laatstgenoemde activiteit zijn we eind 2014 gestopt. Toen kwamen Arne van der Wal en ikzelf tot de conclusie dat de enige manier om échte journalistieke onafhankelijkheid te waarborgen, een betalend publiek vereist. We zijn enorm gelukkig dat we die stap hebben genomen, en dat is niet alleen vanwege het feit dat we er op dit moment beter voor staan dan ooit tevoren.
Het liefst maak je artikelen waarmee je de machthebbers controleert
Het is namelijk geen pretje om aan de ene kant de ambitie te hebben om diepgravende journalistiek te produceren en aan de andere kant zalvende praatjes te moeten tikken en verkopen om de schoorsteen te laten roken. Op een enkele uitzondering na zijn die artikelen nooit op FTM verschenen, maar het heeft toch een aanzienlijk deel van onze tijd in beslag genomen. We moesten wel, want we wilden hoe dan ook blijven werken aan de uitbouw van FTM en dat moest worden gefinancierd. Van de verkoop van journalistieke producties aan andere media en advertentie-inkomsten alleen konden we niet leven. Dat betekent in de praktijk dat je soms aardig moet doen tegen lui die je veel liever kritisch wilt aanpakken. Dat is een dilemma waar vrijwel iedere freelance journalist mee te kampen heeft. Het schuurt, vooral in moreel en mentaal opzicht. Het liefst maak je artikelen waarmee je de machthebbers controleert en praat je ze niet in opdracht van een of andere betalende opdrachtgever naar de mond.
We waren zeer ingenomen met de beslissing om onze hoernalistieke activiteiten dood te laten bloeden
Bijna-doodervaring
We waren zeer ingenomen met de beslissing om onze hoernalistieke activiteiten dood te laten bloeden, maar daarmee hadden we nog geen nieuwe bron van inkomsten. Integendeel, we zagen juist een belangrijke bron opdrogen. Dat hadden we natuurlijk voorzien. Wat we echter niet zagen aankomen was dat een mogelijke investeerder waar we al lange tijd mee in gesprek waren, het begin 2015 liet afweten. Plotseling verkeerden we in een existentiële crisis. We hadden het weloverwogen besluit genomen om naar een betaald-ledenmodel over te schakelen, we wilden onze lezers niet langer met advertenties confronteren (waar we ook steeds minder aan verdienden), maar de middelen waarmee we die overgang meenden te kunnen financieren, waren opeens niet voorhanden. We hadden teveel gerekend op een partij waarvan ik hier de naam niet ga noemen. Dat was stom. Heel stom. De bodem van onze kas kwam in zicht en we hadden juist geld nodig om te investeren. Dat leverde een hachelijke bijna-doodervaring op. Vrijwel iedere ondernemer — zo werd ons later duidelijk — heeft er wel eens mee te maken gehad. Gelukkig konden we terugvallen op een team van adviseurs met ruime ervaring in het bedrijfsleven. Wamper van der Drift, Roxane van Iperen (ze schrijft af en toe ook voor Follow the Money) en Safira de Witte stonden ons met raad en daad terzijde om ons door deze moeilijke periode heen te loodsen.
De middelen waarmee we de overgang meenden te kunnen financieren, waren opeens niet voorhanden
We hadden geld nodig om een nieuwe website te laten bouwen. Een advertentieloze website met een opgefriste vormgeving, nieuwe mogelijkheden voor interactie met lezers en vooral met de technische basis om op een goede manier betalende leden te kunnen verwerken. De eerste blije ervaringen met onze founding members, die voor 70 euro lid werden, en onze founding friends, die voor minimaal 1.500 euro een levenslang lidmaatschap verwierven, lieten zien dat dit broodnodig was. Het was prachtig om te zien dat mensen bereid bleken voor onze journalistiek te betalen/onze missie te steunen, maar we zagen ook dat een goede ervaring bij het online lid worden een vereiste is.
Investeerder gewenst
De eerste inkomsten uit lidmaatschappen stroomden begin 2015 binnen, maar die waren bij lange na niet voldoende om de grote stap voorwaarts te maken. We moesten een investeerder bereid vinden om bij Follow the Money in te stappen. En snel. Het moest ook iemand zijn die zich met onze journalistieke missie kon vereenzelvigen en genoegen wilde nemen met een zeer hoog risico en een begrensd maximaal rendement van 5 procent. O ja, en hij of zij zou ook geen formele invloed uit kunnen oefenen op onze bedrijfsvoering. Inmenging in redactionele aangelegenheden was en is volstrekt onbespreekbaar.
De man die in de zomer van 2015 met deze, naar klassieke investeerdersmaatstaven gemeten, volstrekt onredelijke voorwaarden akkoord ging, luistert naar de naam Erik Hallers. Hallers is een van de oprichters van de zakelijke dienstverlener Conclusion. Ik leerde hem eind 2014 kennen als de man achter de radiozender Sublime FM waar ik sinds begin 2015 een column voor verzorg. Hallers heeft een groot hart voor de journalistiek en was bereid om ons de benodigde middelen te verschaffen voor een belang van 10 procent in FTM Media B.V., de eigenaar van Follow the Money B.V. De aandelen van FTM Media B.V. worden gecertificeerd door de stichting administratiekantoor FTM Media waarvan Arne van der Wal en ondergetekende de bestuurders zijn. Deze beschermingsconstructie maakt dat Hallers feitelijk geen klap heeft te zeggen. Dat wil overigens niet zeggen dat we niet naar hem luisteren, want in zakelijk opzicht valt er het nodige van hem te leren.

Naast Hallers wisten we nog een - kleinere - investeerder binnen te halen: serie-ondernemer Jan Bart Fanoy die net als Hallers een groot hart heeft voor de journalistiek. Naast het risicokapitaal van Hallers en Fanoy, worden ons ook andere middelen ter beschikking gesteld. Die komen van stichting Muckraker. Deze stichting werd in 2008 opgericht ten behoeve van mijn rugdekking. Ik werkte toen aan de ongeautoriseerde biografie van zakenvrouw Nina Brink (Storms) die mij de nodige juridische kopzorgen bezorgde. Dankzij het geld van enkele grotere en ook tal van kleine sympathisanten kon ik destijds mijn advocaat bekostigen.
De belangrijkste geldschieter van stichting Muckraker is de Adessium Foundation. Deze uiterst professionele Nederlandse stichting financiert al jaren tal van nationale en internationale journalistieke initiatieven waaronder het The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) dat recentelijk weer vol in de aandacht stond vanwege de Panama Papers. Gelden die wij van Muckraker krijgen, moeten we tot op de cent nauwkeurig verantwoorden. Ook hier geldt dat er geen enkele invloed op het beleid van de redactie van Follow the Money kan worden uitgeoefend. De verantwoording betreft uitsluitend de besteding van de middelen.
Tussenstand
Met dank aan onze founding members- en friends, Hallers, Fanoy, de gelden van Muckraker, de begeleiding van ons team van adviseurs en onze tot op het bot gemotiveerde redactie konden we in februari de ommezwaai maken naar het nieuwe model. De mannen van Frontwise bouwden het digitale fundament waarmee we nog jaren vooruit kunnen. Ze zijn belangrijk om te noemen omdat ze een zeer grote bijdrage hebben geleverd aan dat wat er nu staat.
De beste reclame voor journalistiek is natuurlijk nog altijd...goede journalistiek
We staan er dus beter voor dan ooit. We trekken steeds meer publiek en we hebben ook weer nieuw journalistiek talent binnen weten te halen. Maar dan nu de tussenstand. Want hoe gaat het met de ledenwerving? Nou, best aardig. We hebben nu zo’n 1.700 betalende leden. Daarnaast hebben we 33 founding friends waarvan Joris Luyendijk, dankzij zijn donatie van de NS Publieksprijs, de bekendste is. Maar hoe bemoedigend deze cijfers ook zijn, het is lang niet genoeg om de zelfstandigheid van Follow the Money op langere termijn te garanderen. We moeten aan het einde van dit jaar op 5.000 leden zitten om onze doelstellingen te halen. Een jaar later moeten dat er 10.000 zijn. Kortom, we zullen nog heel hard ons best moeten doen om al die nieuwe leden binnen te halen. Wij geloven heilig dat we daarin zullen slagen. Vooral door onze lezers meer bij ons werk te betrekken en goede artikelen te maken die de wereld in beweging zetten. Want de beste reclame voor journalistiek is natuurlijk nog altijd... goede journalistiek.
35 Bijdragen
M. van Deelen 11
Ga lekker door zo, jullie worden alsmaar spraakmakenderderder......
In 2014 schreef ik aan FTM:
"een kleine donatie, al is het maar voor de koekjes bij de koffie. Kan dat? Zo ja, hoe en waar?
Ben erg blij met FTM. Ik krijg er mijn eigen gedachten mee op een rijtje."
Ik hoop dat het gesmaakt heeft.
Zodra dat mogelijk werd ben ik betalend lid geworden. Alle gedachten op een rijtje krijg ik natuurlijk nooit ;-) maar wat ik hier aan kennis opdoe vind ik zelf fenomenaal. Met dank ook aan de reageerders die me regelmatig de ogen doen openen. Ook dat is mooi, die verscheidenheid aan gedachten en meningen die me laten wikken en wegen.
Eric Smit 11
M. van DeelenDiny Pubben 9
Eric SmitLigt daar een paspoort op tafel?
Ik wil journalisten die het BSN nummer open trekken en wat daar allemaal mis mee is, hoe fout ik dat vind. Privacy, basale waarde, mensenrecht, ligt daardoor op straat en al die fouten die daarin staan. Techniek en ethiek, de vragen van onze tijd.
Hans Albada Jelgersma 2
Take Ligteringen1 3
Hans Albada JelgersmaEric Smit 11
Hans Albada Jelgersma[Verwijderd]
https://www.ftm.nl/artikelen/het-dodelijke-broodje-foppen-zalm-reconstructie
hubert haenen 1
Eric Smit 11
hubert haenenDaarnaast is je constatering juist: op basis van dit aantal leden kunnen we FTM op langere termijn niet laten draaien, althans, niet met deze intensiteit. Daar laat ik in mijn artikel ook geen misverstand over bestaan. Kortom: lid worden!
hubert haenen 1
Eric Smitaan het nieuws, de achtergronden en dat zo objectief mogelijk: dat is je taak. Door te denken dat je moet controleren en dat je daarmee/daardoor macht uitoefent ondermijn je de objectiviteit en reken je jezelf tot de machthebbers. Je moet gewoon nederig in dienst staan van je verhalen en het aan de kracht van het verhaal overlaten welke invloed het kan hebben. Je moet niet de macht controleren, maar tot op het bot uitzoeken wat de machthebbers uitspoken en de uitkomsten publiceren. Wij lezers hebben geen enkele behoeft aan een media-machtsblok. Wij hebben behoeft aan een dienstbare , objectieve, berichtgeving. we bepalen zelf wel wat we daar mee doen. Kom op met feiten. Feiten hebben macht. Niet de journalist.
Eric Smit 11
hubert haenenIk durf ook te zeggen dat FTM meer dan wie ook investeert in het vinden en controleren van feiten (percentueel).
Over objectiviteit heb ik op FTM al eens uitgebreid geschreven. Objectiviteit bestaat niet. Hierbij onze insteek: https://www.ftm.nl/artikelen/follow-the-money-journalistiek-afzijdig-blijven-is-geen-optie
Vanzelfsprekend mag je het met alles wat we zeggen oneens zijn. Waar geen misverstand over kan bestaan is dat we volstrekt open zijn wat onze bedoelingen zijn.
Met vriendelijke groet.
Eric
PS ben je al lid?
hubert haenen 1
Eric SmitBeste Eric, laat dat woord macht nou maar eens weg. Het hoort niet bij het "vrije woord", bij feiten. Macht oefen je uit en de journalist heeft wat anders te doen: "vinden en controleren van feiten' en er daarna over berichten. Punt uit. ik heb vele jaren als journalist gewerkt en daarbij is het me duidelijk geworden dat niet de journalist, niet het medium maar wel zijn reportages, zijn werk effect hebben.
Wens je een mooi weekend toe.
Eric Smit 11
hubert haenenHubert, ik denk dat we op dezelfde golflengte zitten. We zijn er niet voor om in letterlijke zin macht uit te oefenen. maar met het vinden en controleren van nieuwe feiten, met het publiceren van artikelen die impact hebben, oefen je hoe dan ook invloed/macht uit. Het lijkt me beter dat journalisten daarvan doordrongen zijn opdat zij hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Jij ook een fijn weekeinde.
Groet,
Eric
Erik Van Zuylen
Jan Willem de Hoop 12
Ik zou in verband met grote aantal complexe maatschappelijke onderwerpen en aard en omvang van structurele misstanden in samenleving willen voorstellen dat leden en lezers er tezamen voor gaan zorgen dat de teller eind dit jaar minimaal al op 10.000 staat en eind 2016 minimaal op 20.000 leden. We moeten de journalisten bij FTM nog veel meer aan het werk zetten in ons eigen algemeen belang. Word dus lid als je het nog niet bent of promoot FTM bij maatschappelijk betrokken burgers.
Peter Urbanus 5
Ramon Rockx
Peter UrbanusKeep up the voor work!
Eric Smit 11
Ramon RockxOnze 'betaalde' artikelen zijn via Blendle af te nemen, dan draag je ook bij. Per artikel.
Groet!
Eric
Frans 5
Waarom niet alles achter de betaal muur zetten maar voor elk artikel geeft FTM aan dat een artikel wel\niet als "cadeau" geplaatst kan worden. Laat vervolgens de leden beslissen of een mogelijk "open" artikel het FTM niveau heeft om daadwerkelijk "open" geplaatst te worden.
Sommige open artikelen doen namelijk in mijn ogen afbreuk aan het kwaliteits-niveau dat FTM wilt uitstralen.
Eric Smit 11
FransHartelijk dank voor je steun!
Pieter Jongejan 7
Diny Pubben 9
Pieter JongejanJa, helemaal eens. De moderne techniek draait in essentie op reclame, veel burgers weten dat niet.
Bart Bartelds 4
Voor zeg eens 25 jaar terug toen internet niet bestond had je dagbladen ook wel kranten genoemd opinie weekbladen en maand bladen.
Daar moest een prijs voor betaalt worden en miljoenen hadden op zijn minst een abonnement op een krant, ik ook.
maar ik las elke dag meerdere kranten en hoe kwam dat?.
Er werd geruild in de straat en of op de werkplek.
Dat ruilen is digitaal NIET mogelijk met als resultaat dat ik sinds kort diverse sites van kranten wilt lezen veel geld kwijt bent.
Dat werkt niet want niemand neemt een digitaal abonnement op alle kranten-sites.
Daaruit voortvloeiend hebben vele media het moeilijk omdat hun papieren blad zijn verkoop is ingezakt en de digitale Niet evenveel abonnementen oplevert dat gezamenlijk weer op het gewenste aantal uitkomt.
Daarnaast is via het internet ZOVEEL nieuws te vergaren wat veelal ook nog meer waarheid bevat als de NL media en nog gratis ook.
Wat is de fout?, de huidige digitale media NL moet niet elk apart trachten abonnees te verkrijgen maar GEZAMENLIJK het aanbieden binnen een pakket net als vroeger de LEESMAP.
Dat was en is levensvatbaar.
Ook bij FTM valt MIJ op dat de artikelen waar VOOR BETAALT moet worden er weinig reacties bij geschreven staan.
En dat vertelt mij dat feitelijk het betalende deel binnen FTM heel klein is en dus niet levensvatbaar is.
Henk Verbeek 1
Bart BarteldsMensen die zoiets moois willen maken moeten ook eten en het is ze van harte gegund. Ik ben dan ook lid. En van harte.
Oh ja, als je een leesmap fijn vindt, kijk dan eens naar Blendle.
Bart Bartelds 4
Henk VerbeekVroeger was er geen keus wilde men nieuws lezen moet er een krant worden gekocht.
Heden is die keus er wel.
En als men zoals ik nogal internationaal leest dan kom je er snel achter dat veel nieuws in Nederland ook op internet OUD nieuws is.
goof 4
Al lijkt mij 10.000 leden eind 2017 een iets te hoog gegrepen doel maar laten we hopen dat jullie het halen.
Nogmaals , om een vuist te maken tegen het ontstane onrecht van de parasiterende elite dient meer met meerdere partijen te worden samen gewerkt .
Maar misschien is dit niet de doelstelling van FTM ?
Wat is de dan wel de doelstelling vraag ik mij af .
Alleen misstanden aan het licht brengen en er vervolgens niets mee doen lijkt mij dan verloren energie .
Rob Post 2
Weet dat er gejaagd wordt en toch je verantwoording nemen. Hulde
jp rebel 2
Voor de ledenwerving overweeg eens een kleine advertentie in het FD, de FT of beleggersblaadjes. Denk wellicht aan 'afzakken' naar Belgie.
Barry L. 1
Matthijs 11
Idee: een mogelijkheid van duurderde abonnementen aanbieden. Er zijn vast mensen die nu het normale abonnement (90 euro?) betalen maar 150 ook prima vinden. Of nog meer. Noem je het "premium lid", hoeft verder geen groot verschil te zijn. Al zijn het maar 500 mensen, heb je toch weer 30.000 extra.
Kasteelpannetje extra small 2
Enkele kritische vragen.
In december 2014 begon de wervingsactie.
Mei 2015: 366 leden.
Begin februari 2016: 950 leden, 27 founding friends.
Begin april: 1600 leden, 27 founding friends.
Begin mei: 1700 leden, 27 founding friends.
Dat is gemiddeld iets meer dan 100 nieuwe leden per maand, met een piek in ledengroei begin dit jaar en een dal begin vorig jaar. Om het ledendoel aan het einde van dit jaar te halen moeten er iedere maand meer dan 400 leden bij komen. Dat lijkt mij wat ambitieus. Hoe wil FTM die doelstelling halen?
90.000 euro van de subsidies die FTM gekregen heeft is een lening. Wat zijn hiervoor de aflossingsplannen?
Totaal heeft FTM nu 207.000 euro subsidie ontvangen. Naar mijn mening een gigabedrag. Is FTM bereid toe te zeggen dat het nooit meer subsidie aan zal vragen? Dit ook in het licht van Eric Smit, die zichzelf consequent ondernemer noemt.
De extra functionaliteit die de nieuwe site biedt, kun je bij Medium gewoon van de plank halen. Waarom dan in zee gegaan met een apart bureau dat een custom made website bouwt?
Op welke waardering is Erik Hallers ingestapt?
Kasteelpannetje extra small 2
De beste reclame voor journalistiek is goede journalistiek, schrijft Eric Smit. Hoe wil FTM het intellectuele groepsdenken tegengaan? Ik stel die suggestieve vraag omdat de doorsnee FTM-schrijver prima opgeleid is. Tegelijkertijd lees ik hier vaak onjuiste analyses. Neoliberalisme wordt bekritiseerd. Feit: neoliberalisme bestaat niet. Belastingontwijking moet worden tegengegaan. Feit: belastingontwijking is een van de weinige manieren om rupsjenooitgenoegoverheden in bedwang te houden, en teveel overheidsinvloed is een van de grootste problemen van onze tijd. Grote bedrijven zijn veel te machtig, en dus faalt kapitalisme/marktwerking. Feit: grote bedrijven proberen vaak via samenwerking met overheden concurrentjes uit het zadel te wippen, en dat is geen kapitalisme maar corporatisme. Feit: vooral door de software-isering van de wereld zijn grote gevestigde bedrijven kwetsbaarder dan ooit. De problemen op het spoor en in de zorg worden veroorzaakt door teveel marktwerking. Feit: beide sectoren wemelen van de overheidsbemoeienis, van marktwerking is daar nauwelijks sprake.
Deze onjuiste analyses kunnen tot stand komen doordat FTM een club van tamelijk gelijkgestemden is en dan ontstaat al snel de neiging om niet meer kritisch over je eigen opvattingen na te denken. Dat is heel menselijk. Maar toch zou ik een tweede Wanningen wel op prijs stellen. Maar zelfs al zou FTM dat zelf ook willen, dan is dat natuurlijk nog niet zo makkelijk gedaan. Een linkse site trekt immers linkse schrijvers aan. Een rechts-reactionair zal zijn gastbijdrage ook niet aan De Correspondent aanbieden. Gelukkig is er tegengas in de comments.
Kasteelpannetje extra small 2
Hebben jullie er wel eens aan gedacht om van FTM een ANBI te maken? Dat past prima bij wat jullie zeggen en denken dat jullie missie is en de facto worden jullie nu al als een liefdadigheidsinstelling gefinancierd. Adessium is een goededoelenstichting. Hallers ziet zijn investering ook als een maatschappelijke bijdrage. De meeste lidmaatschapsgelden kun je ook zien als donaties. Die worden overgemaakt omdat men de missie van FTM belangrijk vindt en FTM dus graag steunt. FTM biedt immers zelden content waar je concreet, persoonlijk, direct iets aan hebt. Er worden vooral brede maatschappelijke onderwerpen aangesneden. Als je je tot ANBI omvormt, is je donatiepotentieel hoger doordat mensen hun giften van de belasting af kunnen trekken.
Als laatste: gefeliciteerd met jullie nieuwe investering.
Wilfried Roeleveld 1
Otto van Diggelen 1