A photomontage of fireworks from a Guy Fawkes Night display at Roundwood Park in Harlesden, London.

A photomontage of fireworks from a Guy Fawkes Night display at Roundwood Park in Harlesden, London. © CC / Billy Hicks

Follow the Money genomineerd voor vakprijs De Tegel

2 Connecties

Relaties

De Tegel

Organisaties

Follow the Money
9 Bijdragen

Zo’n nominatie voor de belangrijkste journalistieke vakprijs van Nederland is mooi meegenomen, maar meer ook niet. Bij Follow the Money draait het om iets anders.

In de creatieve industrie wordt je doodgegooid met prijzen en evenementen. De grens tussen de winnaars, jury en uitreikers is er niet altijd even scherp te trekken. Iedereen kent elkaar, de ene hand stopt de andere wat toe. Die cultuur van zelffelicitaties is soms aandoenlijk, vaak ergerlijk en er heeft altijd wel iemand ten onrechte wel/ niet gewonnen. Vrindjespolitiek, kinnesinne, doorgestoken kaarten – zo'n incrowd avondje kan vrolijk en tenenkrommend tegelijk zijn.

In de journalistiek is het, ook al gaat het er een stuk bescheidener aan toe, niet veel anders. Zo heb je de VOJN Award voor online journalistiek (die we wonnen), de Journalist van het Jaar (verkozen werden Kim van Keken en Eric Smit) en De Loep (waarvoor we zijn genomineerd).

En dan heb je ook nog De Tegel, in de journalistiek de vakprijs die het meeste aanzien geniet. Voor de reeks onthullende artikelen die Kim van Keken en Eric Smit hebben geschreven over crematie-ondernemer – en voormalig VVD-voorzitter – Henry Keizer zijn we onlangs genomineerd, wederom in de categorie Onderzoeksjournalistiek.

Als je uit heel goede artikelen, tv- en radioproducties wordt geselecteerd, betekent dat erkenning door vakgenoten

Natuurlijk zijn we daar trots op. Als je uit tientallen heel goede artikelen, tv-en radioproducties wordt geselecteerd, betekent dat erkenning door vakgenoten. We vinden dat ook terecht: vaktechnisch gezien was het onderzoek van Van Keken en Smit uitstekend. Knap speurwerk, goed opgeschreven, valt te lezen in de juryrapporten. Daarnaast was de impact groot, zowel maatschappelijk als voor ons zelf. Zowel de hoofdrolspeler als de VVD-top wakkerden met hun verkrampte, dan wel bagatelliserende reacties de reuring rond de publicatie alleen maar aan. Keizers verhaal werd steeds ongeloofwaardiger en enkele weken later trad hij af als voorzitter. Veel mensen maakten voor het eerst kennis met ons platform en werden lid van Follow the Money. De affaire-Keizer was uitstekend voor onze naamsbekendheid. Maar daags na de geruchtmakende publicatie vorig jaar stond er al weer een artikel over een minder sexy, maar even relevant onderwerp op FTM.nl – over de zorg.

Ongemak

Journalisten voelen zich meestal wat ongemakkelijk bij feestelijke evenementen waar ze worden gelauwerd. Immers: you’re as good as your last story. En het werk waarvoor je een prijs krijgt, ligt al lang in de kattenbak. Over het algemeen gaat het er ook nogal knullig aan toe.

Maar eerlijk is eerlijk: die nominaties zijn natuurlijk wel fijn, ze winnen is nog fijner. Voor de redactie van Follow the Money is de erkenning een vorm van psychische beloning die de schrale financiële waardering ietwat compenseert. Het is ook goed om te zien dat het maken van kwaliteitsjournalistiek niet is voorbehouden aan de geijkte titels. Follow the Money is een kleine club, maar weet in zijn relatief jonge bestaan keer op keer stukken te maken die er toe doen. Dat hebben we in de eerste plaats te danken aan de keihard werkende redacteuren.

Zo kreeg FTM-redacteur Stefan Vermeulen in 2011 De Loep aanmoedigingsprijs voor zijn onderzoek naar ict-fraude bij de gemeente Amsterdam. In 2013 wonnen Jesse Frederik en Eric Smit De Tegel voor hun artikel ‘Derivatendrama’. Het jaar erop kreeg Eelke van Ark de VOJN Award uitgereikt voor internetonderzoeksjournalistiek voor haar artikelen over zorgorganisatie Sensire. Robert Kosters kreeg in 2015 De Tegel voor zijn reconstructie van de beursgang en daaropvolgende verkoop van DE Masterblenders, beter bekend als Douwe Egberts. Toen leverde Follow the Money als freelancecontracter nog aan titels als de Volkskrant, Vrij Nederland en Elsevier. Toen we begin 2016 overstapten naar een ledenmodel zijn we daarmee gestopt. Dat was mogelijk dankzij financiële bijdrages van founding members & friends. 

We beseffen dondersgoed dat de lezer van Follow the Money niets heeft aan de prijzen die de redactie heeft gewonnen en (hopelijk) nog gaat winnen. Daar gaat het ons ook helemaal niet om. Daarom is het goed nog eens te benadrukken dat onze onafhankelijke onderzoeksjournalistiek alleen mogelijk is dankzij de financiële steun van onze leden en donateurs. Daarin is Follow the Money uniek. We hebben geen adverteerders die invloed op ons werk kunnen uitoefenen. Dat vakbroeders ons werk waarderen is mooi meegenomen, maar meer ook niet. Onze waarheidsvinding staat in dienst van het algemeen belang en draait in essentie om maar een ding: rechtvaardigheid.