
Volgens Eric Smit kunnen journalisten - onderzoeksjournalisten in het bijzonder - niet afzijdig blijven. Ze dienen een kant te kiezen en bereid te zijn de confrontatie met de macht aan te gaan.
Wanneer iemand mij vraagt waarom ik journalist ben, dan zeg ik meestal dat ik een bijdrage wil leveren aan een betere wereld. Dat is waar we bij Follow the Money ook voor staan, het is zelfs een inherent onderdeel van onze missie.
Het is niettemin een antwoord waar collega’s niet zelden verbaasd bij opkijken. Journalistiek zou niet mogen gaan over een betere wereld, we zouden ons afzijdig moeten houden. Ik heb ondervonden dat dit voor mij een onmogelijke opgave is en daar meen ik goede redenen voor te hebben.
Onafhankelijkheid vs objectiviteit
Laat ik beginnen het onderscheid te maken tussen onafhankelijkheid en objectiviteit. Vaak worden die begrippen met elkaar verward. Wat mij betreft is het de plicht van iedere journalist om ernaar te streven volstrekt onafhankelijk te zijn. Dat is in deze tijd waarin inkomstenstromen voor jonge platforms als Follow the Money en ook voor freelance journalisten gering zijn en die van veel journalistieke media in hoog tempo opdrogen, geen gemakkelijke opgave. We mogen geen slaaf worden, we moeten onze onafhankelijkheid dagelijks bevechten. De verlokkingen van van adverteerders die via 'branded content' de redactionele pagina's binnen willen dringen, zijn er volop en daar weet niet iedere professionele nieuwsorganisatie weerstand tegen te bieden, zo zagen we enkele jaren geleden bij Het Financieele Dagblad. Maar onafhankelijk zijn is iets fundamenteel anders dan het nastreven van objectiviteit. Ik wijs de journalistiek die zichzelf ‘objectief’ noemt en beide kanten van een verhaal uitgebreid belicht zonder mij duidelijk te vertellen wat de waarheid is, af. Van een journalist die zich lang in een onderwerp heeft verdiept eis ik veel meer. Als hij me niet kan vertellen hoe iets in elkaar steekt en wat de waarheid is, wie doet het verdomme dan wel?Onder het mom van objectiviteit gaat ook vaak partijdigheid schuilObjectiviteit dient niet zelden als een excuus, als een deken van geestdodende saaiheid die luiheid en lafheid toedekt en de glibberige, valse praatjes van machthebbers legitimeert. Onder het mom van objectiviteit gaat ook vaak partijdigheid schuil. Journalisten die zogenaamd ongekleurd de feiten vanuit het perspectief van politici of grote bedrijven weergeven, doen net zo goed mee aan een vorm van activisme.
Journalistieke mythe
Objectiviteit is bovenal een journalistieke mythe. Objectiviteit veronderstelt een totaal gevoelloze, rationele toestand waarin keuzes worden gemaakt over gebeurtenissen en feiten die voor anderen van levensbelang kunnen zijn. Dit is een onmenselijke staat van bewustzijn. Net zoiets als het valse concept van de homo economicus waar talloze hooggeleerde economen zich tot de dag van vandaag door laten leiden. Waarom zou een journalist zich dan willen voordoen als ‘objectief’, als een machine? Dat maakt hem in mijn ogen bij voorbaat ongeloofwaardig. Achter elke keuze die een journalist maakt zit een opvatting, een inzicht dat hij heeft verworven in de lange tijd dat hij zich in de materie heeft verdiept. Dat moet wat mij betreft ook zo zijn. Ik wil als lezer of kijker van journalistiek dan ook graag weten welk inzicht dat is. Van een financieel-economisch journalist wens ik bijvoorbeeld te horen waarop in zijn optiek de bedrijfsmodellen van banken en verzekeraars in essentie zijn gebaseerd. In mijn ogen zijn die voor een zeer belangrijk deel gestoeld op de kenniskloof die gaapt tussen de specialisten van de banken en de verzekeraars en hun relatief onwetende klandizie. Dat vertellen we onze lezers ook. En we laten zien dat zich in die kloof structureel de misstanden voordoen. Het bedrog. Zo werden in de jaren negentig en nul miljoenen argeloze consumenten bedolven onder ruïneuze woekerpolissen van verzekeraars. Ingewikkelde producten waarvan de werking alleen door de specialisten kon worden begrepen. Banken deden later hetzelfde met rentederivaten die ze op grote schaal aan kleine onwetende ondernemers verkochten. We schrijven er op FTM regelmatig over en dat zullen we ook blijven doen. De schandalen trekken tot de dag van vandaag hun sporen door de samenleving. Wie snapt met welk misdadig raffinement verzekeraars en bankiers deze producten bedenken en aan de man brengen, mag in mijn ogen niet afzijdig blijven. Die mag topman Niek Hoek van verzekeraar Delta Lloyd niet laten wegkomen met uitspraken die stellen dat de woekerpolis-affaire een kwestie van ‘beeldvorming’ is en dat het drama terug te brengen is tot een ‘teleurstellende beleggingservaring’. Wie daarnaast inziet dat ons rechtssysteem amper is toegerust om kleine ondernemers of burgers te beschermen tegen de wanpraktijken van grote corporaties en wie kan waarnemen dat topmensen niet of nauwelijks verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme schade die zij als bestuurder van bedrijven aanrichtten, kan niet aan de zijlijn blijven toekijken. Sterker, het is in mijn ogen zelfs volstrekt idioot om te stellen dat een journalist dan nog neutraal kan blijven. Je kiest een kant. Die van de waarheid en van de rechtvaardigheid. Je staat tegenover de systemen die overduidelijk onrechtvaardig zijn en de gelijkheid van kansen van mensen ondermijnen en/of systematisch schade berokkenen.Monstrueuze meningenfabriek
Dit wil echter niet zeggen dat ik verhalen wil lezen die boordevol gekleurde adjectieven staan en die mij vanaf de eerste zin al duidelijk maken waar het artikel heen gaat. Ook dat is saai en gemakzuchtig. ‘Show, don’t tell’, luidt mijn adagium. Beschrijf de misstand in al zijn facetten en laat de lezer zelf tot conclusies komen. Dat is vooral een kwestie van goed verhalen vertellen en vergt inspanning en fantasie. En daar waar de materie te complex wordt, mag de lezer, kijker of luisteraar door een duidelijke en controleerbare uitleg op weg worden geholpen.Veel te vaak herkauwen we wat anderen al eens naar voren hebben gebrachtIk heb nog een Engels zinnetje waar ik graag mee scherm: ‘facts are expensive, opinion is cheap’. Actief zijn betekent niet dat het geven van een mening iets te maken heeft met het bedrijven van journalistiek. Vaak is het tegenovergestelde waar. Met de opkomst van internet is er een monstrueuze meningenfabriek op gang gekomen. Iedereen heeft een mening en laat die te pas en te onpas horen. Het is om gek van te worden. Maar meningen blijven alleen overeind als ze gebaseerd zijn op een stevige fundering van harde bronnen en controleerbare feiten. En het kost vaak grote inspanning en veel denkwerk om die bij elkaar te brengen. Daar speelt de journalistiek een zeer voorname rol in. Het is een rol die wat mij betreft door te weinig journalisten serieus wordt genomen. Veel te vaak herkauwen we wat anderen al eens naar voren hebben gebracht. Graaf, doe zelf onderzoek! Haal de feiten boven tafel controleer die, controleer ze nog een keer, pleeg uitvoerig wederhoor en vertel het verhaal zoals het is. Wees vooral eerlijk – ook naar jezelf – en schuw de keiharde confrontatie niet, daar zijn we voor.
105 Bijdragen
jefcooper
Objectiviteit bestaat, het algemene beeld is dat dat begon met Galileo, het experiment bepaalt wat waar is, niet de uitspraak van een opperhoofd of zo.
Zelfs in de katholieke kerk brokkelde af dat de paus altijd gelijk heeft, in 1880 moest dat altijd gelijk hebben worden vastgelegd, wat betekende dat het niet meer vanzelfsprekend was.
Objectiviteit leidt er natuurlijk toe dat leugens aan de kaak worden gesteld.
Er is de uitspraak 'truth in advertising does not pay', en de uitspraak 'you can always tell when a politician lies, he then moves his lips'.
De laatste uitspraak is van lang geleden op BBCW radio, dus werd er nog geen rekening gehouden met vrouwelijke politici, die liegen net zo hard.
Politici moeten ook liegen, 'politiek is de kunst het onverzoenbare te verzoenen'.
Algemeen belang b.v. bestaat niet, wijlen prof Jan Pen legde dat als volgt uit 'als het mijn belang niet is is het niet algemeen meer'.
Dan nog even 'macht controleren'.
Dank zij het engels is het woord beheersen zo'n beetje verdwenen, en vervangen door controleren, vroeger controleerde een conducteur kaartjes.
Indien bedoeld is beheersen, ik denk niet dat media ooit macht beheersten.
Als bedoeld wordt 'kijken wat de macht voor onzin uitkraamt', dat is inderdaad de taak van media.
Helaas is die taak niet eenvoudig, de meeste mensen willen alleen horen wat in hun al bestaande denkraam past, conformiteit is gewenst, dat betoogt ook Judt in z'n laatste boek.
Wie sterk afwijkende meningen heeft mag die uiten (in beperkte mate natuurlijk, Europese wetgevers menen geschiedenis te kunnen schrijven), maar plaatst zich buiten de samenleving.
Chomsky zegt precies hetzelfde 'in elke samenleving is er een standaard waarheid, als die niet in acht wordt genomen is geen discussie mogelijk, behalve in de beperkte kring waar men beter weet'.
Dan haal ik nog graag even Solsjenytsyn aan, diens uitspraak 'je moet nooit sjoemelen met de waarheid'
Apekool
jefcooperIk mag daar altijd graag André van Duin aanhalen (als Sinterklaas naar zijn mening gevraagd wordt in de Dik Voormekaar show): 'Als ik echt ga zeggen wat ik er van vind hou ik weinig vrienden over natuurlijk'
jefcooper
ApekoolDat dat lang kan is uitzonderlijk, vrijwel overal tiert de censuur welig.
Apekool
jefcooperPas je wel je bewoordingen aan op de toehoorders?
[let op: niet persoonlijk bedoeld] Kleuters zeggen ook wat ze vinden, dat is vaak ontwapenend eerlijk omdat het vanuit een kleine en beschermde denkwereld komt. Dit gedrag leren we ze af, omdat het je in de echte wereld onherroepelijk in moeilijkheden brengt.
Daarnaast geef je weinig blijk van empathie als je rücksichtslos alles wat er in je opkomt in iedere setting aan iedereen kenbaar maakt.
Zo ben ik er zelf van overtuigd dat mijn wereldbeeld redelijk in orde is, maar dat er zeker blinde vlekken zullen zijn waardoor 'mijn' mening wel eens op foute aannamen gebaseerd kan zijn.
jefcooper
ApekoolEn inderdaad, ik probeer me netjes uit te drukken.
Empathie, ik zie er niets in mensen in hun gevoelens te kwetsen als dat even vermeden kan worden.
Dat geldt vooral voor religieuze gevoelens.
Religieuze politieke gevoelens ontzie ik niet.
Wat betreft mijn wereldbeeld en ideeën, discussie daarover is heilzaam, kan inderdaad fouten aan het licht brengen.
EricSmit
jefcooperpubben
EricSmit'Waarom zou een journalist zich dan willen voordoen als ‘objectief’, als een machine?', schrijf jij. Trouwens eens met je artikel maar veel rot zit IN de systemen, in de basale aannames, zonder enige publieke discussie en een machine heeft geen moreel besef.
Goede journalistiek moet imo die aannames bevragen en dat is zeer moeilijk voor journalisten, omdat er niemand over lijkt te gaan.
Bestuurders lachen het weg, de rechtspraak verwijst naar infantiele regeltjes en naar de politiek. Hier is alles ordinaire handel. Wie staat er nog voor de burger en het publieke belang? Er is wat ophef in de thuiszorg als iemand zichzelf 1 miljoen dividend toekent, sinds 2006 met 60 FTE aan medewerkers. Het kan allemaal. Wie maakt dat mogelijk, wie heeft die constructies bedacht, welke hoger opgeleiden werken daar aan mee?
Of bevraag eens artikel 120 van de grondwet, geen Constitutioneel Hof en Nederland dat in het verdrag van Lissabon, het artikel handel in invloed, niet ondertekend heeft.
jefcooper
EricSmitHet begrip 'kant' impliceert tegenstellingen, wetenschap gaat doodgewoon over feiten.
Galileo onderzocht de zwaartekracht met een experiment, in plaats van zoals tot dan toe er over te leuteren, zoals Plato en Aristoteles.
Dat op zich was al tegen het zere been, van de Jezuiten, die gewend waren dat waar was wat zij beweerden.
Dat feiten niet altijd iedereen welkom zijn, dat is dus waar.
Toch kiezen feiten geen kant.
Het misverstand komt er uit voort dat wij overgoten worden met propaganda, het ontrafelen daarvan wordt door de propagandisten gezien als een kant kiezen.
Daar hebben ze ook gelijk in, hun macht wordt aangetast.
Pietro Redondi, ´Galilei, ketter, De politieke machtsstrijd rond het proces tegen Galileo Galilei, 1633’, 1989, Amsterdam (Galileo eretico, 1983, 1989, Turin).
Yogibeer
EricSmitjefcooper
YogibeerHun gezag werd aangetast.
Toen Galileo de zwaartekracht onderzocht vonden ze dat best.
Het zonnestelsel was wat anders.
Yogibeer
jefcooperLees bijvoorbeeld eens het artikel in Scientific American, van januari 2014, over de gang van zaken destijds in de wetenschap en Galileo:
Wat citaten:
Most scientists refused to accept the revolutionary proposal of Copernicus for many decades, even after Galileo made his famous telescope observations in 1609 that lent support to the Copernican position. By 1600, 47 years after Copernicus made his proposal, only 12 serious astronomers had given up belief in an unmoving Earth. This opposition was not just on religious grounds but was supported by observational evidence that favoured another new competing cosmological hypothesis proposed by Tycho Brahe (1546 – 1601) in 1588".
Tycho Brahe is a giant in the historical pantheon of astronomers. For his day this Danish astronomer was extremely well-funded and had the best of equipment. Brahe’s observations of Mars later allowed his assistant Johannes Kepler (1571 – 1630) to formulate the elliptical nature of planetary motion.
Stars observed in the night sky appear to have fixed widths. Knowing this width and the distance to the stars, the diameter of the star can be calculated from simple geometry. Brahe made these measurements and calculations, concluding that, since the stars are so enormously far away - vanwege het ontbreken van een paralax - in the Copernican model, they must also be absurdly large - hundreds of times bigger than the sun. On the other hand, calculations made using geocentric cosmological models showed star sizes comparable to the size of the sun, a result that was much easier to accept. But what Brahe didn't know was that the star discs visible in the sky are artifacts resulting from the wave nature of light as it passes through circular viewing apertures. The wave nature of light was not discovered until the 19th Century.
Ludovikaa
jefcooperjefcooper
LudovikaaHet Jezuiten idee was, gebaseerd op de bijbel, het was meen ik Joshua die de zon liet stilstaan, dat de zon om de aarde draaide.
Galileo en anderen legden uit dat de aarde om de zon draaide.
Als dat zo was hadden de Jezuiten ongelijk.
Daar ging in feite het proces over.
De kerk had altijd gelijk.
Yogibeer
jefcooperDe meeste wetenschappers-astronomen in die tijd hadden heel goede, feitelijke argumenten tegen het Copernicaanse stelsel en de bewijzen van Galileo daarvoor. Bovendien bestond er een ander, concurrerend, recent stelsel van Tycho Brahe dat was onderbouwd met zeer veel feitelijke en zeer nauwkeurige astronomische metingen. De bijbel had daar helemaal niks mee te maken, dat was voor de meeste van die geleerden destijds bijzaak.
Zie daarvoor het artikel in Scientific American, januari 2014.
Dat Copernicus en Galileï uiteindelijk gelijk hadden doet aan de kwaliteit van de wetenschappelijke tegenargumenten - die dus níet bijbels waren! - geheel niets af, vooral gezien de stand van kennis in die tijd. Ergerlijk dat iemand plompverloren verkondigt dat het over Joshua en een stilstaande zon ging. Dat is protestants-gereformeerd fundamentalistisch denken. De geleerde Jezuieten waren in die tijd echt veel slimmer en hielden zich aan de bestaande wetenschap en feiten in deze dus aan het stelsel van de destijds zeer gezag-hebbende astronoom Tycho Brahe. Het was aan Galileo om hun argumenten te weerleggen, en dat was wegens de stand van de techniek in die tijd niet mogelijk.
Het proces van de Inquisitie kwam pas daarna en had verder niets meer met wetenschap van doen, maar Galileo had, wetenschappelijk gezien, in die tijd onvoldoende overtuigd.
Yogibeer
YogibeerLudovikaa
jefcooperKo Pernicus
>
Maar onderschat het niet... het is een dun lijntje. Die politici die je wilt controleren, of de cfo die je kritisch wilt bevragen moet je wel zien staan... Anders gezegd, ik denk dat het een fijnzinnige en moeilijke balans is: houd je contacten, houd je ingangen, en heb ehm... ballen (sorry) om kritisch te zijn / zelfstandig te zijn, afstand te bewaren.
>
Blijkbaar - Eric - ben jij heel goed in het vinden van die balans. Maar ik kan me voorstellen dat het voor beginnende journalisten erg moeilijk is. Praat je dan over vakmanschap? Ervaring? Zal toch ook afhangen van waar je werkt, welke ruimte je krijgt?
Matt
Anton
MattIk stel me voor dat dit een zelf-versterkend proces oplevert, waarbij die groepen mensen en hun media steeds meer naar elkaar toegroeien in een proces dat een steeds gekleurder wereldbeeld en daarbij aansluitende berichtgeving oplevert, waardoor die groepen per saldo steeds verder uiteen groeien.
Een mooi voorbeeld is wellicht de VS, waar het "democraten-wereldbeeld" en het "republikeinen-wereldbeeld" steeds verder uiteen lopen, een proces dat in het republikeinse kamp naar mijn idee ondertussen absurde vormen begint aan te nemen.
Matt
AntonKo Pernicus
AntonVoeg daar ook nog aan toe dat een beetje politicus of CFO toch niet meer zegt wat hij er zelf van vindt, Verder dan antwoorden die bedacht en getraind zijn met communicatie adviseurs kom je niet. (zie bijvoorbeeld Gerrit Z en Ralf H... met hun antwoorden over salarisverhoging - er is bij ons een cultuur van inleveren. #proest#...) Dit zijn dingen die het voor journalisten ook een stuk moeilijker maken om tot een goed interview te komen, lijkt me.
jefcooper
AntonJan Willem de Hoop
En kijken we naar private sector. VW dacht toch met sjoemel software weg te komen en kwam daar ook jaren mee weg. Banken hebben weinig geleerd,hoeven te leren en gaan veelal op oude voet door. Etc,
Nadenken over objectiviteit of niet en wat het wel of niet is is mooi. Net als met onafhankelijkheid. Maar de problemen zitten denk ik nog vele malen dieper.
En als de journalistiek eerlijk is dan is een belangrijke vraag: zijn ze in huidige vorm in staat het tij nog te keren of is er echt structureel een andere structuur, cultuur e.d. nodig? Ook gelet op feit dat technologische ontwikkelingen op vele terreinen erg snel gaan. (De macht verandert vele malen sneller momenteel dan de journalistieke tegenmacht)
Blijft vreemd dat in een democratie de plek en rol van journalistiek niet goed en duidelijk is verankerd en een basis kwaliteit / structuur niet wordt geborgd en gefaciliteerd.
Onafhankelijke journalistiek is mooi streven, maar wat is daar echt voor nodig, en wie is nu echt onafhankelijk?
Apekool
Jan Willem de HoopGisterenavond heb ik Grensland gezien van Jelle Brandt Corstius. In de laatste minuut vatte hij de 'informatie' voorziening in Rusland mooi samen: er worden zoveel hele en halve leugens verspreid dat het onmogelijk wordt om nog [op tijd] vast te stellen wat de waarheid is.
Helaas moet ik constateren dat onze vrije pers wel alles MAG opschrijven, maar niet de moeite neemt om een persbericht kritisch te interpreteren en te duiden voordat het geplaatst wordt. Het 8 uur journaal en aanverwanten liggen in bed met de officiële lijn van de overheid en zo nu en dan mogen ze een 'primeur' melden om de schijn hoog te houden.
De huidige migrantencrisis (steevast 'vluchtelingen' genoemd) is een mooi voorbeeld: pas nadat het voor iedereen al lang overduidelijk is dat het pannetje overkookt wordt er melding gedaan van het ongelukkiger nieuws. Vooral niet zelf uitzoeken hoe het nu echt zit, stel je voor dat de ministers of MP niet meer met je willen praten...
Wie heeft de tijd om op het wilde westen van het internet voldoende betrouwbare bronnen te vinden om een goede eigen mening te vormen? Ik ben blij met FTM!
[Edit] Het valt mij ook op dat er in het algemeen zeer bruikbaar commentaar wordt gegeven hier bij FTM. Bij vrijwel elk onderwerp lees ik een interessante mening of feit (met bron!), vaak net die andere kijk op de zaak die helpt bij een juist begrip of beeldvorming.
Ook dat is een verdienste van een medium die zijn lezers serieus neemt.
jefcooper
ApekoolDaar is inderdaad tijd voor nodig.
De volksverhuizing is het gevolg van Schengen, maar deze heilige EU koe is net zo onaantastbaar als de Indiase koeien.
Apekool
jefcoopervan de Europese regelgeving - niemand registreren maar gelijk een
enkeltje Duitsland/Nederland - is natuurlijk niet het _gevolg_ van de
Schengen afspraken.
Ik denk eigenlijk dat de volksverhuizing het gevolg is van de gouden kans die Erdogan heeft aangegrepen toen Mutti Merkel de barmhartige Samaritaan verkeerd interpreteerde.
Of zou er toch een complot achter zitten om de interne cohesie van EU landen actief kapot te maken in aanloop van nog meer (dan noodzakelijke) Europese integratie? Zeer verdacht is de nogal bloksnorrige dreiging met geweld naar Hongarije door Schultz, terwijl Hongarije als enige _wel_ zijn buitengrens beschermd... (Orban is natuurlijk een schurk, maar je kan ook om de verkeerde reden gelijk hebben)
jefcooper
ApekoolHet is onmogelijk immigranten te verhinderen op de Griekse en voormalig Joegoslavische grens binnen te komen.
Europa is geen Australië, wat mooi ver weg ligt.
Schengen met de uitnodiging van Merkel, plus hoe wij 'asielzoekers' in de watten leggen, in vergelijking met opvangkampen in de regio, plus het gat in de markt van mensensmokkel, dat maakte het allemaal mogelijk.
Wat Merkel, Schultz en kornuiten voor ideeën hebben bij deze volksverhuizing, dat is lastig in te schatten.
Europese culturen opheffen, dat kan.
Vermeende Duitse schuld inlossen, kan ook.
Denken dat de immigranten het loonpeil zullen verlagen, en de Duitse "Rente" (AOW) overeind kunnen houden, kan ook.
Vakkrachten opleveren, b.v. stratenmakers, ook een mogelijkheid.
Tegelijk, ik meen uit diverse uitlatingen van Duitse politici op te maken dat zij doorkrijgen dat dit zo niet door kan gaan zonder volksopstanden, en racistische rellen.
Yogibeer
Apekooljefcooper
Jan Willem de HoopWe hebben geld over voor staarschermpjes.
We protesteren niet als het onderwijs steeds meer gericht wordt op die schermpjesstaarderij, in plaats van op nieuwsgierigheid en kritische zin.
jsmid
jefcooperRobelia
Jan Willem de HoopRaakt hier de spijker op zijn kop!
Een goed functionerende democratie valt of staat bij kritische journalistiek. In 90% van de raadsvergaderingen is geen journalist meer aanwezig. De aandacht is er niet meer.
pubben
Jan Willem de HoopDeze tips van Zimbardo kunnen misschien van pas komen.
http://www.lucifereffect.com/guide_hints.htm
EricSmit
Jan Willem de HoopEchte onafhankelijkheid zit ergens in je genen. Het is een mentaliteit, een vuurtje dat ergens brand. In mijn artikel schrijf ik dat die onafhankelijkheid dagelijks moet worden bevochten. Dat schrijf ik omdat ik denk dat onafhankelijkheid op vele manieren kan worden aangetast. Onder andere door zeer innige contacten met de macht. Die contacten zijn tegelijkertijd nodig om goede verhalen te maken over hoe die macht functioneert. Met andere woorden: je kunt niet zomaar zeggen dat een medium of persoon 100 procent onafhankelijk is. Dat moet je elke keer opnieuw aantonen. Dagelijks bevechten.
Je kunt er wel goede voorwaarden voor creëren en een belangrijke is dat journalisten niet om economische redenen aan de andere kant van het spectrum hoeven te opereren. Ofwel: journalisten dienen vaste betrekkingen te hebben bij journalistieke bedrijven die over duurzame bedrijfsmodellen beschikken. Maar als gezegd; daarmee ben je er nog niet.
Groet,
Eric
Robelia
Een intressante vraag zou zijn?
Wat is momenteel de impact van gedegen onderzoeks journalistiek op de hedendaagse politiek, de besluitvorming?
Als Luyendijk 200.000 boeken verkoopt "Dat kan niet waar zijn" Verwacht je dat er iets gebeurd, kamervragen, druk op Jeroen Dijsselbloem om de beursgang van de banken te stoppen... uiteindelijk niets van dat alles.
Het lijkt wel of gedegen journalistiek de besluitvorming niet meer raakt of beinvloed.
Is dat iets van de laatste jaren?
De inpact van nieuws in het TV media circus lijkt alleen maar groter te worden. Vijf minuten bij De wereld draait doooooor.... met nitwits als Marc-Marie Huijbregts en Sophie Hilbrand haalt meer overhoop dan onderzoekswerk van De correspondent of FTM.
Daarnaast lijkt het politieke forum te bestaan uit aardige hoogleraren en bekende Nederlanders die vanuit een veilige ivoren toren in een entertainment omgeving de nieuwsfeiten becommentariëren. Hierbij zijn dan de kijkcijfers weer leidend voor de uit te nodigen gasten. Als het maar gezellig blijft.
Yogibeer
RobeliaLudovikaa
Yogibeerjefcooper
LudovikaaIk wijt dat aan het niveau van het onderwijs, en aan vreselijke dingen als goochel en wikipedia, nog afgezien van de objectiviteit.
Het idee lijkt ontstaan te zijn dat drie pagina's internet iets goed uiteen kunnen zetten.
Sarrazin schrijft dat is aangetoond dat vrijwel niemand meer een betoog op niveau van enige pagina's kan lezen, over boeken heeft hij het niet.
Thilo Sarrazin, 'Deutschland schafft sich ab, Wie wir unser Land aufs Spiel setzen', München 2010
Hij laat tabellen zien van PISA onderzoeken, internationaal vergelijkend onderzoek naar onderwijs.
Nederland zit dan in de middengroep.
Die middengroep steekt schril af bij ZO Azië.
Yogibeer
jefcooperMaar er zijn zeer veel lezenswaardige economische blogs van veel vooraanstaande economen aan universiteiten, zoals van de London School of Economics. Maar je moet al de belangrijke namen uiteraard wel kennen. Allemaal te volgen via Twitter. Verder is Wikipedia, met name de Engelse, helemaal niet zo slecht als naslagwerk, maar ook daar moet je voldoende deskundigheid hebben om het kaf van het koren te kunnen scheiden. De informatie over bijvoorbeeld Friederich Hayek op de Engelstalige Wikipedia is helemaal niet slecht, zelfs zeer informatief en met vele links.
MvdB
YogibeerYogibeer
YogibeerFavoriet, eerst van Pinochet en daarna van Margaret Thatcher en Ronald Reagan, etc.
Ludovikaa
jefcooperjefcooper
LudovikaaTwee van m'n overgrootvaders waren politiek actief, op verjaardagen in de vijftiger en zestiger jaren werd eigenlijk altijd ook over politiek gesproken.
Mijn vader was tot ongeveer 1970 lid van de PvdA, in die tijd zegde hij z'n lidmaatschap vanwege de oproerkraaiers en zakkenvullers in die partij.
Misschien dat de W Europese verzorgingsstaten, met de stijgende welvaart, vakanties, huizen, auto's, internet en smart phones, het idee hebben laten ontstaan dat het wel goed was, dat onze politici het wel goed deden.
Toen de euro werd ingevoerd kende ik de bezwaren tegen de euro, wisselkoersen hebben functies, maar ik dacht dat daar in Brussel wel goed over nagedacht zou zijn, dat de voordelen zouden opwegen tegen de nadelen.
Inmiddels gaf zelfs Van Rompuy toe 'dat er niet goed was nagedacht over de economische gevolgen van de euro'.
Let wel : 'de economische gevolgen', een simpele ziel denkt dat het daarom nu juist ging.
Wij moeten er nog even aan wennen volstrekt incompetente politici te hebben, die het goede niet meer met ons voor hebben.
Hoe gek ze tegenwoordig zijn mag blijken uit het niet willen van de rekentoets: 'de meesten gaan die toets niet halen, en dan krijgen ze geen diploma'.
Ik begrijp nu het falen van Dijsselbloem en Mansfeld.
En zo krijgen we referenda, om het stelletje wat te corrigeren.
Ludovikaa
jefcooperjefcooper
LudovikaaVergelijking van de leraren op mijn lyceum in de vijftiger jaren, met die van het gymnasium waar mijn kinderen in de 90er jaren naar toe gingen, was voor mij schokkend.
Mijn leraren indertijd waren politiek betrokken, politiek werd ook in de klas besproken.
Eén van m'n vader's werknemers was een handwerksman, toch was hij gemeenteraadslid.
M'n broer, z'n hele leven gemeenteambtenaar geweest, luchtte vaak z'n gal over de stommiteit van wethouders en gemeenteraadsleden.
Zo was het hem niet gelukt een landschapsverwoestende overbodige weg tegen te houden.
Rapportjes die nergens op sloegen, maar grif werden geleverd voor EU subsidie, waren hem ook een doorn in het oog.
Op het genoemde gymnasium waren leraren die konijnen fokten.
Universiteiten kan ik niet zo goed vergelijken, ik had natuurlijk niet veel contact met docenten van de universiteit waar m'n kinderen studeerden.
Maar het schokte mijn vrouw en mij aan te horen, afstudeersessies gingen in groepjes, welke flutverhaaltjes werden geaccepteerd als afstudeer scripties.
Het is natuurlijk niet zo dat alles vroeger goed ging, maar het ging echt beter met b.v. de volkshuisvesting toen directeuren van woningbouwverenigingen zich nog op de eigen fiets verplaatsten, in plaats van in een Italiaanse sportwagen betaald met collectief geld.
EricSmit
RobeliaDank voor je compliment.
Onderschat de impact die journalistiek teweeg kan brengen niet. Luyendijk is wat mij betreft een goed voorbeeld. Hij heeft de problematiek van de financiële sector door zijn bijzondere narratief voor een veel groter publiek toegankelijk gemaakt. Daar zit hem de impact in! Veel meer mensen weten nu door zijn werk wat er in de City speelt en daarmee is de basis voor nog meer impact gelegd.
Maar je maakt niettemin een terecht punt: er wordt enorm veel infotainment geproduceerd waarin de diepgravende journalistiek kopje onder lijkt te gaan. Tegelijkertijd is het dankzij programma's als DWDD dat initiatieven als De Correspondent een stevige duw in de rug krijgen. Het komt erop neer dat het aan de journalisten is om meer diepgravende journalistiek te produceren en wij bij FTM doen daar wat aan!
Hartelijke groet,
Eric
Robelia
EricSmitKrantenkoppen? Journaaltijd? VPRO Tegenlicht? DWDD?
Waar vertaalt zich impact naar invloed en sturing?
Ondertussen discussieert de Tweede Kamer over zwarte piet of vergelijkbare non-topics.
Rutger Bregman stelt in zijn laatste stuk:
"We zijn niet links én niet rechts.
We zijn het communisme én het kapitalisme voorbij.
Maar waar moeten we dan in geloven? "
Hij komt vervolgens dan met Peter Aleksejevitsj Kropotkin, een Russische anarchist en onderbouwt de stelling : mensen deugen.
Een nieuw adagium?
Mijn auto staat nooit op slot, mijn huis evenmin. Mijn wifi is voor de hele buurt.
En er gebeurt niets..omdat de meeste mensen deugen denk ik.
https://decorrespondent.nl/3430/Zet-je-schrap-voor-het-gevaarlijkste-idee-ooit-de-meeste-mensen-deugen/131866350-d815b174
Heel aardig stuk maar zetten we ons daarvoor schrap?
Daar waar we 'vroeger' links of rechts waren of iets daar tussenin lijkt er geen ideologie meer die kan verbinden, goede journalistiek ten spijt.
De reacties op de meeste fora en ook hier zijn behoorlijk cynisch.
In de reacties zie je dat deelnemers polariseren (linkse hobbies versus neokapitalisme)en weinig open staan voor nieuwe ideeën. Als er al ideeën zijn betreffen het reparaties.
Het lijkt erop dat we ons ideologisch in een vacuüm, een niemandsland bevinden.
Er is bij onze zuiderburen veel verzet om te redden wat is opgebouwd.
http://www.hartbovenhard.be/10-hartenwensen/
Deze hartenwensen hebben grote impact
in België. Of het protest zal uitmonden in beleid gericht op een betere toekomst lijkt me onwaarschijnlijk. Jou taak Eric wordt niet makkelijker en blijft nodig, elke dag.
EricSmit
RobeliaHartelijke groet,
Eric
pubben
EricSmitIk volgde zijn blogs op The Guardian omdat ik zeer veel overeenkomsten tussen de bank- en zorgwereld zag.
Wat JL deed, basaal vertrouwen, anonimiteit, zeer eerlijke en openlijke communicatie bieden, was voorwaarden, hoe dat te noemen, 'zijn grondpatroon/karakter' voor zijn blog en boek.
Heb zeer veel respect voor die houding en dat in zijn eentje.
Nu even voorbij die financiële wereld en naar RB, die zegt dat de mensen deugen. Eens, helemaal eens. De oud ombudsman schreef dat ook, 99% deugt. Kijk naar de overeenkomst met JL, basaal uitgangspunt is vertrouwen. Maar de systeemwereld van onze Staat is vaak gebouwd op puur wantrouwen, valse argumenten en heel veel infantiele regeltjes en boetes. De aard van de machine.
Die pavlov reactie van de nerd, zit overal diep in geprogrammeerd
en wordt steeds meer contractueel vastgelegd.
Ik vind dat wij systeemvragen moeten stellen, waar werken ze goed waar niet en waar veroorzaken ze ongelukken. Waar moet het anders en zelfs los van financiën.
Onze bestuurders en politici kijken alleen nog maar door die bril en stellen nooit morele vragen. Ook in organisaties kunnen systemen dwingend zijn, als er geen vak- beroepsethiek in geprogrammeerd zit.
Stel je voor JL aan het werk, bij de NZA over privacy en het beroepsgeheim in de zorg, of bij het CBS over hoe de mensen uit de statistieken kunnen verdwijnen of bij de boete industrie van het UWV. Hij zou veel soortgelijke boeken kunnen schrijven.
We hebben andere (journalistieke) vragen nodig die impact hebben.
'Deugt het systeem waarmee U werkt, waar wel, waar niet en wat doet u dan?
Speculaas
EricSmit
SpeculaasKun je dat begrijpen?
Groet,
Eric
Luc Jurgens, advocaat
EricSmitMet alle respect, maar in die aandelenlease-kwestie ligt de kern van de zaak als een open zenuw aan de oppervlakte en aldus voor het oprapen. De jaarverslagen Labouchere en Dexia spreken voor zich: gedekt short selling van aandelen + calloptie.
Dat hoeft geen omvangrijk project te worden genoemd, en een artikeltje wat (heel) voorzichtig de vraag opwerpt of aandelen nu wel daadwerkelijk zijn aangekocht of ingeleend, dan wel Dexia de AFM danig voor de gek heeft gehouden, door jou gelardeerd met wat citaten uit een of twee jaarrekeningen, is geen risico van importeren van aansprakelijkheid voor jou of FTM, toch?
Jouw kennis van het rapport Braam moet jou de schellen van de ogen hebben doen vallen toen op 7 april jl. dat gerechtshof Amsterdam met daarin o.m. de oprichter van de Vereniging Corporate Litigation (Duco Oranje, voorheen Clifford Chance en goede vrinden met de gehele Grote Kantoren Wereld) dat Sprintplan eindarrest wees.
Vorige week of de week daarvoor een artikel in De Groene Amsterdammer van twee niet-redactieleden van die club, die enkel hun licht hebben "opgestoken" bij Leaseproces/ConsumentenClaim. Werkelijk "onafhankelijk" verhaal van die twee: geen woord over twee lopende collectieve rechtszaken Aegon Bank en Fortis Groeivermogen, en de daarin opgeworpen vraag klassiek (duur) vs synthetisch beleggen (goedkoop). De belangen zijn zo groot, dat zelfs in De Groene een gespindoctorerd verhaal komt.
Maatschappelijke schade
Dat de in het verleden betaalde "rente" (3,5 miljard) op de spookleningen niet terug komt, dat is tot daar aan toe en daar kan men node mee leven. Maar dat innen van restschulden. Realiseer je je, dat indien die aandelen inderdaad nooit zijn aangekocht (en dus nooit met verlies verkocht), die restschulden op "leningen", die tot op de dag van vandaag worden geind, niet bestaan? Dat aldus tot op de dag van vandaag een grote groep mensen in onze samenleving wederrechtelijk wordt berooft van hun bezit; door een paar hele enge mense
DrNomad
Je haalt wel politiek en bedrijf aan. Maar vakbonden zijn ook "de macht", net zo goed als milieu-clubs, gezondheidsorganisaties, zelfs koepels van basis-onderwijs zijn "macht" (als ze zonder inspraak Zwarte Piet kunnen verbieden op basisscholen en dat lukt nog ook).
Als ik het even samenvat. Voor iedere mening is wel een instituut, en ieder instituut heeft als top-prioriteit: overleven. Dat maakt goede-bedoelingen-instituten -in mijn ogen- verdacht en het is mi. niet vanzelfsprekend dat goede-bedoelingen goed zijn voor een betere wereld...
Dus ga maar eens aan een kant staan. Lastig.
John Jansens
in de online NRC?
Youp heeft al éérder gedreigd te stoppen,en Marc Chavannes werd al éérder "gestraft" met een online-vertraging van twee weken (wegens niet aflatende kritiek op dit kabinet en bijbehorende overheid?)...
Zijn onafhankelijkheid en gefundeerde inhoudelijke lritiek op "de gevestigde orde" niet commecieel (of anderszins...?) bevorderend,en daardoor minder wenselijk in de ogen van de Belgische (een land berucht om zijn clientelisme...toch?) hoofdredacteur?
Jan Willem de Hoop
John JansensJohn Jansens
Jan Willem de HoopZou dat besef óók bij Youp van het Hek zijn doorgedrongen?
Zien we hém soms terug in het nieuwe voetbalmagazine Voetbal inside (mét de voetbal in-site?)?
jefcooper
John JansensIk lichtte de redactie in waarom, geen reactie.
Ik heb de VK ombudsvrouw ook wel eens medegedeeld waarom ik geen VK meer lees, die had ik enige jaren, na NRC.
Soortgelijke eenzijdige verhalen, die staan er nu nog.
Ook daar geen reactie.
Apekool
John JansensYoup heeft wat gezondheidsproblemen: http://www.parool.nl/parool/nl/12/CULTUUR/article/detail/4155716/2015/10/03/Youp-van-t-Hek-annuleert-try-outs-en-columns.dhtml
Marc stapt inderdaad over naar De Correspondent: https://decorrespondent.nl/3426/Marc-Chavannes-wordt-correspondent-en-nestor-bij-De-Correspondent/87808380-f5d58087
pubben
John JansensWaarom nu, nadat hij het afgelopen jaar al een minder belangrijke plek in die krant kreeg en een belangrijke rol in HetRoerMoetOm had.
Kijk waar de NRC vandaag mee komt!
ARTS WEER BAAS IN DE SPREEKKAMER
op de voorpgina
Niets over de vertrouwensrelatie arts patient. Niets over de vrije artsenkeuze!
Het RoerGaatNietOm.
Idem bij Youp van het Hek. Ook over de zorg. Lees vooral de reacties.
http://www.artsenauto.nl/idioot-lynchdenken/
jefcooper
pubbenDie lijken een uitstekend systeem te hebben, een verwijzing naar een specialist bereikt die specialist vrijwel onmiddellijk.
Als ik thuis ben na bij de huisarts geweest te zijn kan ik direct een afspraak maken.
Voor alle duidelijkheid, ik spreek hiermee niet uit dat alle formuliertjes of gegevens moeten blijven.
Maar ik heb wel de indruk dat weer eens geen objectief beeld wordt gegeven.
pubben
jefcooperDat zijn geen echte papieren formulieren. Dat is de afvink cultuur IN de computersystemen. Die computer staat tussen U en de huisarts. Dat ziet U niet maar de huisarts wel. Die klaagt daarover zeer terecht. Hij heeft met verschillende zorgverzekeraars te maken en met patiënten die ook nog allemaal een andere zorgverzekering hebben. Hoeveel schreef FTM, 5940?
En ik waarschuw hier, want daarover gaat de discussie nog altijd niet, over wat onze Staat aan het bouwen is. Alles is gekoppeld aan 1 BSN nummer. Zonder schotten ertussen, zonder dat de burger kan corrigeren.
Kijk maar eens hier en kijk er maar eens echt IN.
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2015Z18079&did=2015D36911
Andere landen hebben schotten tussen systemen, daar wordt veel fundamenteler nagedacht.
Er zitten zeer goede kanten aan ICT, maar de gevaren ervan komen niet op de politieke agenda.
Hier een Roemeen die naar het Europees Hof ging.
http://nos.nl/artikel/2060611-eu-hof-burgers-informeren-bij-delen-persoonsgevens.html
Die hebben nog een gezond wantrouwen tegen de almacht van de Staat, wij niet.
jefcooper
pubbenMisschien kunnen we er Burgers Spionage Nummer van maken ?
pubben
jefcooperVandaag in het nieuws, de burger moet eerst een boek gaan lezen om wegwijs te worden in die chaos om een goede en weloverwogen zorgverzekering te kiezen. Ieder jaar opnieuw.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/gezin-zorg/24577270/__Verkeerde_zorgpolis_dure_grap_voor_consument__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter
Molenaer
Maar het is waar: als ik zelf weer gebogen zit over één van de onderwerpen waar ik aan werk, dan staat dat in schril contrast met de snelheid en de vluchtigheid van 'het nieuws'.
Alsof er ooit iets nieuws gebeurd is.
Jan Willem de Hoop
Matt
Jan Willem de HoopEn dat stopt het.
Waar zijn de vervolgvragen? Wie heeft er nu gelijk? Wat wordt niet gezegd door beide partijen? Welke vragen staan open?
Je hoeft als journalist echt niet altijd de waarheid te achterhalen. Dat is vaak onmogelijk. Maar wees in elk geval kritisch.
Hilterman
MattIk heb te vaak meegemaakt dat journalisten bewust een voorstelling van zaken geven die op gespannen voet staat met de realiteit.
Als recent voorbeeld noem ik de manier waarop professor George Maat werd afgebrand door RTL nieuws.
Niet alleen is hem een weerwoord onthouden, de toon van deze bijdrage was zo gekozen dat deze wetenschapper, die veel heeft betekend voor de identificatie van slachtoffers, werd neergezet als iemand die misbruik maakt van beeld materiaal dat hem nota bene door de overheid ter beschikking was gesteld.
En van de belangrijkste zaken waar medewerkers van identificatieteams op wordt gewezen is het respect dat men moet hebben voor de menselijke resten die voorwerp zijn van onderzoek. Zonder dat respect is het onmogelijk dit zware werk te doen.
Guido
Over die objectiviteit; daar is misschien nog wel een groter probleem mee. Juist door de droge, schijn objectieve toon waarmee veel berichtgeving wordt gedaan, wordt het door veel mensen gezien als waarheid. En daar schuilt een groot gevaar. De laksheid (misschien veroorzaakt door een steeds drukkere dagindeling van een doodnormale middenklasser) waarmee dit klakkeloos wordt aangenomen is schrikbarend en er moet een beetje ouderwetse stennis geschopt worden (zonder fysiek geweld uiteraard) om hier en daar wat mensen wakker te schudden. Laten we hopen dat de stijgende lijn die we hier (en op bijvoorbeeld de correspondent) zien door zet.
Luc Jurgens, advocaat
Verander de wereld, begin bij uzelf!
Geen flutprijs (tegel), voor een flutverhaal (brabantse drek en derivaten).
U mag van mij de scoop hebben aangaande de effectenlease - zwendel. Haal daar uw eeuwige roem mee...
Aegon en Fortis overleven wel, alleen wel enigszins afgeslankt na betalen van een paar miljard schadevergoedingen.
Dan mag Jos S. verder, in zijn (bij elkaar geroofde) villa in de buurt van Gouda...
MvdB
Luc Jurgens, advocaatDe zaak ligt toch onder de rechter, tenminste ik lees (april 2015) dat je stichting in cassatie zou gaan bij de Hoge Raad. Moet je dat niet afwachten alvorens in de drek te roeren?
Luc Jurgens
MvdBUw link gaat over de zwendel bij het Sprintplan van Aegon Bank N.V..
De effectenlease zwendel die ik voorhoudt aan Eric Smit, is die genoemd in het recente artikel van de hand van Anton Weenink, bestuurder van de Vereniging Consument & geldzaken.
Lees ook even het artikel nauwgezet.
"L.S.
Voor het leden(kwartaal)blad ''FC/ de Financiële Consument''
van de Vereniging Consument & Geldzaken heb ik vorige maand een
artikel geschreven met hierin mijn laatste inzichten rondom de
Duisenberg schikking en de Wet CAM procedure bij het Gerechtshof
(2005-2007). Het artikel is gebaseerd op talrijke documenten die de
voorbije tweeënhalf jaar boven water zijn gekomen en gesprekken met
bancaire specialisten.
Het artikel is hier te lezen:
http://www.platformaandelenlease.nl/nieuws/Artikel-naieve-goedgelovigheid-of-hulp-van-overheid.pdf
Voor degenen die geen lid zijn van de VC&G !
Met vriendelijke groet,
Anton Weenink"
MvdB
Luc JurgensLigt het overigens niet voor de hand dat je de redactie, c.q. Eric Smit, rechtstreeks benaderd? De manier waarop je jouw "aanbieding" verwoordt en het feit je dat hier op het forum doet getuigen m.i. niet van aimabele contacten met FTM. Deed je het daarom? Dan moet ik helaas concluderen dat je aanbod door verkeerde motieven is ingegeven.
My 2 cents....
kruz
Hilterman
Alleen ben ik daar niet zo optimistisch over.
Kijk naar dit kneuzenkabinet dat bestuurders die totaal geen benul hebben van de schade die ze aanrichten de vrije hand geeft zich uit te leven al dan niet op basis van een vodje dat men regeeraccoord noemt.
Een paar voorbeelden. Staatssecretaris van Rijn die een ravage aanricht in de gezondheidszorg.
Staatsecretaris Dekker die het onderwijs en de leerlingen opzadelt met een absurditeit genaamd rekentoets.
Hoe krankzinnig die toets is wat inhoud betreft wordt alleen nog overtroffen door het totale gebrek aan rekenonderwijs bij het middelbaar onderwijs.
Na de basisschool staat er geen rekenonderwijs meer op het lesrooster.
Toch wordt aan het einde van de middelbare schoolperiode de rekentoets afgenomen op straffe van het niet verkrijgen van het diploma.
Dekker is ook nog super bevoogdend door de publieke omroep voor te schrijven wat men mag uitzenden.
Wat is er overgebleven van de belofte die de politiek deed bij het opheffen van de Dienst Omroep Bijdragen: Geen inmenging in de financiering en al helemaal niet in de programma's van de publieke omroep.
Dekker blijf daar met je tengels vanaf en ga iets nuttigs doen.
Nederland wordt heel deskundig vernield door een klein ploegje bestuurders die niet eens over een behoorlijk draagvlak beschikken in de samenleving.
Die bestuurders komen voort uit politieke partijen waarvan nog geen 2% van de bevolking lid is.
Daar moet de journalistiek eens wat aan doen. Begin eens met het aan de kaak stellen van het gebrek aan draagvlak van dit kabinet. Dit kabinet doet waar het zin in heeft zonder zich om de wens van de kiezers te bekommeren.
jefcooper
HiltermanFred Hoyle's science fiction roman The Black Cloud, het beste sf boek ooit, naar mijn mening, legt uit dat succes alleen beoordeeld kan worden aan de hand van de doelstellingen vooraf.
Het kan goed zijn dat in die context er geen kneuzen zijn.
Hilterman
jefcooperAlsof daar zoveel aan verloren gaat bij het verdwijnen.
In dat regeer accoord staan onhoudbare zaken zoals nivelleren middels inkomensafhankelijke ziektekostenpremies. Dat voorstel sneuvelt na zware oppositie van de VVD en haar achterban. Nivelleren is even geen feest.
Rampvoorstellen die het wel halen zijn de wijziging vrijstelling MRB voor oldtimers. Het kost de staat alleen maar geld, de oldtimer branche wordt met een pennestreek geelimineerd, duizenden banen gaan verloren.Meneer Weekers was daar uitgebreid voor gewaarschuwd. De argumentatie bij het doorzetten was: Maakt niet uit met welke bezwaren u komt het gaat door!
Meer ravages? Het PGB van van Rijn, de rekentoets van Dekker.
Gemeenschappelijke factor bij al deze blamages: Het botte doorzetten van plannen ook al is vooraf uitgebreid aangetoond dat er rampen uit voortkomen.
Dekker is ook nog zwaar bevoogdend bezig met de programmering van de publieke omroep. Waar haalt hij het lef vandaan om voor heel Nederland te beslissen wat er op de PO wordt uitgezonden?
Te veel naar de DDR en Korea gekeken meneer Dekker?
jefcooper
HiltermanNiet specifiek Nederland uiteraard, waar wel algemeen voor westerse democratieën, VS, UK, Frankrijk, Nederland.
MvdB
http://fastmovingtargets.nl/episodes/jeroen-verkroost-ex-persgroep-wij-moeten-er-voor-zorgen-dat-mensen-over-10-jaar-nog-steeds-willen-betalen-voor-goeie-journalistiek/
Hilterman
Zuivere objectiviteit bestaat niet, eenvoudig omdat ieder mens redeneert vanuit de kaders, noem het normen en waarden waardoor hij of zij gevormd is.
Daar staat tegenover dat vooringenomenheid in de journalistiek wel degelijk bestaat.
Ik noem dan het voorbeeld van de werknemers die het niet eens zijn met een bedrijfsbezetting.
Voor de Vara journalisten geen interessant gegeven. De VPRO besteedde wel aandacht aan deze mensen.
Journalisten zijn net varkens, geef ze iedere dag een kluif en ze zijn tevreden.
Helaas heb ik te veel ervaring met journalisten om veel in te brengen tegen deze uitspraak.