Follow the Money selecteert

Met een kop koffie, eitje en een croissant aan de ontbijttafel kun je je weer laten verlichten door de stapel aan artikelen die wij deze week voor je lazen. Deze week onder andere de klimaatwet, een scenario voor de EU wanneer Italië valt, miljarden Kazachstaanse dollars die via Nederland in het Trump-vastgoed terechtkwamen, en onze eigen Thomas Bollen in een VICE-documentaire over geld. En als laast: lees het verhaal van gister, door Sam Gerrits, over de deals van Exxon, Shell en de honderden miljoenen waarmee de Groningers zijn gedupeerd.

 

FTM in Het Geldspel

Vice

Thomas Bollen – Met veel plezier heb ik meegewerkt aan deze documentaire over ons geldsysteem. Rapper Abel wil rijk worden en om dat voor elkaar te krijgen, onderzoekt hij wat geld eigenlijk is. Hoe werkt ons geldsysteem binnen de economie? Wat moet je doen om rijk te worden en is dat ook echt het hoogste doel? In aflevering 1 ligt de focus op de filosofische vraag wat rijkdom is. Verder gaat hij in Londen op bezoek bij handelaren in 'the City' en leert hij over het ontstaan van bubbels van onze Eric Smit. Leuk om te kijken met een jong publiek dat net als Abel rijk wil worden en van rapmuziek houdt!

 

 

Nigel Farage cs verdienden met speculatie Brexit

Bloomberg

Arne van der Wal – Breaking news was het, die 23e juni 2016. Het is even over 10 uur ’s avonds en de stembussen voor het referendum over Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, zijn net gesloten. De Britse zender Sky News heeft nieuws: Nigel Farage, leider van de eurosceptische partij UKIP en het gezicht van de Brexit-campagne, geeft een verklaring uit waarin hij zijn verlies toegeeft. ‘Het ziet ernaar uit dat ‘Remain’ heeft gewonnen.’ Een opinie-onderzoeksbureau stelt even later dat het VK in de EU blijft.

We weten allemaal hoe het is afgelopen. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat opiniepeilers er naast zitten. Denk aan Dewey vs Truman in 1948; of Trump vs Clinton in 2016. Maar wat in dit geval opmerkelijk is, is dat enkele van die opiniepeilers werden ingehuurd door hedgefondsen en valutahandelaren. Een ja/nee over Brexit zou immers enorme gevolgen voor de koers van het Britse pond hebben. Miljarden stonden er op het spel. 

Dit fascinerende verhaal van Bloomberg over de ‘Brexit-night’ legt de zakelijke belangen achter de voorspellingen van de uitslag van het referendum bloot. Cynischer kan bijna niet: vrienden en fundraisers van Farage werden die nacht schatrijk met speculaties op de uitslag, en werden daarin bijgestaan door ingehuurde opiniepeilers. En Farage slingerde het willens en wetens de wereld in. Als je dit Bloomberg-artikel uit hebt en wat duiding wilt, lees dan ook dit artikel in The Guardian.

 

 

Niet de VVD-vriendjeslobby, maar Rutte zélf wilde van de dividendbelasting af

Vrij Nederland

Eric Smit - Premier Rutte reageerde als door een wesp gestoken toen hij in het debat over de afschaffing van de dividendbelasting van voormalig vice-premier Lodewijk Asscher te horen kreeg dat hij het VVD-belang boven het landsbelang zou stellen. Rutte: ‘Ik heb hier nog nóóit besluiten genomen over het landsbelang en daarbij het partijbelang boven het landsbelang gesteld. Dat is voor mij on-denk-baar.’

Journalist Thijs Broer van Vrij Nederland achterhaalde via anonieme bronnen dat Rutte in het geval van de afschaffing van de dividendbelasting in eerste instantie juist tégen het belang van de VVD handelde door het onderwerp geheel op eigen initiatief op de agenda van de kabinetsonderhandelingen te zetten. Niet alleen de onderhandelaars van CDA, D66 en ChristenUnie zaten hiermee in hun maag, ook de inmiddels uit Den Haag verdwenen Halbe Zijlstra had grote bedenkingen bij het voorstel van Rutte. Zijlstra en de vertegenwoordigers van de andere partijen zagen er meer in om fiscale maatregelen te nemen die niet alleen het grootbedrijf ten goede zouden komen; ook het MKB moest ervan profiteren. ‘Maar nadat Rutte verschillende malen een vurig persoonlijk pleidooi had gehouden over de mogelijk nadelige gevolgen van de Brexit en de fanatieke pogingen van de Britse premier Theresa May om juist grote bedrijven uit Nederland naar de Londense City te lokken, ging eerst Zijlstra overstag, vervolgens Buma, en uiteindelijk ook Pechtold en Segers,’ schrijft Vrij Nederland.

 

Die nieuwe Klimaatwet, moeten we daar blij mee zijn of niet?

Ties Joosten – Daar was-ie dan, de veelbesproken en langverwachte Klimaatwet. Zeven partijen leggen erin vast dat Nederland in 2050 zo ongeveer klilmaatneutraal moet zijn. ‘Nederland krijgt de meest ambitieuze (sic) klimaatwet ter wereld,’ jubelt GroenLinks. Alexander Pechtold schiet Rob Jetten confetti in het gezicht. ‘Jesse Klaver regeert tot 2050,’ sombert Syp Wynia. 

Maar is dat wel zo? Wat er in de Klimaatwet vooral opvalt, is wat er niet in staat: tussentijdse doelen. Er staat een ‘streven’ in van 49 procent minder uitstoot in 2030, maar dat is niet afdwingbaar. Zo is het met de Klimaatwet in de hand volstrekt logisch om nog even door te gaan met CO2 uitstoten, en pas over 15 jaar (als we 4 kabinetten verder zijn) echte maatregelen te nemen. Zo maken politici nu goede sier met een wet, terwijl een volgende generatie politici de pijnlijke beslissingen moeten nemen die daarbij horen.

 

 

'We are putting out a damn paper tomorrow'

The New Yorker

Cosette Molijn – Dit artikel uit The New Yorker deed mij denken aan een aantal pijnlijke maar belangrijke dingen  die de afgelopen tijd gebeurden en het journalistieke vak raken. Binnen een week zijn zowel de redactie van het blad Panorama, als het gebouw van De Telegraaf onder vuur genomen. Motieven zijn nog niet bekend of zeker, voorlopig blijven we achter met vraagtekens. Afgelopen donderdag viel een man de redactie binnen van het nieuwsblad Capital Gazette in Annapolis, een stad in het Amerikaanse Maryland, en schoot er vijf medewerkers dood. Hier was het motief van de dader overduidelijk: de krant plaatste een aantal jaar geleden een artikel over de rechtszaak waarin de dader veroordeeld werd voor het stalken van een oud-schoolgenoot.

Hoe verbaasd, kwaad of verdrietig ook, alle redacties besloten om stug door te gaan. En met goed recht, want je de mond laten snoeren is wel de allerlaatste optie. Een van de journalisten die de aanval in Annapolis overleefde twitterde dan ook ‘We are putting out a damn paper tomorrow’. Benjamin Wallace-Wells schrijft in dit artikel niet alleen over de moorden op de Capital Gazette-redactie, maar ook over het belang van de lokale kranten. “We were an outlet through which ordinary people could explain themselves to strangers, without requiring the political side-taking of talk radio or the tribal insularity of the Internet.” En dat brengt mij weer bij een van de jongste initiatieven van Follow the Money, namelijk FTM Lokaal. Zo is de cirkel weer rond.

 

 

Asbest verwijderen kan veel goedkoper

NOS

Rob Vorkink - Het  verwijderen van asbest kost miljarden euro’s teveel. TNO en milieu-onderzoeksbureau’s hebben honderden metingen uitgevoerd en zijn ervan overtuigd dat de kankerverwekkende delfstof goedkoper, sneller en veiliger kan worden verwijderd dan dat nu gebeurt. De koepel van woningcorporaties Aedes en de Land-en Tuinbouworganisatie Nederland LTO, zeggen tegen de NOS dat de strenge veiligheidseisen blijven gehandhaafd en dat er geen nieuwe werkmethoden mogen worden toegelaten.

Aedes en LTO stellen dat de asbestsector geen belang heeft om nieuwe manieren van saneren toe te passen, omdat die branche zo geld misloopt. De sector is verenigd in Ascert en heeft van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de opdracht gekregen toezicht te houden en te bepalen hoe asbest gesaneerd moet worden. Ascert heeft geen belang bij goedkopere manieren van schoonmaak.

Als voorbeeld wordt een asbesthoudende vensterbank genoemd. Die mag alleen door een gecertificeerd bedrijf worden weggehaald met uitgebreide veiligheidsmaatregelen zoals beschermende pakken en een ruimte met onderdruk. Na de sanering moet een laboratorium de locatie vrijgeven. Dat kost per werkdag 1500 euro. Als asbesthoudende vensterbanken zorgvuldig en voorzichtig worden verwijderd, komen er geen asbestvezels vrij. In dat geval mag iedere aannemer dit doen. ‘Op die manier kost het maar 250 euro,’ zegt directeur Jeroen Pepers van Aedes.

 

Trump is niet de enige die worstelt met migratie

The Atlantic

Dieuwertje Kuijpers – Het ‘zero tolerance’ beleid van president Trump ten aanzien van migratie doet nogal wat stof opwaaien. Met name het experiment om kinderen vast te zetten in de hoop dat het aspirant-migranten afschrikt werd wereldwijd afgekeurd. Amerika is niet het enige land dat worstelt met migratiebeleid. In The Atlantic wijst Uri Friedman erop dat westerse (en welvarendere) landen feitelijk allen in hetzelfde schuitje zitten, maar het allemaal verschillend aanpakken. 

Toch gaat het volgens Friedman op de belangrijkste fronten mis: er zijn vooralsnog geen efficiënte methodes om asielaanvragen te behandelen, uitgeprocedeerde asielzoekers niet gedeporteerd en het buitenlands beleid is er niet op gericht om transit- en oorsprongslanden hun burgers beter te behandelen (sterker nog: dictators afkopen is al enige tijd een van de favoriete manieren om instroom te beperken). Een krakkemikkig migratiebeleid is zorgelijk, zeker wanneer de wereld zich geconfronteerd ziet met het grootste aantal vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog.

 

Wat als Italië valt?

De Telegraaf

Arno Wellens – Wat er zo mooi is aan IMF-econoom Ashoka Modi? Als geboren Indiër kan hij een afstandelijke en daarmee compleet neutrale analyse maken van de euro, en die is niet mooi. Om verschillende economieën bijeen te houden in een muntunie, moet er een grote mate van bereidheid tot zelfopoffering zijn. De sterke broeders als Nederland moeten het normaal vinden om werklozen in zwakkere lidstaten als Griekenland bij te staan. Voor de zwakkere landen is de gemeenschappelijke munt te hard, waardoor ze niet zelf uit een recessie kunnen groeien. Die bereidheid bestaat in Europa alleen niet, waardoor het vanaf het begin al overduidelijk een uitermate riskant project is. Het gammele blok zal een nieuwe crisis wellicht niet overleven, als bijvoorbeeld Italië gered moet worden. Dat is zijn analyse in zijn nieuwe boek EuroTragedy. Martin Visser van De Telegraaf sprak met hem en plaatst op zondag een groot interview met Modi op de website van de krant. 

 

Amerikaanse oorlogsschulden veroorzaken ongelijkheid

The Nation

Peter Hendriks – Oorlog lijkt bijna een van de kernactiviteiten van de Verenigde Staten. De paradox is dat oorlog voeren gigantisch duur is, maar tegelijk van groot economisch belang. Een reeks grote bedrijven haalt een fors gedeelte van de omzet uit militaire opdrachten. Als je geen oorlog voert, stort die hele militair industriële sector in. 

Maar er is deze eeuw iets veranderd. In het verleden betaalde de Amerikaanse regering voor zijn oorlogen door de belasting te verhogen of oorlogsobligaties uit te geven. Sinds George Bush jr. 17 jaar geleden the War on Terror begon, is er echter voor gekozen om de reguliere staatsschuld te laten oplopen. Sinds 9/11 heeft de VS volgens het Cost of War Project 5,6 biljoen dollar uitgegeven aan oorlogen. 

De Amerikaanse historica Rosella Cappelle Zielinski heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze torenhoge staatschuld. De uitkomst van haar onderzoek is dat de ongelijkheid tussen rijk en arm enorm zal toenemen. Het is juist de combinatie van agressief lenen op de kapitaalmarkt en belastingverlagingen voor de meest welgestelden onder Bush en nu onder Trump, die ervoor zorgt dat vooral de minder gegoeden de rekening moeten betalen.

 

Kazachstaanse miljarden via Nederlandse brievenbusfirma's naar Trump Soho 

Zembla

En dan de afsluiter voor de zondagochtend. ZEMBLA doet al een tijd onderzoek in samenwerking met het OCCRP naar de ‘omstreden vriennen van Trump’, miljarden gestolen dollars uit Kazachstan, en betrokken brievenbusfirma’s in – hoe kan het ook anders –Nederland. Nieuwe documenten laten het criminele geldspoor tot in de Trump-flats als de Trump Soho, nu nog beter zien.

Het verhaal begint bij de Kazachstaanse BTA-bank, waar tien miljard dollar gestolen is door Mukhtar Ablyazov. Via BV’s en brievenbusfirma’s verspreid over verschillende landen, waaronder Nederland, is het geld witgewassen. Uiteindelijk blijkt uit de documenten dat er miljoenen dollars zijn belegd in vastgoed van de Amerikaanse president Trump. Er lopen al meerdere rechtszaken tegen de betrokken fraudeurs en er zijn connecties met de Russische maffia. Al met al dus ingrediënten voor een topverhaal. Ook de eerdere uitzendingen die Zembla in dossier Trump maakte, zijn overigens aan te raden.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 563 leden