Follow The Money selecteert

Deze week: traditionele verdienmodel van banken bedreigd, evanals hun morele kompas en de kredietwaardigheid van vooral Spaanse banken. Verder: de eerste gerobotiseerde McDonalds, TTIP, de noodzaak van onafhankelijke journalistiek. Besluit: een openhartig interview met FTM-hoofdredacteur Eric Smit.

Toekomstmakers over disruptieve bedrijven

RTL-nieuws Videobericht over het toekomstig verdienmodel van de bancaire sector. Dat verdienmodel staat onder druk nu allerlei kleine en innovatieve startups met alternatieve betaalmogelijkheden komen. Wie wordt de nieuwe Spotify of Uber in de bankenwereld die de sector compleet ontwricht? Toekomstmakers duikt in de toekomst van het betalen en de rol van disruptieve bedrijven.  

De millenials worden straks 35... Wat betekent dat voor de technologiesector?

Express.be The Wall Street Journal wijst er op dat de komende jaren de generatie van de millenials (dat is de generatie die na 1980 geboren is) rap de leeftijd bereikt waarop ze hun levensdoelstellingen willen realiseren, meldt het Belgische Express.be. Dat zal onder andere gevolgen hebben voor de technologie-industrie, stelt WSJ. Het blijkt dat de millenials meer geld uitgeven aan duurdere technologie. Dat is goed nieuws voor de gehele industrie, webshops zoals Amazon inbegrepen, want een groot deel van de bevolking bereikt straks z'n maximale koopkracht wanneer het inkomen van millennials twee decennia lang gaat pieken. Anderzijds: de millennials groeiden op tijdens de zwaarste economische crisis sinds de Grote Depressie en dat heeft een grote invloed op de manier waarop ze naar de wereld kijken. Plus: deze generatie ziet zich geconfronteerd met de grootste schuldenberg ooit, terwijl die nieuwe technologie waar ze zo dol op zijn de arbeidsmarkt stevig door elkaar heeft geschud.  

Bankiers en beleggers zeggen weinig geleerd te hebben van misstanden

Het Financieele Dagblad (gratis registratie) Een enquête onder 1223 werknemers in de financiële wereld toont dat onethisch gedrag op Wall Street en in de Londense City nog altijd veel voorkomt, ondanks de vele malversaties en een verwoestende financiële crisis. Het bancaire gilde heeft er dus bar weinig van opgestoken, terwijl hun sector wel met miljarden belastinggeld werd gered. Het FD schrijft dat grote financiële instellingen de afgelopen tijd tientallen miljarden dollars aan boetes hebben moeten betalen en dat ze hebben beloofd hun leven te beteren. Compliance-afdelingen maken overuren om ethisch gedrag af te dwingen. Maar dat heeft de twee financiële centra van de wereld niet opgeschoond, gezien de onderzoeksresultaten. Een derde van de geïnterviewden denkt dat de sector niet is verbeterd sinds de crisis. Nuff said.  

Fitch Revises 11 Spanish Banks' Support Rating Floors to 'No Floor'; IDRs Unchanged

Reuters Alarmerend bericht via Reuters over de Europese bankensector. Met name de Spaanse bankensector moet het ontgelden. Van maar liefst een dozijn grote Spaanse banken heeft kredietbeoordelaar Fitch de ratings verlaagd: Banco Santander, S.A. (Santander), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, S.A. (BBVA), CaixaBank, S.A., Unicaja Banco, S.A., Kutxabank, S.A., Ibercaja Banco, S.A., Abanca Corporacion Bancaria, S.A (Abanca), Banco Cooperativo Espanol S.A. (Cooperativo), Caja Laboral Popular Cooperativa de Credito (Laboral Kutxa), Caja Rural de Navarra, Sociedad Cooperativa de Credito (CRN) en Caja Rural del Sur, Sociedad Cooperativa de Credito (CRS). Dit roept vanzelfsprekend de vraag op of die beroemde stresstesten van de ECB wel een juiste weergave zijn geweest van de werkelijkheid, temeer, daar ook onze banken nu mede instaan voor de mogelijk slechte schulden van die Spaanse.  

McDonald’s To Open A Restaurant Run By Robots In Phoenix

The Govtslaves McDonalds wil in Phoenix, Arizona, op 4 juli - de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag - de eerste volledig gerobotiseerde vestiging openen. Een minimaal team medewerkers moet zorgen dat de robots goed functioneren. Is deze test een succes, dan wil het bedrijf meer vestigingen 'robotiseren'. De hamburgerketen verwacht dat de robots klanten tot vijftig keer sneller zullen bedienen en ook nog eens foutloos. Niet iedereen is even enthousiast over het experiment. Het artikel concludeert: 'Will it be the right or wrong decision for McDonald’s? In the end, it will come down to what is best for the shareholders and the customers. The workers, not so much.'  

Het internet bereikt zijn fysieke grenzen... maar is dat een probleem?

Express.be Uit onderzoek blijkt dat over een jaar of vijf de fysieke grenzen van het internet worden bereikt, omdat de glasvezelkabels waar het internetverkeer doorheen gaat aan hun fysieke limiet zitten. Wanneer te veel licht door de kabels wordt gestuurd, zal de kwaliteit van het signaal verminderen. Het zijn vooral big data diensten als youtube en Netflix die voor 'overbelasting' zorgen. Het University College Londen komt met het idee om het vervormen en breken van licht tijdens de reis door de kabel, te compenseren. Door te berekenen hoe het licht wordt verwrongen, kan een ontvanger de onduidelijke signalen schoonmaken en omzetten naar een betere kwaliteit. Ook is het maken van kabels met meerdere kernen die data kunnen doorsturen een mogelijkheid, maar dat stuit op praktische bezwaren. Andrew Lord, onderzoeker van het Britse telecombedrijf BT, vertrouwt op de vindingrijkheid van mensen voor een tijdige oplossing en ziet vooralsnog geen doemscenario aankomen.  

Adviseur Obama: 'Elizabeth Warren's kritiek op TTIP is terecht'

Politico Bovenstaande woorden zijn afkomstig van Michael Wessel, een van de adviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama op het dossier van handelsverdrag Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Het Amerikaanse magazine Politico publiceerde afgelopen week een artikel van zijn hand over TTIP, dat hij, als een van de zeshonderd adviseurs van de Amerikaanse overheid, heeft gelezen. Of nu ja, gelezen is een groot woord: zelfs de adviseurs krijgen volgens Wessel niet de volledige actuele tekst van het handelsverdrag te lezen, enkel het oorspronkelijke concept en samenvattingen. Voor hen geldt een zwijgplicht over de inhoud. Daardoor is het debat over het handelsverdrag volgens Wessel opzettelijk vaag. Het artikel bevat dan ook geen inhoudelijke kritiek, maar Wessel maakt binnen zijn mogelijkheden zo helder mogelijk wat er mis is met het verdrag en zegt dat progressief senaatslid Elizabeth Warren gelijk heeft met haar kritiek. 'We should be very concerned about what's hidden in this trade deal'. Wessel merkt overigens op dat de adviseurs in dienst van de Europese verdragspartners de volledige tekst in het geheel niet te zien krijgen, ondanks dat die beschikbaar is. Protesteren tegen TTIP bij het Europese parlement kan hier.  

Journalisten zijn belangrijkste kapitaal van kranten

DFT Hoogleraren Vermeend en Van der Ploeg pleiten hartstochtelijk voor het behoud van onafhankelijke journalistiek. Papieren kranten zijn onvoldoende meegegaan met de maatschappelijke veranderingen op mediagebied. Maar in plaats van te investeren in hun belangrijkste asset - human capital - dreigen ze het journalistieke kind met het bedrijfskostenbadwater weg te gooien. Heel dom vindt het duo. De heren schrijven: 'Alleen met goed gekwalificeerde en betrokken medewerkers en voortdurend investeren daarin kan een bedrijf in economie 4.0 de toenemende concurrentie het hoofd bieden. (...) Veel uitgevers hebben nog onvoldoende door dat je ook in de digitale wereld lezers moet werven, vasthouden en boeien met topkwaliteit en onderscheidende verhalen. Daarvoor heb je in ieder geval vakbekwame en gepassioneerde journalisten nodig die volstrekt onafhankelijk hun werk kunnen doen. Die onafhankelijkheid is in alle opzichten essentieel, niet alleen voor hun eigen geloofwaardigheid maar juist ook voor de krant. Zij zijn het belangrijkste bedrijfskapitaal en bovendien waakhonden van onze democratie.' 'Veel uitgevers maken de klassieke fout omzet- en winstdalingen vooral te bestrijden met bezuinigen op medewerkers, terwijl je in de nieuwe economie alleen kunt overleven door juist volop te investeren in human capital. Dit korte termijn winst denken om aandeelhouders tevreden te houden, pakt op termijn desastreus uit en kan zelfs het bestaansrecht van de onderneming in gevaar brengen. Geld verdien je niet met dom bezuinigen, maar wel met slim investeren in mensen. En dat is hard nodig.'  

'Ik word boos als dingen niet deugen'

Het Parool (via blendle) Een buitengewoon openhartig en persoonlijk interview met onze hoofdredacteur Eric Smit. Beslist niet alleen over Follow The Money en de toekomst van de journalistiek: 'Als journalist dacht ik dat het mijn taak was om de rotte appels uit de mand te halen, maar gaandeweg ga je zien dat - godverdomme - de hele mand met appels aangetast is. Het is ontluisterend.'