© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert: 10 mei 2020

Ook deze week lazen onze redacteuren weer kranten en tijdschriften van over de hele wereld, op zoek naar artikelen die bredere aandacht verdienen. Deze week: een interessant rapport over biomassa van het Planbureau voor de Leefomgeving, Trump lijkt niet geraakt te worden door de werkloosheid in de VS en arbeidsmigranten bij Jumbo en Albert Heijn zijn de dupe omdat ze nauwelijks afstand kunnen houden. Fijn weekend!

Langverwacht biomassarapport slaat belangrijke piketpaaltjes

Planbureau voor de Leefomgeving

Ties Joosten – Geen onderwerp in de energietransitie is zo omstreden als biomassa. Ok, dat is niet waar. Kernenergie is ook best omstreden. En wind op land trouwens ook. Best een gepolitiseerd onderwerp eigenlijk, die energietransitie... Binnen het biomassadebat werd de afgelopen maanden reikhalzend uitgezien naar bovenstaand rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat zichzelf ten doel heeft gesteld om alle visies op biomassa bijeen te brengen en feit van fictie te onderscheiden. Ambitie kan je ze daar in Den Haag in ieder geval niet ontzeggen.

Het rapport stond amper online of de wetenschappers werden op Twitter al corrupt genoemd. Dan heeft u een beetje een beeld van de toon van dit debat. Maar goed, wat staat erin? Het eerlijke antwoord is natuurlijk: voor elk wat wils. Toch worden er volgens mij een paar piketpaaltjes geslagen. Dit zijn volgens mij de belangrijkste:

  1. Een klimaatneutrale economie helemaal zonder biomassa is onmogelijk. Biomassa kan dus niet uitgesloten worden. Maar Nederland lijkt een onevenredig groot beslag te willen leggen op de internationaal beschikbare biomassa. Niet iedere geplande biomassacentrale kan dus doorgang vinden.
  2. Biomassa kan botsen met doelstellingen op het gebied van biodiversiteit. Maar bij goede bosbouw kan biomassa ook bijdragen aan een betere biodiversiteit. De crux zit hem hier in de manier waarop bossen beheerd worden, niet in het gebruik van biomassa an sich.
  3. Biomassa kan de luchtkwaliteit verslechteren. De stelregel daarbij is: hoe ouder en kleiner de ketel, hoe groter de luchtverontreiniging. Een open haard stoot per joule energie 75 keer meer fijnstof uit dan een moderne biomassaketel.
  4. Voor een veelgehoorde klacht, namelijk dat er structureel hele bomen in biomassacentrales verdwijnen, is geen bewijs gevonden.

Mijn voorzichtige conclusie is dat biomassa onderdeel kan zijn van de energievoorziening, maar dat stevige regie nodig is. Gemeenten zouden niet met elkaar moeten concurreren over de vraag wie biomassa krijgt en wie niet. Plus: gemeenten kunnen natuurlijk nooit zelf zicht houden op de duurzaamheid van het bosbeheer. Verder is het in het kader van de luchtkwaliteit wachten op de eerste politicus die eisen durft te stellen aan de open haard.

Waarom doet de massale werkloosheid Trump niet meer pijn?

Politico

Peter Hendriks – De Amerikaanse economie zit anderhalve maand op slot en de werkloosheid heeft nu al dezelfde omvang als tijdens de depressie van de jaren dertig na drie jaar. Als het in de politiek allemaal om de economie draait, waarom blijft Trumps achterban hem dan redelijk trouw? Politico dook erin en ontdekte dat de huidige groep werklozen een andere samenstelling heeft dan die tijdens de recessie van 2008. Toen waren het vooral ‘blue collar workers’, industriearbeiders, die de klos waren. Nu zijn het vooral mensen die in de dienstensector werken. Dat zijn veelal vrouwen en leden van minderheden. Die groep behoort, anders dan de industriearbeiders, niet tot de achterban van Trump.

Politico gaat ervan uit dat als de situatie langer aanhoudt, ook de werknemers in de industrie hun baan zullen verliezen. Dan verandert de situatie waarschijnlijk wel. Dat is ook een van de redenen waarom Trump er zo op hamert de economie weer op te starten. Hij hoopt zo zijn eigen achterban binnenboord te houden.

Coronagevaar voor arbeidsmigranten bij distributiecentra Jumbo en Albert Heijn

De Groene Amsterdammer

Judith Spanjers Ik doe mijn boodschappen het liefst zelf in de supermarkt, maar veel mensen doen hun boodschappen liever online tijdens de coronacrisis. Dat betekent drukte in de distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn. Arbeidsmigranten zijn daar de dupe, omdat ze onderling nauwelijks afstand kunnen houden bij het verzamelen van onze boodschappen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico, De Groene Amsterdammer en Argos.

Voor het onderzoek spraken ze met tientallen arbeidsmigranten, waaronder medewerkers van online supermarkten, en vroegen om beeldmateriaal van hun werkvloer. Ze bezochten drie huisvestingslocaties van arbeidsmigranten en spraken hulporganisaties, vakbondsleden, een viroloog, gemeenten, GGD’s, politie, inspectie en uitzendbureaus. Hieruit komt het beeld naar voren dat de besmettingsrisico’s bij deze arbeidsmigranten zich opstapelen. Dat komt ook doordat ze met meerdere mensen in kleine huizen wonen en gezamenlijk naar het werk worden gereden.

Volgens Albert Heijn is het in de distributiecentra wel mogelijk om anderhalve meter afstand te houden, maar volgens een medewerker zou dit pas sinds een week mogelijk zijn. Volgens Jumbo is er een maximum aantal orderpickers per afdeling ingesteld en zijn er handgel en reinigingsdoekjes aanwezig. Maar er is eigenlijk geen enkele instantie die controles uitvoert. De arbeidsinspectie wijst naar de politie, die echter niet verder komt dan ‘tot de voordeur’. Ook de GGD’s controleren niet binnen bedrijven, alleen als een bewezen Covid-19-patiënt contact had met collega’s. Volgens viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen is het een kwestie van tijd dat er met deze werk- en woonomstandigheden een infectie-uitbraak komt.

Vorig weekend was dat al het geval in een wooncomplex voor arbeidsmigranten in Velp. Daar werd bij 26 mensen het coronavirus vastgesteld. Zij zijn voor isolatie overgeplaatst naar een schip in Arnhem. De controlerende instanties zeggen dat de veiligheid van de arbeidsmigranten op de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de werkgever, de uitzenders en van de werknemer zelf.

Drie kinderen in New York sterven aan zeldzaam syndroom gelinkt aan Covid-19

Reuters

Frank Meijer –In New York zijn drie kinderen gestorven aan een zeldzaam syndroom terwijl ze ook positief getest waren op Covid-19. De symptomen van het syndroom zijn te vergelijken met toxic shock-syndroom en de ziekte van Kawasaki. Terwijl gedacht wordt dat kinderen weinig merken van besmetting met het coronavirus, baren deze drie gevallen zorgen. Volgens Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York zijn er momenteel 73 vergelijkbare gevallen die onderzocht worden.

Cuomo zegt dat er mogelijk meer gevallen zijn van kinderen die dit syndroom hebben opgelopen sinds de uitbraak van het coronavirus, maar dat die niet als zodanig erkend zijn. Symptomen van het syndroom zijn koorts, uitslag en gezwollen klieren. In de ergste gevallen raken de slagaderen bij het hart ontstoken.

De ouderenzorg moet de media beter bespelen

Trouw

Floor Schoonebeek – Waarom werd de ouderenzorg helemaal vergeten toen de pleuris uitbrak? Het uitroepen van een lockdown had als doel om kwetsbare groepen veilig deze periode door te loodsen. Toch was er weinig aandacht voor de ouderen in verpleeghuizen. Medewerkers zaten met de handen in het haar. Zij voorzagen intern al vele problemen. De roep om testen en beschermingsmiddelen was groot, maar werd niet gehoord. In sommige verpleeghuizen stierf maar liefst de helft van de bewoners.

Volgens Arco Timmermans, hoogleraar Public Affairs, gebruikte de ouderenzorg niet de juiste retorische middelen om aandacht te vragen. Spijtig genoeg is het blijkbaar nodig om een extra dramatisch sausje toe te voegen aan je hulproep. In een tijd waar iedereen om de aandacht van de machthebbers schreeuwt, bleek de ouderenzorg niet meer te doen dan fluisteren.

Topman Booking.com: ‘Mensen zoeken een zondebok, maar dat is niet terecht’

Het Financieele Dagblad

Eric Smit – Na de opwinding over het handje ophouden van het miljardenbedrijf Booking.com was het wachten op het eerste interview met topman Glenn Fogel. De Amerikaan koos voor de krant die het meeste over het zakenleven schrijft: Het Financieele Dagblad. Het vermogen tot zelfreflectie is doorgaans zeer dun gezaaid onder topmannen van grote bedrijven en de kop van het artikel maakt al duidelijk dat Fogel daarop geen uitzondering is. Hij vindt het vanzelfsprekend dat een miljardenconcern als Booking.com, dat in het vorige boekjaar nog voor 14 miljard dollar aan eigen aandelen inkocht om zo de aandeelhouders te plezieren, de hand ophoudt bij de Nederlandse overheid.

Immers, hoe had hij de pandemie kunnen zien aankomen? Maar zelfs al had hij het geweten, dan nog houdt hij een slag om de arm: ‘Als iemand tegen mij had gezegd: Glen, er komt een enorme pandemie aan, zet alles opzij. Dan hadden we dat waarschijnlijk gedaan.’ (Cursivering van ons.) Maar hij wist het dus niet. De vraag die hierop had moeten volgen – of hij niet beter zijn aandeelhouders om geld kan vragen – werd niet gesteld. Vragen over de belastingmoraal van het bedrijf ontbraken. Het stemde Fogel vooral ‘droevig’ dat iedereen zo over het bedrijf was heen gevallen. ‘Je kunt niet schreeuwen naar een virus, wel naar Booking.’ En anders dan de bankiers die de recessie van 2008/2009 hadden veroorzaakt, had hij niets met de oorzaak te maken. 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 621 leden