Follow the Money selecteert

  De Follow the Money-redactie ging weer op zoek naar interessante artikelen. U vindt onder andere stukken over PostNL en de Hema, over het gevaar dat Italië voor de euro betekent en over het klimaatprobleem, dat goed beschouwd enorme besparingen gaat opleveren. Een mooie collectie.

  Het oerhollandse warenhuisconcept wankelt

  Het Financieele Dagblad

  Rob Vorkink – Het oerhollandse winkel warenhuisconcept wankelt. V&D is lang verleden tijd en familiebedrijf Blokker dreigt te bezwijken als er niet snel een einde komt aan de voortdurende miljoenenverliezen. En nu staat de toekomst van warenhuis Hema op het spel door het afketsen van de overname door de Belgische investeringsmaatschappij Core Equity. Breekpunt zouden de internet verkoopopbrengsten voor de lokale franchisenemers zijn. Volgens Core Equity is het dan onmogelijk om Hema online winstgevend te laten groeien.

  Volgens een analyse in het Financieele Dagblad is er 50 procent kans dat de Hema binnen 5 jaar failliet gaat. Geïnteresseerde partijen betwijfelen inmiddels of het bedrijf meer waard is dan de hoge schuld die erin zit.

  Hoewel eigenaar Lion Capital al elf jaar aan de formule sleutelt, zit er niets anders op dan te proberen de onderneming verder te verbeteren, om dan nogmaals een potentiële koper trachten te vinden. De groei van winkels ouder dan een jaar blijft mager, en dat in een tijd dat het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt zijn verbeterd. Concurrenten zijn verdwenen (V&D), en Blokker en Xenos liggen op hun rug. Alleen Zeeman, Leen Bakker en Action pakken wel marktaandeel.

  In het FD biedt retailadviseur Hans Eijsink Smeets – niet betrokken bij de Hema – nog een sprankje hoop. Volgens hem kan de Hema overleven, maar dan met name in het buitenland. In Duitsland mag de uitrol dan tegenvallen, in Frankrijk en Spanje lopen de winkels wel goed. Volgens hem kan de formule slagen in Zuid-Afrika, Brazilie of het Midden-Oosten. Misschien geeft dat eigenaar Lion Capitol ohop in de toekomst van het warenhuis met de rookworst.

   

  Hoe zorg je voor genoeg concurrentie bij zelfrijdende auto’s?

  The Economist

  Cosette Molijn – Van General Motors tot tech-startups  als Uber, Tesla, Waymo en Alphabet: het barst van de concurrentie op de zelfrijdende automarkt. Hartstikke mooi voor de consument, zou je zeggen. De vraag is hoe lang dat duurt. Economieën als deze, waar schaalgrootte van levensbelang is, dreigen te veranderen in oligopolies met slechts een paar grote spelers die de markt domineren. 

  Waarom? Bijvoorbeeld omdat met behulp van data het (rij)gedrag van iedereen die deelneemt aan het verkeer voorspeld wordt. Hoe meer data, hoe veiliger de auto jou naar je werk brengt. Het gevolg kan zijn dat alleen de grootste bedrijven aan de gestelde veiligheidsstandaarden kunnen voldoen. Ook het delen van auto’s werkt beter wanneer een aanbieder meer voertuigen beschikbaar heeft. 

  Maar als de geschiedenis zich herhaalt, komt het misschien niet zo ver. Zoals bij het treinverkeer of het openbaar vervoer in veel landen vroeg of laat is gebeurd, kunnen overheden ervoor kiezen om uiteindelijk in te grijpen en het gros van de markt (deels) te nationaliseren. En dat zou zomaar sneller kunnen gaan dan je denkt, vermoedt The Economist. 

   

  Nederlandse Publieke Omroep achter een betaalmuur

  NRC Handelsblad

  Bart Nietveld – Deze week lekte de conceptversie van het Jaarplan Video 2019 van de Nederlandse Publieke Omroep uit. Verwacht wordt dat de NPO komend jaar maar liefst 62 miljoen euro minder van de overheid zal ontvangen. Daarnaast ziet Hilversum kijkers – en daarmee advertentie-inkomsten – vertrekken naar video-on-demand diensten zoals Netflix, Videoland en YouTube. 

  Met NPO Start heeft de publieke omroep een goede concurrent, maar de NPO wil de grootste Nederlandse aanbieder van video-on-demand worden. Daarom beschrijft de omroep in het jaarplan voor het eerst hoe een eigen betaalde videodienst eruit moet zien. Dramaseries, documentaires en content voor kinderen zullen achter een betaalmuur verdwijnen. Programma’s die eerder op tv zijn geweest, zullen volgens de omroep slechts een week op de gratis versie te zien zijn. 

  Lees het volledige rapport

   

  Chinese hoogleraar: ‘Noord-Korea is bang voor president Trump’

  NRC Handelsblad

  Rob Vorkink – Hoewel Cheng Xiahohe niet gecharmeerd is van Donald Trump, waardeert hij de aanpak van de Amerikaanse president inzake Noord-Korea. Cheng is hoogleraar aan de faculteit internationale studies van de Renmin Universiteit in Beijing, en is gespecialiseerd in China’s betrekkingen met de VS en met buurlanden van China.

  De correspondent in China van NRC Handelsblad sprak met Cheng die uiteen zet waarom Trump de kwestie met ‘rocket man’ Kim Jong Un op een goede manier op de kaart heeft gezet. De nu al historische top wordt komende dinsdag gehouden.

  Volgens Cheng kreeg Trump voor elkaar wat China jarenlang niet lukte: Noord-Korea dwingen tot gesprekken over de nuclearisering. ‘Kim beseft dat het Trump menens is als hij dreigt dat hij Noord-Korea gaat aanvallen. Voor president Obama was Kim nooit bang. Trump weet dat Noord-Korea de kernwapens nog niet volledig kan inzetten. Ze moeten nog zeker tien tests doen, maar nu krijgen zij de kans niet meer omdat te doen.’

  Noord-Korea heeft veel belang bij de top met Trump: het land wenst bevrijd te worden van de verstikkende sancties, waaraan ook China deelneemt. Hierdoor is de leverantie van olie aan Noord-Korea met 90 procent gedaald. De invoer van meer olie is van levensbelang voor het land. Cheng: ‘Je moet Noord-Korea als een patiënt zien die aan het infuus ligt. Een tekort aan kleding en eten kun je overleven, maar een tekort aan olie overleef je niet. Olie bepaalt of je land leeft of sterft.’  De verlammende werking van de sancties dwingt Kim tot overleg met de man die hij eerder publiekelijk een idioot noemde.

   

  De Duitse Target-2 vordering nadert de 1000 miljard euro 

  Handelsblatt

  Thomas Bollen – Vorig jaar schreven we een serie artikelen over Target-2: het Europese betalingssysteem achter de euro. Het Target-2 systeem is ook vervlochten met het huidige bankenstelsel. Sinds de invoering van de euro houden centrale banken hun onderlinge schuld bij binnen dat systeem. Vergelijk het met het opschrijven van je onderlinge tegoeden en schulden op een bierviltje. Er wordt alleen nooit verrekend, waardoor de saldi nogal uiteenlopen. Inmiddels staat Duitsland bijna 950 miljard euro in de plus, Nederland 134 miljard euro. Italië en Spanje staan vooral heel diep in de min. Als Italië uit de euro zou stappen, is het zeer de vraag of die bedragen ooit nog worden overgemaakt tussen de centrale banken.

   

  Defensie als fantastisch familiebedrijf

  Algemeen Dagblad

  Dieuwertje Kuijpers – Nadat FTM deze week bekendmaakte dat commandant Elanor Boekholt zou worden opgevolgd door meneer Boekholt werd diens benoeming onderwerp van discussie. Zou hij objectief kunnen oordelen over het werk van zijn voorganger annex echtgenote?

  De inzet van het interview met het echtpaar met het Dagblad is ongetwijfeld om deze zorgen weg te nemen, maar door brisante uitspraken van het Luchtmacht-echtpaar schiet het gesprek zijn doel voorbij. Op de vraag hoe hij zou omgaan met eventuele misstanden uit de nalatenschap van zijn eega, antwoordt Harold Boekholt stellig : ‘Er is geen enkele steen op de vliegbasis die mijn vrouw niet heeft omgedraaid. Ik ga hier niks meer vinden.’ Ook spreken de overheidsambtenaren hun verbazing uit dat ‘we het fantastisch vinden als bedrijven van vader op zoon overgaan maar als het bij Defensie zo uitkomt is er ineens een probleem’.

  Als we de Luchtmacht mogen geloven, is de organisatie goed van vertrouwen zonder naïef te zijn: zo zal een eventuele beoordeling over Elanor Boekholt niet door haar opvolger en echtgenoot worden gedaan, maar door een andere functionaris.

   

  Ziet VS-ambassadeur Hoekstra kansen? ‘MH17-tragedie moet gevolgen hebben voor gasleiding’

  BNR

  Eelke van Ark – Nederland kan niet zomaar zaken blijven doen met Rusland. Dat zei VS-ambassadeur Pete Hoekstra afgelopen maandag tegen BNR. Vooral de geplande Nordstream 2 gasleiding, die de capaciteit van de Russische gaslevering aan Europa vanaf 2019 moet verhogen en onafhankelijk maken van de gasleiding die door Oekraïne loopt, zou volgens Hoekstra onderwerp van sancties moeten zijn. Een land dat zich zo misdraagt als Rusland, verdient economische straf, zo luidde de plechtige morele boodschap van Hoekstra. Eerder deze maand waarschuwde diplomate Sandra Oudkirk in Berlijn namens de Amerikaanse regering ook al voor de de pijpleiding, die een risico zou vormen voor meer Russische spionage in de Baltische Zee. 

  Wat is er toch aan de hand met die pijpleiding? Er blijkt in ieder geval sprake van een significant Amerikaans belang. De genoemde Nordstream 2 gasleiding omzeilt Oekraïne, waar het gros van het Russische gas dat naar Europa stroomt nu doorheen loopt. Rond het project speelt een wirwar van zakelijke, nationale en nu ook geopolitieke belangen, zoals deze Portugese analyse uit 2016 uitvoerig opsomt. De Europese gasmarkt heeft Poetins goedkope gas nodig; met name Duitsland en Oostenrijk hebben zich tot nu toe gecommitteerd aan het project, omdat ze heil zien in een gasleiding die minder gevoelig is voor spanningen tussen Rusland en Oekraïne, die in 2006 en 2009 al tot gascrises leidden. 

  Maar de Verenigde Staten, die kampen met een overschot aan Liquid Natural Gas, zouden juist een mooi economisch voordeel kunnen behalen uit sancties tegen de pijplijn en een Russisch-Oekraiens gasconflict dat de toevoer vanuit Rusland belemmert. De analisten van Standard&Poors concludeerden dat vorig jaar in een verslag over de mogelijke effecten van de toen net ingevoerde wet ‘Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act’, die het makkelijker maakt voor de Amerikaanse president om handelssancties op te leggen. Vooral de competitieve prijs van het Russische gas is tot nu toe namelijk een barrière voor Amerikaanse energiebedrijven die Europa willen bestormen, aldus de analyse: ‘We estimate that gas prices would need to increase by about 30% from the current level to make exports profitable for U.S. LNG suppliers. A reduction or interruption of Russian gas supplies to Europe might act as a catalyst to lift gas prices in Europe, to the benefit of U.S. players. Currently, LNG accounts for just below 10% of European gas imports and the share from the U.S. is tiny. But this could change if European gas prices were to rise.

  Dat scenario achtten de S&P-experts vorig jaar nog onwaarschijnlijk, ‘omdat dit tegen de belangen ingaat van belangrijke Europese partijen’. Maar in het licht van de politieke druk die de afgelopen maanden door een waterval aan incidenten rond Rusland flink opliep, zou dat wel eens snel kunnen veranderen. 

   

  Wat is het de Eurozone waard om Italië te redden?

  Der Spiegel

  Peter Hendriks – In een analyse zet Hendrik Enderlein uiteen welk enorm gevaar Italië voor de Euozone vormt. Het land heeft een staatsschuld van 132 procent van het bbp, een inkomen per hoofd van de bevolking dat al een jaar of 20 stagneert en een nieuwe coalitie die door stimulering de economie wil aanjagen (lees: de staatsschuld verder laten oplopen). Wat is de manier om dit probleem op te lossen? Italië kan niet als Griekenland worden gered, daarvoor is het veel te omvangrijk. De economie is te groot om te falen, maar ook te groot om te redden. Kan Italië het uiteenvallen van de Euro veroorzaken, of zijn er manieren om het land uit de gevarenzone te loodsen?

   

  De kilosjouwers van PostNL

  Zembla

  Dennis Mijnheer – De Zembla-uitzending over de uitbuitingspraktijken van PostNL bracht bij mij weer herinneringen naar boven toen ik eind jaren negentig als 17-jarige in de zomervakantie aan de slag ging als postbode. Na een paar dagen bleek dat ik niet normaal betaald zou worden via de post, maar als zomerkracht via het uitzendbureau. Het bijbehorende loon: ongeveer 4 gulden per uur. De rode fietstassen gingen dan ook linea recta retour. Ruim 20 jaar later blijkt het er allesbehalve beter op te zijn geworden. Onderzoeksjournalisten van Zembla doken in de schijnconstructies die PostNL hanteert om hun pakketbezorgers en (Poolse) postsorteerders schandalig weinig te betalen. Via slinkse contracting-constructies met uitzendbureau Tempo-Team knijpen ze hun knechten uit. Voormalig FNV-bestuurder Agnes Jongerius, nu lid van de Raad van Commissarissen bij PostNL, staat erbij en kijkt ernaar. Ze weigerde zelfs de journalisten van Zembla persoonlijk te woord te staan.

   

  Het klimaatprobleem levert 20 triljoen dollar op

  Nature

  Ties Joosten – Afgelopen week publiceerde wetenschappelijk tijdschrift Nature een studie waaruit blijkt dat het voorkomen van klimaatverandering gigantische economische voordelen heeft. Als we de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden weten te houden, levert dat een wereldwijde besparing op van 20 triljoen dollar in 2100 ten opzichte van een wereld die gemiddeld 2 graden opwarmt.

  ‘Ja ho, eens even,’ hoor ik de scepticus al roepen: ‘hoe kan je in vredesnaam de wereldwijde economie in 2100 inschatten? Als we de gevolgen van gasboringen in Groningen al niet kunnen overzien, hoe bereken je dan in ’s hemelsnaam een wereldwijde economie over een complete eeuw?’

  Die scepticus heeft gelijk, en daarom raad ik aan het commentaar van Nature over deze studie te lezen. Keurig wordt daarin uiteengezet welke kanttekeningen er bij de studie te zetten zijn. Maar zelfs dan is de conclusie gerechtvaardigd dat het klimaatprobleem oplossen waarschijnlijk goedkoper is dan niets doen. 

   

  Het verdriet van Frankrijk

   
  Frank Meijer – Ondanks hun joie de vivre zijn Fransen niet zo gelukkig als wij wel denken. Dat zegt oud-correspondent Peter Giesen van de Volkskrant althans. ‘Die oude baas die zo vredig met een glas pastis onder een plataan zit, zou heel goed een onverbeterlijke tobber kunnen zijn, net als dat ranke meisje dat op een Parijs terras zo elegant zit te roken.’
   
  Volgens Giesen is Frankrijk geen vrolijk land en is haar verdriet te wijten aan de hiërarchische cultuur, de erfenis van monarchie en katholicisme. De vrijheid van Fransen wordt ingeperkt door strenge leraren, autoritaire bazen en een paternalistische staat. Ook klampen de Fransen zich vast aan een sociaal model waarvan ze zelf ook wel aanvoelen dat het onhoudbaar is. 
   
  La France est un pays irritant et attachant. Een irritant en aantrekkelijk land.

   

  Hoe het WK voetbal er ook uit had kunnen zien

  Deutsche Welle

  Floor Schoonebeek – Elk WK hoor je hetzelfde verhaal: voetbal verbroedert. Klinkt leuk, maar in werkelijkheid worden op het voetbalveld politieke oorlogen uitgevochten. Lang niet alle staten komen in aanmerking voor de heilige graal van het voetbal: het wereldkampioenschap. Niet-erkende staten mogen niet eens een poging wagen om een plekje te veroveren. Hoe de FIFA zich moet mengen in dit soort kwesties is een interessante discussie. Dit gaat verder dan voetbal, dit is geopolitiek. 

  Zo vlak voor het WK 2018 wordt er een alternatief kampioenschap afgewerkt. Een wereldkampioenschap voor niet-erkende staten, genaamd CONIFA. In Londen melden zich voetbalteams die meestal weinig met professioneel voetbal te maken hebben. Voornamelijk amateurs, aangevuld met een handjevol semi-profs, verdedigen de eer van hun staat. Aangezien de meeste teams zelf de financiering rond hebben moeten krijgen (een ticket Matabeleland-Londen kan best duur zijn voor een heel voetbalteam), zijn de spelers dankbaar en maken ze er ook een serieus toernooi van. Als je het interessant vindt klinken, is YouTube je vriend.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 209 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren