Beeld door Alisa Anton (via Unsplash)
© CC0 (Publiek domein)

Follow the Money selecteert

Ook deze week hebben we weer de beste verhalen uit andere media uitgezocht. Vandaag onder meer: Een conflict met Noord-Korea zou een bloedbad worden; Ook Blockchain kan anonimiteit niet garanderen; Waarom Amerikanen banen verliezen aan China en Duitsland niet. Prettig weekend!

Een oorlog met Noord-Korea zou een bloedbad betekenen

The New Yorker

In The New Yorker analyseert Robin Wright wat een oorlog met Noord-Korea zou behelzen. Het idee dat het land murw gebombardeerd kan worden - zoals is gebeurd met Irak - is volgens kenners naïef: het land heeft zich tientallen jaren voorbereid op een conflict en kan ook conventioneel vreselijk hard terugslaan. Er wonen alleen al 25 miljoen Zuid-Koreanen binnen de reikwijdte van de artillerie van het noorden. Dat geschut is ingegraven in de bergen vlak achter de gedemilitariseerde zone en is moeilijk uit te schakelen.

Naast nucleaire wapens heeft het land ook biologische en chemische wapens. Daar wordt op het moment nauwelijks over gesproken, maar het is wel een enorm punt van zorg. Vooral de Zuid-Koreaanse steden zijn kwetsbaar voor deze wapens.

Uiteindelijk zouden de VS winnen, maar ten koste van vele doden. Daarna komt het volgende probleem: het is zeer de vraag of een volk dat tientallen jaren is gehersenspoeld met anti-Amerikaanse propaganda, zomaar is in te passen in het Zuid-Koreaanse systeem.

Tulpen worden vaak gebruikt om cocaïne te smokkelen

Elsevier

Tulpen uit Amsterdam blijken veelvuldig van een opwekkend wit goedje vergezeld te gaan: cocaïne. Journalisten Stan de Jong (terug van weggeweest) en Koen Voskuil schrijven in het vroegere blootblad Playboy een voorpublicatie van hun boek 'Het Maffiaparadijs'.

Australië heeft al 26 jaar geen recessie gehad: een wereldrecord

The Economist

Nederland was tot voor kort eigenaar van bijzonder een record: 103 kwartalen zonder recessie. Maar Australië heeft dat net gebroken, met één kwartaal. Dat is 26 jaar zonder recessie. En het lijkt er niet op dat de periode van aanhoudend groei ten einde loopt. Hoe krijg je het als land voor elkaar om alle internationale crises soepel op te vangen en ook de mijnbouw-boom, die ontstond door China’s honger naar grondstoffen, niet te laten volgen door een ‘bust’? The Economist analyseert het.

Digitale anonimiteit bij bitcoin blijkt een illusie

Het Financieele Dagblad

Bitcoins zijn mateloos populair als gespreksonderwerp, maar ook zeker als belegging. Redenen hiervoor is de belofte van anonimiteit en veiligheid van betalingen. Axel Arnbak, advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht (UvA), betoogt in dit opinieartikel dat het in de praktijk wel eens anders uit kan pakken. Onderzoekers aan Princeton hebben door middel van hacks de identiteit van bitcoingebruikers kunnen achterhalen. Ze doen dit door bitcoin-transacties te combineren met surfgedrag; zo ligt ineens je hele betaalgeschiedenis op straat. Diegenen die hiervan profiteren, zijn volgens Arnbak de grote techbedrijven met hun cookies die hun informatievoordeel alleen maar uitbreiden. De vraag is hoe dit op de langere termijn het vertrouwen in bitcoin zal beïnvloeden.

Matt Ridley is vol vertrouwen over de toekomst van de wereld

Elsevier

‘We zijn gelukkiger, slimmer, schoner, aardiger, vrijer, vredelievender en gelijker dan ooit tevoren,’ aldus de Britse bioloog Matt Ridley, de auteur van het boek 'De Rationele Optimist'. Ridley hield bij de opening van het academische jaar een toespraak in de Capitulatiezaal van Hotel de Wereld in Wageningen. Ridley zou gekenschetst kunnen worden als contra-alarmist; hij stelt in zijn werk immers vast dat het goed gaat met de wereld en vertelt daar graag over. Neem de ernstige waarschuwingen voor malaria: ‘In de jaren negentig werd ons nog verteld dat malaria erger zou worden. In werkelijkheid is de ziekte drastisch teruggedrongen.’ Zijn 'lauwwarme' opvattingen over ons klimaat leveren hem nochtans veel kritiek op.

Waarom Amerikaanse banen wel sneuvelden door Chinese concurrentie, en Duitse niet

VoxEU

In 2001 trad China toe tot de vrijhandelsorganisatie WTO en kregen Chinese ondernemingen met hun goedkope arbeiders toegang tot de rijke westerse markten. In de VS had dat grote gevolgen voor de banen en lonen van laaggeschoolde arbeiders: velen verloren hun baan of vonden later een baan tegen een aanzienlijk lager salaris. De opkomst van China kwam hard aan in de VS: in de eerste tien jaar van deze eeuw werden complete industrietakken weggevaagd.

Duitsland bleek daarentegen beter bestand tegen de concurrentie uit het Verre Oosten. Opvallend genoeg verdwenen er, ondanks de hoge lonen, geen banen in de industrie. Hoe is dat te verklaren? In deze interessante analyse geeft econoom Dalia Marin het antwoord.

Bevrijde Jezidimeisjes zijn zwaar beschadigd

De Groene Amsterdammer

Terwijl het IS-kalifaat afbrokkelt, worden er nog altijd Jezidi’s bevrijd. De verkrachte vrouwen en meisjes worden in Noord-Irak liefdevol opgevangen door de gemeenschap. Maar de wonden zijn diep, zo blijkt uit deze indrukwekkende reportage van Brenda Stoter in de Groene: Jezidi’s vertrouwen niemand meer. De goede relatie met Arabische dorpsgenoten zijn na hun collaboratie met ISIS verdwenen. Maar bovenal kampen de vrouwen met zware psychische problemen. Zij zoeken slechts nog een uitweg: hetzij door te vluchten uit Irak. hetzij door drastischer maatregelen.

Een wereld die draait op schone energie ligt voor het grijpen

Het Financieele Dagblad

FD-journalist Klaas Broekhuizen liep tien weken colleges over nieuwe energiebronnen aan Stanford University in Palo Alto. Zijn eindconclusie is optimistisch: in 2050 kan de hele wereld probleemloos draaien zonder fossiele brandstoffen. Maar daar houdt het optimisme niet op. Broekhuizen haalt een uitspraak van de Nobelprijswinnaar Richard Smalley aan: als er voldoende energie is, kunnen we alle wereldproblemen, van gebrek aan water en voedsel tot terrorisme, veel eenvoudiger oplossen.

Luis in de pels van farmasector stopt

Argos 

Dick Bijl was tot voor kort hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin. In opdracht van de overheid schrijven onafhankelijke deskundigen in dat blad over oude en nieuwe medicijnen. Verborgen bijwerkingen, effectiviteit van de middelen en het verschil tussen oude en nieuwe geneesmiddelen voor verschillende kwalen worden vaak kritisch becommentarieerd. Dick Bijl was als hoofdredacteur jaren een luis in de pels van de farmaceutische industrie, maar hij is er mee gestopt. In Argos een afscheidsinterview.

Jan de Belastingman

BNN

De omroep van wijlen Bart de Graaff trapte afgelopen donderdag af met een nieuw programma: Jan de Belastingman. Het thema is niet al te sexy: belastingontwijking via belastingparadijs Nederland. Maar BNN-presentator Jan Versteegh maakt het onderwerp persoonlijk. Hij gaat op zoek naar mogelijkheden om als zzp’er belasting te ontwijken met als lichtend voorbeeld belastingontwijkende multinationals als Starbucks. Versteegh presenteert het fris en fruitig en liet eerder in de week al bij Pauw aan tafel merken dat hij zijn huiswerk goed heeft gedaan. In de eerste aflevering gaat hij eerst vergeefs te rade bij de 'Big 4'-accountantskantoren, waarna hij belandt bij onder meer bij journalist Arno Wellens (de organisator van de kamerplanttour), Panama Pape-onderzoeker Jan Kleinnijenhuis en de parktijkdeskundige Toine ‘Belasting is diefstal’ Manders, die tegenwoordig in een klein flatje woont. BNN weet het onderwerp lekker te verpakken, humor ontbreekt niet, en de omroep geeft een interessant inkijkje in de wondere wereld van belastingparadijs Nederland. Kijktip van de week.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 650 leden