Daniel Leal-Olivas/ANP

Daniel Leal-Olivas/ANP © Daniel Leal-Olivas/ANP

Follow the Money selecteert

Follow the Money heeft ook deze week weer de mooiste verhalen uit binnen- en buitenlandse media voor je uitgezocht. Met vandaag onder andere: Stiglitz over Labour, de diepe sporen van de Zesdaagse Oorlog, het gevecht tussen euro en democratie, reclame voor goedkope medicijnen, een nieuwe zuiveloorlog, Obamacare en de beste journaliste in Washington.

Waarom Labour beter is voor de Britse economie

The Guardian

De Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz is geen liefhebber van neo-liberaal beleid. De Nobel-laureaat neemt de Britse verkiezingen te baat om nog eens goed uit te leggen waarom hij niet gelooft in de economische theorie die al sinds Reagan en Thatcher dominant is. Volgens Stiglitz heeft het bezuinigingsbeleid van de Conservatieve partij niet alleen de crisis verdiept, maar er ook voor gezorgd dat de vitaliteit van de economie nog jaren ondermaats zal blijven.

Stiglitz betoogt dat het hele idee van een kleine overheid desastreus is gebleken. Hij gelooft daarnaast dat de overheid ook tijdens een recessie moet blijven investeren in mensen, technologie en infrastructuur. Hij stelt dat verstandig geïnvesteerd overheidsgeld niet één keer banen creëert, maar vele malen. Uiteindelijk zullen de inverdieneffecten van dit soort investering de financiële positie van een land juist ten goede komen. Een beleid van strenge bezuinigingen heeft precies het omgekeerde effect.

De Zesdaagse Oorlog houdt het Midden-Oosten nog altijd in zijn greep

Foreign Policy

Precies 50 jaar geleden eindigde de Zesdaagse Oorlog in het Midden-Oosten. Na dreigende acties door buurlanden sloeg Israël met een verrassingsaanval toe en vernietigde het de Egyptische luchtmacht; een zware nederlaag voor de Arabische machthebbers. Volgens de Libanese journalist Hisham Melhem laat de Zesdaagse Oorlog nog altijd diepe sporen na in het Midden-Oosten. De oorlog luidde het einde in van 'seculier' Arabisch nationalisme onder leiding van de Egyptische leider Gamal Abdel Nasser.

Melhem beschrijft hoe na de Zesdaagse Oorlog langzaam een zwarte, verstikkende mist optrok in steden als Beiroet, Alexandrië en Damascus. Autocratische leiders zakten nog verder weg in het moeras van corruptie en geweld. En waar linkse intellectuele Arabieren zich laatdunkend uitten over religieuze fundamentalisten, begonnen deze zich juist te presenteren als het enige alternatief voor het Arabisch nationalisme. Na de Jom Kippoer-oorlog, de revolutie in Iran en de Sovjetinval in Afganistan kregen de Moslimbroederschap, Hezbollah en het Saudische wahabisme vleugels. De gevolgen ervan zien wij nog steeds.

Democratie en de euro verdragen elkaar niet

Elsevier (Blendle)

Elsevier interviewde de Brits-Italiaanse hoogleraar internationaal recht Guglielmo Verdirame. De in Zuid-Italië geboren en opgegroeide Verdirame doceert aan het Londense King's College en de laatste jaren mengt hij zich steeds nadrukkelijker in het publieke discours over de EU. Anders dan veel andere wetenschappers trekt Verdirame zich niet terug in de toren van zijn eigen specialisme, maar waagt hij zich ook over de grenzen van zijn vakgebied heen. Het gesprek over de euro kun je niet alleen aan economen overlaten, zo stelt hij, het is immers een politieke munt. Verdirame schetst in het gesprek de perspectieven voor de EU in scherpe lijnen: 'Óf de euro vernietigt de democratie, óf de democratie vernietigt de euro'. Om die reden moet de EU volgens hem op een ordelijke wijze worden ontmanteld.

Marketing voor goedkope geneesmiddelen

The New York Times

If you can't beat them, buy them. Dat moet een Amerikaanse verzekeraar hebben gedacht toen het zocht naar een oplossing voor dure geneesmiddelen. Artsen krijgen regelmatig bezoek van vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven die hun product willen slijten. Golfen, uitgereide lunches en uitjes; alles kom er in Amerika aan te pas om artsen te overtuigen van de noodzaak dure medicijnen voor te schrijven. De verzekeraar recruteert nu bij Big Pharma en neemt zelf vertegenwoordigers in de arm. Niet om dure geneesmiddelen te pushen, maar juist goedkopere, even werkzame alternatieven. Zo hoopt het bedrijf artsen, die geen benul hebbe van de kosten van eneesmiddelen, te overtuigen, goedkopere alternatieven voor te schrijven. Premies kunnen zo omlaag en ook zijn patiënten minder kwijt aan eigen bijdragen

Hoe Big Dairy producenten van plantaardige melkvervangers beticht van misleiding

Slate

Terwijl de melkconsumptie in de VS sinds 1975 met bijna 40 procent daalde, blijft de consumptie van plantaardige melkvervangers gemaakt van soja en amandelen stijgen. Door dalende inkomsten op zuivelproducten zetten advocaten en belangenbehartigers van 'Big Dairy' vol in op het aanpakken van producenten van ‘nepmelk’. Hoe? Zij bestempelen de marketingaanpak als misleidend. Zo stuurden afgevaardigden van het congres afgelopen december een brief aan de Amerikaanse Voedsel -en Waren autoriteit (Food and Drug Administration), met daarin de vraag om misleiding rondom melkproducten aan te pakken. Doel? Het bezweren van de maar voortdurende melkcrisis.

De oorspronkelijke vraag gaat veel meer over wat melk is en hoe je dit definieert. Een discussie die volgens Slate al stamt uit 1797 en te vinden is in de Encyclopedia Britannica. Recenter leidde het debat over ‘nepmelk’ tot enkele rechtszaken, maar waarvan de uitkomsten (tot op heden) nog altijd in het voordeel van producenten van plantaardige melkvervangers waren. ‘Echte’ melk krijgt daarentegen steeds vaker te maken met claims die het gezonde imago van zuivel weerleggen of aantasten. Rest de vraag of Big Dairy de voortdurende melkcrisis in de Verenigde Staten met rechtszaken alsnog kan kan afwenden of dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van de eens zo machtige melkindustrie.

Abortus hindert alternatief voor Obamacare

Politico

De republikeinen zijn al maanden in de weer met een alternatief voor Obamacare, de zorgwet van de vorige president Barack Obama die in oktober van 2013 in werking trad. Republikeinen zijn fel gekant tegen dit zorgstelsel. Een van de beloftes van president Trump was dan ook om een einde te maken aan deze wet en met een beter alternatief te komen. Een belangrijk onderdeel van dit alternatief voor Obamacare kan mogelijk afgewezen worden door bepalingen over abortus. Republikeinen willen een verbod op vergoedingen voor abortus. Die anti-abortus taal is in strijd met de regels van de senaat die alleen budgettaire wijzigingen toestaat. Republikeinen doen nu –samen met anti-abortus actiegroepen- alle mogelijke moeite om de formuleringen in de wet zo aan te passen dat deze in lijn zijn met de regels van de senaat. Wanneer dat niet lukt zijn ze genoodzaakt de subsidiestructuur van Obamacare aan te houden. Binnen die structuur zijn er vergoedingen mogelijk voor abortus, iets wat voor de conservatieven moeilijk te accepteren valt.

Briljante fotoreportage: het kerkhof van de Noordzee

New York Times

Decennialang droomde Edward Heerema – eigenaar van rederij Allseas – ervan om het grootste schip ter wereld te bouwen voor de installatie van offshore olieplatforms. Die droom kwam uit, maar anders dan hij had gedacht. Het schip Pioneering Spirit is zo groot dat het bijna niet meer herkenbaar is als vaartuig. Het bouwt echter geen boorplatforms, maar sloopt ze. De Pioneering Spirit wordt ingehuurd door Shell en ruimt afgedankte platforms in een klap op.

Op de Noordzee staan honderden ondrendabele boorplatforms klaar om te worden ontmanteld. De vraag is of, wanneer en hoe dat gaat gebeuren. En uiteraard: wie dat gaat betalen. FTM onderzocht deze kwestie in het dossier Schroothoop Noordzee. Deze reportage van The New York Times vertelt wat er bij de sloop van dergelijke platforms komt kijken. Maar het zijn de prachtige, monumentale foto’s van de Deense fotograaf Carsten Snejbjerg die deze reportage tot must see voor de liefhebber van industriële archeologie maken. Het openingsbeeld van het schip Pioneering Spirit is letterlijk overweldigend.

De banken krijgen weer vrij spel

The Week

Het Amerikaanse House of Representatives heeft ingestemd met het ontmantelen van de Dodd-Frank Act. Deze maatregel werd in 2010 door Obama ingevoerd om het onverantwoordelijke gedrag van banken te beteugelen. De deur wordt hiermee opengezet voor verdere deregulatie van de financiele sector. Als dit voorstel ook wordt goedgekeurd door de Senaat ligt er geen strobreed meer in de weg voor roekeloos gedrag van too-big-to-fail banken.

De vrouw die weet wat Donald Trump denkt

Elle Magazine

Met Trump in het Witte Huis lijken er gouden tijden aangebroken te zijn voor de journalistiek in Amerika. Sinds Trumps aantreden brachten verslaggevers van de New York Times, Washington Post en andere media belastende en opmerkelijke zaken aan het licht. Een van de best ingevoerde journalisten in Washington is Maggie Haberman van de New York Times. Scoop na scoop produceert zij en weet van geen ophouden. En hoewel ze werkt voor de 'failing New York Times' kan zelfs Trump haar waarderen. De Amerikaanse president loopt namelijk als een rode draad door haar leven. Beiden werden gevormd door het New York van de jaren '80 en '90 en Haberman weet als geen ander hoe Trump zijn presidentschap modelleert naar de stadspolitiek van die jaren. Een fascinerend portret van een van de beste journalisten van dit moment en haar relatie met de belangrijkste man van deze tijd.

Museum van Mislukkingen opent haar deuren

Financial Times

Innovatie lijkt soms wel het toverwoord van deze tijd. Elk bedrijf moet innoveren en wie het niet doet is gedoemd ten onder te gaan. De onderliggende gedachte is dat innovatie altijd tot succes leidt en dat men niet genoeg kan innoveren. Het Museum van Mislukking bewijst het tegendeel. Deze week opende het museum haar deuren in Stockholm. Wat is er zoal te zien? De laatste variant van Coca-Cola, diepvrieslasagne van Colgate (ja, van het tandpastamerk) en Harley Davidsonparfum. De Financial Times komt naar aanleiding van de met een nuchter artikel over het belang en effect van innovatie voor consumentenbedrijven. De omzet van deze bedrijven bestaat voor een steeds groter deel uit nieuwe producten. Innovaties die ook voor jaren echt tot veel winst leiden zijn alleen heel zeldzaam. En innovatie kan ook doorslaan zo laat het museum zien. Gelukkig kunnen we nu de grootste mislukkingen bekijken lang nadat ze van de markt verdwenen.