Aandacht voor buitenlandse partijen die hun miljarden parkeren in Londens vastgoed, een gerechtelijke uitspraak die ongunstig lijkt voor Monsanto, Griekenland krijgt van Brussel het mes op de keel en de Googlefuturoloog Ray Kurzweil voorziet een mensenbrein vol nanobots. Verder: een bundel over de voorzitters van de EC, Merkel breekt een lans voor Rusland, het CPB over lessen uit de eurocrisis, een gesprek met Jonathan Hill over de zoveelste Brusselse unie: de Kapitaalunie en een longread van Amartyra Sen.
House of secrets
Het is al jaren een mysterie in Londen: van wie is toch het duurste huis in de stad? Met een geschatte waarde van 300 miljoen pond, en een totale oppervlakte van ruim 8.000 vierkante meter, waaronder een soort 'underground village,' hoeft Witanhurst alleen Buckingham Palace voor zich te dulden, schrijft The New Yorker.
Witanhurst werd in 2008 gekocht door Safran Holdings Limited, een offshore bedrijf, en is sindsdien voor tientallen miljoenen verbouwd. Maar door wie?
The New Yorker gaat op onderzoek uit. Door de geschiedenis van het huis te beschrijven, schetst het Amerikaanse tijdschrift de veranderingen in Groot Brittannië en Londen, van wereldmacht, tot speelbal van de nieuwe internationale elite.
Een rijke Britse fabrikant liet het royale Witanhurst honderd jaar geleden bouwen, en gaf er de bijbehorende society tennisfeestjes. In de jaren '30 verliest hij een groot deel van zijn vermogen en in de jaren '70 en '80 valt het huis ten prooi aan leegstand en verval. Daarna volgen de eigenaren elkaar in rap tempo op: van buitenlandse offshorebedrijven tot een tak van de Assad-familie in ballingschap. Het spoor van Safran Holdings Limited loopt al snel naar Rusland, waar veel kopers van dure Londense huizen vandaan komen.
Eerder publiceerde
The Guardian al een reportage en bizarre fotoserie over het verval van 'billionaires row.' Een van de duurste , maar ook een van de meest vervallen straten in Londen. Buitenlandse partijen parkeren hun geld in Londense miljoenenhuizen. Als investering, of als 'verzekering,' mocht de grond in eigen land te heet onder hun voeten worden en ze elders onderdak moeten zoeken. Maar voorlopig niet om er te wonen en ze te onderhouden. En dus rotten de imposante miljoenenhuizen weg.
Monsanto GMOs Defeated by Oregon Organic Farmers as Federal Judge Upholds Seed Ban
Alternet
Een juridische overwinning op een cruciaal moment voor een groep boeren uit Jackson County in de staat Oregon, die tegen het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden zijn: de rechter verbood het gebruik van deze alfalfa zaden. De uitspraak betekent een gevoelige klap voor Monsanto, de toch al veelgeplaagde zaadveredelingsmultinational. De uitspraak zal ongetwijfeld ook grote gevolgen hebben voor de rest van de VS.
De rechter nam in zijn overwegingen mee dat boeren die alleen puur organisch materiaal willen gebruiken geen schade mogen ondervinden van gemodificeerd materiaal, zoals de pollen van alfalfa zaden, die door de wind verspreid worden.
'
Farmers have always been able to bring claims against other farmers for practices that cause actionable damage to their commercial agriculture products. The Ordinance, by contrast, is enacted pursuant to section 30.935 [of state law], and serves to prevent such damage before it happens.', aldus de rechter.
Algemeen wordt aangenomen dat Monsanto beroep zal aantekenen tegen de uitspraak.
EU drijft Syriza tot razernij
De Standaard (via blendle)
Er is nog altijd geen deal tussen Griekenland en zijn schuldeisers, met name de EU en het IMF. Commissievoorzitter Juncker heeft de Grieken een 'laatste kans' geboden in de vorm van een hervormingslijstje, maar dat plan is bij de Grieken is slechte aarde gevallen. In de vier pagina’s tellende tekst van de ‘instituties’, die op een Griekse website uitlekte, wordt de Griekse regering het mes op de keel gezet. Alexis Mitropoulos, de ondervoorzitter van het parlement, sprak van een ‘vulgair en moorddadig plan'.
Premier Tsipras van Griekenland vindt dat de geldschieters onredelijke eisen stellen. Het is voor hem onbespreekbaar dat er nog verder op salarissen en pensioenen wordt beknibbeld. Ook het schrappen van het lage BTW tarief (6,5%) ligt gevoelig, omdat daardoor bijvoorbeeld electriciteit en medicijnen duurder worden. Zijn SYRIZA partij is intern sterk verdeeld. De onderminister voor sociale zekerheid, Dimitris Stratoulis, stelde
onomwonden: 'Dit [het voorstel van Juncker, red.] komt er nooit door. Als we niet toegeven, is het land niet verloren. Er zijn alternatieven die minder kosten dan het tekenen van een beschamend en oneervol akkoord.'
Er wordt zelfs opnieuw gesproken over mogelijke nieuwe verkiezingen aan het einde van de maand als er geen voor beide partijen bevredigende oplossing komt. Syriza hoopt op die manier zijn positie in de onderhandelingen te versterken.
Het IMF
herhaalde, nu bij monde van voorzitter Christine Lagarde, dat ze voorstander blijft van een schuldherschikking, maar in de tekst van Juncker was daarvan niets terug te vinden.
'Tegen 2030 wordt ook de mens artificieel intelligent'
Ray Kurzweil, de futuroloog van Google, voorspelt dat in 2030 onze hersenen rechtstreeks in contact zullen staan met de cloud, waar we back-ups zullen kunnen nemen van ons brein en waar we uit duizenden computers informatie zullen kunnen halen om zo onze kennis te vergroten. Die verbinding zal tot stand komen via nanobots - minuscule robots gemaakt van DNA-strengen.
Ons denken zal een combinatie worden van biologisch en niet-biologisch denken. Hoe groter en complexer de cloud, hoe geavanceerder onze gedachten zullen worden. In 2040 zullen we zo hoofdzakelijk niet-biologisch denken, aldus de futuroloog, die een reputatie geniet met zijn voorspellingen. Van de 147 voorspellingen die hij in het verleden deed bleek 86 procent accuraat.
An impossible job?: The presidents of the European Commission 1958-2014
John Harper
Publicatie onder redactie van Jan van der Harst, professor in 'the history and theory of European integration', en houder van de Jean Monnet leerstoel aan de Universiteit van Groningen; en Gerrit Voerman, directeur van het Documentatie Centrum Nederlandse Politieke Partijen aan dezelfde universiteit.
Het boek geeft mini-biografieën van de achtereenvolgende voorzitters van de Europese Commissie. Van Walter Hallstein (1958-1967) tot en met José Manuel Barroso (2004-2014). Deze portretten, geschreven door deskundigen, zijn fascinerend om te lezen. De redacteuren maken in een slotbeschouwing de balans op en schetsen de overeenkomsten en verschillen tussen de voorzitters. Ook beschrijven zij de sluipende 'presidentialisering' van het ambt van Commissievoorzitter, door voormalig voorzitter Jenkins omschreven als 'an impossible job'. Een must read voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie.
Angela Merkel interview: G7 summit will tackle global economy, foreign policy
CBC News
Uitgebreid interview (video) met Angela Merkel, aan de vooravond van de G-7 top, die ook dit keer zonder de Russissche president Vladimir Poetin wordt gehouden. Daarover zegt Merkel: '
It is a pity that Russia is not there, but it was, in my view, unavoidable'.
Niettemin breekt Merkel een lans voor de Russen, die in haar ogen een belangrijke rol hebben vervuld bij de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Volgens Merkel is Rusland onontbeerlijk bij de oplossing van grote conflicten, die alleen diplomatiek opgelost kunnen worden: '
There are many conflicts that we can't solve without Russia, and we will find the appropriate diplomatic channels to bring Russia into the conversation'.
Lessen uit zeven jaar stagnatie in de eurozone
CPB
Publicatie van het Centraal Plan Bureau, waarin woret teruggeblikt op zeven jaar eurocrises. Met drie belangrijke conclusies, alle drie nogal open deuren. Eén: voorkomen was beter geweest dan genezen. Twee: 'Het lijkt echter minder waarschijnlijk om ook op langere termijn nauwelijks groei te verwachten'. En drie: 'Het is echter te vroeg om te concluderen dat de periode van zeer lage groei definitief voorbij is'.
Het CPB kiest duidelijk voor de Merkel-aanpak als oplossing voor de eurocrisis. Een quote: 'Om de eurozone tegen het neerwaartse risico te wapenen, is het belangrijk om waar nodig structurele hervormingen door te voeren. Om de negatieve kortetermijneffecten van die hervormingen op te vangen, is het verstandig de ruimte die er binnen het Stabiliteits- en Groei Pact hiervoor is, te gebruiken. Kansrijk zijn hervormingen op arbeids- en productmarkten en hervormingen die afwikkeling van balansproblemen vergemakkelijken. Dit geldt in de huidige situatie ook voor het naar voren halen van publieke investeringen met een positieve netto contante waarde, zowel voor individuele lidstaten als Europees. Voor dit laatste is het Junckerplan opgezet. Het is te vroeg om te oordelen over de effecten van de kwantitatieve verruiming door de Europese Centrale Bank'.
Weinig opzienbarend allemaal. In
een andere publicatie rekent het CPB ons voor dat we de economische groeicijfers van gemiddeld 2,2 procent van vóór de crisis de komende decennia niet zullen halen. We zullen het moeten doen met ten hoogste 1,4 procent groei per jaar.
‘Het optuigen van een kapitaalunie is een marathon, geen sprint’
Het Financieele Dagblad
De Europese Unie grossiert in 'Unies'. Zo kennen we de Economische en Monetaire Unie, de Bankenunie, de Sociale Unie, de Energieunie, om over de talloze Comités maar te zwijgen. Maar we krijgen er nóg een unie bij als het aan Brussel ligt: de Kapitaalunie.
Volgens eurocommissaris Jonathan Hill, belast met de portefeuille Financiële Stabiliteit, kunnen bedrijven en instellingen zich in de EU 'nauwelijks via de markt financieren’. Zeker vergeleken met de VS. Vooral het midden- en kleinbedrijf bleef daardoor verstoken van financiële middelen en kon zo onvoldoende bijdrage aan de groei leveren, zo voegt hij er aan toe. Daarom pleit hij voor de instelling van een Kapitaalunie, die de volledige vrijheid van grensoverschrijdend kapitaal ook daadwerkelijk mogelijk maakt - vrij verkeer van kapitaal is één van de vier kardinale vrijheden van de EU, naast vrij verkeer van personen, goederen en diensten.
In september komt Hill met een actieplan.
Amartya Sen: The economic consequences of austerity
NewStatesman
In een lang opiniestuk veegt economieprofessor en Nobelprijswinnaar Amartya Sen de vloer aan met de bezuinigingspolitiek van Brussel. Sen begint met een verwijzing naar het boek van John Maynard Keynes,
The Economic Consequences of the Peace. Keynes waarschuwde na afloop van WO II de overwinnaars, dat ze met hun extravagante herstelbetalingseisen de Duitse economie - en daarmee de hele Europese - kapot zouden maken.
Vervolgens extrapoleert Sen dit naar de huidige Griekse crisis, waar de trojka - nota bene vooral op last van Berlijn - vasthoudt aan een rigide bezuinigingspolitiek en daarmee de Griekse economie kapotbezuinigt. Met massale werkloosheid en bittere armoede tot gevolg. Een kernquote uit het artikel:
'Had the policy leaders of Europe (adherents of a peculiarly narrow view of financial priority) allowed more public discussion, rather than taking unilateral decisions in secluded financial corridors – encouraging no public discussion – it is possible that the policy errors could have been prevented, through the standard procedures of deliberation, scrutiny and critique'.
En:
'
The Economic Consequences of the Peace ends by pointing to the connection between epistemology and politics, and arguing that we can make a difference to the world only by (in Keynes’s words) “setting in motion those forces of instruction and imagination which change
opinion”. '
Het zou beslist geen tijdverspilling zijn voor Juncker en zijn Brusselse technocraten om dit stuk van Sen goed tot zich te nemen. Datzelfde geldt overigens voor
dit vernietigende artikel in de Telegraph van financieel journalist Ambrose Evans-Pritchard over de rol die het IMF speelt in deze crisis.
37 Bijdragen
jefcooper
Duidelijk is dat de EU oligarchie als de dood is dat, als er één schaap over de dam is, er meer zullen volgen.
De 'onderhandelingen' tonen de machteloosheid van de EU aan.
Dus wie nu wie tot razernij drijft, ik vraag het me af.
Jan Willem de Hoop
jefcooperWtW
jefcooperTsipras c.s. hebben dat waarschijnlijk begrepen. Blijkbaar moet je je eerst (bijna) losweken van de EU, voordat Van Baalen en Verhofstadt in Griekenland op een zeepkist klimmen.
In Oekraïne werd 4 maanden voor de MH17 catastrofe 11 miljard euro beschikbaar gesteld aan miljardairs buiten de EU, aan Egypte zijn ook miljarden verstrekt. De EU financiert onrust, terwijl ze juist rust zegt na te streven.
WtW
WtWZe geven ook rustig 5 miljard euro aan Egypte http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2013/1/Europese-Unie-maakt-miljardengift-over-naar-Egypte-1145929W/ (in hetzelfde bericht staat toevallig dat het proces tegen Mubarak met een geschat vermogen van 70 miljard http://www.jobat.be/nl/artikels/mubarak-is-rijkste-man-ter-wereld/ plots over moest).
Ze subsidiëren in de EU ook liever stierengevechten https://www.partijvoordedieren.nl/news/tweede-kamer-wil-af-van-eu-landbouwsubsidies-voor-stierenvechten en andere dierenleed via landbouwsubsidies, dan het probleem Griekenland even op te lossen.
Ze zouden zich even moeten richten op de interne problemen in de EU en geen euro meer moeten uitgeven aan onzinsubsidies. Gewoon de boekhouding binnen de EU even op orde maken en de rest daarna pas weer naar kijken.
jefcooper
WtWDie tough stance lukt al niet zo tegen het flutlandje Griekenland.
Zouden we nog eens verlost worden van deze verzameling tuig en idioten?
6cOGUUa47Viq
jefcooperWellicht wordt al enige tijd een nieuw kolonelsregime gestaged ,
waartoe het wachten is op een verkeerde stap van de huidige regering die onder maximale druk wordt gezet om die misstap te maken ?
jefcooper
6cOGUUa47ViqTegelijk, Europa is geen Z Amerika of Iran, een CIA coupje daar is niet eenvoudig meer.
Putin heeft heel goed in de gaten dat hij niet in de provocatieval moet lopen, Tsipras zal dat ook wel begrijpen.
De paus, afkomstig uit Z Amerika, heeft dan ook heel goed door dat de derde wereldoorlog aan de gang is.
Het enige wat Rusland beschermt zijn de oude intercontinentale ballistische raketten, ze schijnen er nog 1600 te hebben, elk met vier of vijf kernkoppen.
Timmerfrans riep dan ook in een onbewaakt ogenblik 'er is geen militaire oplossing'.
Ik zag net een broer zus foto van Obama en Merkel, zo lang Duitsland braaf de VS volgt zal er niet veel veranderen.
pubben
Waar de trojka – nota bene vooral op last van Berlijn – vasthoudt aan een rigide bezuinigingspolitiek, wil ik toevoegen ook op last van NL.
De rol van de VS in deze?
“Setting in motion those forces of instruction and imagination which change opinion”.
En hier ligt een belangrijke rol voor onze journalisten.
Dank voor dit artikel FTM.
En het optimisme over de technologische vooruitgang, dat artikel kan ik niet eens lezen.
Waar is de tegenbeweging?
Kijk hier maar eens naar de kwadraterende bureaucratisering en dehumanisering.
En daarin speelt publieke faal ICT een hoofdrol.
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/06/feynman_enof_feiten_sterfbed_s.html
jefcooper
pubbenVS politici hebben zich diverse keren negatief uitgelaten over de 'European nanny states'.
In eigen land roepen ze 'I have no compassion with the poor'.
En zo zijn er ook bij ons figuren als Halve Zoolstra die roepen dat 'flexibilisering de oplossing is', van wat vraag je je dan af, en 'dat werkgevers geen last moeten hebben van de ballast van vaste contracten'.
Hoe het mogelijk is dat wij nog steeds de ballast van figuren als Zoolstra tolereren, dat snap ik niet.
WtW
jefcooperWtW
WtWIngrid de Bondt speelt in al jaren in het infrastructuurcircus
https://nl.linkedin.com/in/ingriddebondt
We moeten eens leren inzien dat alle belangrijke sectoren vertegenwoordigd worden door professionele politici, dan hoeven we voortaan niet meer zo verbaasd te kijken als Camiel of een andere stroman naar KLM vertrekt. Het enige probleem is dat er geen balans is door al dat polderen. Er staan slechts een paar goedwillende amateurpolitici tegenover.
Barrie Lindun
Wacthing the Wheels
Barrie LindunBarrie Lindun
Wacthing the Wheelspubben
Wacthing the WheelsMark Zuckerberg, Let Me Pay for Facebook. Hij betaalt zelf ook voor zijn privacy.
http://www.nytimes.com/2015/06/04/opinion/zeynep-tufekci-mark-zuckerberg-let-me-pay-for-facebook.html?ref=opinion&_r=0
Watching the Wheels
pubbenWe accepteren het allang en dat gaat niet meer weg als overheden daar niet nu iets aan doen. Digitale tv wordt gevolgd, slimme meter, bijna alle betalingen worden opgeslagen, mobiele telefoon communiceert constant locatie, kenteken wordt onderweg gefotografeerd, je wordt door duizenden camera's vastgelegd, medisch dossier zal ik maar niet over beginnen bij jou ;-) ... de Amerikaanse inlichtingendienst kopieerde AL HET internetverkeer (en waarschijnlijk nog steeds), zie http://en.wikipedia.org/wiki/Room_641A . Nou dan kun je lekker betalen voor 'geen maatwerkreclame', maar je moet niet denken dat je daarmee je 'privacy' terug hebt.
"Room 641A is located in the SBC Communications building at 611 Folsom Street, San Francisco, three floors of which were occupied by AT&T before SBC purchased AT&T.[1] The room was referred to in internal AT&T documents as the SG3 [Study Group 3] Secure Room. It is fed by fiber optic lines from beam splitters installed in fiber optic trunks carrying Internet backbone traffic..."
pubben
Watching the WheelsPrivacy is een mensenrecht, denken we nu werkelijk dat de mens die totale controle, sturing en nep transparantie gaat accepteren?
Ik ben tegenstander van dat denken.
Force 21
pubbendicko
pubbenWanneer er weer een Haagse schurk als Maxime Verhagen reutelt dat 'ACTA helpt bij het bestrijden van kinderporno' is er geen journalist of onderzoeker die hem tegenspreekt. We slikken alles voor de illusie van veiligheid.
MvdB
pubbenhttp://www.politalk.nl/2015/03/26/utrecht-zette-mondige-gehandicapte-op-zwarte-lijst-en-staakte-alle-zorg/
test
Watching the Wheelshttps://twitter.com/petersiebelt/status/488992396798361600
test
testMolenaer
Barrie LindunPersoonlijk denk ik dat Kurzweil - grappige naam eigenlijk voor een futuroloog - voornamelijk probeert zoveel mogelijk mensen gefascineerd te houden door technologie. Het zij als enthousiast 'gelovige', hetzij uit angst en argwaan. Een beetje controverse houdt Google 'hot' en 'trending'.
2030 dus. Ik voorzie nog wel wat haken en ogen. Niet zozeer aan de technologische kant, maar wel aan de kant van de menselijke hersenen. De complexiteit daarvan is zo fenomenaal dat de 'slimste' computer afsteekt als een korrel zand tegenover de woestijn. Tegen de tijd dat ze een robot hebben uitgevonden die zelfstandig op de fiets stapt, naar de supermarkt rijdt, boodschappen doet en weer terug pendelt hebben we het ergens over.
In 2030 zou het scenario net zo goed kunnen zijn: de aarde nu was woest en ledig en duisternis lag over de vloed.
DrNomad
http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2015/06/spotlight-greece-tsipras-talks-with.html
Wie oh wie koopt de Griekse loyaliteit.
Dat zegt niet alles. Rusland en het Westen staan vaak tegenover elkaar, maar sommige ideeën zijn slecht, ongeacht aan welke kant je staat, (bv. oorlog in Afghanistan). De Griekse economie redden zou best in die categorie kunnen vallen.
jefcooper
DrNomadwp200
Vertaling: Keynes had gelijk, de Trojka had ongelijk maar we gaan vrolijk door op dezelfde weg. Het Stabiliteitspact is een rem op de groei, en hoe minder je je eraan houdt, hoe beter. En die structurele hervormingen zijn nodig omdat we met diezelfde hervormingen van een slechte conjunctuur een uiterst slechte conjunctuur hebben gemaakt. Dus: meer hervorming!
Wie weet ploeter ik me nog door het rapport van de CPB heen, maar de samenvatting klinkt in ieder geval weinig geloofwaardig.
Nando
Het zat idd in de lijn der verwachting dat Griekenland het EU voorstel zou afwijzen, wat dus ook gebeurt is. Waarmee de impasse voort duurt. Griekse Ideeën over het mogelijk uitschrijven van nieuwe verkiezingen is volgens mij zinloos, dat gaat weinig aan de situatie veranderen buiten dan dat het nog meer tijd in beslag neemt.
Schuld reductie zou voor Griekenland misschien idd wenselijk zijn, echter is daar binnen europa eigenlijk gewoon geen politiek draagvlak voor. Waar waarschijnlijk ook erg mee speelt dat als dit voor Griekenland word gehonoreerd. Landen als bijv Spanje, Italie, Portugal Ierland daar dus ook aan moeten gaan mee betalen. Terwijl die landen juist zo hard hebben bezuinigd om de overheids begroting weer een beetje meer op orde te krijgen. Iets dat politiek in die landen gewoon (bijna) niet valt uit te leggen.
Daarnaast bestaat er dan ook een kans dat als Griekenland een dergelijke schuld reductie voor elkaar weet te krijgen, de weg misschien ook meer open ligt voor andere zuid europese landen om ook een dergelijk weg te gaan bewandelen. Wat moeilijkheden binnen Europa waarschijnlijk alleen nog maar veel verder kan vergroten.
Dus men dient er daar echt rekening mee te houden dat een toegeving aan Griekenland voor schuld reductie dus mogelijk ook gevolgen kan hebben voor het standpunt dat andere landen hieromtrent hebben.
Immers er kan dan best een beeld ontstaan dat als men maar genoeg dwars gaat liggen, Europa de problemen wel weer komt oplossen, waarschijnlijk een zeer onwenselijk signaal.
Maar als Griekenland dan bijv uit de Euro zal stappen en waarschijnlijk dan ook uit de EU heeft dat met een zeer grote aangrenzende waarschijnlijkheid weer zeer negative gevolgen voor de Griekse economie, denk echt dat dan een complete ineenstorting, (soort jare 30 scenario) op zich voor Griekenland dan niet ondenkbaar zal zijn. Daarnaast zal een dergelijk scenario waarschijnlijk ook
jefcooper
NandoVast staat dat nog steeds niet bezuinigd wordt in Griekenland zoals de trojka wil.
Hoe lang Athene dit spelletje vol kan houden, misschien wel heel lang, het enige wat de Brusselse oligarchie kan is Griekenland er uit gooien, maar dat kan het begin van hun eigen ondergang worden.
Als niet gebeurde wat hij wilde stuurde Stalin, en z'n opvolgers deden hetzelfde, troepen.
Brussel heeft, goddank, zo'n machtsmiddel (nog ?) niet.
Schuldreductie zal leiden tot nog meer weerzin in N Europa tegen de EU.
Met de euro en pogingen tot een politieke unie heeft Brussel zich m.i. helemaal vast gemanoeuvreerd.
H_Manders
jefcooperzuiderling
jefcooperKijk, die ambtenaren in Griekenland zijn uitvreters, net zoals in de rest van het zuiden en, alhoewel niet zo hemeltergend schandalig, in het noorden. Terminologie zoals "lui" en "siesta" zijn in dit verband van toepassing. Ik zou er persoonlijk geen traan om laten wanneer hele kuddes ambtenaren op straat worden gezet en eindelijk eens echt iets gaan doen voor hun dagelijkse brood. Maar helaas, dat gebeurt niet want dat in eigen vlees snijden is op de een of andere manier onmogelijk.
Het echte schandaal is echter de koopkracht wegsmeltende euro die honderdduizenden slachtoffers maakt onder werknemers in de private sector. "Austerity" of niet, de armoedegrens is voor zeer veel zuidelijke middenklassers zeer dichtbij gekomen. Dat de overheid de boel aan kant heeft, heeft alles te maken met monetair-financieel beleid, maar helemaal niets met mensen.
Een tweede Neurenberg zal hoop ik ooit nog eens plaatsvinden.
jefcooper
zuiderlingDat niet onderkennen is de grote EU fout.
Ik zou het jammer vinden als heel Europa Duits zou worden, saaie boel.
Wat betreft Neurenberg, kennelijk ken je mijn visie daarop niet.
Mochten wij nog eens van de EU verlost worden, dan zou een proces tegen de schuldigen mij zeer welkom zijn.
Al was het alleen maar om te weten hoe het zo gruwelijk mis kon gaan.
wp200
jefcooperEhh, jawel? Vanaf 2010 tot 2015 was de Trojka de baas in Griekenland, in die tijd zijn er 7 "austerity packages" doorgevoerd.
http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_government-debt_crisis_countermeasures
Het probleem is dat de Trojka weigert toe te geven dat de maatregelen niet werken, en dus telkens maar roept dat er "te weinig" is bezuinigd. Als schaamlap voor de eigen onkunde, onwetendheid en hardleersheid (want de Keynesianen riepen al vanaf 2008 dat "austerity" alleen maar pijn zou doen zonder iets op te leveren).
jefcooper
wp200wp200
jefcooperDaarin heeft hij gelijk.
Maar austerity moet doorgaan omdat anders een paar Duitse, Finse en Nederlandse politici (hallo Dijsselbloem!) moeten toegeven dat ze 5 jaar lang ongelijk hadden en op basis van hun economische onkunde miljoenen Grieken, Ieren, Spanjaarden en Portugezen in armoe hebben gestort. Dat kan natuurlijk niet.
Dus moet Tsipras akkoord gaan met maatregelen die niet werken, waarvan iedereen weet dat ze niet werken en terwijl hij een expliciet (en breed) mandaat heeft om die maatregelen af te schaffen.
Wanneer mag er gezegd worden dat de keizer geen kleren draagt?
Hilterman
Ben benieuwd wat voor uitdijende effecten het uittreden zal opleveren.
Ik heb geen vertrouwen in de voorspellingen dat het wel mee zal vallen.
Landen als Spanje, Italië, Portugal en mogelijk Frankrijk zullen ook vragen om gunstigere voorwaarden.
De enige conclusie is dat de euro in vrijwel de hele EU heeft geleid tot massale werkeloosheid en armoede.
Toch geen spoor van schaamte bij de politieke kneuzen die hiervoor verantwoordelijk zijn.
Hoe onredelijk de Grieken ook overkomen op dit moment, ik kan hen geen ongelijk geven.
Het land nog verder richting armoede en afgrond dwingen kan nooit de oplossing zijn.
Alleen een herschikking van de schulden biedt het land enige toekomst.
Vergeet niet dat 90% van de steunleningen onmiddellijk richting buitenlandse banken verdween in de vorm van rente en aflossing.
WtW
HiltermanMartinovic
Het volk leeft nog in Ottomaanse tijden en de Natie heeft verreweg het slechtste Institutioneel bestuur binnen Europa.
Openbaar bestuur is een corrupte puinhoop die inderdaad met Zambia te vergelijken valt.
Gigantische vermogens zijn opgehoopt bij rijke Grieken in exil wonend in 'kolonies' over de wereld.
Landgenoten die het feitelijk geen barst kan schelen wat er nu in Athene gebeurd en geen zin hebben hun dure geld dit failliete land in te kruien en het deel van de 'boedel' te maken.
Wat moet gebeuren is dat Griekenland onmiddellijk de EMU verlaat zodat deze rijke Grieken hun Euro's en Dollars kunnen omzetten in (nieuwe) goedkope Drachmen en daarmee een nieuwe investeringsgolf in het land veroorzaken...
Dat is niet aan de EU...