Deze week een ruime keus. Van een politieke nederlaag voor Obama tot nerds en organisch boeren. Oplopende bijstandcijfers, de invloed van Snowden op de journalistiek, een onderwijsmythe, een boeiend essay van Yanis Varoufakis en crowdfunding als een moderne vorm van liefdadigheid. En: hoe komt het dat de CEO van Cartier nachtenlang wakker ligt?
Why Does Obama Want This Trade Deal So Badly?
The New Yorker
Waarom geeft president Obama zoveel politieke prioriteit aan het handelsverdragen als TTIP en de Aziatische variant TTP?
The New Yorker probeert die vraag te beantwoorden, maar slaagt daar niet in. Wel geeft het artikel een bizar inkijkje in de politieke wereld achter TTP. Hoe 'cleared advisors ', onder wie mensen uit het bedrijfsleven, de teksten schrijven; terwijl gekozen politici de conceptteksten alleen mogen inzien in een beveiligde kelder en het maken van aantekenen daarbij uit den boze is. En hoe Obama er niet in slaagt zijn traditionele politieke achterban achter het voorstel te scharen, en hoe zijn traditionele vijanden de voorstellen juist omarmen.
Vrijdag leed Obama onverwacht
een zware nederlaag. Hij kwam onaangekondigd naar de Senaat - hetgeen al ongebruikelijk is - maar ondanks een vurig last minute pleidooi voor zijn wens om in versneld tempo de beide handelsverdragen te mogen afsluiten mocht dat niet baten. Zijn partijgenoten lieten hem keihard vallen.
What is Code?
Bloomberg News
Wat is code? In deze extreem lange
long read van programmeur en schrijver Paul Ford (38.000 woorden) met geweldige gimmicks word je als leek meegenomen naar de wereld van de nerds die ons leven beheersen. Wat is een algoritme? Welke programmeertalen zijn belangrijk? En wat gebeurt er eigenlijk eigenlijk als je een A intoetst op een toetsenbord? Kan geen kwaad daar kennis van te nemen '
because software is eating the world', zoals de fameuze venture capitalist Marc Andreesen proclameert.
Crowdfunding als filantropie
Het Financieele Dagblad
'Mensen willen graag geloven in sprookjes. Dat succesvolle bedrijven altijd succesvol blijven. Dat aandelenkoersen omhoog blijven gaan. Dat winstverdriedubbelaars geen addertje onder het gras hebben. Mensen willen ook graag geloven in technologie als wondermiddel.', schrijft Pieter Couwenbergh. Daarmee slaat hij een spijker op zijn kop. Maar, zo blijkt uit het vervolg van zijn column, dat
crowdfunding gedoe vindt hij maar niks.
Vorige week wees hoogleraar Arnoud Boot in het FD op
de verschillende bedreigingen die het toekomstig verdienmodel van de bancaire sector zullen uithollen, o.a. door technologische ontwikkelingen. Ook
crowdfunding zou zo'n 'disruptor' zijn, maar daar denkt Couwenbergh heel anders over: 'filantropie in een modern jasje' noemt hij het.
Organic agriculture more profitable to farmers
Washington State University News
Naar bioboeren werd door conventionele agro-ondernemers altijd wat meewarig gekeken. Meer hobbyisme dan écht boeren. Maar dat beeld klopt niet, zo blijkt uit een onderzoek van Washington State University.
De onderzoekers zeggen dat het de eerste keer is dat de economische duurzaamheid van biologische landbouw in de VS grootschalig is onderzocht. De uitkomst verraste hen. Ondanks de lagere opbrengsten per hectare, blijkt de winstmarge van
organic agriculture significant hoger te zijn dan die van conventionele landbouw. Om duurzaam te kunnen bestaan, moet ook biologische landbouw winstgevend zijn, dat is een voorwaarde voor groei.
De betere resultaten zijn te danken aan de hogere prijzen die bio-boeren voor hun producten kunnen vragen. Die compenseren de lagere opbrengst van de oogst ruimschoots. De verlies-en winstrekening voor milieu en gezondheid zijn niet in de studie opgenomen. Dan zou de balans nog meer in het voordeel van biologische landbouw zijn uitgevallen.
Life after Snowden: Journalists’ new moral responsibility
Colombia Journalism Review
CJR geeft alvast een hoofdstuk uit het binnenkort te verschijnen boek
Journalism After Snowden: The Future of Free Press in the Surveillance State door Alan Rusbridger. Hierin worden twee belangrijke kwesties aan de orde gesteld. Eén: zijn moderne technologieën geen bedreiging voor een werkelijk onafhankelijke onderzoeksjournalistiek? Immers: de overheid heeft middelen tot haar beschikking om overal - faceless - in mee te neuzen. En twee: wat is goede (onderzoeks)journalistiek eigenlijk? Journalisten hebben een (nieuwe) morele verantwoordelijkheid om goed te luisteren naar Snowden's boodschap, zegt Rusbridger.
Over de overheid zegt hij: '
The internet is the thing they fear. The thing they want to master'. Tegelijkertijd vormt het internet 'an instrument of liberty'. Het belang van Snowden, zo zegt Rusbridger, is dat hij heeft laten zien dat er vele, vaak tegenstrijdige, publieke belangen zijn die door overheden op een handige manier misbruikt kunnen worden. Het laatste woord is hierover nog lang niet gezegd:
'Western politicians—by cleverly reducing the arguments to privacy versus security or free speech versus terror—managed to distract attention away from the substantive issues at the heart of Snowden. But they remain there and they’re important—and I suspect we will still be discussing them in 20 years time.'
Greece, Germany And The Eurozone
Social Europe
Lang lezenswaardig essay waarin de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis de gemeenschapsmunt euro de schuld geeft van het splijten van de diverse Europese volken:
'Since the end of the war Greeks and Germans, together with other Europeans, have been uniting. We were uniting despite different languages, diverse cultures, distinctive temperaments. (...) Then came the global financial disaster of 2008 and, a year or two later, European peoples, who were hitherto uniting so splendidly, ended up increasingly divided by a… common currency'.
Deze eurosplijtzwam beschouwt Varaoufakis als een regelrechte bedreiging van de Europese vrede en welvaart. Hij hekelt de rol van de media, die de oorzaken van de eurocrisis voorstellen als het verhaal van de krekel en de mier. Waarbij de Griekse krekels hun huiswerk niet hebben gemaakt en de Europese mieren vervolgens de krekels met
bail outs konden redden. Varoufakis noemt dit een simplistisch verhaal dat slechts de vijanden van Europa en de democratie in de kaart speelt.
Varoufakis wijst het ontbreken van een flexibel wisselkoersmechanisme aan als de grote boosdoener. Waar hebben we dat toch vaker gehoord? Varoufakis gaat verder in op de diverse aspecten van de crisis: van schulden herstructurering tot 'the austerity trap'.
The Education Myth
Project Syndicate
Opvallende bijdrage van Ricardo Hausmann, voormalig minister van planning van Venezuela en economie professor aan Harvard University. Hausmann stelt namelijk dat toegang tot hoger onderwijs niets zegt over de mate van economische groei of algemeen welbevinden.
Uiteraard benadrukt hij het belang van goed onderwijs, alleen, het levert geen strategie op voor economische groei. Er is geen verband tussen het aantal mensen in een land dat hoger onderwijs heeft genoten en hoge economische groei van dat land. Hausmann komt met een aantal overtuigende voorbeelden. Bovendien, zo zegt hij, leren mensen de meeste vaardigheden 'on the job'.
Goed onderwijs is een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde voor welvaart en groei. Er is dus 'iets anders' wat het verschil maakt. Helaas werkt hij niet verder uit wat dat 'iets anders' zou kunnen zijn.
CEO CARTIER: "Rijken zullen hun welvaart willen verbergen, door groeiende conflicten tussen sociale klassen"
Express.be
Opmerkelijke ontboezeming van één van de rijkste mensen op aarde, de ceo-miljardair van het Cartier imperium
Johann Rupert. Hij v
erwacht dat de spanningen tussen de happy few en de grote massa alleen maar groter worden wanneer straks robots en artificiële intelligentie massawerkloosheid veroorzaken.
Hij noemt het ook oneerlijk: '
Het is oneerlijk en onhoudbaar dat enkel de 0,1 procent van de 0,1 procent alle rijkdom bezitten'. En v
raagt zich af hoe de samenleving zal kunnen omgaan met structurele werkloosheid, maar ook de afgunst, haat en sociale oorlogsvoering: 'Vandaag wordt de middenklasse verwoest en dat zal op ons effect hebben. Het is oneerlijk en dat is wat me 's nachts wakker houdt'.
Al is de oneerlijke verdeling op zich niet de enige reden voor zijn slapeloosheid. Rupert, die overigens veel aan liefdadigheid doet, is ook bang. Let op, zegt hij:
'Rijken zullen hun welvaart willen verbergen, als een gevolg op de groeiende conflicten tussen sociale klassen. Er is een grote maatschappelijke verandering op komst. Wen er maar al aan en wees voorbereid.'
Noch de rijken die hun rijkdom willen verbergen, noch zijn klanten uit de verarmde middenklasse zullen dan nog luxegoederen kopen, verwacht hij.
Meer bijstandsgerechtigden ondanks groei economie
Binnenlands Bestuur
De website van BB meldt dat het aantal bijstandsontvangers de komende vijf jaar met 12 procent toeneemt, ondanks de verwachte aantrekkende groei van de Nederlandse economie. Zij verwijst naar de mei-circulaire 2015 van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin staat dat de aantallen bijstandsgerechtigden tot 2020 met 50.000 zullen stijgen: van de huidige 406.000 naar 456.000 over vijf jaar.
DNB en CPB verwachten dat de werkloosheid in 2015 rond de 7 procent blijft schommelen en daarna daalt tot 6,7 procent in 2017 (DNB). Een verklaring voor de minder sterke daling van de werkloosheid is dat het arbeidsaanbod toeneemt en de arbeidsproductiviteit stijgt. Dat laatste remt de vraag naar extra personeel volgens DNB. Of die constatering de oplopende bijstandscijfers volledig verklaart, wordt uit de mei-circulaire niet duidelijk. Opmerkelijk is dat een toelichting ontbreekt. Nog opmerkelijker: het is tevens vergeefs zoeken naar hoe de nieuwe cijfers precies tot stand zijn gekomen.
Goldman Sachs financiert nieuwkomer op Nederlandse hypotheekmarkt
Het Financieele Dagblad (gratis registratie)
Er is algemene kritiek dat er te weinig concurrentie is in de Nederlandse bancaire sector. Opzichzelf is het dus verheugend, dat zich nieuwe marktpartijen aandienen. Een drietal partijen uit de hypotheekmarkt lanceerde afgelopen week een nieuw hypotheekproduct: de
Elan Hypotheek, een initiatief van Dynamic Credit, Quion en Hypotrust. De financiering wordt ondersteund door zakenbank Goldman Sachs.
Dynamic Credit beheert de hypotheekportefeuille. Quion neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de complete administratieve afhandeling, inclusief de klantenservice. Hypotrust zet de nieuwe hypotheken in de markt.
De groep richt zich wel op de meer risicovolle hypotheken, namelijk die hypotheken, die buiten de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen.
EU issues final warning to Greece as last-ditch talks achieve nothing
Telegraph
Opiniestuk over het gedoe rondom Griekenland door de bekende financieel journalist Ambrose Evans-Pritchard. Hij beschrijft onder meer de tegenstelling tussen bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Op zich is die tegenstelling al bijzonder, want Schäuble was altijd Merkel's financiële rechterhand.
Merkel wil koste wat het kost de Grieken in de muntunie houden; Schäuble - gesteund door een steeds omvangrijker wordend conservatief deel van het CDU - wil een gecontroleerd vertrek van Griekenland uit de euro. Dat zou dan gepaard moeten gaan met een 'Marshall Plan'-achtig steunpakket en monetair goed moeten worden gecoördineerd door de ECB.
Van de 28 EU landen voeren er momenteel 7 de euro niet. Gaat het die 7 landen economisch slecht? Integendeel. Men kan zich derhalve afvragen waarom daar geen 8e land bij zou kunnen komen, zeker als het gaat om een land met grote strategische en geopolitieke belangen voor de EU als geheel.
50 Bijdragen
Michiel
Jean
MichielMichiel
JeanOver bescheidenheid en onbescheidenheid onder economen. Krugman wordt genoemd.
http://cafehayek.com/2015/06/krugman-and-other-stuff.html
Michiel
MichielJean
MichielMichiel
JeanJean
MichielMichiel
https://twitter.com/peterverhaar/status/607114362000707584
.
jefcooper
De huidige wereld wordt zeer begrijpelijk door de veronderstelling dat PNAC van AEI nog steeds de VS politiek bepaalt, 'voor Rusland en China te sterk worden moet de VS de wereld beheersen'.
Zowel TTIP, als het neerhalen van MH17, als het plan zware VS wapens in O Europa te plaatsen, past in die veronderstelling.
De EU oligarchie is dan gewoon een VS pion, opgezadeld met de onmogelijke opdracht Griekenland in de euro te houden.
Mw Clinton lijkt een oorlogje in Europa te zien zoals Clausewitz, 'oorlog is diplomatie met andere middelen'.
Van de zestig miljoen doden van WW II waren maar een paar honderdduizend Amerikanen.
Michiel
jefcooperhttps://twitter.com/pmarca/status/609839819779276800
jefcooper
Michiel'Alles is de schuld van Arafat'.
Het mens is dus oliedom, of zonder enige scrupule.
Beide kan ook.
WtW
MichielWatching the Wheels
WtW
Watching the WheelsWatching the Wheels
Ian
Jan Willem de Hoop
De crisis is een bewuste strategie voor sociale afbraak’
Waarom is de huidige crisis zo anders dan vorige crisissen?
Boaventura de Sousa: Omdat hij een alles omvattende en permanente karakter heeft aangenomen en zo ook de verklaring geworden is voor alles wat slecht gaat: de salarissen worden ingeperkt omdat het crisis is. De pensioenen gaan omlaag, omdat het crisis is. De gezondheidszorg wordt geprivatiseerd, omwille van de crisis.
De hele sociaal-democratie in Europa wordt afgebouwd in naam van de crisis. Een crisis die voorgesteld wordt als een schuldencrisis van de soevereine staten maar die in feite een financiële crisis is van een systeem dat volkomen kleptocratisch en crimineel is. Een crisis veroorzaakt door een gedereguleerd financieel kapitaal dat speculeert met de miserie van de mensen. Hoe meer landen er bankroet gaan, hoe meer dit systeem zich verrijkt.
En de gevolgen daarvan gaan niet enkel over getallen maar over mensenlevens: mensen die hun werk verliezen, hun huis verliezen, die zelfmoord plegen.
http://www.mo.be/interview/boaventura-de-sousa-kijken-door-een-nieuwe-bril
pubben
Jan Willem de HoopIn Nederland heet 'corruptie' hoogstens 'fraude'. Door een Belg, wel in een NL krant, dat is vooruitgang en nu nog er naar handelen. Hoe gaan we dat doen?
http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/4060205/2015/06/07/In-Nederland-heet-corruptie-hoogstens-fraude.dhtml
Ik las een opmerking van een bekende nl psychiater op twitter.
'Communiceren doe je met (potentiële) vrienden. Vijanden moet je bestrijden!'
Jan Willem de Hoop
pubbenWtW
Jan Willem de HoopWatching the Wheels
WtWWtW
Watching the WheelsWtW
WtWpubben
Jan Willem de HoopOp de EU agenda!
http://www.mo.be/nieuws/deze-nieuwe-europese-richtlijn-maakt-onderzoeksjournalistiek-zoals-luxleaks-onmogelijk
Veel medewerkers hebben al een verbod om met de pers te praten en nu worden de journalisten aan banden gelegd.
Vijanden moet je bestrijden schreef ik in mijn vorige reactie! Hoe waar!
Jean
pubbenpubben
JeanMaar dan heb ik geen woorden, het is intens moeilijk de vinger op dat soort processen te leggen.
Zelfcensuur, die omgekeerde wereld, voor de journalist, weet je wat dat met een mens doet? De PR afdelingen steeds groter en de bewijslast bij de journalist?
Dan wordt de keuze, onderduiken bij die houten tandwiel makers van je Griekse collega's of hier strijden voor eigenzinnige onafhankelijke journalistiek. "Geaard en waarden gedreven."
Tegenwoordig ligt in veel organisaties de 'echte verantwoordelijkheid' al bij de laagste in hiërarchie.
Nu naar de overeenkomsten in de zorg. Privacy afgeschaft, het beroepsgeheim afgeschaft, de vrije artsenkeuze afgeschaft, de oplichterij bij de budgetpolis, die verboden had moeten worden, de restitutiepolis nu nog mogelijk en binnenkort afgeschaft, zeg ik. Wat is het volgende? Alles steeds een directory hoger, heet dat zo in de ICT stroomschema's, steeds meer dictatuur (controle, sturing, manipulatie) door de zorgverzekeraars en politici. HetRoerMoetOm.
Jan Willem de Hoop
pubbenVage grenzen stellen zorgt dat mensen ver van deze grenzen wegblijven. Zo werkt een dictatuur. En zo doen mensen aan zelfcensuur. Duidelijke grenzen zorgt daarentegen dat mensen grenzen opzoeken en verkennen. Dat wil de macht niet. We noemen het dan wel geen dictatuur de EU, maar het werkt wel zo..
Anton
pubbenJan Willem de Hoop
Antonpubben
https://decorrespondent.nl/2911/Conclusie-van-grootschalig-onderzoek-de-werklozenindustrie-is-nog-steeds-failliet/221707896388-4e1f20a1
In mijn optiek ligt daar de datazucht van onze zorgverzekeraars aan ten grondslag. Die alles maar dan ook alles van de burger willen weten. Ik vind dat er veel te weinig aandacht is voor de datasystemen die onze staat, zonder enige discussie daarover met de burger aan het bouwen is.
Onafhankelijke journalisten werk aan de winkel!
Publieke instellingen die de burger belazeren, met statistieken, kunnen we maar beter opheffen!
Natuurlijk gaan de rijken hun welvaart verbergen bij meer sociale ongelijkheid. Geen onderzoek voor nodig, dat is logisch.
Journalisten er is wel onderzoek nodig naar hoe lek onze belastingsystemen zijn en wie daar allemaal in kunnen kijken (toegang hebben), zeker nu gemeenten hun ICT al helemaal niet op orde hebben en steeds meer verantwoordelijkheden krijgen.
Goed artikel over onafhankelijke journalistiek.
"Journalism After Snowden: The Future of Free Press in de the Surveillance State.
Ik zie parallelen met de zorg. Datazucht gedreven en de I-dictatuur. Ik kijk zo al jaren.
Ook Schippers gebruikte een hele oude wet om 'inzage' Arthur Gotlieb stukken bij NRC op te eisen. Het is uiteindelijk een boek geworden, heel clever van die journalisten.
NL wil het eerste land op de wereld zijn, met een digitale overheid.
Hoe naïef kan de burger zijn.
'Western politicians—by cleverly reducing the arguments
Anton
pubbenDat doen ze nu al, maar dan om de belastingen te ontduiken. Zie bijvoorbeeld het artikel "The missing wealth of nations" van Piketty's co-auteur Gabriel Zucman. In dat artikel onthult hij op een slimme manier (officiële statistieken zijn er natuurlijk niet) dat ongeveer 6% van het wereldwijde vermogen van (rijke) huishoudens buiten het zicht van de fiscus in belastingparadijzen is gestald, en dat dit vooral Europese huishoudens betreft. Een mooi staaltje financieel speurwerk!
http://www.parisschoolofeconomics.eu/docs/zucman-gabriel/mwn23march.pdf
pubben
AntonAnton
pubbenLudovikaa
AntonIk begrijp dus het "natuurlijk" niet.
Michiel
Ga zo door FTM! Hoe meer, hoe beter.
Jan Willem de Hoop
MichielJan Willem de Hoop
"Eén: zijn moderne technologieën geen bedreiging voor een werkelijk onafhankelijke onderzoeksjournalistiek? Immers: de overheid heeft middelen tot haar beschikking om overal – faceless – in mee te neuzen."
"En twee: wat is goede (onderzoeks)journalistiek eigenlijk? Journalisten hebben een (nieuwe) morele verantwoordelijkheid om goed te luisteren naar Snowden’s boodschap, zegt Rusbridger."
Wat mij betreft hebben we als samenleving nog te weinig lessen getrokken uit de Snowden onthullingen. Goed dat Rusbridger het via een boek probeert belangrijke thema's lessen te agenderen. Het is namelijk niet te verwachten dat er elk jaar een klokkenluider als Snowden zich aandient.Lijkt me een boek waar ook FTM aandacht aan zou kunnen en moeten besteden. (Al vind ik moeten altijd een beetje lastige verwoording.)
pubben
Jan Willem de HoopPost-Snowden, there’s no excuse for anyone in journalism (or the law, or medicine, or any profession involving confidentiality) not to know what metadata is.
You are a journalist. You are NOT part of the state or the government. Your job is disclosure, not secrecy.
Snowden made a wise choice in going to The Guardian. Other journalists would have, at best, ignored the story or had him arrested.
In NL wordt al meer afgeluisterd dan in de hele VS bij elkaar.
In NL wordt op allerlei slinkse manieren medische data ontfutseld aan de mens.
Het barst van de anonieme kliklijnen. Weet jij hoe dat in je 'BSNdata' verwerkt wordt?
Kijk hier België met een Grondwettelijk Hof. Ook in Duitsland discussie over mensenrechten. Wij hebben geen Constitutioneel Hof.
Dataretentiewet vernietigd!
http://www.mensenrechten.be/index.php/site/nieuwsberichten/dataretentiewet_vernietigd_grote_overwinning_voor_de_privacy_van_alle_belgi
Onze Staat is oppermachtig. Van oudsher had de burger veel vertrouwen. Die tijd is voorbij.
Molenaer
Jean
MolenaerRupert, who has a fortune worth $7.5 billion, according to data compiled
by Bloomberg. “It’s unfair and it is not sustainable.”
Molenaer
JeanLudovikaa
Dat leek mij nou net een heel politieke uitspraak, maar volgens mij had ze het echt niet door. Dus om bij het FD te mogen werken, lijkt het er op dat je maximaal het politieke inzicht van een kleuter mag hebben.
Het is zoiets als een vis in de zee die zegt: nee hoor, water hoef ik niet, ik heb nooit dorst.
Jan Willem de Hoop
LudovikaaOf het is zoiets als: "Ik ben gen politicus, maar journalist, dus is alles wat ik zeg, roep en schrijf geen politiek."
Michiel
Jan Willem de HoopJean
MichielMichiel
JeanJean
MichielMaar over Couzy heeft ze wel n punt. t Was stuitend oppervlakkig.
Ludovikaa
MichielVerder heb je een goed geheugen, maar geen goed deductievermogen. Niet iedereen die wiskunde heeft gestudeerd is wiskundige.
Michiel
LudovikaaJe bent wiskundige en dus mag (mag?) jij jezelf dit soort slordige redeneringen niet permitteren.
Jij toont jezelf hier altijd zo zeker en absoluut dat het bij jou niet altijd duidelijk is af je nu overdrijft of de waarheid in pacht claimt te hebben.
Overigens is een vierkant is altijd een rechthoek, maar een rechthoek is niet altijd een vierkant.
"Verder heb je een goed geheugen, maar geen goed deductievermogen. Niet iedereen die wiskunde heeft gestudeerd is wiskundige."
En bedankt, bescheiden dametje. Onderbouwing wederom nul komma nul.
Ludovikaa
MichielOm het raadsel op te lossen: ik heb een tijd wiskunde gestudeerd maar ben van studierichting veranderd. Dus geen wiskundige.