
Follow the Money selecteert de beste verhalen van andere media. Met deze week: Noord-Korea is niet bang voor Trump, de verbrandingsmotor heeft zijn langste tijd gehad, Frankrijk wil dat techbedrijven 'normaal' belasting gaan betalen en een burgeroorlog dreigt in Venezuela. Prettig weekend!
Noord-Korea is niet bang voor dreigementen, maar wat werkt dan wel?
President Trump probeert Noord-Korea te imponeren met ‘Fire and Fury’-retoriek. Het is duidelijk dat het land — dat nu een ballistische raket heeft waarmee een nucleaire lading kan worden vervoerd naar de VS — niet onder de indruk is van Trumps dreigementen. Maar hoe moet je Noord-Korea dan wél aanpakken? Evelyn Farkas, onder meer een voormalige topadviseur van Obama, komt met een alternatieve strategie. Het belangrijkste element daarin is dat leider Kim Jong-un gelooft dat hij geleidelijk de economie moet hervormen, omdat zijn regime anders onhoudbaar zal blijken.
Wat staat er eigenlijk in ‘Basel’?
Tien jaar geleden barste de financiële crisis los. De belastingbetaler draaide op voor de redding van tientallen banken en verzekeraars. ‘Dit nooit weer’, was de gedachte achter een tsunami aan nieuwe regels en richtlijnen die de losbandige financiële wereld moest tuchtigen. De Bank for International Settlements in het Zwitserse Basel speelt daarin een centrale rol: Na de eerste ‘Basel’ in 1988 volgde 'Basel II' en in 2010 trad 'Basel III' in werking. Niet dat het nu 'klaar' is: sindsdien komen er dagelijks nieuwe regels bij, soms wel meer dan honderd per dag.
Wat staat er eigenlijk in die twee miljoen woorden op 5440 bladzijden? De Neue Zürcher Zeitung dook erin. ‘Geen gemakkelijk leesvoer,’ is de eerste observatie. De Engelstalige zinnen tellen gemiddeld 25,7 woorden, zijn grammaticaal complex en niet altijd eenduidig. Interessanter is natuurlijk de inhoud. Opvallend bijvoorbeeld is hoe vrijblijvend de regelgeving voor de banken is geformuleerd. De teksten spreken vaker van de banken ‘zouden’ of ‘zouden niet’ dan van de banken ‘moeten’. De regulering van banken is niet alleen zeer omvangrijk, maar ook buitengewoon complex geworden, concludeert de krant. De kosten daarvoor zijn navenant gestegen. En ook die betalen wij uiteindelijk allemaal.
De verbrandingsmotor loopt op zijn laatste benen
De verbrandingsmotor heeft het zwaar. Hij heeft een lang leven gehad, maar de elektrische motor gaat ‘m verdringen. Hoe gaat dat in zijn werk en wanneer is de verbrandingsmotor echt een museumstuk? Wat zijn de gevolgen voor de arbeidsmarkt? Wat gebeurt er met de oliesector en het strategische belang van het Midden-Oosten? The Economist denkt dat de combinatie van elektrisch en zelfsturend het vervoer en de inrichting van steden drastisch gaat veranderen.
Frankrijk wil dat Amerikaanse techbedrijven belasting gaan betalen in EU
Bruno Le Maire, de Minister van Economische Zaken van Frankrijk, wil pogingen om techbedrijven ‘normaal’ belasting te laten betalen nieuw leven inblazen. De aanleiding: een rapport waaruit blijkt dat Airbnb €100.000 belastingen in Frankrijk heeft betaald in 2016. Dit terwijl 10 miljoen Fransen de site gebruiken. Het lijkt erop dat Le Maire met deze uitspraken een nieuw momentum wil creëren om de EU in actie te laten komen. Vorig jaar nog eiste de Europese Commissie van Ierland dat zij Apple € 13 miljard aan belasting moest laten betalen. Volgende maand zullen Angela Merkel en Emmanuel Macron de Europese ministers van Financiën een gezamenlijk voorstel doen om belastingheffing in de digitale economie te verbeteren.
Hoe kan een Venezolaanse burgeroorlog voorkomen worden?
Ondertussen stevent staat er op twintig kilometer van de Nederlandse grens een land op het punt in een burgeroorlog uit te barsten. Venezuela wordt geteisterd door crimineel en politiek geweld en tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen naar buurlanden Brazilië en Colombia. Hoewel de andere landen in de regio het conflict vooral proberen te beperken, is de vraag of hiermee een gewapend conflict is te voorkomen. In Foreign Affairs wordt er gepleit voor hardere maatregelen om verdere escalatie te voorkomen.
Voedsel(on)veiligheid in ’s werelds grootste eetschuur
Een boeiend stuk van Bloomberg over de voedsel(on)veiligheid in ’s werelds grootste eetschuur: China. Het trackrecord van China qua voedselschandalen overstijgt ons giftige eierenschandaal ruimschoots. Het varieert van melamine in babymelk en rattenvlees omgekat als lamsvlees tot synthetische eieren en nepgarnalen. De Bloomberg-journalisten zoomen in op de voedselveiligheid-industrie, die door alle fraudeurs ook een groeimarkt aan het worden is. En op dat gebied vinden er interessante ontwikkelingen plaats.
Giftige eieren onthullen Europa's gevecht met beleid omtrent voedselveiligheid
In dit artikel van Politico wordt de schuldvraag rondom grensoverschrijdende voedselschandalen gesteld. Het artikel pleit voor een Europees ingrijpen bij grensoverschrijdende voedselschandalen. Maar journalist Sam Gerrits, die eerder deze week voor Follow the Money over het fipronilschandaal schreef, meldt op Twitter dat de de auteurs een voor de hand liggend feit over het hoofd zien. Europa heeft alleen voedselstandaarden, geen wetten. Het zijn nationale voedselautoriteiten, zoals de NVWA, die zorgen voor naleving van nationale wet- en regelgeving. Niet Brussel. Dat roept de vraag op of Europa’s voedselveiligheid net zo sterk is als zijn zwakste schakel, namelijk de lidstaten zelf. Het heeft er alle schijn van weg dat de Europese voedselveiligheid een schijnveiligheid is en die en alleen gegarandeerd kan worden tot aan de ‘Brusselse’ voordeur.
Dit is waarom je alweer op je smartphone kijkt
De smartphone is onze dierbaarste vriend. Of je nu door de supermarkt loopt, in de wachtkamer van de dokter zit of een treinreis maakt; overal zie je mensen staren naar het scherm van hun telefoon. De meeste van ons zouden niet meer zonder kunnen. Toch ontstaat die constante behoefte om op je telefoon te kijken niet zomaar. Smartphonemakers hebben allerlei trucs ontwikkeld om ons verslaafd te maken. Denk aan de rode bolletjes van je mail-app, de blauwe vinkjes in Whatsapp. NRC-redacteur Wouter van Noort legt in dit filmpje uit hoe smartphonemakers te werk gaan.
Het is erop of eronder voor verpleeghuizen van Careyn
Het uur van de waarheid is aangebroken voor Careyn, één van de grootste verpleeghuisorganisaties van ons land. Sinds het vorig jaar op de lijst van slechtste verpleeghuizen van Nederland kwam, is Careyn steeds verder in de problemen gekomen. De organisatie met 29 verpleeghuizen in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant en vele duizenden medewerkers staat miljoenen euro's in het rood. Werknemers lopen weg, en de zorg voor ongeveer tweeduizend ouderen is ondermaats, zo onthult dagblad AD dit weekend.
De krant baseert zich op gesprekken met medewerkers, familieleden en interne stukken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg voert deze maand controles uit: Medewerkers zijn geïnstrueerd ‘niet over hun persoonlijk ongenoegen te praten’ en locaties moeten pico bello op orde zijn. De raad van bestuur maakt zich grote zorgen: ‘Zowel de kwaliteit van de zorg als de bedrijfsvoering is niet op orde’, schrijft ze in een intern memo van juni. Als de situatie aan het eind van dit jaar niet verbetert, is er een goede kans dat de bank niet langer wil investeren in Careyn. Dat zou een groot probleem betekenen voor alle ouderen die afhankelijk zijn van de zorg die geleverd wordt in de 29 verpleeghuizen, als ook voor de duizenden medewerkers van de organisatie.
17 Bijdragen
Berend Pijlman 13
Oftewel Noord Korea moet bewegen naar het Amerikaanse vrije kapitalisme. Dat maakt de weg naar uitbreiding van het Amerikaanse imperiaal vrij. Nieuw onontgonnen gebied waar Amerikaanse bedrijven kunnen profiteren van lage lonen en een land dat nog geen regels heeft die zijn toegespitst op winstmaximalisatie door bedrijven(wat destructief zal blijken voor milieu, natuur, werkgelegenheid, ontvreemden van grondstoffen etc.).
Ik denk dat het dreigen met het opleggen van de vrije markt ideologie eerder tot escalatie zal leiden dan grootspraak over 'fire and fury'.
Basel: Als reactie op de financiële crisis wou het volk dat banken simpeler werden en kleiner. Wat er gebeurd is, is dat banken meer met elkaar verstrengeld zijn geraakt en derhalve groter zijn. En daarnaast zijn er vele regels bijgekomen waardoor banken nog complexer zijn geworden. Beide is in belang van de financiële sector. Want geen nieuwe toetreders en geen onderlinge concurrentie (immers het omvallen van de ene bank zorgt voor kosten bij alle andere banken). De kosten zijn inderdaad voor de klant en de belastingbetaler.
Marla Singer 7
Als je om wat voor reden ook in een concentratiekamp beland en denkt er vanaf te zijn om jezelf om het leven te brengen dan wordt die 'schuld' gewoon naar je familie tot in de 3e graad overgezet. En ben je verplicht om de rest van je ellendige leven dwangarbeid te verrichten, honger te hebben en zware mishandeling te ondergaan. Je beste kans is dan om de kampbeulen zo te sarren dat ze je ter plekke doodknuppelen.
Qua land lijkt het ook veel op de Honecker of Ceausescu tijd van Oost-Duitsland of Roemenië. Waarbij de vraag is hoe lang die ellende nog moet voortslepen.
Danny Split 7
Nog 3 landen zonder centrale bank; Noord Korea, Syrië en Iran.
In 2000 stonden; Afghanistan, Irak, Sudan, Cuba en Libië ook op deze lijst.
Het begon als een complot-theorie, maar nu het lijstje land voor land word afgewerkt door de Verenigde Staten beginnen steeds meer mensen vragen te stellen over deze kwestie.
Als oorlog en bankieren zo goed is voor de economie, misschien hebben we er dan meer van nodig. Ik vraag me af hoelang we als westerlingen ons nog blijven conformeren aan deze financiële tirannie die ons oorlog na oorlog instuurt voor enkel vermaak en verdiensten.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitEr zijn mensen die dat niet zo zien: http://www.globalresearch.ca/economists-destroy-the-myth-that-war-is-good-for-the-economy/5530431
Berend Pijlman 13
Lydia LembeckDan ook het opbouwen van het land wat Amerika in Irak uitbestede aan Amerikaanse bedrijven, die het via bedrijven uit Koeweit weer onder lieten aannemen door lokale partijen die het wellicht nogmaals lieten aanbesteden. En iedereen verdiende er aan (de Irakezen het minst natuurlijk).
Nu is oorlog natuurlijk niet nodig. De dreiging van terreur alleen al zorgt voor een enorme wapenwedloop. Niet alleen in wapens (waar de Amerikaanse politie allemaal over beschikt is echt ziek) maar ook allerlei datasystemen, beveiligingssystemen, surveillancesystemen etc. Enorme business waar vooral ook Israëlische bedrijven keihard op cashen.
Of het goed is voor de economie is een tweede. Waarschijnlijk niet want er gaat heel wat belastinggeld verloren dat ook goed besteed had kunnen worden (onderwijs, groene economie en de gezondheidszorg schijnt in US nogal een dingetje te zijn).
Lydia Lembeck 12
Berend Pijlmanhttp://www.globalresearch.ca/economists-destroy-the-myth-that-war-is-good-for-the-economy/5530431
Overigens klopt het natuurlijk wel, wat je zegt, maar het is gruwelijk ongelijk verdeeld en de gewone mensen zijn altijd de dupe. Voordat zij zo ver zijn om weer vol mee te doen in de rat race moeten ze eerst veel verwerken. Te veel vaak.
Mijn pleegouders hadden tot in de jaren 50 voedselbonnen. De economie ging aan hen voorbij. Ze hadden een stoffenwinkel. Terwijl de confectie langzaam in steeds meer winkels kwam te hangen, was zelf kleding maken goedkoper. Of ze echt zo goed draaiden? Nee... hoofd boven water. Meer niet.
Berend Pijlman 13
Lydia LembeckDat het grotere goed de elite is, blijkt later altijd het geval. Maar dat kun je van te voren zien aankomen. Oorlog is goed voor de kapitalisten, verder niemand.
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanDe mensen zijn makkelijk omgepraat. Beloof ze wat ze willen hebben en ze stemmen op je. Dat ze niet krijgen wat ze willen maakt ze kwaad, maar bij de volgende verkiezingen trappen ze er opnieuw in. Zij zien dat niet aankomen. Dat kunnen ze niet.
Maak politiek nog ingewikkelder en uiteindelijk gaan alleen de mensen nog stemmen die kritisch zijn en zij die een hogere opleiding genoten hebben en makkelijker begrijpen wat er gezegd wordt ACHTER wat er gezegd wordt.
Danny Split 7
Lydia LembeckLaten we de terreurdreiging en aanslagen eens objectief bekijken en ons afvragen; "Wie heeft het meeste voordeel aan dit terreur?"
Niet de terreurleiders, na elke succesvolle aanslag kost de retaliatie van het Westen hun grote delen van hun terrein. Wel de westerse leiders die de fundering voor klaar gelegt krijgen voor een big-brother staat. Grondwetten kunnen worden gewijzigd en aangepast. De oorlog tegen het terreur geeft overheden de macht uit oorlogstijden, zonder dat deze daadwerkelijk bestaat. Het is en blijft een koude oorlog, we hebben de nucleaire dreiging, de financiële belangen en de ideologie. De 3 ingrediënten voor een koude oorlog.
Ik ben benieuwd hoe de wereldleiders omgaan met een generatie die zich dankzij het internet beseft dat er enkel oorlog, honger en armoede bestaat omdat we hier als collectief voor kiezen, de voordelen voor ons en onze westerse schijnrijkdom zijn groot genoeg om voor ons als burgers ons te beroepen op onze vrijheid vrijwillig naïef te zijn. Als je het niet weet, ben je tenslotte ook niet medeverantwoordelijk voor de staat waarin onze wereld verkeerd.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitWel even slikken. De witte mens heeft het tot nu toe altijd verkeerd aangepakt. WIJ moeten veranderen is de boodschap.
MaartenH 10
Lydia Lembeckhttps://www.youtube.com/watch?v=o_l4Ab5FRwM
Trouwens ook Venezuela is een uiterst triest geval van Amerikaanse inmenging. Zoveelste in een veel te lange rij. Ook daarbij toepasselijke muziek:
https://www.youtube.com/watch?v=O9HFjErMMlA
En nog een toegift:
https://www.youtube.com/watch?v=Gfcfdt0jcWs
Lydia Lembeck 12
MaartenHHoe de VS omgaat met veteranen is walgelijk. Overigens gaat het hier ook niet goed. De Overheid heeft niet zoveel interesse in dienaren van de Wet die te veel hebben meegemaakt. Papier schuivers achter bureaus weten immers alles beter.
Dat de VS zich overal indraait is me bekend. Hoeveel heeft dat die economie gesteund, of verbeterd? Niets... En zolang het gros van de mensheid de VS nog altijd zien als de verlossers blijft dat zo.
Sorry, Maarten.
MaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckRoland Horvath 7
Vreemd dat bijna geen columnisten de VS als agressor aanwijzen. Vreemd is ook dat de VS kernbommen mogen hebben en die gebruiken: Hiroshima, Nagasaki. En een 15 tal landen mogen die ook hebben, maar niet Noord Korea en Iran. Wie het heeft, mag het houden.
Trump laat zich weer eens zien als de speelbal, als de voetveeg van alle organisaties in de VS, federaal of privaat, die macht hebben. Trump weet bijna niets van economie, politiek, kortom van alles waar hij dagelijks mee te maken krijgt. Hij kan niet op tegen al die belangengroepen. Hij heeft geen bagage. Voor de columnisten geen nood. Toen Trump op 6 april '17 een aanval beval op een Syrische luchtmachtbasis werd hij geprezen als presidentieel. Het tegendeel daarvan heeft hij toen voor het eerst gedemonstreerd.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathIk vind de landen Iran en Noord Korea goed gekozen om kernwapens te verbieden. De manier waarop mag niet goed zijn geweest en dat is die nog steeds niet, maar zulke ongerichte projectielen die deze landen regeren zijn tot alles in staat. Inmiddels is in de VS zo'n soortgelijk iemand de baas geworden. We zien en horen dat bijna dagelijks. Die aanval op die luchtmachtbasis in Syrië was een voorbeeld. Nu zien we Mike Spence overal naar toe reizen om de woorden van zijn baas 'uit te leggen'. We zullen door die idiotie heen moeten. De mensen kiezen voor gekken die nog veel gekker worden als ze macht krijgen, maar ze weten niets van de gevolgen. Daar denken ze niet over na. Wij, als mensheid, hebben het zelf veroorzaakt. Niet jij en ik en er zijn best veel mensen die dat niet willen en ook niet stemmen of idioten, maar het merendeel doet dat wel. Wij zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen, denk ik.
Maar om alles alleen bij de VS te leggen? Niet helemaal eens met je. De gevaarlijkste gekken zijn niet alleen 'ontstaan' door toedoen van de VS. Alle regeringen van blanke landen die koloniën hadden en meededen aan de slavenhandel e.d. hebben schuld hierin. De Tegenlicht documentaire De Zijderoute was daar heel duidelijk over en ik geloof die meneer op zijn woord.