Follow the Money selecteert

Ook deze week hebben we de beste stukken uit andere media voor je bij elkaar gezocht. Vandaag onder andere de leugens van Shell-baas Ben van Beurden, de Uncanny Valley van Google en de Belgische nieuwe eigenaars van Hema. Prettig weekend!

Zo beïnvloedt Shell-CEO Ben van Beurden het publieke debat

De Correspondent

Ties Joosten: In Studio Energie, een door een energiebedrijf gesponsorde podcast van publicist Remco de Boer, liet Shell-topman Ben van Beurden zich onlangs interviewen.

Het interview haalde de kranten, onder meer omdat Van Beurden erkende dat hij zich soms afvraagt of hij aan de goede of slechte kant van de geschiedenis zal komen te staan. Ook gaf hij aan dat Shell ‘assertiever’ had kunnen zijn in de strijd tegen klimaatopwarming.

En zo leek het allemaal heel open en kwetsbaar en eerlijk. Jelmer Mommers van De Correspondent nam daarom de tijd om het interview te transcriberen en vervolgens eens uitgebreid te analyseren. Wat blijkt? Uit het gesprek van een ruim half uur zijn minimaal 9 uitspraken te halen die ‘discutabel, onvolledig of onjuist’ zijn.

Hongaarse aanval op de media is on-Europees 

Der Spiegel

Peter Hendriks: Duitsland heeft door zijn geschiedenis ruime ervaring met wat de nazi’s 'een gelijkgeschakelde pers' noemden. Dit zorgt ervoor dat persvrijheid in Duitsland minder als een gegeven wordt ervaren dan bij ons. Der Spiegel maakt zich dan ook grote zorgen over de neiging bij sommige Duitse journalisten om informatie achter te houden of te manipuleren; ook zijn er volgens het blad journalisten die namens kanselier Angela Merkel lijken te spreken.

Het blad ziet duidelijk een trend om de waarheid te verbloemen om AfD, de sterk in opkomst zijnde rechts populistische partij, niet in de kaart te spelen. 

Het schrikbeeld is Hongarije. Onlangs publiceerde Magyar Idök, een aan de regering van Victor Orban gelieerd dagblad, een lijst met buitenlandse correspondenten die wereldwijd ultra-liberale leugens zouden verspreiden over Hongarije, zonder dat hun nieuws op enigerlei wijze wordt ‘gefilterd’. Op die lijst staat ook Der Spiegels eigen correspondent Keno Verseck. De krant roept de Hongaarse regering op om op te treden tegen dit soort verslaggevers. 

300 miljoen plays voor een album waar maar 3 miljoen mensen bij kunnen: hoe kan dat?

The Hustle

Luuk van der Sterren: Vorige week schreef ik over The Interpreter, een nieuwsbrief die ik graag lees. Vandaag wil ik daar nog een tip aan toevoegen: The Hustle. Deze vlot geschreven nieuwsbrief geeft je elke dag een overzicht van het laatste nieuws in de wereld van tech and business.

Een mooi voorbeeld van de stijl die ze bij The Hustle bezigen, zat in hun email van afgelopen donderdag. Het Noorse Dagens Næringsliv onthulde in een rapport van 78 pagina’s dat muziekdienst Tidal met de cijfers had gesjoemeld. Dat wil zeggen: de luistercijfers van de nieuwste albums van Beyoncé en Kanye West. Beide albums waren exclusief te beluisteren op Tidal; beide werden volgens de dienst meer honderden miljoenen keren gestreamd. Het enige probleem: de hele dienst heeft maar zo’n 3 miljoen gebruikers — en zelfs dat getal is discutabel.

Nonprofitsector is big business

Slate

Arne van der Wal: Het Amerikaanse internetmagazine Slate begon in de jaren 90 als een initiatief van Microsoft. Oprichter Bill Gates stond in die jaren stevig op nummer 1 in de Forbes 400-rijkenlijst. Als tegenhanger lanceerde Slate, geleid door de linkse journalist Micheal Kinsley, de Slate 60. Ook dat was een lijst van schatrijke Amerikanen, maar dan gerangschikt op hun uitgaven aan liefdadigheid. De gulste schenkers dus. Een van de bekendste was Ted Turner, oprichter van CNN. Die hoopte dat zo’n lijst onder miljardairs een competitie-gevoel zou bewerkstelligen. Bill Gates nam de handschoen op en stond ook daarin jaren op nummer 1.

In 2010 verscheen de ‘60’ voor het laatst, maar nu komt Slate met een opvolger: de Slate 90. Daarop staan niet de gevers, maar de ontvangers centraal. Volgens Slate is er de laatste decennia namelijk een ‘nonprofit industrial complex’ ontstaan, te danken aan de fiscale stimulering van donaties aan goede doelen en vrijstelling van belasting van die instellingen. 

Die nonprofitsector is gigantisch en de Amerikaanse schatkist loopt daar miljarden aan belastinginkomsten door mis. Organisaties als de Harvard Business School (omzet $6,6 miljard) brengen tienduizenden dollars aan collegegeld in rekening; universitaire sportcompetities verdienen miljarden aan de verkoop van televisierechten. 

In dit interessante dossier licht Slate de sector door. Vragen als concurrentievervalsing, misbruik van regelgeving en belastingontduiking komen erin aan de orde.

Google duikt in de Uncanny Valley

Bloomberg

Bart Nietveld: Digitale assistenten zoals Apples Siri en Amazons Alexa kennen we al een tijdje. Het zijn leuke functies, maar nog niet wereldschokkend. Dat kan anders, dacht Google: het bedrijf presenteerde afgelopen dinsdag tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie een nieuwe digitale assistent, Duplex genaamd. Deze digitale assistent gebruikt een vorm van kunstmatige intelligentie die vele malen geavanceerder is dan die van Siri of Alexa.

Zo belde Duplex tijdens de presentatie een kapper, reserveerde een restauranttafel, en deed dat op een manier die haast 'menselijk' kan worden genoemd. Indrukwekkend, maar ook zorgelijk: de afgelopen tijd liggen technologiebedrijven immers flink onder vuur. Hoe gaan zij om met de groeiende macht van gegevens, automatiseringssoftware en privacy? Google’s introductie van een ‘menselijke’ digitale assistent komt daarom op een gevoelig moment. Het lijkt erop dat de technologie klaar is voor kunstmatige intelligentie, maar zijn wij dat ook?

Hema valt in Belgische handen

NRC Handelsblad

Rob Vorkink: De oer-Hollandse Hema wordt straks vrijwel zeker geleid vanuit Brussel. Investeringsfonds Core Equity koopt de uit 1926 stammende Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij. Grootste struikelblok was tot nu toe de prijs: de Britse eigenaar, investeringsfonds Lion Capital, wil 1 miljard euro hebben voor de Nederlandse warenhuisketen. De investeerder uit Brussel werd vorig jaar oktober opgericht en heeft die 1 miljard euro in de tussentijd opgehaald.

Volgens het Financieele Dagblad wordt de helft van dat bedrag in Hema gestoken; de andere helft wordt met schuld gefinancierd. Daardoor zou de schuld van de retailer flink dalen, waardoor er weer ruimte is voor verdere internationale expansie.

Inmiddels heeft de warenhuisketen 750 filialen, waarvan 200 in het buitenland: zo zit het in België (97 filialen), Frankrijk (65 vestigingen) en Duitsland (10 filialen, 70 gepland). Ook kun je de keten tegenkomen in Groot-Brittannië, Luxemburg, Spanje en Oostenrijk. Met name de Fransen en Spanjaarden zien de Hema als hip.

De huurder trekt aan het kortste eind

De Volkskrant

Peter Hendriks: Wie mocht denken dat de problemen op de woningmarkt alleen de laagbetaalden en de kwetsbaren treffen, heeft het fout. Esma Linnemann, een bekende freelance journaliste, schrijft openhartig hoe ook zij in de hoek zit waar de klappen vallen. In een puntgave analyse legt ze uit dat zo’n beetje alle huurders in de verkeerde hoek zitten. Ze vreest dat zonder ingrijpen we in de toekomst New Yorkse toestanden krijgen in de Randstad. 

Het scheve is volgens Linnemann dat veel zittende kopers vaak geweldig wonen tegen lage kosten. De rentedalingen in combinatie met de nog steeds aanzienlijke mogelijkheden tot fiscale aftrek van de rente, maken dat zij spekkoper zijn. 

Wereldwijde ambitie kost RBS miljarden

Beurs.nl

Rob Vorkink: Royal Bank of Scotland heeft een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie over de verkoop van rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Kosten: zo'n 4,1 miljard euro, Met het oog op die verkoop van aandelen noemt RBS-topman McEwan de schikking met justitie in the Financial Times een 'mijlpaal': volgens hem is er nu veel onzekerheid weggenomen, waardoor beleggers een veel helderder beeld krijgen van RBS.

De Amerikaanse justitie trof eerder schikkingen met andere grote internationale banken vanwege dubieuze hypotheekbeleggingen. RBS zelf werd tijdens de crisis voor tientallen miljarden gered door de Britse overheid. Nog altijd heeft de overheid 70 procent van de aandelen. Dat belang moet de komende tijd worden afgebouwd.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 695 leden