
Follow the Money selecteert
Trump's winst is een wijze les voor journalisten, maar er gebeurde deze week nog veel meer. Follow the Money selecteert de meest opvallende verhalen. Met onder andere: Google is nog lang geen commerciële Stasi; de blauwhelmen zijn hun onpartijdigheid verloren; de zelfstandigenconstructie van PostNL; Flash Crash in 2010 was de schuld van een Britse trader en de Britten zitten in hun maag met Toblerone.
Een wijze les
Dinsdagnacht verkozen bijna 60 miljoen Amerikanen Donald Trump boven Hilary Clinton als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Vrijwel niemand zag het aankomen, waaronder de meeste nieuwsmedia in binnen- en buitenland. Journalisten moet zich nu maar eens stevig achter de oren krabben, want, zo schrijft media-columnist Jim Rutenberg in de New York Times: ‘The news media by and large missed what was happening all around it, and it was the story of a lifetime.’
De huidige situatie doet denken aan een gebeurtenis zo’n 60 jaar geleden die bekend is komen te staan als het ‘Dewey defeats Truman’-moment. De toenmalige presidentsverkiezingen waren een nek-aan-nek race tussen de zittende president Harry S. Truman en zijn rivaal Thomas E. Dewey. De Amerikaanse krant Chicago Daily Tribune dacht – gebaseerd op polls en de algemene tendens onder journalisten – zeker te weten dat Dewey Truman ging verslaan en zette die uitslag op de verkiezingsdag groot op de voorpagina. Dewey verloor echter en de foto van een breed lachende Truman met de Chicago Daily Tribune – inclusief foutieve kop – in de hand ging de wereld over.
Vergelijkbaar met 60 jaar geleden konden nu ook velen het zich amper voorstellen dat Trump ooit het Witte Huis zou betreden. Het komt volgens Rutenberg door grootschalig falen bij de nieuwsmedia: ‘Journalists didn’t question the polling data when it confirmed their gut feeling that Mr. Trump could never in a million years pull it off. They portrayed Trump supporters who still believed he had a shot as being out of touch with reality. In the end, it was the other way around.’ Volgens Rutenberg is het nu tijd om te gaan luisteren naar de ‘kokende woede’ van grote groepen kiezers. Tijd om de media’s meest fundamentele functie te vervullen: het land in de gaan, te begrijpen wat er speelt en daarover te berichten.
Eerst Brexit, nu Trump. Volgende halte: Italië?
In Nederland moeten we tot maart wachten voordat we weten hoe ontevreden kiezers nou echt zijn over de gevestigde orde. Maar het establishment in Italië zou wel eens eerder aan de beurt kunnen zijn, schrijft The Economist deze week. Premier Renzi heeft namelijk voor december een referendum uitgeschreven waarin het volk enkele grondwetswijzigingen mag goed- of afkeuren. Die wijzigingen komen er in het kort op neer dat de macht in het land veel meer geconcentreerd wordt. De plannen kunnen rekenen op enthousiaste steun van de politieke elite en het zakenleven. Maar of het volk er ook zo over denkt? Die vraag is sinds deze week actueler dan ooit. Renzi heeft al aangekondigd bij een 'nee' af te treden. Daarmee zou na Brexit en Trump de volgende politieke volksopstand een feit zou zijn.
Jonathan Pie: 'Hillary was the same old shit'
Trump dankt zijn overwinning aan links, vindt de 'journalist' Jonathan Pie. Pie is een satirisch personage, gespeeld door de Britse acteur Tom Walker. In deze prachtige rant veegt hij de vloer aan met progressieven die de zorgen van de aanhang van Trump afdeden als racistisch en vrouwenhaat. 'Ga het debat aan in plaats van ze te beledigen!'
Google als commerciële Stasi is nog ver weg
Die Zeit (via Blendle)
Google is tegenwoordig het machtigste bedrijf van de wereld, zo wordt ons geregeld voorgehouden. Het concern weet alles over ons, het slaat immers onze sporen op het internet op. Hoewel het heel plausibel is dat Google inderdaad veel over ons weet, kon de Duitse journalist Wolfgang Uchatius het idee van een moderne Stasi maar moeilijk geloven. Want hoe kan het — zo vroeg hij zich af — dat hij continue reclame krijgt voor auto’s en elektrische grasmaaiers als hij drie hoog woont in Berlijn en alleen de U-Bahn gebruikt? Is Google wel zo slim als wordt beweerd?
Uchatius nam de proef op de som en werd een ideale klant van Google. Hij schafte een nieuwe computer aan, kocht een Android-telefoon en gebruikte alle gratis diensten van Google. Hij maakte godbetert zelfs een Google+ account aan. Vervolgens begon hij heel voorspelbaar zoekgedrag te vertonen. Veel leverde het niet op. Goed, hij kreeg enkele advertenties voor dingen die hij had gezocht en gekocht, maar de reclames voor auto’s en hondenvoer bleven komen, net als voor dameskleding.
Waar Google vooral bekend staat als innovatief bedrijf en veel futuristische projecten, verdient het haar geld met platte advertenties. Voor adverteerders interessant, want Google belooft geïndividualiseerde advertenties in plaats van een schot hagel. Toch blijkt de mens zo onvoorspelbaar en diffuus te zijn, dat een commerciële Stasi nog heel ver weg lijkt.
Hoe VN-vredesmissies hun onpartijdigheid verloren
Trouw (via Blendle)
Al ruim drie jaar zijn er inmiddels Nederlandse troepen aanwezig in Mali. De 400 militairen maken deel uit van de internationale VN-vredesmacht die in het land voor stabiliteit moet zorgen. Bij het ‘vrede’-deel van die missie kun je echter nog aardig wat vraagtekens zetten, schrijft Arjen van der Ziel deze week in Trouw. Sinds de dramatisch verlopen missies in Rwanda en Srebrenica in de jaren ’90 is het karakter van de VN-vredesoperaties sterk veranderd.
Aan het woord komt onder andere een voormalige Nederlandse Apache-piloot, die stelt dat de onpartijdigheid in Mali ver te zoeken is. Waar de VN-troepen wel optreden tegen rebellen, doen ze niets aan de wandaden van pro-regeringsmilities. ’De Malinese regering voerde in feite een vuile oorlog en wij keken toe.’ Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Flash Crash in 2010 schuld van Britse trader
Wie op 6 mei 2010 rondliep op de beursvloer en zich bezighield met de Amerikaanse Dow Jones index heeft die bewuste dag waarschijnlijk een ‘kleine hartaanval’ ervaren. Om kwart voor drie in de middag zakte de index in 15 minuten met 1000 punten om vervolgens weer snel op te krabbelen naar het oude niveau. De tijdelijke inzakking kreeg de naam ‘Flash Crash’ en wie of wat er verantwoordelijk voor was bleef lang onduidelijk. Daar is deze week verandering in gekomen, nu een Britse trader schuld heeft bekend in de zaak. De man, Navinder Sarao, heeft verklaard software te hebben geschreven die op de bewuste dag duizenden kleine orders geneerde. Deze orders zetten andere handelaren eveneens aan tot actie. Sarao kon daarna echte orders plaatsen en binnenlopen voor een bedrag van 12.8 miljoen dollar.
Zelfstandigenconstructie PostNL nu ook op Belgische radar
De Nederlandse post— en pakketbezorger PostNL heeft een officieel overnamebod ontvangen (en inmiddels afgewezen) van de Belgische branchegenoot bpost. Reden voor Apache, het Belgische platform voor onderzoeksjournalistiek waarmee FTM samenwerkt, om eens in de arbeidsverhoudingen bij PostNL te duiken. Die staan namelijk al geruime tijd sterk ter discussie. Het Nederlandse postbedrijf werkt met een groot leger aan schijnzelfstandigen: mensen zonder arbeidsovereenkomst die verder in alle opzichten werknemer zijn aangezien ze geen andere opdrachtgevers hebben. Het is een constructie die PostNL ontslaat van vrijwel alle werkgeversverplichtingen. Ook in België werkt PostNL op dit moment al met schijnzelfstandigen. Een van de slachtoffers daarvan? Juist, bpost.
Bezuinigingsmaatregel chocoladefabrikant valt verkeerd
Wie kent ze niet, de Toblerone-chocoladerepen met de piramidevormige stukken? Britse Toblerone-fans herkennen hun favoriete snoepgoed sinds kort echter niet meer terug. De fabrikant, Mondelez International, heeft namelijk besloten het gewicht van de repen te verlagen, van 400 gram naar 360 gram en van 170 gram naar 150 gram. Dat zou wellicht weinigen zijn opgevallen, ware het niet dat de fabrikant de vorm van de repen heeft veranderd. De chocoladepiramides zijn nu weinig meer dan rechtopstaande driehoeken, en dat is bepaald niet onopgemerkt gebleven. Op sociale media is zelfs een heuse Toblerone-rel losgebarsten. Zo blijkt maar weer dat je als bedrijf de kracht van je eigen ontwerp nooit moet onderschatten.
16 Bijdragen
Roland Horvath 7
1/ De helft van de kiezers van Trump zijn armen, lieden die door het kapitalistisch systeem uit de boot vallen. Stemmen voor hun eigenbelang door armen en uitgeslotenen heet een tegenstem, populisme en ontwrichting van de goede maatschappelijke orde. En die stemmers zelf zijn dombo's die het niet begrepen hebben. De uitgeslotenen worden nog net niet opgesloten. Heel velen kunnen het niet hebben dat de roep van de hoofdstroom media, de 24/7 Barnum Goebbels propaganda ten bate van de macht van de heersers tegengesproken wordt. Voor velen is er in de democratie geen stem voorzien voor de armsten en de geringsten.
2/ De ziekte van het kapitalisme bestaat er in dat de ondernemingen na een overcapaciteit als in 1873, 1929, 2008 aan steeds minder mensen geld -minder lonen en sociale lasten- uitdelen behalve aan de aandeelhouders. Na verloop van tijd hebben bijna geen mensen nog geld, er worden weinig goederen gekocht en er ontstaat een tientallen jaren durende depressie zoals de geschiedenis leert. Het kapitalistisch systeem raakt niet zelf uit die crisis, in die zin is het systeem onstabiel. Dan moeten de ondernemingen via de overheid verplicht worden meer geld uit te delen: Bvb ze betalen dan sociale lasten. Zoals in de EU en veel minder in de VS, met daar veel -nodeloze- uitsluiting en armoede als gevolg. Over 50 jaar zal meer dan de helft van de werknemers werkloos zijn, wereldwijd, volgens velen door automatisering. De oplossing is dan geld uitdelen zonder tegenprestatie.
Clinton stond voor het bestendigen van het VS kapitalisme en van oorlogen ten bate van de wereldoverheersing. Of Trump & Co begrijpen dat er meer Sociale Zekerheid SZ nodig is, is maar de vraag. Hij ziet wel in dat verdragen als TTIP te veel macht geven aan de GMO en verder niemand dienen. En dat er een combinatie nodig is van vrije handel en protectie, van globaal en lokaal zoals de VS al altijd gehad hebben.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathJan Smid 8
https://www.clintonfoundation.org/contributors
Lydia Lembeck 12
Jan SmidHeb je overigens Buitenhof gezien? Geheel gewijd aan de VS verkiezingen, met een uitstapje naar de EU. Allemaal erg interessant. Zeker het luchtigere interview met Kai vd Linden.
http://www.npo.nl/buitenhof/13-11-2016/VPWON_1250251
Jan Willem de Hoop 12
Hoe Donald Trump het wielrennen ontdekte
http://demuur.nu/hoe-donald-trump-het-wielrennen-ontdekte/
Diny Pubben 9
Zwarte zwanen.
De mens is van nature slecht in statistiek daarvoor moet je N Taleb lezen. Hij voorspelde het wel.
Zijn systeemkritiek is boeiend juist omdat onze tijd zeer goed is in het verbergen van ethiek.
Kokende Woede, ik begrijp waarom.
Robelia 8
Lydia Lembeck 12
RobeliaJan Willem de Hoop 12
‘Het probleem van de democratie ligt bij de kiezers’
"De slecht geïnformeerde kiezer zou niet evenveel te zeggen mogen hebben als de goed geïnformeerde kiezer, vindt politiek filosoof Jason Brennan. ‘In een democratie bestaat geen prikkel om je beter te laten informeren.’"
https://www.vn.nl/het-probleem-van-de-democratie-ligt-bij-de-kiezers/
Persoonlijke zou ik over ginfromeerdheid kiezers nog volgende opermeking toevoeging willen doen.
Hoe goed kun je nog geinfromeerd zijn als algemeen aanvaard is dat alle partijen en personen meer leugens (vaak via halve waarheden) dan waarheden verkondigen. Je krijgt dan een vervolglogica waarbij leugens van stroming A meer of minder leugens zijn dan leugens van stromng B. Of andersom utieraard.
Ander punt is dat informatie ook nog zo versnipperd is dat je als nuwsjunk al tijd tekort komt, laat staan dat als je minder een nieuwsjunk bent.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de Hoopline 5
Lydia LembeckVoorheen betaalde men voor de krant en dat geloofde de mens maar ook met vraag tekens. Maar er zijn nu dubbele een soort van waarheden onstaan via een versnelde tempo volgens internet gedrag.Dat is goed maar verwarrend. Wat is goed gevoelbericht geving? Er is een omgekeerde bericht geving aan de hand is.We mogen blijkbaar betalen om de 'juiste'bericht geving te ontvangen, wat hier voorheen in onze ogen hun taak waren.Die is nu godzij dank achter haald. Maar nu krijgen we te maken met opini schrijvers, een politieke schrijver'ster, wetenschappers, die hun mening uiten, die de boel verder ophitsen, van wat niet echt aan de hand is op straat beeld/huis/gevoel. Het moet blijkbaar zwart wit zijn. Ik zelf vind het verbijsterend hoe de taal gebruik is ondertussen waar men zich van bediend in de berichtgeving op alle vlakken.Die is ver onder de peil.Met alle nieuwe benamingen die er onder tussen gechreven worden.Die aan sommige mensen toe bedeeld worden. Hoe verdeeld kan je de mens hebben,die dat niet willen.En taal gebruik(sorry) van Rutte van pleur op is minder waardig/onwaardig.Terwijlhij verder in een kerk zijn verhaal verteld. Hoe zit het met geloof en staat??? L.M Lembeck het is intriest dat de mens waar voor hij/zij betaald niet de waarheid hoort. En moet betalen om de andere kant te horen..Hoe op te lossen weet ik niet,om dat om te draaien in hun eigen gedachten gang.
Jan Willem de Hoop 12
lineJan Willem de Hoop 12
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopHoe dit tegen te gaan? De verloedering, de grofheid, de (moedwillige) desinteresse? Ik weet het niet. Het zal allemaal zijn beloop moeten hebben, denk ik. Voor de balans weer in evenwicht is, zal hij een aantal keren moeten doorslaan.
Jan Willem de Hoop 12
Lydia LembeckT.a.v. jouw punt hapklare brokken wil ik ook mijn punten versnippering en multi interpreteerbaarheid noemen. Alles tezamen een ingewikkelde cocktail om het tij te keren.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de Hoop"Wederom is de PVV niet aanwezig bij een belangrijk jeugdzorg debat, ditmaal begrotingsdebat jeugd. Snap ik echt niet."
http://www.doorbraak.eu/sp-of-pvv-wie-komt-er-voor-ons-op/