Follow The Money selecteert

Uiteraard weer aandacht voor het Griekse drama. Een uitgebreid interview met Frits Bolkestein door trendwatcher Adjiedj Bakas, tien oplossingen voor versterking bancaire sector, een toespraak van voormalig EU-voorzitter Van Rompuy en: rechter verbiedt loonsverlagingen in de thuiszorg.

Follow the money – some of it – into the sub-economy spawned by migration

The Migrant’s Files De kosten om Fort Europa immigrant-vrij te houden zijn duizelingwekkend. Een groep van 15 Europese (data)journalisten en software ontwikkelaars probeert die kosten inzichtelijk te maken. De menselijke kosten verbonden aan immigratie naar Europa was hun eerste project (‘Counting the dead', maart 2014). Het tweede project (‘Money Trials’, juni 2015) gaat over de financiële kosten van de grensbewaking, detentiecentra, muren, onderzoek en deportatie.
Sinds het jaar 2000 hebben al 1,2 miljoen mensen geprobeerd Europa te bereiken. Het tegenhouden van al die mensen kost de belastingbetaler 1 miljard euro per jaar, becijferden de onderzoekers. Ongeveer hetzelfde bedrag besteden de wanhopige immigranten aan mensenhandelaren om het beloofde land Europa te vinden.
Het einde van de money-trial is niet in zicht. Voor enkele software- en beveiligingsbedrijven is dat geen probleem, zij verdienen grof aan de verkoop van onder andere snelle speedboten om de gammele smokkelschepen te onderscheppen, aan de vele meters prikkeldraad en aan drones.
Een verkorte versie van het Migrant’s Files-onderzoek is hier te lezen in het Nederlands.
migration

   

Greece is a sideshow. The eurozone has failed, and Germans are its victims too

The Guardian Economie commentator Adityra Chakrabortty oordeelt meedogenloos over de eurozone, die zijns inziens totaal gefaald heeft. Niet alleen de volken van de zuidelijke landen zijn de dupe, maar ook de Duitsers, zo analyseert hij. 'The single currency has driven down wages across the continent and hit workers in its leading economy the hardest. Instead of raising living standards across Europe, monetary union is pushing them downwards. Rather than deepening democracy, it is undermining it'. In plaats van een grotere economische convergentie tussen lidstaten, meer democratie en een opbloei van een Europese cultuur is precies het omgekeerde geschied na introductie van de euro. Hij hekelt de euro-adepten in hun blinde geloof dat er geen alternatief is. 'The fact that this entire show is being brought in by agreeable-looking Wise Folk often claiming to be social democratic doesn’t render the project any nicer or gentler. It just lends the entire thing a nasty tang of hypocrisy'.  

Dit hoeft niet waar te zijn

De Groene Amsterdammer (via blendle) Koen Haegens geeft in dit stuk 'tien oplossingen voor falende banken'. Hij schrijft dat het recente boek van Luyendijk (Dit kan niet waar zijn) niet alleen tot woede over de misstanden in de financiële sector heeft geleid, maar ook tot defaitisme, een gevoel van machteloosheid en berusting. Dat hoeft helemaal niet, omdat er genoeg verbeterpunten zijn aan te brengen: van kapitaalversterking tot echte marktwerking en van financiële disrupties tot slow banking.  

Do We Need A New Pact For Europe?

Social Europe Toespraak van de eerste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders van de EU, Herman van Rompuy, die zich onderscheidt van zijn opvolger Tusk door zijn vermogen om grote tegenstellingen te overbruggen. Dat poogt Van Rompuy ook hier weer te doen. Hij wijst op de talloze problemen die de Unie kent, de belangentegenstellingen en de grote cultuurverschillen. Die zijn ook helemaal niet erg - zo beweert hij - ze moeten juist gekoesterd worden, want de kracht van 'Europa' ligt in diversiteit. Echt leiderschap is het tonen van politieke moed. Dat zouden de leiders van 'Europa' dan ook moeten doen, in plaats van hun richting te laten bepalen door partijbelang, taboes of vooroordelen.  

Interview Adjiedj Bakas met Frits Bolkestein

Café Weltschmerz Hier deel 1: Een scherp gesprek begint over de 'Urgenda uitspraak' van de Haagsche rechtbank. Volgens Bolkestein is dit een verkrachting van de democratie en moet deze rechtbank zich diep schamen. Verder: De toekomst van de democratie, het verdomhoekje dat Israël heet, de lastige omstandigheid van de Palestijnen, de politici die zich afkeren van grote issues, de onstuitbare migratiegolf, het terugsturen van bootvluchtelingen, ontwikkelingshulp koppelen aan geboortebeperking, de foute oorlogen in Irak en Libië, de oplopende spanningen in Azië, de vlucht uit Afrika, het onbestemde oorlogsgevoel in Europa en het verketteren van het consumentisme. [embed]https://youtu.be/HpJLmCt-Ozs[/embed]

Hier deel 2: Het vervolggesprek met Frits Bolkestein over Europa. "De Unie heeft ons veel goeds gebracht, maar de Euro is mislukt!" Verder over de Griekse tragedie, de ongelijkheid van economische culturen tussen Mediterrane landen en Noord Europa, de Euro als slaappil, het beginspel tussen Duitsland en Frankrijk en het mislukken van de Federatie, de zegeningen en hysterie van TTIP.

[embed]https://youtu.be/TcIogsiXnSA[/embed]  

5 Greek scenarios

Politico Nu de Griekse premier Tsipras in de nacht van vrijdag op zaterdag voor velen onverwacht een referendum heeft aangekondigd over de voorstellen van de trojka voor zondag 5 juli zijn er verschillende scenario's mogelijk. Op 30 juni om 24:00 uur eindigt het 'programma' van de crediteuren. Formeel is Griekenland dan in gebreke. Het IMF geeft gewoonlijk dan een maand respijt om alsnog een oplossing te vinden, maar directrice Christine Lagarde heeft meermaals publiekelijk laten weten dit niet toe te passen op Griekenland. Florian Eder van Politico schetst in vijf scenario's wat er dan kan gebeuren.  

'Schokkende' uitspraken hoge ambtenaar van minister Kamp opgenomen

RTV-Noord Hoe onze politici en ambtenaren daadwerkelijk over democratie denken, en over invloed burgers: 'Die Rijkscoördinatieregeling is er gekomen om dingen tegen de zin van mensen door te drukken', zegt topambtenaar Buis over het grote windpark dat bij Meeden moet verrijzen. Over de arrogantie van de macht.  

Loonsverlaging thuiszorgmedewerkers Vérian verboden

NRC Na eerder slecht nieuws  inzake de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) door rechterlijke uitspraken, nu nog meer problemen rondom de voorgenomen bezuinigingen en decentralisatie van zorgtaken. De vraag is dan ook hoe gemeenten de bezuinigingen van 40 procent op de huishoudelijke hulp moeten uitvoeren.  Het moge duidelijk zijn dat decentralisatie niet de win-win situatie is, die het Rijk voor ogen had. De rechter oordeelde dat de Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian de in maart jongstleden doorgevoerde loonsverlaging van de medewerkers onmiddellijk moet terugdraaien. De organisatie zou onvoldoende onderbouwing hebben gegeven voor loonsverlagingen. Ook is de maatregel in strijd met de cao van het personeel. Vérian eiste dat de thuiszorgmedewerkers akkoord zouden gaan met een salarisverlagingen van twintig tot dertig procent. Ook thuiszorg organisatie TSN heeft naast het ontslag van tien procent van haar medewerkers ook 30 procent loonsverlaging voorgesteld. N.B. De laatste twee leestips werden ingebracht door lezers. Graag wil de redactie ook de overige lezers danken die tips en suggesties hebben ingebracht. Heeft u ook iets gelezen of gezien dat u graag met andere lezers wilt delen, stuur dan de link met uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox, Follow the Money Selecteert.
Redactie
Redactie
Gevolgd door 614 leden