Follow The Money selecteert

Deze week aandacht voor Chinese zeepbellen en Japanse robots. Daarnaast een stuk over de falende muntunie, een wanhopige ingezonden brief van een 21-jarige Griek en een stuk over de risico's van vergaande commercialisering van genetica. Tot slot een mooi achtergrondverhaal over het ontstaan van de oliecrisis van 1973.

China Tells Investors: Go Ahead, Bet the House on Stocks

Bloomberg Go ahead, bet the house on stocks,’ luidt de treffende kop boven het Bloomberg-artikel dat verhaalt over de Chinese aandelenbubbel waar de afgelopen drie weken grofweg 30 procent verdampte (2400 miljard usd). De Chinese overheid probeert het tij te keren door de rente te verlagen en het voorstel om Chinese pensioenfondsen de mogelijkheid te geven om te beleggen op de beurs. De nieuwste stoplap is het versoepelen van de onderpand-eisen waardoor Chinezen nu bij brokers hun huis of andere bezittingen als onderpand geven om daarna met geleend geld aandelen te kopen. Waanzin. En Chinese brokers hebben er bovendien weinig fiducie in. ‘It’s like your girlfriend has broken up with you and then you decide to buy her a one-carat ring.’  

The past five days have been worse than all that has gone before

Financial Times Ingezonden brief van een 21-jarige Griek, die de ellende in zijn land en uitzichtloosheid voor zijn generatie beschrijft. Een quote: 'But now I can hardly remember life before Friday night. Fear. I am terrified of tomorrow, all I now see is black. Uncertainty, leading us through our days, every remainder of hope for a brighter future being destroyed by the minute. I look at my three-year-old niece, I envy her ignorance, I envy her age. I am 21 years old and the past few days I feel tired by life. A referendum that supposedly gives me the right to define my future, seems to have taken it away. (...) There are, and have been for a long time, people literally starving'. Een-en-twintig jaar en nu al levensmoe. Het trojkabeleid heeft gefaald en het is zonneklaar dat deze muntunie niet werkt.  

Waarom Geert Wilders gelijk heeft over de euro

De Volkskrant Opmerkelijk artikel van economie-redacteur Yvonne Hofs in De Volkskrant. Opmerkelijk, omdat het artikel het echte verhaal vertelt over de muntunie, een zeldzaamheid in onze hoofdstroommedia, zoals gisteren ook Jorgos Nikolidakis wist te melden. Hofs schrijft: 'Voor aanhangers van de euro is het een zegen dat euroscepsis per definitie wordt weggezet als een 'foute' mening. Terwijl euroscepsis gewoon een kwestie is van gezond verstand. De euro is een misbaksel, omdat negentien (laat staan nog meer) zeer verschillende economieën, politieke culturen en soevereine staten niet één munt kunnen delen zonder enorme politieke en economische offers te brengen'. Goh, waar hebben we dat meer gehoord?  

Matt Ridley on Climate Change

Library Economics Liberty In een podcast van ruim een uur discussieert wetenschapsjournalist en schrijver Matt Ridley met zijn gast Russ Roberts over klimaatverandering.  Op basis van zijn bestudering van wetenschappelijke literatuur  beschrijft Ridley zichzelf als een 'lukewarmer'. Ofschoon Ridley beaamt dat menselijk gedrag het klimaat warmer heeft gemaakt beargumenteert hij dat de impact van dat gedrag beperkt is. Ridley verwerpt de 'catastrofale' scenario's van klimaatalarmisten, die volgens hem louter worden ingegeven door politieke motieven.  

Vervangt de robot ook al winkelbediendes?

RTL-Z Steeds meer werk wordt overgenomen door robots. In Japan is zelfs al de eerste robot als winkelbediende gesignaleerd. In een winkel van een watermeloenenproducent kun je als klant deze week Pepper treffen, een robot van de Japanse telecomgigant Softbank. Pepper is de eerste robot die menselijke emoties kan begrijpen. Inclusief CNN filmpje.  

The Road To Grexit

Forbes Financieel blogger Frances Coppola legt uit dat een grexit een proces is, dat door ECB beleid naderbij gebracht wordt. Kernquote: 'So we have supposedly sovereign states allowing their money supply to be determined by an unelected supranational body [ECB, red.] that is above the law and accountable to nobody. (...) So the Eurozone is in reality a financial dictatorship run by bankers'.  

Wat Google, Amazon en Apple met jouw DNA-gegevens willen

NRC Q Technologiebedrijven richten zich massaal op het uitlezen, opslaan en analyseren van genetische data. Ze leggen databanken aan met miljoenen DNA-profielen en hopen daaraan snel geld te verdienen. Maar wat doen Google, Amazon en consorten daarna met jouw gegevens? Onder andere hoogleraar genetica Cisca Wijmenga van het Universitair Medisch Centrum Groningen, een van de winnaars van de prestigieuze Spinozapremie in juni, denkt dat er risico’s zitten aan de verregaande commercialisering van genetica. Meerdere deskundigen trekken aan de bel maar de overheid geeft (nog) niet thuis.  

That Time the Middle East Exploded—and Nixon Was Drunk

Politico Mooi achtergrondverhaal over de aftakeling van de Amerikaanse president, als leider van het vrije Westen. Op 11 oktober 1973 om vijf voor acht 's avonds was hij te dronken om de telefoon op te nemen van de toenmalige Britse premier om de escalerende Yom-Kippur oorlog te bespreken. De Amerikaanse president was aan het eind van zijn latijn na ruim vier jaar Vietnam oorlog,  het Watergate schandaal en een reeks slapeloze nachten. Het stuk biedt een fraai inkijkje in hoe internationale politiek bedreven wordt en waarom de oliecrisis is ontstaan. N.B. De laatste twee leestips werden ingebracht door lezers. Graag wil de redactie ook de overige lezers danken die tips en suggesties hebben ingebracht. Heeft u ook iets gelezen of gezien dat u graag met andere lezers wilt delen, stuur dan de link met uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox, Follow the Money Selecteert.