Deze week: waarom het kwijtschelden van de Duitse schulden in 1953 niet hetzelfde is als kwijtschelding van de schulden van de Grieken nu. Verder o.m. aandacht voor de nieuwe economie en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt; hoe de EU een Griekse wet tegenhoudt die belastingontduiking wil aanpakken, een alternatieve oplossing van de eurocrisis door prof. Werner en nog veel meer.

Let’s talk about… the 1953 London Agreement on German External Debts

FTAlphaville
In het debat over de Griekse schulden wordt telkens weer gewezen op het jaar 1953, toen een deel van de schulden van de Bondsrepubliek Duitsland werd kwijt gescholden. Met hun onverzoenlijke houding tegenover de Grieken zouden de Duitsers nu hypocriet zijn. Het verhaal werd onder meer naar voren gebracht door econoom Thomas Piketty en veelvuldig herhaald door de Griekse premier Tsipras. Duitsland zou zelf de grootste wanbetaler in de geschiedenis zijn.
In dit FT-blog legt auteur Joseph Cotterill uit dat de vergelijking op het eerste gezicht aantrekkelijk is, maar feitelijk mank gaat. En niet eens zozeer omdat Duitsland na de oorlog een fysiek verwoest land was – Griekenland is dat niet – waar de industrie in het oosten zo goed als in zijn geheel was ontmanteld als herstelbetalingen aan de Sovjet-Unie. De BRD had alle schulden van de oostelijke bezettingszone, wat later de DDR zou worden, overgenomen. Die betaalde helemaal geen schulden terug. Een van de verschillen is dat Duitsland in 1953 nog steeds een bezet land was, zonder echte souvereiniteit. Ook bestond de helft van de kwijtschelding uit de hulp die in het kader van het Marshall Plan werd verstrekt. Wel zijn er uit de herstructurering van de Duitse schulden lessen te trekken. Lezenswaardig artikel dat de uitlatingen van Piketty en Tsipras in een ander, genuanceerder licht plaatst.  

The WFT-economy

Medium.com Hoe ziet de toekomstige arbeidsmarkt eruit als steeds meer werk door intelligente machines en robots wordt overgenomen? 'What's The Future of work?', dit vraagt oprichter en ceo van O'Reilly Media, Tim O'Reilly zich af. Hij noemt enkele voorbeelden: Uber heeft in San Fransisco driemaal zoveel inkomsten gegenereerd als de hele taxi en limousine sector daarvóór; Airbnb heeft met 800 man personeel meer kamers in de aanbieding dan de grootste hotelketens, zoals het Hilton dat 152.000 mensen in dienst heeft; Top Kickstarters haalde tientallen miljoenen dollars op met crowdfunding, bedragen die voorheen slechts voorbehouden waren aan top-venture bedrijven. Ook de media-sector ontsnapt niet aan de veranderingen van de markt door de digitale revolutie. O'Reilly: 'Over the past few decades, the digital revolution has transformed the world of media, upending centuries-old companies and business models. Now, it is restructuring every business, every job, and every sector of society. No company, no job is immune to disruption'. En het ergste moet nog komen, zo waarschuwt hij. Zijn waarschuwing sluit aardig aan bij het recente onderzoek van het Centraal Plan Bureau (CPB) over de werkgelegenheid in het middensegment van de arbeidsmarkt. Zie hier voor het persbericht van 9 juli jongstleden, waar ook het volledige rapport te downloaden is.  

Crombez: ‘Trojka heeft geheime agenda’

De Standaard Hoe EU-onderhandelaars nieuwe Griekse wet tegenhouden die belastingontduiking door multinationals wil aanpakken. Dat stelt voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). De Griekse regering wordt een gebrek aan hervormingen verweten, maar tegelijk werd volgens Crombez een Griekse wet die belastingontwijking van multinationals aanpakt, door de Europese onderhandelaars tegengehouden. Bijna de helft van alle buitenlands kapitaal in Griekenland wordt via Nederland en Luxemburg omgeleid, vooral via postbusvennootschappen. Nederland speelt een belangrijke rol in de kapitaalvlucht uit Griekenland. De stock aan kapitaal vanuit Griekenland in Nederland nam toe van 3% voor de crisis naar bijna 16% na de crisis, zie onderstaande grafiek. grieks kapitaal  

What should be done about Greece – and what is likely to happen

Blog prof. R. Werner Professor Richard A. Werner schrijft op zijn blog dat de invoering van de euro een kapitale fout was. Hij komt met een verrassende oplossing: om de Grieken te helpen moeten alle andere 18 eurozonelanden de muntunie verlaten. Key quote: 'By abandoning the euro, each country would regain control over monetary policy and could thus solve their own particular predicament. Some, such as Greece, may default, but its central bank could limit the damage by purchasing the due bonds from banks at face value and keeping them on its balance sheet without marking to market (...). Banks would then have stronger balance sheets than ever, they could create credit again, and in exchange for this costless bailout central banks could insist that bank credit – which creates new money – is only allowed for transactions that contribute to GDP in a sustainable way. Growth without crises and large-scale unemployment could then be arranged'.  

You need never use a bank again. Here's why

The Guardian Ook de financiële sector zal worden geraakt door de digitale revolutie en allerhande moderne ontwikkelingen. The Guardian schrijft dat - mede uit onvrede over het reilen en zeilen van de bankensector - er verschillende bedreigende ontwikkelingen voor die sector zich aandienen. Het blad noemt onder andere: peer-to-peer lending (mensen lenen aan elkaar zonder tussenkomst van een bank); nieuwe, innovatieve betaalmethoden zoals Brixton Pound en Bitcoin; het scheppen van nieuwe, locale valuta, zoals de WIR in Zwitserland of de SoNantes in Frankrijk.  

Warum wir weniger Europa brauchen

Die Welt Opvallende uitslag van een online lezersenquête in het Duitse blad Die Welt over de vraag 'wilt u meer of minder Europa?'. Maar liefst 79 procent van de Duitsers zegt 'Nein', een ongekend hoog percentage in het tot nu toe overwegend pro-EU zijnde Duitsland.  

'Beste Guy Verhofstadt, van uw maandloon kunnen 40 Griekse families leven'

Knack.be Fraaie longread in het Vlaamse blad Knack van de voorzitter van de Belgische PVDA, Peter Mertens. Hij gaat in dit opinieartikel in op de optredens van enkele europarlementariërs, die afgelopen donderdag fel van leer trokken tegen de Griekse premier Alexis Tsipras. Met name Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale fractie moet het ontgelden, maar Mertens spaart ook zijn eigen fractie en de christen-democraten niet.  

How can Greece leave the Euro and remain within the EU?

Open Europe Blog van Stephen Booth, co-director bij de liberale Brits-Brusselse denktank Open Europe, waarin hij uiteenzet hoe Griekenland de euro kan verlaten, maar toch lid kan blijven van de Europese Unie. Ook licht hij toe wat de mogelijke consequenties kunnen zijn voor de eurozone en wat voor invloed dat kan hebben voor het sentiment voor een eventueel vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, waarover de Britse premier Cameron een referendum wil organiseren.  

These 5 charts link China’s stockmarket crash to problems in property

World Economic Forum Aan de hand van vijf verschillende grafieken wordt de Chinese beurscrash van afgelopen week uitgelegd. Rode draad: de oververhitte vastgoedmarkt. Hieronder één van de plaatjes: china  

Euclid Tsakalotos: Greece's secret weapon in credit negotiations

The Guardian Portret van Euclid Tsakalotos, die de flamboyante Yanis Varoufakis opvolgde als de nieuwe Griekse minister van Financiën. Tsakalotos was al enige tijd de hoofdonderhandelaar van de Griekse regering tegenover de trojka.  

Greek debt crisis: Meet the Goldman Sachs banker who got rich getting Greece into the euro

The Independent Portret van de Grieks-Britse Goldman Sachs bankier - Antigone Loudiadis - die rijk werd door haar land de euro in te rommelen. Quite an 'iron lady': 'Colleagues describe her as “fiercely clever”, although by some accounts, she was simply fierce. It is said some of her staff would pretend to be on the phone when she walked past them in the office to avoid her infamous rollockings'.  

Greece Financial Crisis Hits Poorest and Hungriest the Hardest

New York Times Fraaie inkijkje hoe de Griekse samenleving er werkelijk voor staat.  Het laat zien hoe de crisis vooral de gewone bevolking treft. Het beschrijft de uitzichtloze toestand van werkloosheid waarin veel Grieken zich al jaren bevinden.  

The Netherlands: A Look At The World’s High-Tech Startup Capital

Techcrunch We besluiten deze FTMS met een positieve noot over technologische innovatiecentra in Amsterdam en de rest van Nederland. Heikel punt blijft de toegang tot kapitaal, zoals het artikel aan het eind ook concludeert. Dat is geen typisch Nederlands probleem, maar dit speelt wereldwijd. Heeft u ook iets gelezen of gezien dat u graag met andere lezers wilt delen, stuur dan de link met uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox, Follow the Money Selecteert.