Beeld door NASA Goddard Space Flight Center (via Flickr)

Beeld door NASA Goddard Space Flight Center (via Flickr) © CC BY

Follow the Money selecteert

Ook deze week hebben we weer de beste artikelen uit andere media voor je uitgezocht. Vandaag onder andere: een goudkoorts zet de Amazone op zijn kop; de schimmige handelsvloot van Noord-Korea; Hillary Clinton over haar verloren verkiezing en lokale journalisten die een heroïne-epidemie in kaart brengen. Prettig weekend!

Zoeken naar goud in de Peruviaanse jungle

De Correspondent

FTM-alumnus Bart Crezee ging deze zomer voor De Correspondent op reportage in Zuid-Amerika. Hij liftte de Interoceanic Highway af: een nieuwe snelweg die — dwars door het Amazone-regenwoud heen — de landen Peru en Brazilië met elkaar verbindt. De snelweg staat symbool voor voorspoed en vooruitgang, maar brengt ook allerlei minder prettige fenomenen met zich mee. Een ware goudkoorts bijvoorbeeld, die begon met de de financiële crisis en van Peru de op één na belangrijkste goudproducent ter wereld maakte.

Het gevaarlijke geloof in een ‘sweet Brexit’

The Guardian

Het is dringend nodig om de Britse politieke klasse van wat illusies te bevrijden, vindt de in Londen woonachtige journalist Joris Luyendijk. Onder die klasse heerst de gedachte dat een coulante houding jegens het Verenigd Koninkrijk in het belang is van de EU. In dit opiniestuk legt Luyendijk echter uit dat het geloof in een ‘sweet Brexit’ berust op een gevaarlijke misvatting. Wat veel Britten volgens hem niet begrijpen, is dat als de EU ‘nee’ zegt tegen een softe Brexit, dat niet is om het Verenigd Koninkrijk te ‘straffen’ en zo andere landen af te schrikken. Waarom dan wel? Dat lees je in dit stuk.

De schimmige handelsvloot van Noord-Korea

The Financial Times

Afgelopen maandag legde de VN haar zwaarste sancties ooit op aan Noord-Korea. In een tijd waarin de spanningen blijven oplopen, gaan deze nieuwe restricties de nucleaire dictatuur waarschijnlijk zo'n 1.3 miljard dollar aan inkomsten kosten.

Maar het is bij lange na niet de eerste keer dat Noord-Korea sancties opgelegd krijgt. Hoe is de economie van het land al die jaren boven water gebleven? Een belangrijk antwoord zit hem in de vloot van roestige schepen die op clandestiene wijze met het land blijven handelen. The Financial Times bracht het netwerk in kaart.

Europese Commissie ontvangt brandbrief over nieuwe mobiele netwerken

Knack

De introductie van de nieuwe generatie mobiele netwerken, de zogeheten 5G-netwerken, zorgt voor onrust. Een groep van 171 wetenschappers uit 36 landen heeft een brief aan de Europese Commissie geschreven met het verzoek de invoering van deze netwerken stil te leggen. Pas als vaststaat dat de straling ongevaarlijk is, moet volgens de 171 het groen licht worden gegeven. Knack bekijkt of de wetenschappers een punt hebben.

Juncker blaakt van optimisme over de EU

The Economist

Jean-Claude Juncker, de President van de Europese Commissie, heeft een zeer optimistische Europese State of the Union-toespraak gehouden. Het pessimisme van vorig jaar, waarin hij klaagde over het gebrek aan overeenkomstige beleidsinzichten tussen de aangesloten landen, was verdwenen. De toespraak had een Federalistische ondertoon en de President was zeer enthousiast over de nakende toetreding van de staten in de westelijke Balkan.

Maar volgens The Economist is er in de kern niet zoveel veranderd vergeleken met vorig jaar. Dezelfde risico’s liggen nog steeds op de loer. Achter de toespraak vermoedt het weekblad de angst dat het alsnog helemaal fout gaat met de Unie.

Hillary Clinton vindt Trump-stemmers nog steeds 'deplorables'

The New Yorker

Hillary Clinton kijkt in haar onlangs verschenen memoires terug op de verkiezingscampagne tegen president Trump. In zowel een gesprek met The New Yorker als in haar boek zelf is ze nog altijd verbolgen over haar verlies. Ze geeft echter ook aan koppig te zijn geweest en niet de juiste toon te hebben kunnen vinden wanneer het gaat om feminisme en vrouwen in de Amerikaanse politiek. Toch neemt ze haar meest omstreden uitspraak — waarin ze Trump's supporters omschreef als een "basket of deplorables" niet terug.

Inkomensongelijkheid groeit niet

De Volkskrant

Er is de laatste jaren veel over gezegd en geschreven: de toenemende ongelijkheid. Die wordt door velen gevoeld, maar blijkt volgens de statistieken wel mee te vallen. Althans, waar het de inkomensongelijkheid betreft is er volgens de berekeningen van het CBS weinig aan de hand. Sinds het jaar 2001 is amper iets veranderd, zo blijkt. Daarbij gaat het om inkomen uit arbeid, vermogen (rente, dividend, huur) en de winsten die mensen uit het drijven van een onderneming behalen.

De verschillen tussen hoge en lage inkomens werden afgevlakt door het toedoen van de belastingdienst, premieheffing en door het feit dat meer vrouwen zijn gaan werken. De inkomensongelijkheid in Nederland is vergelijkbaar met die van Duitsland en Frankrijk; in landen als Noorwegen en Denemarken zijn de verschillen nog kleiner. Hier staat tegenover dat de vermogensongelijkheid in Nederland wel aanzienlijk is. 1,4 procent van de Nederlandse bevolking bezit 44 procent van het totale vermogen. Wat een goed oordeel over financiële ongelijkheid in Nederland lastig maakt, is dat het CBS geen gedetailleerde statistiek bijhoudt over de één procent meest vermogenden in Nederland.

Lokale journalisten brengen heroïne-epidemie in kaart

The Cincinnati Enquirer

De lokale journalistiek heeft het moeilijk. Advertentie-inkomsten lopen terug en het abonnementenbestand verouderd. Als democratie in het donker sterft, zoals het nieuwe motto van The Washington Post stelt, dan is het in heel wat plaatsen in Nederland droevig gesteld. Want wie controleert het plaatselijk bestuur nog als de lokale journalistiek is verdwenen? Ook in Amerika is er de laatste jaren veel aandacht voor dit probleem. Die nieuwe interesse in lokale journalistiek heeft ook het licht geworpen op een aantal schitterende verhalen in lokale media. Zo won The Salt Lake Tribune met een oplage van 3000 dit jaar de fameuze Pulizer Prize.

Deze week werd het verhaal van de lokale krant Cincinnati Enquirer veel gedeeld op sociale media. Een adembenemend project waarin meer dan 60 journalisten een week lang de gigantische heroïne-epidemie in de stad in kaart brengen. Van de agenten en de rechtbank tot de scholen en de gebruikers zelf: de epidemie raakt iedereen. Het is hartverscheurend en indringend portret van de donkere kant van een hele normale Amerikaanse stad. De journalisten van de Enquirer weten het als geen ander te belichten. En wie daarna nog meer wil lezen over opiatenverslaving, kan zich ook wenden tot deze Big Read in de Financial Times.

Unilever-ceo Paul Polman wil écht werken aan een betere wereld

Bloomberg Businessweek

Paul Polman zegt niet voor de aandeelhouder te werken, maar voor de klant. Dat zeggen er veel tegenwoordig, maar bij Unilever beweren ze dat het echt zo is. Hoe kan een concern dat recent bijna ten prooi viel aan het extreem kostenbewuste Kraft Heinz, dat idee overeind houden? Het gevaar bestaat dat Unilever door zijn aanpak niet agressief genoeg aandeelhouders creëert. Overvallers zullen dan keer op keer komen aankloppen met voorstellen om het concern in te lijven. Polman zelf is minder bezorgd. Waarom? Dat lees je in Businessweek.

Het is weer raak: vastgoedfraude

NRC

Terwijl de meeste hoofdrolspelers van de ‘Klimop’-zaak — de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis — nog vast zitten, gaan de misstanden gewoon door. NRC onthult dit weekend een nieuwe fraudezaak rondom Urban Invest, het vastgoedbedrijf van de multimiljonair Harry Hilders. Saillant detail: Hilders is een oud-verdachte in de Klimop-zaak, die strafvervolging wist af te kopen.

De NRC-journalisten kregen inzage in een dossier waarin naar voren komt dat de commerciële man van Urban Invest, Niek L., een één-tweetje maakte met een aannemer van zijn werkgever. Daardoor werden privéverbouwingen, een camper en een flyboard geschonken aan Niek; de kosten daarvan werden weggeschreven door de aannemer, waardoor de uiteindelijke rekening indirect bij huurders terecht kwam. Zo zou Albert Heijn 50 duizend euro teveel in rekening zijn gebracht voor een verbouwing; aan die deal hield Niek een Harley-Davidson over. ‘Er kwam dan ook een muntje van AH aan de sleutelbos te hangen.’