
Beeld via het Instagram-account van Chelsea Manning © CC BY-SA 4.0
Follow the Money selecteert
Follow the Money selecteert, met deze week onder andere: Chelsea Manning, WikiTribune, de belastingfraude van Toine Manders, het drama van Disneyland, het mysterie van de Heineken-miljoenen en felle kritiek op de homo economicus. Prettig weekend!
De vrouw die het lek-tijdperk inluidde
Bijna zeven jaar: zo lang heeft klokkenluider Chelsea Manning gevangen gezeten voor het lekken van honderdduizenden Amerikaanse overheidsdocumenten naar de website Wikileaks in 2010. Manning kreeg oorspronkelijk een celstraf opgelegd van 35 jaar; ongehoord lang voor een klokkenluider. Na jarenlange protesten van actiegroepen besloot President Barack Obama afgelopen januari als één van zijn laatste daden om Manning amnestie te verlenen. Nu, krap een maand nadat ze officieel op vrije voeten is gekomen, doet Manning in The New York Times haar verhaal.
Oprichter van Wikipedia wil fake news te lijf gaan
Een paar maanden geleden verscheen er een interessante aankondiging online: Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, had Kellyanne Conway over 'Alternative Facts' horen praten en besloten dat de maat vol was. Hij wilde een journalistiek platform beginnen. 'The news is broken and we can fix it,' zo schrijft Wales op de website van het project, dat de naam WikiTribune draagt. Het idee achter WikiTribune: onafhankelijke, transparante en open journalistiek, mogelijk gemaakt door de interactie met lezers.
Na een crowdfund-actie van een maand is er nu genoeg geld opgehaald om de eerste tien journalisten in dienst te nemen. Het is de bedoeling dat de website deze herfst de lucht in gaat, maar in de tussentijd moet er wel goed nagedacht worden over het probleem dat WikiTribune op wil lossen. Wat is bijvoorbeeld 'fake news'? En hoe pak je dat aan? Gelukkig zijn Wales en zijn collega's niet te beroerd om hier uitgebreid op in te gaan.
Dit is hoe Toine Manders belastingfraude pleegde
De koning van de belastingontduiking Toine Manders woonde ooit in een vrijstaand huis met rondom een gietijzeren hek, nabijgelegen aan het park. Maar dat veranderde toen de Fiod hem oppakte, bestempelde als fraudeur en lid van een criminele organisatie. Nu woont hij in een sociale huurwoning van 65 vierkante meter met zijn vrouw, drie kinderen en vijf honden. In deze reportage wordt er een boekje opengedaan over Manders’ filosofie over belastingen en geeft hij inkijk in zijn ooit succesvolle belastingfraudetechnieken.
Afschaffen roamingkosten duurde tien jaar
Het is eindelijk zover: bellen en internetten in het buitenland zijn vanaf deze week niet meer peperduur. Dankzij de EU betaal je voor belminuten en MB’s in het buitenland evenveel als je in Nederland doet. Of, moeten we misschien toch eerder zeggen, ondánks de EU. Kosten noch moeite waren deze week in Brussel gespaard om het succes uit te venten, maar Ryan Heath, redacteur van Politico en jarenlang communicatieadviseur bij de Europese Commissie, is kritischer. De afschaffing van de roamingskosten verdient zeker lof, maar de weg ernaartoe allerminst: Tien jaar duurde het al met al, mede door grote ego’s die een ander ieder succesje misgunden. Het succes toont ook de zwakte van Brussel: Europa vierde deze week het feest van tien jaar geleden. Nu staat het continent onder druk door torenhoge jeugdwerkloosheid en duizelingwekkende schulden. Een decennium besteden aan relatief kleine zaken is dus een luxe die Brussel niet meer heeft.
Het eindeloze drama van Disneyland Parijs
Deze week werd bekend dat Walt Disney het aandeel van pretpark Disneyland Parijs van de beurs haalt. Het park sluit niet, maar houdt wel op te bestaan als zelfstandig bedrijf. Heel verrassend kan je het niet noemen: in haar 25-jarige bestaan tot nu toe maakte Disneyland Parijs slechts zeven jaar winst. Al sinds de opening in 1992 wordt het park geteisterd door tegenvallende resultaten, zware royalty fees en culturele misgunning van de Fransen. Een schets van de lange lijdensweg staat deze week in De Volkskrant.
Mysterie rondom verdwenen Heineken-miljoenen ontrafeld
Wat is er gebeurd met een deel van het losgeld (8 miljoen gulden) in de ontvoeringszaak van Freddy Heineken? Een van de ontvoerders, Willem Holleeder, beweerde dat het geld verbrand was, maar EenVandaag prikt daar doorheen. Het televisieprogramma wist de hand te leggen op verklaringen van de Holleeder-zussen. Wat blijkt: het geld was in een bos bij Parijs verstopt, er werd zelfs een soort schatkaartje over gemaakt, en na opgraving is het geïnvesteerd in casino’s en prostitutiepanden in Amsterdam en Alkmaar. Het bezit werd verpakt in een paar vennootschappen met aandelen aan toonder. EenVandaag geeft een boeiend inkijkje in de geldstromen van de Heineken-ontvoerders en de zussen Holleeder.
Waar moeten de bewoners van de afgebrande Grenfell Tower naartoe?
Het idee dat een hele woontoren met bewoners en al afbrandt is een nachtmerrie van de eerste orde. Voor de overlevenden is het een trauma dat ze de rest van hun leven mee zullen dragen. Velen hebben naasten verloren en iedereen moet door met het besf dat ze door het oog van de naald zijn gekropen. Voor alle overlevenden geldt sowieso dat ze al hun bezit kwijt zijn.
Maar in een stad als Londen speelt nog iets anders. Waar vind je vervangende woonruimte? De woningmarkt is er totaal dolgedraaid. De overheid kan niet zo maar honderden mensen aan nieuwe woonruimte helpen. Penny Anderson, een journaliste van The Guardian, weet de oplossing wel: doe iets aan de vele leegstaande woningen.
In Londen zijn namelijk tienduizenden onbewoonde woningen. Vaak zijn ze alleen gekocht als beleggingsobject; ze worden onbewoond gelaten zodat er op ieder gewenst moment winst op kan worden gemaakt. Alsof het om aandelenpakketten gaat. Andere woningen zijn in bezit van vermogende particulieren, vaak buitenlanders, die op zijn hoogst een paar weken per jaar gebruik maken van zo’n woning. Anderson vindt dat onaanvaardbaar in een stad met zo'n problematische woningmarkt.
Ook Rutte en Buma treft blaam voor stuklopen formatie
Als Mark Rutte en Sybrand Buma écht met GroenLinks hadden willen regeren hadden ze de formatie wel anders aangepakt, betoogt Thijs Broer deze week in Vrij Nederland. Het enige wat de twee rechtse leiders met hun halsstarrige houding bereikt hebben, is dat ze zelf nog aan tafel zitten. Maar het is de vraag wie er nu nog aan wil schuiven.
De mens is geen homo economicus
Er is iets geks gaande in de economische wetenschap, schrijft Jonathan Rowe in Evonomics. Net zoals bij onderzoek naar kanker de focus steeds microscopischer is geworden, lijkt het erop dat economen uit het oog zijn verloren waar hun vakgebied over gaat: mensen. In plaats van te kijken naar het daadwerkelijke gedrag van de consument, reduceren economen deze tot een theoretisch evenbeeld: de homo economicus.
Deze homo economicus — of "Econ", zoals Rowe hem noemt, is een kortzichtig figuur die zich slechts bezig houdt met 'een meedogenloze en onfeilbare berekening van persoonlijk winst en verlies.' 'Econ' heeft geen vrienden, geen besef van sociale context en geen vermogen om rekening te houden met anderen. Kortom: 'he represents the psycho-emotional development of a three year old, only with better math skills.' Hoe kan het zo zijn dat we nog steeds van zo'n mensbeeld uit gaan? En hoe zou het anders kunnen?
13 Bijdragen
Roland Horvath 7
Na een rechts kabinet gedurende jaren mag er een links kabinet komen. Maar dat willen VVD en CDA niet. Er moet bij hen een partij aanschuiven die hun knecht is en die gegarandeerd gedecimeerd wordt over 5 jaar. Kandidaten zijn GroenLinks, CU, SP, PvdA.
In de formatie moet de VVD losgelaten worden. De genoemde 4 partijen mogen er bij komen maar dan wel allen tezamen. Samen met CDA en D66. Die 6 partijen CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, CU hebben iets gemeen. Alleen ziet Buma/CDA niet in dat er vernieuwing moet komen, zo erg is de verrechtsing in het CDA.
Dan maar Alexander Pechtold/ D66 als Minister President.
En GroenLinks en CU moeten inzien dat ze sommige zaken kunnen realiseren maar andere moeten laten gebeuren. Als ze in de oppositie zitten, moeten ze nog meer laten gebeuren wat ze zelf niet willen.
Bij Rutte2 is er vaak gewerkt met verschillende meerderheden, vooral in de 1e Kamer. Dat is een flexibele praktijk die iets opbrengt.
Een regeerakkoord mag niet alle andere ambities van welke partijen dan ook verstikken.
Niels Alberts 4
Roland HorvathCU zal waarschijnlijk wel aanschuiven. Ik denk oprecht dat het vooral strategisch vanuit de D66 geblokkeerd word, omdat ze bang zijn voor eenzelfde uitkomst als de vorige keer dat ze meegeregeerd hebben, en wat de PvdA overkomen is.
Voor linkse partijen is het echt ondoenlijk om met de VVD/CDA te regeren. Zoals de afgelopen vier jaar en tijdens deze formatie heel duidelijk word zul je als linkse partij mee moeten doen met hun agenda, en uiteindelijk betaal jij daar dan de hoogste prijs voor; je kiezers zijn er niet blij mee. En terecht, want de PvdA heeft zichzelf toch wel degelijk verloochend ook.
Wat ik dan weer heel raar vind is dat een conclusie die vele PvdA'rs zelf lijken te betrekken over de afgelopen 4 jaar is dat de "sociaal-democratie misschien niet meer gewild is", en dat ze daarom zo veel stemmen kwijt zijn. Maar dat lijkt mij toch minder waarschijnlijk dan het feit dat héél veel mensen juist wel op de PvdA stemden omdat ze sociaal democratie willen en niet blij waren met het gevoerde beleid van een VVD/PvdA kabinet.
En dat willen D66/GL natuurlijk proberen te voorkomen. En dat is voor mij heel begrijpelijk.
Het is misschien geen tijd (misschien word het dat ook nooit) voor een "links" kabinet, maar een flinke verschuiving naar links zou ik geen nee tegen zeggen.
[Verwijderd]
Niels AlbertsGezien hun afbraakbeleid van de afgelopen 7 jaar (vanaf 2010) zou het voor het land een zegen zijn als de VVD in de oppositiebankjes komt te zitten. De tweedeling is een feit door toedoen van de VVD. Inmiddels moppert men ook in GB dat door toedoen van de Conservatieven de tweedeling veel en veel erger geworden is en dat die tweedeling ook zeer ongewenst is.
Er moet een kabinet komen voor HERSTEL. Zorgen voor minder tweedeling. Zorgen dat de echt rijk Nederland meer belasting gaat betalen en geen emolumenten meer krijgt via de regering, zoals afgelopen jaren gebeurd is. Zorgen dat de armoede onmiddellijk wordt tegengegaan, zodat mensen kunnen wonen, energie gebruiken en kunnen eten en kleden. Wie niet in die wereld bekend is snapt vaak niet hoe schrijnend is al is voor veel mensen.
Wat mij betreft dus nooit meer VVD. Die partij is ronduit schadelijk voor het overgrote deel van de bevolking.
Niels Alberts 4
[Verwijderd]Maar ik vind het persoonlijk wel jammer. Wat ik hoor/lees als redenen van mensen die stemmen vanuit ontevredenheid dan denk ik:"maar jongens, op deze partijen stemmen maakt dit alleen maar erger."
Jan Smid 8
Roland Horvath[Verwijderd]
Jan SmidMarla Singer 7
Jan Smidhttps://www.youtube.com/watch?v=Rju1T-LLXfo
[Verwijderd]
Marla SingerAls je verder klikt op de naam vind je de bijbanen.
wim de kort 8
Laat lubbers zijn karwei afmaken (1986) al 31 jaar dus, giga verbouwing, doodmoe.
Nederland kan op ons rekenen (2010) vul maar in.
De vvd maakt werk van nederland (2003) vul maar in.
Niet doorschuiven maar aanpakken (2012) vul maar in.
Sterk en sociaal (1998) vul maar in.
Samen voor de toekomst (2002) vul maar in.
En dan allemaal samen met de vakbonden in koor:
SAMEN DE SCHOUDERS ER ONDER
(en polderen tot we er bij neervallen)
(Beste Mevrouw, hoor ik U zeggen samen delen...............U kunt de pot op)
[Verwijderd]
De humanitaire hulp die vrijwel ogenblikkelijk werd opgestart kwam en komt nog altijd grotendeel van de mensen in een gelijksoortige situatie als de bewoners van Grenfell waren/zijn. Nog altijd weinig tot geen spontane hulp van de rijke inwoners van de wijk, omdat het hen economisch beter uitkomt dat deze sociale huurwoningen verdwijnen. Kijkend naar het aantal mensen dat gebruik moet maken van Council houses en het aantal rijke mensen in de wijken dan zien we wel dat de laatste groep de kleinste is. Een flink deel van de dure woningen staat leeg, omdat leegstand meer opbrengt dan verhuur, of zelfs verkoop. Het gaat om enige tientallen miljardairs (en erger) uit Arabische landen, Rusland en China. Maar het grootste deel van de wijkbewoners woont in sociale woningen. Daaruit ook kan je opmaken dat doorgaans de mensen niet in eerste instantie aan geld denken, maar wel aan medemenselijkheid. Iets dat de zgnd homo economicus ontbeert. Rijk zijn maakt iemand heel vaak egoïstisch, egocentrisch en vrekkig en erger: sommige rijke mensen vinden bv de brand in Grenfell juist een zegen.... hetgeen wat zegt over de verknipte manier van denken bij rijk Londen. En ja... dat hoorde ik op de BBC. Om je rot te schrikken natuurlijk.
Ondertussen moeten veel slachtoffers nog altijd slapen in de gymzaal van die school die bekleed is met dezelfde, zeer brandbare platen, als waar Grenfell mee bekleed was. Denk aan de omhoog rennende vlammen.
Stravidarus 6
[Verwijderd]
StravidarusJan Smid 8
http://www.telegraaf.nl/binnenland/28413990/__NAM_doet_Groningers_aanbod__.html
Het doet mij denken aan een liedje van Farce Majeure:
https://www.youtube.com/watch?v=nagHewuEL2w