Follow The Money selecteert

De heersende angst voor kunstmatige intelligentie en robotisering is zwaar overtrokken, Amerikaans durfkapitaal vindt zijn weg in Europa, er is weer de nodige aandacht voor Europa en hoe erg is het dat de beste krant ter wereld door een Japanse PR-machine wordt overgenomen?

'Computers zijn nog net zo dom als dertig jaar geleden’

Vrij Nederland (via Blendle) Een lang interview met Luc Steels, de Belgische grondlegger van de Europese kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Steels lacht om alle opwinding over superintelligente machines die mensen wel eens overbodig kunnen maken. De Amerikaanse high tech-ondernemer Elon Musk, de Britse natuurkundige Stephen Hawking en vele anderen maken zich grote zorgen over AI. Ze werden goeddeels beïnvloed door het vorig jaar verschenen boek Superintelligence van de Zweedse Oxford-­filosoof Nick Bostrom die inmiddels tot invloedrijkste stem over het gevaar van groeiende kunstmatige intelligentie wordt gerekend. Steels werpt deze bezorgdheid verre van zich. ‘Er is heel veel bereikt,’ zegt Steels. ‘Maar de laatste dertig jaar zijn er geen wezenlijke doorbraken meer geweest.’ En: 'De onderliggende intelligentie: die is hetzelfde gebleven. Die is gebaseerd op algoritmen die er dertig jaar geleden ook al waren.’ De Belg legt uit dat intelligentie iets anders is dan brute rekenkracht gecombineerd met slimme software. Er zullen enorme slagen gemaakt moeten worden voordat computers en machines ook maar in de buurt komen van de intelligentie van het menselijke brein. Een absolute aanrader voor eenieder zich in een discussie over AI wil gaan mengen.  

'We krijgen een sciencefiction-economie'

NRC Handelsblad (via Blendle) De Amerikaanse hoogleraar digitale economie Andrew McAfee is weliswaar geen techneut, zoals Steels, maar weet net als hij zeker dat hyperintelligente machines de mens niet in het nauw zullen brengen. Integendeel. McAfee is de auteur van het invloedrijke boek The Second Machine Age en hij stelt dat robotisering enorme economische groei en daarmee welvaart zal brengen. Hij merkt wel op dat er een gevaar schuilt in deze ontwikkeling en dat is een versnelling van de ongelijkheid. Technologische vooruitgang moet volgens hem gepaard gaan aan herverdeling. McAfee ziet mogelijkheden in een basisinkomen dat door overheden verschaft moet worden. Maar....'Je moet als land ook zorgen dat er welvaart gecreëerd wordt, niet alleen dat die herverdeeld wordt'.  

Twelve years later: What Helmuth Kohl spoke nice in the Bundestag about the euro

Kopp Altijd goed om terug te blikken in de geschiedenis om het heden beter te kunnen begrijpen. Dat is ook het geval met de toespraak die de toenmalige Duitse Bondskanselier Helmuth Kohl in april 1998 hield voor zijn parlement over de 'zegeningen' die de euro alle Europeanen zou brengen, [de titel '12 jaar later' slaat op de publicatiedatum van het artikel in Kopp, te weten 26 mei 2010, red.]. Kohl beweert dat de euro voor stabiliteit, werkgelegenheid en welvaart zal zorgen en dat alle deelnemende landen zullen profiteren. Ook zegt hij dat de euro voor een grotere sociale stabiliteit zal zorgen. Intussen weten we wel beter: de euro heeft voor hogere werkloosheid, lagere economische groei gezorgd dan niet-eurolanden, en heeft eerder gefungeerd als splijtzwam dan als bindmiddel, zoals ook recent nog door EenVandaag werd geconstateerd.  

Uit de schaduw van de Silicon Valley

Financial Times (gratis toegankelijk)
 
Interessante ‘long read’ van Financial Times  over het verschil tussen de Europese en Amerikaanse technologie-sector. Er stroomt meer venture capital-geld dan ooit naar Europese tech-ondernemingen: vorig jaar 7,75 miljard dollar, het eerste kwartaal van 2015 was met 2,5 miljard dollar het het hoogste investeringsbedrag sinds tien jaar. Zie ook onderstaande grafiek.
 
us-investment-in-europe-startups3-1024x615
 
Maar leidt dat ook tot een global tech giant van het kaliber Google of Facebook? Het vertrouwen dat dat gaat lukken is er wel, evenals het talent, ook al hebben Europese tech-bedrijven de neiging om zichzelf te verkopen voordat ze echt groot kunnen worden.
De kans is groter, nu de giganten van Silicon Valley zelf onder druk staan en zich geconfronteerd zien met strengere toezichthouders in Brussel en kritiek vanwege privacy issues en tax dodging. Een probleem voor de Europese tech-industrie is en blijft de versnipperde markt, elk met zijn eigen regels en royalties. De Europese Commissie wil om die reden een gemeenschappelijke digitale markt creëren, maar zover is het nog niet. Desondanks lijkt de Europese tech-markt in een stroomversnelling te komen nu verschillende startup scenes worden ondergedompeld in een bad met goedkoop geld.  

The Greek Debacle

Jacobin magazine Over de achtergronden en oorzaken van de Griekse crisis is ook op FTM al veel gepubliceerd, maar deze bijdrage van Perry Anderson mag niet ontbreken, omdat het de link legt naar de aard van 'het Europese project'. Anderson verwijt Syriza dat ze geen plan B hebben ontwikkeld, waardoor het geen enkele onderhandelingspositie had tegenover de trojka. Hij zegt over de EU: 'It [ de EU, red.] is now widely seen for what it has become: an oligarchic structure, riddled with corruption, built on a denial of any sort of popular sovereignty, enforcing a bitter economic regime of privilege for the few and duress for the many'. En voegt daar aan toe, dat het verzet van 'onderaf' sterk toeneemt en als deze woede het wint van angst, dit alsnog een bedreiging kan vormen voor de EU als intergouvernementeel instituut.  

The Eurozone’s German Problem

Project Syndicate Bijdrage van Philipe Legrain, voormalig economisch adviseur van de vorige voorzitter van de EC, José Manuel Barroso. Zijn boodschap luidt dat de eurozonelanden gevangen zitten in een rigide structuur, gedomineerd door het bezuinigingsbeleid van Duitsland. Als oplossing bepleit Legrain een verregaande flexibilisering van het europact, waarbij beveogdheden weer moeten worden teruggegeven aan nationale parlementen.  

Europe’s Civil War

Project Syndicate Een andere auteur van PS - Anne Marie Slaughter - wijst net als DSK verontrust op de toenemende spanningen tussen Frankrijk en Duitsland als gevolg van deze eurocrisis. Slaughter waarschuwt voor het on-democratisch karakter die deze EU heeft ontwikkeld en trekt daarbij een parallel met de Amerikaanse vrijheidsstrijd destijds. Ze wijst er op dat als de EU geen perspectief biedt aan (grote delen van) haar burgerbevolking de zaken uit de hand dreigen te lopen. 'Those opponents [van de EU, red.] , on both the right and the left, are focusing on the everyday living conditions of European citizens – those who feel threatened by migrants and those who are suffering as a result of austerity. For the EU to continue its march toward a stronger and closer polity and economy –one that nevertheless falls far short of a federal state – it must offer the credible prospect of a better life for all of its citizens'.
 

Journalists wonder if the Financial Times is safe in Nikkei's hands

The Guardian Voormalig redacteur van The Daily Mirror en professor in de Journalistiek, Roy Greenslade, over de recente overname van één van de beste en invloedrijkste kranten in de wereld: The Financial Times door het Japanse mediaconcern NikkeiDe Japanners betaalden 1,19 miljard euro voor FT, een enorm bedrag, want maar liefst veertig keer de jaarwinst van de kwaliteitskrant. Goed voor de aandeelhouders van de Britse uitgever Pearson, maar of de overname goed is voor de journalistiek mag worden betwijfeld, zo maakt Greenslade duidelijk aan de hand van verschillende verwijzingen naar artikelen van gerenommeerde journalisten. Mediaconcern Nikkei geniet de twijfelachtige reputatie een PR-machine te zijn voor het Japanse corporate bedrijfsleven en de vraag is of de onafhankelijkheid van FT na de overname niet in het geding zal komen.
Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden