© Matthias Leuhof

Follow the Money selecteert

Iedere week lezen onze redacteuren kranten en tijdschriften van over de hele wereld, op zoek naar verhalen die bredere aandacht verdienen. Vandaag: Joe Biden en #metoo, wereldwijde container-opstoppingen, VVD’ers in de beveligingsbranche en de brutale vraag van Booking.com. Prettig weekend!

Booking wil opnieuw staatssteun

De Volkskrant / Quote

Arjan van der Linden – De van oorsprong Nederlandse boekingssite Booking.com ziet de omzet kelderen door de coronacrisis. ‘We zullen gebruik maken van alle staatssteun, van alles wat we kunnen doen om de weerslag op ons personeel te beperken’, zei ceo Glenn Fogel afgelopen week in een videovergadering met zijn personeel. De Volkskrant luisterde mee en bracht het nieuws woensdag op de website. Met ophef tot gevolg, want waarom zou een bedrijf dat de afgelopen jaren keer op keer megawinsten boekte (en bovendien al miljarden euro’s aan belastingkorting van de staat ‘cadeau’ heeft gekregen) nu weer recht hebben op staatssteun?

Wie wil weten hoe het zit belastingkorting, moet dit onderzoeksverhaal van zakenblad Quote uit 2018 lezen. Daarin onthulde journalist Stefan Vermeulen onder andere hoe Booking.com dankzij een tax ruling een deel van de inkomsten onder de ‘Innovatiebox’ mocht scharen. Die box was oorspronkelijk bedoeld om − de naam zegt het al − innovatie te stimuleren, maar is volgens experts en verschillende buitenlandse belastingdiensten in de praktijk een veredelde vorm van belastingontduiking. Quote plaatste het verhaal (dat eerder alleen in het blad en via Blendle te lezen was) naar aanleiding van de deze week ontstane ophef gratis op de website.

De VVD-belangen in de beveiligingsbranche

De Groene Amsterdammer

Judith Spanjers – In De Groene Amsterdammer leggen journalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers de banden bloot tussen VVD-politici en de veiligheidsbranche. Zo tekende Ard van der Steur als minister, zonder medeweten van de Tweede Kamer, een convenant waarin werd bepaald dat bedrijven, politie, OM en overheid makkelijker data met elkaar kunnen delen. Dat had betrekking op ‘sensing’ waarbij gebruik wordt gemaakt van data die via camera’s, bewegingsdetectie en lasers verzameld wordt. Dit convenant werd mede ondertekend door oud VVD-Kamerlid Laetitia Griffith die dan voorzitter is van de Nederlandse Veiligheidsbranche. De bedoeling is dat de politie en private sector intensiever gaan samenwerken.

Na zijn aftreden als minister wordt Van der Steur zelf voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, de branche waarmee hij dus eerder als minister afspraken maakte om meer data te delen. Zijn pleidooi is dat particuliere beveiligers meer taken van de politie over zouden moeten nemen. Fred Teeven is een andere oude bekende in de veiligheidsbranche. Hij is niet alleen buschauffeur geworden, maar ook lobbyist voor de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven. Hij kan, zoals hij het zelf zegt, voor de vereniging deuren openen bij onder meer de politiek, VNG, VNO-NCW en het MKB.

Ook VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma draagt de beveiligingsbranche een warm hart toe, net als VVD’er René Hiemstra. Hij zit in de partijcommissie Veiligheid en Justitie en is commercieel directeur van het grootste particuliere beveiligingsbedrijf G4S. Een andere VVD-er met een dubieuze rol is Tjibbe Joustra. Hij is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar is ook lid van de Raad van Advies van G4S. Beveiligingsbedrijf Securicor, dat later fuseerde tot G4S, was al eens onderwerp van onderzoek door de Onderzoeksraad. Joustra wilde niet reageren op vragen van De Groene Amsterdammer. Hij verwijst voor een reactie naar Van der Steur die ook niet wil reageren. In de Tweede Kamer zijn inmiddels vraagtekens gezet bij het convenant dat Van der Steur sloot: SP’er Ronald van Raak wil weten welke trucjes er zijn toegepast.

Burger wil of kan niet klagen

Medisch Contact

Bart de Koning — Het is opvallend rustig bij de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg. Van 12 maart tot 10 april kwamen er zeventig klachten binnen, tegen 133 in dezelfde periode vorig jaar en 147 in 2018. ‘De crisis lijkt een dempend effect te hebben op het aantal klachten. Misschien omdat mensen zich nu meer dan normaal realiseren wat de inzet is van zorgverleners,’ zegt Jeroen Recourt, de voorzitter van Amsterdamse Tuchtcollege, tegen Medisch Contact. Hij verwacht dat er na de crisis ‘geheid’ meer klachten komen. Los van eventuele solidariteit van patiënten, is klagen nu sowieso niet makkelijk. Bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen, waar burgers kunnen klagen over hun zorgverzekering, zijn alle fysieke hoorzittingen opgeschort. Telefonisch kan het nog wel, maar dat is niet aantrekkelijk voor patiënten met een complex of persoonlijk verhaal.

Het Kifid, waar klanten van financiële instellingen kunnen klagen, heeft nu geen zittingen en handelt alleen schriftelijke procedures af. Het zijn begrijpelijke maatregelen die straks na de crisis natuurlijk wel tot een stuwmeer aan opgehoopte klachten gaan leiden. Minder begrijpelijk is dat de rechtspraak in Nederland grotendeels plat ligt, spoedzaken uitgezonderd. Waar scholen alles op alles zetten om toch onderwijs te bieden, staat de burger die recht zoekt nu voor een gesloten deur. Hier wreekt zich natuurlijk ook de rampzalige staat van de automatisering, zeker na het afblazen van het zogenoemde KEI-project bij de rechtbanken. En zo laat de coronacrisis aardig zien welke publieke diensten wij als samenleving kennelijk essentieel vinden en welke niet.

Zo kan de industriële CO2-uitstoot worden teruggedrongen

Green Tech Media

Ties Joosten — Van alle CO2-uitstoot wereldwijd komt ongeveer eenderde van de industrie. Denk aan cementovens, staalsmelters en chemie. De opwarming van de aarde gaat alleen tot 2 graden gelimiteerd worden, als deze uitstoot wordt teruggedrongen. In een nieuwe studie wordt verkend hoe dat kan. De hoopvolle boodschap: het kan, en daar zijn niet eens heel nieuwe dingen voor nodig. Decarbonisatie van de industrie kan in 2070 een feit zijn met technieken en instrumenten die nu al (vaak in hun kinderschoenen) bestaan.

Het slechte nieuws is dat 1) 2070 niet snel genoeg is, tenzij we hopen op heel veel negatieve emissies (met behulp van bomen halen we dan meer CO2 uit de lucht dan we erin stoppen); en 2) heel veel mensen heel veel stokpaardjes zullen moeten laten varen. Er moet overal ter wereld een goede beprijzing komen van CO2-uitstoot. CCS (het ondergronds opslaan van CO2) moet op grote schaal worden toegepast. En om de industrie duurzaam te elektrificeren moeten er héél veel zonnepanelen en windmolens bij. Maar goed, het kan dus, al moet het dus nog ietsje sneller. Al met al lijkt me dat een hoopvol bericht.

Hoe China de wereld ziet, en hoe wij China moeten zien

The Atlantic

Peter Hendriks — Herbert McMaster zat op 8 november 2017 als nationaal veiligheidsadviseur in de Air Force One toen Donald Trump landde in China voor zijn eerste staatsbezoek aan dat land. Het is daarmee duidelijk waar McMaster politiek ongeveer staat. Hij werkt allang niet meer voor het Witte Huis, maar hij teert nog wel op de ervaring uit die tijd. Veel van de kennis die deze Luitenant-Generaal tijdens dat staatsbezoek opdeed, zit verwerkt in zijn nieuwe boek: Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World.

In een artikel in de Atlantic legt hij uit wat de plannen van China zijn. De Chinese leiders willen na twee eeuwen van schaamte weer terug naar waar het land van nature thuishoort: bovenaan in de mondiale pikorde. Hoger dan de Verenigde Staten dus. McMaster betoogt dat de Chinezen geloven dat ze zeer beperkt de tijd hebben om dat te realiseren. Ze weten niet hoelang ze de huidige snelle economische ontwikkeling kunnen volhouden en ze vrezen de aankomende vergrijzingsgolf. Ook zijn ze bang dat veel landen gaan doorkrijgen dat China, ten koste van hen, dominant wil worden. De communistische partij zal volgens McMaster zonder problemen het internationale regelboek negeren om de beoogde doelen te bereiken en alles doen om de ware aard van haar bedoelingen te verhullen. De schrijver vindt dat de kracht, en tegelijkertijd het gevaar, van China erin schuilt dat in alle geledingen de neuzen dezelfde kant op staan. Zowel bij de bestuurlijke organen, de industrie, de academische wereld als de strijdkrachten.

Opstoppingen en ophopingen van containers

Bloomberg

Dennis Mijnheer – Dingen die altijd vanzelfsprekend leken, komen door de pandemie op losse schroeven te staan. Dat is inmiddels ook het geval bij de snelle beschikbaarheid van zeecontainers. Persbureau Bloomberg beschreef onlangs een bijzonder fenomeen in de wereldhandel. Wat blijkt: er ontstaat op sommige plekken in de wereld schaarste aan zeecontainers terwijl er op andere plekken juist weer een ophoping ontstaat. Het gevolg is dat er vertraging optreedt in de verscheping van grondstoffen en voedingsmiddelen. De problemen worden veroorzaakt door lockdowns waardoor er te weinig werknemers zijn die de containers snel kunnen uitladen en schoonmaken. Containerschepen raken ook nog weleens door corona-uitbraken aan boord en dan speelt nog mee dat de wereldhandel simpelweg uit balans is geraakt. Daardoor zijn er havens die juist meer zeecontainers binnenkrijgen dan ze er “uit” kunnen sturen met handelswaar.

Discussie over de behandeling van #metoo-beschuldigingen tegen Joe Biden

The New York Times

Eelke van Ark — Op 24 maart publiceerden The Intercepten journalist Katie Halper (o.a. Rolling Stone) ernstige aanrandings-beschuldigingen van Tara Reade richting haar voormalig werkgever, toenmalig senator Joe Biden. Dezelfde Biden die vandaag de dag de enige overgebleven democratische presidentskandidaat is voor 2020. Reade zou in 1992 en 1993, gedurende de 9 maanden dat ze werkzaam was voor Biden, op ‘ongemakkelijke’ manieren betast zijn.

In het interview met Katie Halper vertelt Reade in detail over een aanranding waarbij de senator haar — ondanks duidelijk tegenspartelen — binnendrong met zijn vingers. Twee bronnen konden bevestigen dat Reade hen in 1993 ook al had verteld over de aanranding. The Intercept meldt bovendien dat Reade geen rechtshulp kon krijgen bij de speciaal voor dit soort zaken opgerichte stichting ‘Time’s Up’.

Het duurde — in tegenstelling tot eerdere #metoo-beschuldigingen richting onder meer de Republikeinse kandidaat voor het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh — bijna drie weken voor het verhaal door de New York Times werd opgepikt. De krant kwam op Eerste Paasdag met een verhaal dat onder lezers en op Twitter veel kritiek veroorzaakte. Waarom had dat zo lang geduurd? Waarom werd het verhaal gepubliceerd nét nadat Biden’s enige concurrent in de voorverkiezingen zich terugtrok? Kort na publicatie werd bovendien een passage verwijderd: de zin ‘The Times found no pattern of sexual misconduct by Mr. Biden, beyond the hugs, kisses and touching that women previously said made them uncomfortable’, werd veranderd in kortweg ‘The Times found no pattern of sexual misconduct by Mr. Biden.’ Vanwaar die aanpassing?

Mediajournalist Ben Smith van The Times interviewde zijn eigen hoofdredacteur Dean Baquet over de kwestie. Baquet noemde het moment van publicatie ‘toeval’ en wees erop dat het niet eerder klaar was voor publicatie. Zijn verklaring over de geschrapte passage: ‘I think that the campaign thought that the phrasing was awkward and made it look like there were other instances in which he had been accused of sexual misconduct.’ Kortom: Joe Bidens campagneteam wenste dat de ‘ongemakkelijke’ passage over de handtastelijkheid van Biden richting andere vrouwen te laten schrappen. Dat The Times daartoe bereid was, en de correctie bovendien deed zonder die aan lezers te melden, deed zo mogelijk nog meer stof opwaaien.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 677 leden