Follow the Money selecteert

  De nieuwe Jamaica-coalitie van Angela Merkel wordt een vechtkabinet. En wat maakt de miss Venezuela verkiezingen zo belangrijk in de gedeprimeerde oliestaat? Plus: de business achter e-terreur, de groeiende inkomensongelijkheid en de farmalobby slaat opnieuw toe. De FTM-redactie heeft dit weekend interessante leestips voor je samengesteld.

  Militaire coup in Venezuela als democratische shock-therapie?

  Washinton Post

  De afgelopen jaren is Venezuela feitelijk een autocratie geworden. Zo heeft president Maduro dissidente geluiden in de kiem gesmoord, een clubje goede bekenden aangewezen om de grondwet te herschrijven en de oppositie-meerderheid in het parlement onderdrukt zodat het effectief onmogelijk is hem af te zetten. Nu Venezuela niet langer zijn schulden betaalt is de grote vraag of het huidige regime een economische crisis kan overleven?
  Wat zijn de scenario’s bij een militaire coup? Jurist Ozan Varol neemt ze door en beargumenteert op het Amerikaanse politicologen-blog The Monkey Cage dat een militaire coup mogelijk het begin kan inluiden van een democratische ommezwaai in het land.

   

  E-terreur: goedkoop, maar effectief

  ProPublica

  Het kost bijna niks, maar pakt voor de ontvanger duur uit: professioneel treiteren via internet. Dat klinkt onschuldig maar daar denk je na dit verhaal wel anders over. Het overkwam twee journalisten van de Amerikaanse journalistieke organisatie ProPublica nadat ze onderzoek hadden gedaan naar zogeheten haat-sites. Het begon met de gebruikelijke scheldpartijen in voicemails en op Twitter. Daarna legde een bombardement van emails de mailserver van ProPublica plat. Daarbij werd handig gebruik gemaakt van websites op het WordPress platform, zonder dat de eigenaars van de site ervan op de hoogte waren.
  ProPublica dook erin en probeert te achterhalen hoe e-terreur in elkaar steekt. Die treiterdiensten kun je gewoon  kopen. Een voorbeeld: in de VS lukte het treiteraars om een alarmmelding naar 911 te doen vanaf het telefoonnummer van hun slachtoffer. Dat werd vervolgens tot zijn verbijstering van zijn bed gelicht door een SWAT-arrestatieteam. Het leverde een nieuw werkwoord op: swatted. Dit artikel is een even fascinerende als leerzame speurtocht in de wereld van de 'global information warfare' die volop woedt.

   

  Kan de wereld worden gered door actief kooldioxide uit de atmosfeer te halen?

  The New Yorker

  Gaat het lukken om de uitstoot van CO2 genoeg terug te brengen om een klimaatcatastrofe af te wenden? Het blijkt heel moeilijk om de Parijse klimaatdoelen te halen. Er dient zich echter een nieuwe benadering aan. Het bedrijf Carbon Engineering, dat deels in handen is van Bill Gates, werkt aan technologie om CO2 op grote schaal uit de atmosfeer te vangen. Adrian Corless, de grote baas van het bedrijf, ziet een nieuwe biljoenenmarkt voor de nieuwe technologie. Hoe haalbaar is deze techniek en hoe gevaarlijk is het idee dat je dus rustig door kunt op de oude voet?

   

  Waarom is de inkomensongelijkheid in de VS zoveel groter dan in Nederland?

  The New York Times

  In 1980 verdiende de top één procent in Verenigde Staten tien procent van het nationale inkomen. In 2014 was dat verdubbeld tot 20 procent. Van alle OESO-landen nam in Nederland de inkomensongelijkheid het minst toe. Of eigenlijk nam deze helemaal niet toe. Samen met Denemarken staat Nederland onderaan de lijst van inkomensverschillen. In beide landen verdient de één procent die het best verdient 6 procent van het nationaal inkomen. Vanwaar die enorme verschillen binnen de OESO?

   

  Zwarte weduwe Merkel dicteert formatie Duitsland

  Der Spiegel

  In Nederland hebben we eindelijk de formatie achter de rug. Na maanden onderhandelen stond er vorige maand een nieuwe regering op het bordes. In Duitsland is men nog volop bezig. Der Spiegel beschrijft van binnenuit hoe de Sondierungsgesprächen verlopen. Wat gaat de grootste economie van Europa doen? Naar alle waarschijnlijkheid komt er een zeer ongebruikelijke regering. Het rechts-conservatieve CSU moet samen met het economisch liberale FDP en de linkse Groenen een regering vormen. De vorming van die 'Jamaica-coalitie', genoemd naar de kleuren van de vlag dat land, geschiedt onder de bezielende leiding van CDU’s Angela Merkel. De drie kleine partijen zijn beducht voor Merkels reputatie. De junior partij in haar regeringen zijn het altijd het haasje geweest bij de volgende verkiezingen. Maar de formatie laten klappen is ook voor hen geen optie: de AfD staat al te poppelen. Merkel steekt voorlopig geen poot uit en laat de kleintjes knarsetandend onderling de hete kastanjes uit het vuur halen. Een lesje politiek onderhandelen op Bundesliga-niveau.

   

  Investeren in Miss Venezuela

  OCCRP

  De Miss-verkiezing wordt in Venezuela heel serieus genomen. Zo serieus zelfs dat ‘missology’ bijna verworden is tot een academische discipline. Maar de onderzoeksjournalisten van OCCRP doken in de backstage van de schoonheidswedstrijd. Wat blijkt: de verkiezingen draaien alleen mog maar om geld; investeerders annex sponsors investeren in potentiële finalisten. Denk aan een sportschoolabonnement, kleding, hair extensions en plastische chirurgie. De daarmee gepaard gaande kosten bedragen, zeker in het door hyperinflatie geplaagde Venezuela, een godsvermogen.

   

  Farmamiljardair voor het hekje

  Forbes

  Forbes Miljardair John Kapoor werd als CEO en oprichter van farmabedrijf Insys Therapeutics rijk met de grootschalige verkoop van de zeer verslavende pijnstiller Subsys, een vorm van fentanyl. Nu staat hij voor de rechter omdat hij ervan verdacht wordt om de verkoop van het medicijn middels fraude en omkoping gepusht te hebben. Forbes bericht dat Kapoor volhoudt geen misdrijf te hebben begaan. Fentanyl is tachtig maal meer potent dan morfine en mag vanwege het hoge verslavingsrisico uitsluitend aan terminale kankerpatienten worden voorgeschreven. Kapoor en andere managers van Insys Therapeutics boden artsen en verpleegkundigen premies en kortingen om het middel voor te schrijven aan grote aantallen patienten waarvan er veel geen kanker hadden. Pijnstillers als fentanyl, een opiaat, worden gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de Amerikaanse opiumepidemie.

   

  De fabel van de blauwe bes

  The Atlantic

  Waarom eten we zo veel blauwe bessen tegenwoordig? Omdat ze gezond zijn, zeggen hipsters en yogi’s en foodies all over the world. Sterker: ze zijn een soort medicijn – goed voor hersenen, bloeddruk en onze bloedjes van kinderen worden er geconcentreerder van. Maar dit fijne artikel in The Atlantic laat zien dat dat helemaal niet per se gezegd is. Blauwe bessen zijn misschien wel gezond, maar geen enkel onderzoek wijst uit dat ze gezonder zijn dan, pak ’m beet, een perzik, of een mango of banaan. Er is maar één reden waarom we massaal in de blueberries geloven (en de Noord-Amerikaanse blauwebessenindustrie inmiddels een goede anderhalf miljard dollar waard is), en dat is: marketing.

   

  De teloorgang van Blackpool

  The Financial Times

  Toen het Noorden van Engeland nog werd gedomineerd door oude industrie, was Blackpool de badplaats voor de Noordelijke industriearbeider. Met de opkomst van budget-vluchten naar de Costa's raakte de badplaats zijn bron van inkomsten grotendeels kwijt. De stad raakte in verval en de huisartsen zien dagekijks wat dat doet met de bevolking: depressie, angststoornissen en verslaving. Het is ondertussen wel een walhalla voor mensen die goedkoop willen wonen en voor hun werk niet afhankelijk zijn van een bepaalde locatie.

   

  De keiharde lobby voor de vergoeding van een middel tegen taaislijmziekte

  NRC Handelsblad

  Op haar laatste werkdag nam minister van Volksgezondheid Edith Schippers alsnog het besluit om Orkambi – een middel tegen taaislijmziekte dat per patiënt 170.000 euro per jaar kost – te vergoeden. Daaraan ging een meedogenloze lobby vooraf. Jousnalisten Enzo van Steenbergen en Jeroen Wester leggen het verloop ervan bloot. De minister, lobbyisten van producent Vertex, Kamerleden, longartsen, het Zorginstituut en de patiëntenorganisatie speelden allemaal een rol. Maar is het eigenlijk echt een belangrijk medicijn?

   

   

   

   

   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 132 leden

  Lees meer

  Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren