© Copyright CC0

Follow the Money selecteert

Uitbuiken na het paasontbijt kan in alle rust met deze artikelen die onze journalisten selecteerden uit andere media. Dit maal lees je onder andere over: de Deense rol in een Russische gaskwestie, het woningtekort van Europa en machtsmisbruik van de Rabobank.

Denemarken blokkeert aanvoer goedkoop Russisch gas 

Reuters

Sam Gerrits: De Deense regering heeft het grootste geopolitieke vraagstuk sinds de Koude Oorlog voor de kiezen. Het kleine landje blokkeerde afgelopen december de aanleg van de Nordstream-2 gaspijpleiding door hun territoriale wateren, naar aanleiding van o.m. de annexatie van de Krim en de gasoorlog die Moskou met Oekraïne voert. Maar Noordwest-Europa zit te springen om deze verdubbeling van de gasleverings-capaciteit van Gazprom, om de dalende Nederlandse gasexporten te compenseren. De Duitse energiebedrijven Uniper en Wintershall, het Oostenrijkse OMV, het Franse Engie en het Brits-Nederlandse Shell willen de nieuwe gaspijpleiding van 9,5 miljard euro samen gaan aanleggen. Duitsland heeft Nordstream-2 al goedgekeurd. Lobbyisten lopen de deur in Kopenhagen plat. De Denen staan ​​onder grote druk en moeten binnen afzienbare tijd een definitieve beslissing nemen. 

Een festival zonder afval

Volkskrant
 
Gea Bruinsma: Een zee van plastic wegwerpbekertjes, kartonnen patatbakjes, bestek en borden. Zo ziet het gemiddelde festivalterrein eruit na een weekendje feesten. Dat dat anders kan, bewijst de Nederlandse editie van dancefestival DGTL. Al jaren loopt de organisatie qua duurzaamheid voorop, bijvoorbeeld door alleen in herbruikbare bekers te tappen, alleen groene stroom te gebruiken, en door het besluit van twee jaar geleden om geen vlees meer aan te bieden. 

Tijdens de zevende editie, die dit weekend plaatsvindt, gaat het festival zelfs nog verder: er wordt geëxperimenteerd met een ‘circulair voedselsysteem’. Al het voedsel dat mensen weggooien, wordt meteen tot compost verwerkt. En daarop groeit dan weer de groente die volgend jaar je broodje falafel siert.

Gangsters’ paradise in Rusland

The Guardian - Het boek 

Dennis Mijnheer: The Guardian heeft een veelbelovende longread opgenomen die is geschreven door Mark Galeotti, een gerenommeerde Rusland-onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen in Praag. De longread betreft een voorpublicatie van zijn nieuwe boek The Vory: Russia’s Super Mafia dat over twee weken uitkomt via Yale University Press. 
De Brit Galeotti doet sinds de jaren ’80 onderzoek naar de Russische veiligheidszaken. Een belangrijke basis legde hij in 1988 toen hij Russische veteranen interviewde die terugkeerden van de Afghanistan-oorlog. De door Galeotti geïnterviewde soldaten bleken bij terugkeer, en na de val van de Sovjet-Unie, onderdeel te gaan uitmaken van de hoogtijdagen van de vory – de Russische onderwereld. Galeotti geeft een fascinerende inzage in de geschiedenis en hedendaagse onderwereld in Rusland. En hoe zij vandaag de dag getolereerd én ingezet worden door het Kremlin.

Heel Europa heeft te maken met gebrek aan woningen

The Guardian

Peter Hendriks: Nederland zucht onder een ernstig gebrek aan woningen. Dit blijkt echter geen exclusief Nederlands probleem. Overal in Europa heeft tijdens de crisis de woningbouw te lijden gehad. Er is vooral bezuinigd op de bouw van gesubsidieerde huisvesting. Dat vertaalt zich in fors gestegen huren, woningen van slechte kwaliteit, woningen waarin te veel mensen samen wonen en dakloosheid. Een recent rapport van Feantsa spreekt boekdelen. Deze Europese organisatie die zich bezighoudt met dakloosheid, heeft de gevolgen van de crisis voor de Europese woningmarkt in kaart gebracht.

Ook een bewust gentrification-beleid, zoals in Britse in steden als Londen, Manchester en Glasgow, heeft de positie van de lagere klassen bemoeilijkt. Ze zijn verdreven naar de randen van de stad en de armere gedeelten van het land. De omstandigheden zijn daar veel slechter en de banen van mindere kwaliteit.

Dakloosheid is ook enorm toegenomen. Engeland spande de kroon. Vergeleken met 2010 is het aantal mensen dat op straat slaapt met 169 procent toegenomen.

Kritische kanttekeningen bij de kritische kanttekeningen bij de Duitse Energiewende

Politico

Ties Joosten: Politico publiceerde afgelopen week dit verhaal, dat op Twitter een ‘vernietigend stuk over de Energiewende in Duitsland’ werd genoemd. In het kort: de Energiewende in Duitsland faalt, want de CO2-uitstoot stijgt en de kosten zijn hoog. 

Ik ben het met die analyse niet eens.

Wat Politico in mijn ogen bijvoorbeeld onvoldoende meeweegt, is dat de Duitse Energiewende samenvalt met een Atomaussttieg. Terwijl windmolens worden geïnstalleerd, worden kerncentrales afgekoppeld. Steenkoolcentrales stoken ondertussen door. Daar kan je belangrijke vragen bij stellen – bijvoorbeeld over de rol van uranium in een koolstofarme energiemix – maar de vraag of investeringen in windenergie zinvol zijn is er daar niet één van. 

Ook bij de hoge kosten vallen kanttekeningen te plaatsen. Duitsers betalen inderdaad meer voor hun stroom, maar de steun voor de energietransitie lijdt daar niet onder. Wél worden kritische vragen gesteld over de verdeling van de kosten, met name omdat grootverbruikers (net als in Nederland) per kWh véél minder hoeven te betalen. Duurzame investeringen an sich staan echter zeker niet ter discussie. 

Vanzelfsprekend verdient ook de Duitse energietransitie een kritische blik. Maar laat duidelijk zijn dat slechts het doel (een CO2-arme energiemix) niet ter discussie staat, alleen de weg ernaartoe. 

Machtsmisbruik Rabobank brengt Sliedrechtse scheepswerf in de problemen

Sliedrecht24.nl

Arne van der Wal: De zaak sleept al jaren, maar Scheepswerf Boer bleef hoop koesteren dat ze er wel uit zou komen met de Rabobank. Tot deze week. Toen besloot eigenaar Leo Boer uit pure wanhoop alles te vertellen aan de lokale website Sliedrecht24.nl. Boer doet uit de doeken hoe een scheepsramp bij Kaap de Goede Hoop de werf in financiële problemen bracht, en vooral de kwalijke rol die Rabobank daarbij speelde. De werf had in China onder meer een aantal duwbakken, een droogdok en een ponton gekocht. Die waren al verkocht of verhuurd aan Nederlandse klanten. Tijdens de overtocht naar Nederland belandde het konvooi in een zware storm waarbij een sleepkabel brak en alles verloren ging. 
Als gevolg van het weigeren van een financiering en verschillende administratieve fouten door Rabobank Sliedrecht, leden het Rijk en de gemeenten Drechtsteden zes miljoen euro schade en het bedrijf vier miljoen. De ontwikkeling van Scheepswerf Boer stagneerde waardoor ook de werkgelegenheid in de regio onnodig kleiner werd. Rabobank gaat prat op haar coöperatieve geschiedenis met wortels in de lokale economie, maar in de praktijk blijkt de bank vaak hardvochtig en egocentrisch te opereren. Eerder deze week werd Rabobank op de vingers getikt door het Gerechtshof in Arrnhem wegens machtsmisbruik rol bij het faillissement van bouwbedrijf Midreth. Ook in de derivatenkwestie speelde Rabobank opmerkelijk vaak een negatieve rol.

De zandmaffia kostte Indiase journalisten het leven

The Guardian - Independent

Thomas Bollen: De dood van de Slowaakse Ján Kuciak deed in Europa flink wat stof opwaaien. De persvrijheid staat ook bij ons onder druk. Wereldwijd is het probleem nog veel groter. India is een van de onveiligste landen voor journalisten. Afgelopen week was het weer raak: drie journalisten werden omgebracht vanwege hun onderzoek naar corrupte politici en politieagenten. Sandeep Sharma in Madhya Pradesh, en Navin Nischal en Vijay Singh in Bihar werden in twee losse incidenten overreden. Nischal en Singh kregen het aan de stok met een corrupte politicus. Sharma onderzocht de Indiase 'zandmaffia'. Een belangrijk en onderbelicht onderwerp: zand is één van de meest schaarse grondstoffen, ook al zou je anders vermoeden. Kijk de documentaire Sandwars als je hier meer over wilt weten.

In Delhi werd geprotesteerd tegen de verontrustende ontwikkeling dat waarheidsvinding met de dood wordt betaald. 

Wethouder die privéreizen declareerde loopt tegen de lamp

BN De Stem

Floor Schoonebeek: Het gaat om een paar honderd euro, maar dat maakt het belang niet minder groot. In Baarle-Nassau blijkt de oud-wethouder Jan van Cranenbroek gesjoemeld te hebben met declaraties. Zijn privéreizen werden betaald met gemeenschapsgeld en hij gebruikte zijn gemeentelijk mailadres om de belangen van familieleden te vertegenwoordigen.

Uitstekende lokale onderzoeksjournalistiek van het Brabants Dagblad dat via de 'Wet openbaarheid van bestuur' het bewijs op tafel wist te te leggen.

De economische groei van Trump komt uit de democratische staten

Financieele Dagblad

Floor Schoonebeek: Het gaat goed met de Amerikaanse economie onder Donald Trump. Opmerkelijk detail is dat deze economische voorspoed voornamelijk van de staten komt die stemden op Hillary 'lock her up' Clinton. Een groot welvaartsverschil tussen de 'rode' en 'blauwe' staten ligt op de loer. Zo ligt het gemiddelde uurloon volgens het Institute of International Finance in de conservatieve staten een vijfde lager. Waarom de levensstandaard niet nu al voor gigantische verschillen zorgt? De verklaring is dat de democratische staten meer belastinggeld innen en dat laten doorsijpelen naar de armere staten.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 654 leden