
Ook deze week hebben we weer de beste verhalen uit andere media voor je uitgezocht. Over Russische trollboerderijen en waarom het internet in Duitsland zo traag is. Ook aandacht voor een bezorgd Israël, de gehavende Merkel, de ontketende Macron en de overleden Hugh Hefner. Verder een jagende hedgefundmanager, een herinnering om altijd het geld te volgen, lakse accountants en roverstocht door Londen.
Russische trollboerderijen stelt Facebook voor problemen
In een poging chaos en verdeeldheid te creëren in de Verenigde Staten, heeft het Kremlin Facebook-accounts opgericht waarin zij zich voordeden als Amerikaanse moslimorganisaties – zo meldde The Daily Beast afgelopen week. Via deze account werden memes verspreid waarin werd gesteld dat Hillary Clinton zou hebben toegegeven dat de Verenigde Staten Al Qaeda hebben “gecreëerd, gefinancierd en bewapend”, en dat John McCain oprichter was van IS, en Osame Bin Laden een “CIA agent” was. Het nieuws blaast de discussie over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Facebook (en de vraag of Zuckerberg wel roebels mag aannemen) nieuw leven in.
Waarom internet in Duitsland prut is
Nergens ter wereld wordt op openbare wegen sneller gereden dan op de Duitse Autobahn. Maar de digitale snelweg heeft in Duitsland meer weg van een digitaal karrenspoor. De gemiddelde internetsnelheid in het hoog geïndustrialiseerde land bevindt zich onder het niveau van Letland en Mexico. Surfen is er traag en ook nog eens heel erg duur. Hoe komt het dat de Duitsers breedbandinternet maar niet voor elkaar krijgen? Voor een deel ligt het aan wat de Nederlandse historicus Johan Huizinga de wet van de remmende voorsprong noemde. Duitsland heeft een uitstekend kopernet voor telefonie. Maar ook starre wet- en regelgeving vertraagt de uitbouw van een glasvezelnetwerk. De politiek snapt er niets van.
Follow the Money als je Trumps Russische connecties wilt onderzoeken
Volgens Jeffrey Toobin, een vaste schrijver over juridische onderwerpen van The New Yorker, hebben Woodward en Berstein bij The Watergate-onderzoeken eigenlijk nooit het advies van deep throat Mark Felt opgevolgd om toch vooral het spoor van het geld te volgen. Watergate ging meer over macht dan over geld.
Om Donald Trumps banden met de Russen bloot te leggen, is het volgens Toobin juist wel verstandig om het spoor van het geld te volgen. Trumps Miss Universe-verkiezingen in Moskou en zijn plannen om er een hotel te bouwen, wijzen al op banden met Russische oligarchen. In Trumps leven is geld leidend, daarin verschilt hij volgens Toolin fundamenteel van Richard Nixon.
Israel maakt zich op voor strijd tegen winnend Iran
Nu IS steeds meer terrein verliest en is teruggedreven naar haar laatste bastions, is er een heel nieuw spel ontstaan in het Midden-Oosten. Wie wordt de bepalende factor in de regio? Verrassend genoeg heeft Iran de beste kaarten in handen. De sjiitische grootmacht heeft het niet altijd makkelijk gehad de afgelopen jaren. Vanwege een mislukte revolutie en harde sancties tegen het atoomprogramma was de aandacht vooral naar binnen gericht. De lage olieprijs hielp ook al niet bij buitenlandse avonturen.
Hoe anders liggen de kaarten nu. Met Syië in puin heeft Teheran de regio voor het oprapen. Gesteund door de Russen en weinig gehinderd door de afwezige Amerikanen wint Iran steeds meer terrein. Israël wordt daardoor niet alleen bedreigd vanuit het noorden door Hezbollah in Libanon. De Iraanse opmars zorgt ook voor dreiging uit het oosten en dat maakt het Israëlische leger nerveus. De schuivende panelen in het Midden-Oosten gaan nog voor een hoop onrust zorgen tussen de grootmachten in de regio.
Merkel staat voor lastigste formatie in Duitse geschiedenis
Een week na de verkiezingen is het stof een beetje gaan liggen in politiek Berlijn. Na een uiterst saaie campagne kwam de uitslag toch als een verrassing voor velen. Merkel en haar regeringspartner SPD verloren meer dan voorspeld. Het rechts-conservatieve AfD jubelde juist omdat het bovenverwachting 13 procent van de stemmen kreeg. En alleen in Duitsland kan de saaiheid na zo'n opmerkelijke uitslag toch weer razendsnel terugkeren. Er is immers maar een serieuze coalitie denkbaar met CDU/CSU, de liberale FDP en de Groenen.
Toch is dat te makkelijk gedacht. In de Duitse media verschenen al tal van analyses waarom deze verkiezingen de politiek echt veranderd hebben. Een van de meest interessante is de podcast Lage der Nation van journalist Philip Banse en de Berlijnse rechter Ulf Buermeyer. Sinds vorig jaar maken de twee wekelijks een boeiende podcast over het reilen en zeilen in de belangrijkste politieke hoofdstad van Europa. Zeer helder leggen ze uit welke krachten zijn vrijgekomen door de verkiezingen en waarom Merkel heel moeilijke maanden te wachten staan.
Voormalig hedgefundmanager gaat achter Big Business aan
Roddy Boyd wilde altijd al journalist worden. Het kwam het er niet van. De Amerikaan trouwde jong en de twee kinderen die er al snel achteraan kwamen deden hem de veilig optie kiezen. Boyd ging aan de slag als analyst bij het hedgefundbedrijf van zijn vader. Toch bleef de gedachte aan zijn oude ambitie kriebelen. Tijdens de financiële crisis las hij met bewondering de lange stukken van onderzoeksjournalisten over de wandaden van de banken. Maar toen hij een tijdje later dezelfde soort stukken wilde lezen van dezelfde journalisten bleken ze er niet te zijn. De journalisten hadden zich alweer op een ander onderwerp gestort, terwijl er bij de banken niks was veranderd. Boyd besloot daarop zijn oude roeping alsnog in vervulling te laten gaan 'als zij het niet doen, dan doe ik het wel' dacht hij bij zichzelf.
Inmiddels is Boyd een eenmansnon-profit en luis in de pels van grote bedrijven. Als financieel specialist pluist hij eindeloos de financiën door, op zoek naar misstanden. Inmiddels doet hij dat zo goed dat hij een aardige reputatie heeft. En dat maakt vijanden. Slechts een verzekeringsmaatschappij wil hem verzekeren tegen mogelijke juridische stappen van grote bedrijven met diepen zakken. Toch weerhoudt dat Boyd niet om zijn oude passie na te jagen.
Wat Macron echt wil met Europa
Bijna een uur te laat begon de Franse president Macron aan zijn langverwachte speech over de toekomst van de Europese Unie. De meligheid sloeg al snel toe bij de wachtende journalisten uit heel Europa. 'Als je de Duitsers mee wilt krijgen in jouw toekomstvisie van Europa, is dit niet echt een goed begin', merkte iemand op Twitter fijnzinnig op. Eenmaal het spreekgestoelte beklommen in het amphitheater in de Parijse universiteit Sorbonne,was het snel voorbij met de grappen. De Franse president presenteerde in een anderhalf uur durende speech een radicale agenda voor de EU. Van een Europese minister van Financiën tot een gemeenschappelijke begroting. Voor Macron zijn er geen heilige huisjes meer; zelfs de landbouwsubisidies leek hij ter discussie te willen stellen. Maar krijgt hij ook iets gedaan van zijn vergezichten? Menig Europeaan vindt zijn plannen een stap of tien te ver gaan. De komende maanden zal daarover flink gediscusseerd worden. Macron heeft de eerste stoot uitgedeeld.
Waarom Hugh Hefner niet meer dan een ordinaire pooier was
Het verscheiden van Plaboy-oprichter Hugh Hefner is een goed moment om de man eens te wegen. Voor Suzanne Moore is het duidelijk, de man was absoluut geen seksuele bevrijder maar een louche pooier. Hij heeft eens gedreigd een zaak tegen haar aan te spannen omdat ze deze kwalificatie gebruikt had in een artikel. Tot haar spijt ging de zaak niet door, want ze had een hele reeks voormalige bunnies klaar staan om tegen hem te getuigen. Ze doet uitgebreid uit de doeken hoe de grote ‘vernieuwer’ van de tijdschriftenmarkt zijn bunnies gebruikte voor zijn eigen plezier.
De centen gaan voor integriteit bij de grote accountans
In het interviewtje dat EY-bestuursvoorzitter Coen Boogaart aan Het Financieele Dagblad gaf, bleek weer eens de vlakke leercurve die de accountancysector de laatste jaren zo parten speelt. Met name de grote vier - de zogenoemde Big Four - accountantskantoren spelen al vele jaren zeer bedenkelijke rollen in nationale en ook internationale schandalen. Geld verdienen gaat voor kwaliteit leveren, gaat ook voor integriteit, zo blijkt uit de vele kwesties (zoals de zaak Henry Keizer). De onafhankelijkheid van het oordeel accountants is in het geding en de hele sector gaat daar gebukt onder. Met name EY dat volgens het rapport dat toezichthouder AFM in juni publiceerde, alleen maar slechter presteert. Boogaart aangeeft dat het verdienmodel van groter belang was dan het voeren van een deugdelijke praktijk, herhaalt nog maar eens de woorden die de laatste jaren al veel vaker uit monden van accountants waren te horen: ‘bij EY was te weinig aandacht voor kwaliteit’.
Kleptocratie-tour in Londen
Al Jazeera
Bewapend met een witte touringcar organiseert de Russische anti-corruptie activist Roman Borisovich zijn zogeheten KleptoTours door Londen. Het thema van een eerdere tour betrof de kapitale villa’s van omstreden Oekraïense en Russische oligarchen die via offshore-vennootschappen geld witwassen in de Londense huizenmarkt. Borisovich heeft nu zijn pijlen gericht op de buitenhuizen van de Nigeriaanse politieke elite. Een verslaggever van Al Jazeera stapte in de bus en bewonderde onder meer het appartement – a raison van 3 miljoen dollar – van een voormalig olieminister van Nigeria. In de reportage komt ook een huidige Nigeriaanse minister aan het woord die vertelt dat er 54 mensen in een paar jaar tijd 6,2 miljard dollar hebben geroofd uit de Nigeriaanse staatskas. It's a bloody shame.
15 Bijdragen
Jan Smid 8
""Een hoge drempel voor cafébazen, hoteliers, restauranthouders en ook particulieren voor het aanbieden van internet is de zogenoemde 'Störerhaftung'. Die bepaalt dat de aanbieder van een WiFi-netwerk aansprakelijk is voor het internetgedrag van de gebruikers. Dat is een groot risico in een land waar het verbod op illegaal downloaden zo strikt wordt gehandhaafd als in de Bondrepubliek.""
https://fd.nl/economie-politiek/1151249/eindelijk-wifi-in-duitse-cafes-en-restaurants
Auke De Vries
Jan SmidLodewijk 6
moet natuurlijk pijlen zijn.
Lydia Lembeck 12
Het vierkantje links van het loepje werkt niet naar behoren. Ik kan klikken op reacties op mijn reacties, maar kom ergens middenin, of onderin het topic terecht en moet gaan zoeken naar het betreffende stukje. Even niet meer dus.
Lodewijk 6
Tuurlijk: FTM is geen nieuwskrant, maar dan toch ...
Lodewijk 6
Hebben wij allemaal al getekend? https://sleepwet.nl/
(Ik blijf het toch zeggen hoor.)
Paul Sporken 10
LodewijkLodewijk 6
Paul SporkenLydia Lembeck 12
LodewijkLodewijk 6
Lydia Lembeckhttps://www.ftm.nl/artikelen/de-oplossing-voor-de-armoedeval#reactie44494
Roland Horvath 7
Macron wil met de EU allerlei resultaten, hij denkt aan het einde van een proces, niet aan het begin, niet aan de besluitvorming door de burgers. Macron wil niets doen aan de EU van de GMO, de Grote Multinationale Ondernemingen, hij wil er geen EU van de burgers van maken.
De Commissie en de Raad worden nu op een confederale manier samengesteld, en dat maakt beide zwak. Dat moet op een federale en ideologische manier gebeuren, niet op de zogenaamd neutrale, a politieke, niet ideologische manier zoals nu. Die manier van doen en het resultaat zijn dus 100% gedomineerd door de GMO, 100% neoliberaal, wat een synoniem is voor laisser faire kapitalistisch, fascistisch en corpocratisch = de GMO regeren. Wat zijn voorlopig hoogtepunt kent in het ISDS/ICS mechanisme dat vandaag de dag in 93% van de handelsverdragen voorkomt, wereldwijd. Macron is een ex bankier, Banque de Rothschild, hij tornt niet aan de EU van de GMO.
1/ De Raad, 4 rechtstreeks gekozen permanente vertegenwoordigers per staat. De Raad vergadert in het openbaar. Zoals de 1e Kamer.
De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Raad en Parlement.
2/ Ieder jaar bindende referenda. Waaronder een vertrouwensstemming. Als er geen meerderheid is voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor Raad en Parlement. Meestal zal er vertrouwen zijn. De uitslag van een referendum wordt door de EU overheid uitgevoerd in de mate van het mogelijke en het redelijke zoals Zwitserland al sedert 1848 doet. De vorming van de Commissie mag maar een week duren zoals in GB/VK.
3/ De EU moet een federatie zijn met beperkte, expliciet door de staten gegeven bevoegdheden: Euro, innovatie, buitengrenzen, buitenland, federale strijdkrachten naast en los van die van de staten. Minder EU, maar federaal. Geen unitair gedrocht, dat zich met alles bemoeit, zoals nu.
Martin van der Wiel 7
Roland Horvath 7
Martin van der WielDe EU bezuinigings- en hervormingspolitiek is er niet om groei te bevorderen of om het concurrentievermogen van ondernemingen te stimuleren of om de overheidsschulden af te bouwen. Maar om het tegendeel daarvan te bereiken zodat de nationale overheden in geld moeilijkheden komen omdat ze de verkeerde politiek voeren en ze toch aan allerlei verplichtingen moeten voldoen en zodoende niets anders kunnen dan de Sociale Zekerheid SZ af te bouwen.
De EU is voor het ogenblik een perverse, leugenachtige, gestoorde bedoening. Die een kapitalistische/ neoliberale/ fascistische/ corpocratische oorlog voert van de superrijken en de GMO tegen de 99%.
Zolang de burgers bijna niets te zeggen hebben in de EU zal er niets veranderen.
Niek Jansen 9
Iran moet wel tot het uiterste getergd zijn door de westerse vijandigheid, de al meer dan 10 jaar wurgende sanctiepolitiek en al de Amerikaanse militaire bases, die het land omsingelen (Google op: 'American Military bases in the Middle East').
En het politiek bewuste deel van Iran is niet vergeten dat in een coup van de CIA ism westerse oliemaatschappijen in 1953 de democratisch gekozen Mossadeq vervangen werd door de wrede westers gezinde dictator de Shah van Perzië .
Ik kan me ook zo goed de woede voorstellen van veel Iraniërs dat het agressieve Israel geen strobreed in de weg wordt gelegd en bij internationaal stilzwijgen tot een regionale atoommacht kon uitgroeien, terwijl Iran zich al meer dan 10 jaar in allerlei bochten moet wringen om het westen genoegdoening te geven over zijn bereidheid geen atoomwapens te ontwikkelen, waar ze ook bewezen niet mee bezig zijn. En nog is het niet genoeg voor Trump, die nu beweert dat dat wel waar kan zijn, maar dan toch meent te moeten constateren dat Iran niet naar 'de geest' van het overeengekomen verdrag handelt.
En ondanks dat alles blijft de westerse msm braaf met de VS en Israel Iran 'bashen' als de staat die het MO en ver daar buiten bedreigt.
Niek Jansen 9
Om iets dichter bij huis te blijven raad ik u aan een gelijkaardige tour te doen langs de naar schatting 25.000 lobbyisten die in het EU-district van Brussel actief zijn.
De bovenstaande link is uw gids in de 'Lobby Planet: our guide to the murky world of corporate EU-lobbying'.