
Afgelopen week hebben we je elke dag op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen omtrent het coronavirus. In deze reguliere FTMS ook veel aandacht daarvoor, maar er gebeurt meer in de wereld, al hebben we daar momenteel wellicht minder oog voor. We lazen over een Amerikaanse krantenoorlog en Russische bedrijven die de Nederlandse rechtspraak overbelasten. Veel leesplezier – en stay safe!
Rechtbanktoerisme
Argos (i.s.m. Investico en De Groene Amsterdammer)
Dennis Mijnheer – ‘Rechtbanktoerisme’: een mooie taalkundige vondst die Argos Radio gebruikt in de ankeiler van zijn uitzending over buitenlandse bedrijven die via een Nederlandse vennootschap geschillen uitvechten voor de Nederlandse rechtbank. FTM heeft zich ook al meerdere keren verbaasd over Moldaviërs, Kazachstanen en Oekraïnersdie in Nederland een juridisch onderdak vonden., en die Nederland als Moneyland gebruiken.
Zij leggen extra druk op de toch al overbelaste rechtspraak. Argos spreekt in de uitzending over 1000 tot 2000 zaken per jaar die eigenlijk nauwelijks binding hebben met Nederland. De kosten voor de rechtspraak worden in de uitzending geschat op 33 tot 66 miljoen euro.
Het verhaal wordt opgehangen aan de interessante casus rondom Stolichnaya. Dit befaamde Russische vodka-merk staat al decennialang centraal in een conflict dat terugvoert op de privatiseringsgolf na de val van de Sovjet-Unie. De partijen die tot aan de Hoge Raad doorprocederen: een Russisch staatsbedrijf en een Russische zakenman (met een Nederlandse bv). De terechte vraag: waarom importeren we dit soort juridische conflicten, en zijn Nederlandse rechters überhaupt wel in staat om in dergelijke buitenlandse zaken een vonnis te vellen? Deze Argos-uitzending is onze luistertip van de week!
Megastallen branden vaker af dan gewone stallen
Judith Spanjers – Megastallen branden aanzienlijk vaker af dan gewone stallen. Dat blijkt uit naspeuringen van het onderzoeksjournalistieke platform Investico, dat een half jaar onderzoek deed naar stalbranden.
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal branden significant toeneemt, ondanks de inzet van een overheidscommissie die sinds 2012 het aantal branden juist naar beneden probeert te brengen. Het aantal branden is sinds 2012 bijna verdubbeld: van 21 naar 41. Ondertussen stijgen de schadebedragen en verhogen verzekeraars de premies, of stoppen ze zelfs met verzekeren van stalbranden.
De voorzitter van de commissie is Alfred Jansen van het LTO en hij ontkent de cijfers van Investico. Hij beweert dat het aantal branden daalt. De cijfers zouden een vertekend beeld geven, omdat de registratie in de beginjaren van de commissie nog niet op orde was. Het Verbond van Verzekeraars bevestigt echter de cijfers van Investico. Wageningen University & Research gaat naar aanleiding van de cijfers nader onderzoek doen naar de brandrisico’s van megastallen.
Britse conservatieven deinzen terug voor ingrepen in de economie
Peter Hendriks – Op 17 maart besloot de Britse regering na veel wikken en wegen zich garant te stellen voor 330 miljard pond aan leningen van grote bedrijven. Op die manier wil het kabinet van Boris Johnson de druk op de banken verlagen. In ruil daarvoor zullen de banken miljarden aan leningen met gunstige voorwaarden verstrekken aan kleine bedrijven.
Op zich is dat nuttig voor een economie die onder druk staat door de coronapandemie. Er werden echter geen maatregelen aangekondigd om het ziekengeld te verhogen, of om financiële verlichting te regelen voor de tienduizenden die werken in de horeca of de entertainment-sector, en die nu zonder inkomen op straat staan.
Volgens The New Statesman zit dit kabinet met een enorm ideologisch probleem. De conservatieven zijn felle tegenstanders van overheidsingrijpen en houden dat zoveel mogelijk af. Maar, zo stelt het weekblad, de coronacrisis zal deze regering nopen de economie met grote bedragen te ondersteunen en de burgers inkomensgaranties te geven. ‘Een generatie van neoliberaal opgeleide politici moet nu zo snel mogelijk leren om zich deze manier van denken eigen te maken.’
Er zijn altijd mensen die van rampen willen profiteren
Dennis l’Ami – Never let a good crisis go to waste is een adagium dat ook nu kan worden toegepast, dacht een aantal Amerikaanse Congresleden. Nadat zij tijdens een vertrouwelijke vergadering over het naderende coronavirus waren ingelicht, besloten ze hun aandelen te verkopen voordat de paniek op de beurzen zou toeslaan.
Senator Richard Burr verkocht daags voor Valentijnsdag belangen voor een bedrag dat ergens tussen de 628.000 en 1,72 miljoen dollar moet liggen. Een week later begon de markt te kreunen onder het virus. Kelly Loeffler is niet alleen senator, haar man is voorzitter van de beurs in New York. Zij begon eind januari al aandelen te dumpen en ging daar in februari mee door. Ondertussen kocht ze belangen in Citrix, een bedrijf dat software maakt om thuis te kunnen werken.
Beide politici ontkennen de beschuldiging dat ze met voorkennis zouden hebben gehandeld. Loeffler liet weten dat haar financiële adviseurs beslissen over te maken investeringen en zij en haar man daar volledig buiten staan.
L.A. Times licht lezers voor over corona (maar verzwijgt zakelijk belang)
Joost Ramaer – Patrick Soon-Shiong is niet alleen eigenaar van de L.A. Times, hij is van huis uit chirurg, gespecialiseerd in orgaantransplantaties. Op 17 maart lanceerde zijn krant een achtdelige serie online filmpjes waarin het coronavirus voor de leek wetenschappelijk wordt verklaard – door Patrick Soon-Shiong.
De filmpjes behandelen ‘een behoorlijk rechttoe-rechtaan aantal onderwerpen’, vertelt Joshua Benton op NiemanLab, een Amerikaans platform dat de ontwikkelingen in oude en nieuwe media op de voet volgt. ‘Wat is het coronavirus, hoe dodelijk is het, hoe besmettelijk is het, hoe lang gaat dit duren, enzovoorts.’ De video’s zijn geproduceerd als een speciale editie van L.A. Times Today, de lokale kabel-tv-show van de krant. Alle lezers kregen een e-mail over de reeks, ondertekend door Soon-Shiong zelf.
Maar Soon-Shiong is tevens oprichter en eigenaar van diverse medische start-ups. Een daarvan, ImmunityBio, werkt aan een vaccin tegen corona. ‘Zoiets zou een goeie L.A. Times-verslaggever toch zeker vermelden in een verhaal waarin een lokale zakenman annex medicus zijn visie geeft op de pandemie,’ stelt Benson. Maar bij de filmpjes bleef elke disclaimer of disclosure achterwege. Vreemd, te meer daar Soon-Shiong ettelijke malen in opspraak is geraakt met zijn filantropie in de zorg. Zo ‘gaf’ hij eens twaalf miljoen dollar aan de universiteit van Utah, terwijl later bleek dat liefst tien miljoen daarvan meteen terugvloeide naar een van zijn bedrijven. Eén bron noemde hem destijds ‘een showman die alleen zichzelf promoot, en die meer gebakken lucht dan substantie verkoopt’.
Door statistici van de TU Eindhoven tasten we iets minder in het duister over toekomstige Corona-gevallen
Technische Universiteit Eindhoven / Vox
Jeroen Wijnen – In deze coroneuze tijden heeft iedereen, zowel burger als beleidsmaker, behoefte aan kennis. Hoe zal het virus zich ontwikkelen? Hoeveel besmettingen krijgen we? En hoeveel doden? In de hardst getroffen provincie van Nederland doen wetenschappers er alles aan om feiten te verzamelen. Sinds vorige week maken statistici van de Technische Universiteit Eindhoven voorspellingen van het aantal corona besmettingen en doden.
Ze doen dit voor elf landen, waaronder Nederland. Elke dag komen er meer data beschikbaar en dus kunnen wetenschappers gaandeweg verder vooruit kijken. In Italië, Iran en Zuid-Korea kunnen ze nu betrouwbare voorspellingen maken voor de komende drie dagen. In Nederland nog maar een dag vooruit, omdat de uitbraak hier nog jong is.
Het model berust op de aanname dat de besmettingsaantallen zich ontwikkelen volgens een S-vorm. In het begin groeit de ziekte exponentieel (simpel gezegd: steeds harder), maar op zeker moment zwakt de groei af (het buigpunt). Deze afzwakking houdt aan tot het het aantal besmettingen een plafond heeft bereikt. De onderzoekers hebben gekeken naar cijfers uit China, waar het virus het langst actief is, en daar volgt de uitbraak inderdaad zo’n S-vorm. Met behulp van de besmettingen tot nu toe berekent het model voor elk land de groeisnelheid, het buigpunt en het besmettingsplafond. Hieruit volgt een lijn die het verloop van de ziekte voorspelt.
Historische ontwikkeling en voorspellingen van totaal aantal besmettingen in elf landen
Het model heeft beperkingen, erkennen de onderzoekers. Zo houdt het geen rekening met veranderingen in het verspreidingsgedrag, bijvoorbeeld door een lockdown of omdat mensen hun handen beter gaan wassen. Als zo’n verandering plaatsvindt, duurt het een flinke tijd voordat het model het nieuwe verspreidingspatroon in de smiezen heeft. Daarnaast kan het model alleen iets zeggen over het aantal positieve tests, niet over het aantal daadwerkelijke besmettingen. Zoals Stanford-professor John Ioannidis al beargumenteerde in een stuk dat we in een eerdere FTM corona-update bespraken, hebben we geen idee wat de ratio is tussen positieve tests en besmettingen. Dat probleem zal alleen maar erger worden wanneer het testmateriaal op raakt.
Het model biedt enig houvast voor de korte termijn, maar over de langetermijnontwikkeling van het virus tasten we in het duister. Hoe verder we in de toekomst proberen te kijken, hoe groter de onzekerheid. Donderdag meldde De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat zij op basis van eigen berekeningen verwacht dat er volgende week tussen de 500 en 1000 coronapatiënten op de intensive care zullen liggen. Dat is een bandbreedte van 500 patiënten.
Voor preciezere modellen heb je echt meer data nodig. Daarom maken wetenschappers in Amerika naast statistische modellen ook gebruik van the wisdom of the crowd. Ze vragen grote groepen burgers hoe zij denken dat het virus zich de komende tijd zal ontwikkelen. De methode maakt gebruik van het feit dat mensen vaak een vrij goed idee hebben van de ontwikkelingen in hun omgeving. Dat inzicht stamt uit 1906, toen de Franse statisticus Francis Galton een wedstrijd bijwoonde waar 800 deelnemers zo nauwkeurig mogelijk het gewicht van een os moesten raden. Tot zijn verbazing benaderde het gemiddelde van alle gokken het daadwerkelijke gewicht van de os tot op de kilo nauwkeurig. Individueel zitten bijna alle voorspellingen ernaast, maar als je ze allemaal samen neemt, zijn ze vaak heel accuraat. Wellicht zouden wetenschappers in Nederland er goed aan doen om naast statistische modellen ook te vertrouwen op Jan met de pet.
Krantenoorlog in Memphis! Digitale uitdager schudt lokaal sufferdje wakker
Joost Ramaer – Krantenoorlogen zijn uit ons collectieve geheugen gevaagd, maar ooit woedden ze overal. In elke stad of regio vochten titels met elkaar om de gunsten van lezers en adverteerders. In Twente had je Tubantia en de Twentsche Courant, in Drenthe en Groningen het Nieuwsblad van het Noorden, het Groninger Dagblad, de Drentse Courant en de Winschoter Courant. Rotterdam had ooit zelfs zeven titels: het Algemeen Dagblad, de Nieuwe Rotterdamsche Courant, Het Vrije Volk, het Rotterdams Dagblad, het Rotterdams Nieuwsblad, De Rotterdammer en Het Rotterdamsch Parool.
Paper wars waren niet altijd goed voor de journalistiek. Ze konden leiden tot checkbook journalism, de gewoonte om bronnen grof te betalen voor sensationele scoops. Maar ze hielden redacties en uitgevers wel scherp. Van die concurrentie is niets meer over. Bijna elke stad in de westerse wereld is allang een one paper city. In Nederland zijn al die lokale monopolisten bovendien bijna allemaal in handen van twee Vlaamse uitgevers: DPG Media en het Mediahuis. Van zo’n duopolie is sinds kort ook sprake in de ‘nieuwswoestijn’ die de Verenigde Staten zijn geworden.
Daarom was het nieuws dat in Memphis, Tennessee, voor het eerst sinds mensenheugenis weer een ouderwetse krantenoorlog is uitgebroken – zij het dit keer tussen een nieuwe digitale uitdager, The Daily Memphian, en het gevestigde lokale sufferdje Commercial Appeal, een titel van Gannett die teruggaat tot 1841. Commercial Appeal legde de laatste tien jaar dezelfde lijdensweg af als honderden andere traditionele regionale kranten in de VS: steeds kleinere redacties en steeds minder pagina’s als reactie op almaar doorgaand verlies van abonnees en adverteerders. In drie jaar tijd slonk de betaalde oplage van 103.000 naar 52.000 voor de zondagskrant, en van 67.000 naar 29.000 voor doordeweekse edities.
De redactie telt nu 37 fte, twintig jaar geleden waren dat er nog 200. Verdere afkalving ligt in het verschiet, zeker nu eigenaar Gannett is gefuseerd met concurrent GateHouse. Die twee hebben samen een schuld van 1,8 miljard dollar, waarover elk jaar liefst 11,5 procent moet worden betaald. New Gannett, zoals de nieuwe reus op lemen voeten heet, heeft al aangekondigd te willen bezuinigen met 400 miljoen dollar per jaar.
Voor Eric Barnes en anderen was dat langdurige mismanagement reden om The Daily Memphian te lanceren. ‘Niet de lokale journalistiek faalde, maar het business model achter lokale journalistiek,’ zei hij tegen NiemanLab, een Amerikaans platform dat de ontwikkeling van oude en nieuwe media volgt. ‘Er is veel traditioneel lokaal nieuws dat nooit als een kind met badwater en al weggegooid had hoeven te worden.’
Volgens Barnes hebben de oude regionale Amerikaanse uitgevers een grote vergissing gemaakt door niet alleen hun productie- en verkoopapparaten in elkaar te schuiven – drukkerijen, distributienetwerken, kantoren, advertentie- en abonneewerving – maar ook de redacties, terwijl die fundamenteel verschillende gemeenschappen bedienen. Barnes was vijftien jaar hoofdredacteur van de Nashville Ledger, de grootste lokale krant in die stad. Als geen ander kent hij de Ajax-Feyenoordvete die Memphis en Nashville onderling koesteren. ‘Overal waar ik heb gewoond werkt het zo. In Washington-Oost haten ze Washington-West.’
The Daily Memphian startte in september 2018 met een budget van 6,7 miljoen dollar, opgehaald bij ‘uiteenopende geldschieters, allemaal lokaal,’ aldus Barnes. De financiers zijn anoniem, wat de oprichters op kritiek kwam te staan. Hoe kan een nieuwssite onafhankelijkheid claimen ten opzichte van lokale machinaties als niemand weet wie hun lokale financiers zijn?
Daar staat tegenover dat de site, dankzij haar ruime startkapitaal, van meet af aan een redactie van 36 professionele journalisten kon betalen – slechts eentje minder dan de Commercial Appeal. Volgens NiemanLab zijn de verhalen op de site van hogere kwaliteit dan gebruikelijk bij Amerikaanse digitale regio-platforms, die veelal op vrijwilligers draaien en amper budget hebben. De Memphian maakt nu nog verlies, maar haalt een snel groeiend bedrag aan eigen inkomsten binnen – zowel van adverteerders als van betalende lezers.
Het aantal abonnees is nu 11.600, goed voor ruim een miljoen dollar per jaar – een mooie prestatie in anderhalf jaar tijd. Het doel is in 2023 minstens quitte te draaien. ‘We liggen op koers,’ verzekert Barnes. ‘We mikken dan op 20 tot 25.000 abonnees, die ieder tien dollar per maand betalen.’ Dat komt neer op abonnee-inkomsten van 2 tot 2,5 miljoen dollar per jaar.
Zelfs de Commercial Appeal geeft inmiddels toe door zijn nieuwe rivaal te zijn wakker geschud. ‘De komst van The Daily Memphian is goed geweest voor de markt, en goed voor onze journalisten,’ zegt Mark Russell, hoofdredacteur van de krant. ‘Ik denk dat onze lezers er dagelijks profijt van hebben.’
33 Bijdragen
C. Tamsyn 4
Dat zijn gemiddeld vier tot acht rechtszaken per dag. De service aan brievenbusbedrijven kost de rechterlijke macht volgens een conservatieve schatting jaarlijks zeker 33 tot 66 miljoen euro.
Dit bedrag is een tot twee keer het gehele begrotingstekort van de Nederlandse rechtspraak, die geplaagd wordt door capaciteitsgebrek en financiële tekorten. De overheid blijft deze vorm van rechtspraaktoerisme niettemin welwillend ondersteunen. In Amsterdam is daar zelfs een speciaal hof voor opgericht: het Netherlands Commercial Court.
Wat haalt Nederland zich op de hals? Hoe kunnen onze rechters een oordeel vellen over conflicten die duizenden kilometers verderop spelen, in landen waar documenten worden vervalst, rechters worden omgekocht en getuigen worden vermoord? Een gezamenlijk onderzoek van: Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico, De Groene Amsterdammer en Argos.
Ongelooflijk toch, maar het is geen sprookje. Nederland luilekkerland? maar niet voor ons!
Met een lager inkomen heb je dezelfde rechten als iedereen. Of niet? Als het aan het kabinet ligt straks niet meer.
https://www.advocatenorde.nl/blog/je-recht-halen-is-straks-niet-meer-te-betalen
Hieronder de link naar Argos. Nederlandse rechtspraak voor de Russen.
zaterdag 21 maart 2020, 14:00 uur
https://www.nporadio1.nl/argos/onderwerpen/532406-nederlandse-rechtspraak-voor-de-russen
Bedankt Dennis Mijnheer.
Roland Horvath 7
Conservatieven zoals de regering Johnson in VK/GB alias neoliberalen zijn per definitie, door hun ideologie, ongeschikt om als overheid leiding te geven aan een economie.
Zij vereren het principe dat de markt alles kan en moet regelen.
De overheid is in zo'n verhaal de ondergeschikte van de grote ondernemingen.
Zo was het ook in de tweede helft van de 19e eeuw, de tijd van het laisser faire.
Het resultaat is steevast dat de superrijken rijker worden en de 99% steeds armer en dat zeer velen straat arm zijn. in de VS bijvoorbeeld zo'n 60 miljoen ingezetenen, dus ongeveer 1op 6.
Zo'n politiek resulteert op de lange termijn in een langdurige depressie omdat de 99% bijna geen geld meer hebben zoals in de periode 1873 -1896.
De Britse overheid heeft zich garant gesteld voor 350 miljard. De banken willen pas dan hun werk doen namelijk krediet verlenen, ook aan het MKB. En daarmee risico's nemen.
Het is redelijk te stellen dat die garantie van de overheid verkeerd is. De banken moeten het risico dragen, maar het is hen vlug te veel. Om het risico te verminderen zouden ze aan het eind van het jaar al hun winsten en verliezen samen kunnen delen bijvoorbeeld verdelen naar omzet.
Dat is een soort bankenunie.
JW Maijers 1
Wietze van der Meulen 6
JW MaijersZo wordt niet iedereen regelmatig (vaak helemaal niet) op Corona getest. Zou dat wel het geval zijn, zouden de controle-contacten ook weer tot een verandering van de infectie-besmetting leiden.
Het is dus de vraag wat we met die modellen opschieten.
Of.......terwijl o.a. het “Kreis Heinsberg” (meest geïnfecteerd in deelstaat NRW) oproept om als Duitsland en Nederland tot een gezamenlijke Corona-strategie te komen....,
https://www.lokalkompass.de/dorsten/c-politik/kreise-richten-dringliche-bitte-an-die-bundeskanzlerin_a1330887
...doen er blijkbaar nog steeds mensen uit Kreis Heinsberg boodschappen in Nederland.
Probeer onder die omstandigheden dan maar eens een betrouwbaar model te maken. Of zie ik dat nu fout?
Jeroen Wijnen 1
JW MaijersRoland Horvath 7
De service van de extreem neoliberale overheid, die NL sedert jaren regeert, is op hol geslagen.
De belangen van de GMO, van het grootkapitaal zijn het enige dat nog telt.
NL is de knecht van het grootkapitaal ook van het buitenlandse, om het even waar dat vandaan komt.
Ter vergelijking, in NL wordt de zorg/ ziekte/ ouderdom infrastructuur voortdurend af gebouwd. Alles stiekem. Eigen verantwoordelijkheid is de magische slogan, dat betekent rot -maar -op en als je niets te eten hebt, vreet dan maar stenen.
Rust en Verzorgingstehuizen worden gesloten. Het aantal ziekenhuis bedden vermindert voortdurend.
Referentie een uiteenzetting van Pieter Lakeman:
https://www.youtube.com/watch?v=pr6H3PyzvkE
Het Slotervaart ziekenhuis is gesloten en zo'n 7 à 8 ziekenhuizen wacht hetzelfde lot.
Een bewuste politiek, er ontstaat een tekort, dus een markt voor private ziekenhuizen, die volgens het getater van Rutte en Co alles beter doen. Kortom een aanloop naar een totale privatisering van de zorg.
Van één zaak mag men dan zeker zijn. De zorg wordt slechter, 50 à 300 % duurder en er is veel uitsluiting. Velen zullen van alle zorg verstoten blijven zoals in de VS bijvoorbeeld en in alle extreem neoliberale landen.
2- Buitenlandse geschillen in NL behandeld. Het zoveelste voorbeeld van nep rechtspraak.
Geschillen, die duizenden kilometer verwijderd van NL spelen. Of het Syrië, Afrika, Moldavië,
Kazakstan of Oekraïne is, het is ongepast.
Ook rechtspraak moet lokaal gehouden worden, om meerdere redenen.
C. Tamsyn 4
Roland HorvathDie verslechtering van de zorg is in principe al volop aan de gang, neem alleen de door de staat opgelegde eigen bijdrage a €385 per persoon per jaar veel ouderen zitten hier snel aan en voor twee personen is dat €770 per jaar. Er zijn mensen die kunnen dit amper of niet opbrengen en gaan minder snel naar een arts of halen geen medicatie meer.
De medicijntekorten bij apotheken is nog een voorbeeld, of iedere keer een ander merk z.g met dezelfde werkzame stof maar wel andere bijwerkingen. De extreem lange wachttijden voor een specialist in Nederland eer je opgeroepen wordt zijn sommige patiënten al overleden. Wij wonen vlak bij België, daar geen wachtlijsten, betaalbare zorg en wel leverbare medicijnen, meer klinieken als in Nederland en een beter ouderenbeleid via het OMCW.
Nederland vliegt niet achteruit dit land dondert in elkaar van ellende. Het komt er op neer dat de rijken de zorg wel kunnen betalen, het betekent in principe dat je ''gezondheid'' kunt kopen. Hoe erg is dat?
Dit is geen marktwerking dit is machtsmisbruik.
Roland Horvath 7
C. TamsynDus privatisering van zulke zaken, ook privatisering van een gedeelte, valt altijd faliekant uit voor de hele maatschappij.
Zoals je zegt, NL stort straks volledig in elkaar, in ellende, miserie en armoede, die willens en wetens gecreëerd zijn omdat geld de hogergenoemde zaken moet regelen.
In BE is de ziekte/zorg verzekering collectief en dat geldt ook voor de zorg vestrekking en die is al jaren opvallend beter dan in NL.
Maar in de hele EU dus ook in BE wordt door partijen gepoogd om wat collectief is te privatiseren.
Hebzucht en domheid zijn hiervan de oorzaak.
2- Er is een OCMW, een Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, in iedere stad of gemeente in BE.
C. Tamsyn 4
Roland HorvathNiek Jansen 9
Roland HorvathDaarom zal naar ik hoop hen en hopelijk andere lezers dit volgende artikel ook wel smaken:
https://www.frontaalnaakt.nl/archives/nu-is-de-tijd-om-het-over-het-gevaar-van-rutte-te-hebben.html
Roland Horvath 7
Niek JansenNiek Jansen 9
Roland Horvathhttps://www.frontaalnaakt.nl/archives/premier-teflon.html
Roland Horvath 7
Niek JansenIn BE doet men hetzelfde, de extreem rechtse nationalistische partijen VB, N-VA en ook de Christen Democraten van CD&V hebben het bijna voortdurend over migratie, een in feite niet bestaand probleem althans niet voor NL en voor BE.
Dat vervangt en verbergt dan de echte problemen waar verkiezingen zouden moeten over gaan.
Namelijk de inkomsten verdeling, de belastingen, wie belastingen moet betalen voor grote investeringen: Uiteraard de bedrijven. De euro, de EU, de QE oftewel de waanzinnige geld creatie van de ECB, om de banken en de superrijken wat zakgeld toe te stoppen.
Dankzij de onvoorstelbare slaafsheid van de MSM, die voor het grootste deel eigendom zijn van het grootkapitaal, slagen in elk geval de Vlaamse nationalisten er in heel het politieke discours te vervalsen, te infantiliseren en om te vormen tot een nazistisch gestook tegen minderheden met alvast een brandstichting in Limburg in een gebouw voor immigranten als resultaat.
De VVD en Rutte3 zijn op dezelfde weg.
George of the Jungle 3
Niek JansenJullie doen continu alsof het de schuld is van onze rechtstaat dat Sinterklaas niet echt bestaat. De ongelooflijke goedheid die jullie na lijken te streven is in mijn ogen totaal niet realistisch, net als de goedheiligman. Wees dus niet zo teleurgesteld op "de ouders" (leiders) van dit land, ze proberen slechts "de kinderen" (het volk) tevreden te houden en een goede toekomst te geven. Onvermijdelijk zal dat niet lukken voor alle kinderen, dat is een natuurlijk proces. Besef dat de beslissing die een ouder moet maken zelden te bevatten is voor een kind.
De mensen die momenteel heldhaftig het corona virus bestrijden doen wat ze kunnen en maken daarin fouten. Dat is onvermijdelijk als je moet handelen, zonder de feiten te (kunnen) weten. Het zou me niet verbazen dat jullie achteraf precies gaan roepen hoe de aanpak wel had gemoeten, netjes onderbouwd met linkjes en expert meningen. Want dat is wat een linkse populist doet. Net zoals Wilders en Baudet die roepen dat de Nederlandse aanpak anders moet. Zij weten het altijd beter en vooral voor zichzelf, want dat is wat een rechts populist doet. Beide kanten beseffen niet dat ze moeten matige en naar het midden moeten voor minder chaos, maar ze zoeken het in het uiterste. Beide zijn hypocriet in het ontkennen van hun eigen hypocrisie.
Prima hoor ik zal ermee dealen want de wijsheid leert dat uit chaos nieuwe kansen ontstaan, voor mij en voor de wereld. Misschien is dat ook nodig en misschien zelfs in de extreme mate die jullie nastreven... Svp, eet de soep (deze reacties) niet zo heet als hij wordt opgediend. Ben voor jullie een beetje militant.
C. Tamsyn 4
George of the JungleKrijg net bericht dat een vriend door corona is gepakt, hij is overleden (82).
C. Tamsyn 4
George of the JungleZou het niet minder egoïstisch klinken als u stelde voor de wereld en voor mij? Het zegt iets over hoe in het leven staat. Ik eerst en dan de rest!
George of the Jungle 3
C. TamsynC. Tamsyn 4
George of the JungleHet mens achter de reactie komt te voorschijn, en dat doet mij goed. Eerst een kleine correctie George, helaas heeft iemand u iets verkeerd geleerd, de uitdrukking ,''Verbeter de wereld, begin bij jezelf'' kwam van niemand minder dan Mahatma Gandhi en dat is iets anders dan ''een betere wereld begin bij jezelf''.
Een totalitaire samenleving is geen communisme George maar een dictatuur.
Voorbeelden van een totalitaire samenleving waren Nazi Duitsland en het Russisch Stalinisme, ook het China van Mao Zedong dat was ook geen communisme dat is dictatuur iets heel anders hoe ik het voor mij zag.
Ik zag in het communisme een heel ander iets , de CPN waar ik lid van was bestaat al heel lang niet meer. Ik raad aan om u eens in Karl Marx te verdiepen de grondlegger van het socialisme en communisme. Om het hier uit te leggen is moeilijk.
Bedankt voor uw medeleven met het verlies van mijn kameraad.
Ik geef u een top comment!
Roland Horvath 7
George of the JungleIk doe dat vooral om uw relativering op het einde van uw verhaal: "Eet de soep niet zo heet als ze wordt opgediend" .
Iets anders, de commentaren van mij, en ik dacht ook die van jansenniek en van Wildek, gaan niet over het corona virus en de grote inspanningen die verplegers en artsen er aan besteden.
Klaar en duidelijk George, die commentaren gaan over: Democratie, inkomstenverdeling, een egalitaire en leefbare samenleving, tolerantie tegenover minderheden, vrede, oorlog, onaanvaardbare dominantie van staten, het klimaat, de overbevolking en een economie die steunt op private ondernemingen waarvan de groten zich keer op keer misdragen, vooral de banken.
George of the Jungle 3
Roland HorvathMet regelmaat lees ik uw reacties en het valt me op dat die overwegend in de extreem linkse hoek zitten. Dat mag gelukkig in dit land, maar ik wil geen zwijgende meerderheid zijn. Niet naar extreem link noch naar extreem rechts. Het liefst voordat het te laat is en door middel van discussie.
Ik vind Nederland een schitterend land en Europa een prachtig divers en inclusief continent. Langzamerhand krijg ik angst van alle uiterste. Als we niet meer naar elkaar luisteren, vanwege dogma's dan begint het spannend te worden. Mijn ongenuanceerde reactie is meer een oproep tot zelfreflectie en betere timing. Volgens mij is er momenteel meer behoefte aan hoop en saamhorigheid.
Roland Horvath 7
George of the Jungle1- De burgers moeten ten allen tijde meebesturen met de overheid zowel individueel als collectief, in groep. Dat heeft niets te maken met samenhorigheid. Het heeft te maken met een diversiteit aan meningen, die in het algemeen een voorwaarde is voor een realistisch, stabiel, redelijk en goed beleid.
Wie niet luistert naar andere meningen leert ook de tekortkomingen van de eigen mening niet kennen.
2- Mijn commentaren zijn in geen geval extreem links. Hoewel ik mij er van bewust ben, dat in een maatschappij, die afglijdt naar het extreem rechtse en extreem neoliberale zoals de Nederlandse -, Belgische - en de maatschappij in de meeste EU staten, men reeds als extreem links wordt geklasseerd als men slechts de gedachte naar voor brengt dat de superrijken rijker worden en de 99% armer en dat zoiets altijd leidt naar een tientallen jaren durende depressie door een gebrek aan geld en inkomen bij de 99%. Zoals dat was in 1873-1896 en 19029-WO2.
3- Europa een inclusieve maatschappij? Zeker niet voor de vluchtelingen, die vast zitten in overvolle kampen in GR. En IT en ES Spanje mogen ook hun plan trekken met hun vluchtelingen stromen. Die veroorzaakt zijn door oorlogen van de VS in samenwerking met Europa in Afghanistan, Irak, Jemen, Syrië, Libië.
4- Wij zijn het eens over het feit dat er discussie moet zijn.
George of the Jungle 3
Roland Horvath4. Dacht ik, al mooi!
3. Geef mij een voorbeeld uit het verleden waarin de armen en vluchtelingen geen slachtoffer zijn van een crisis. De VS is zeker geen lieverdje en maakt regelmatig verkeerde keuzes. Maar wat ook een feit is: Rusland steunt een syrische dictator die oorlogsmisdaden pleegt. Turkije valt (weer eens) een autonoom land binnen. De Islam is extreem anti inclusief en Afghanistan is al decennia herioneproducent. Stinkend rijkende oliestaten die geen vluchtelingen opnemen en problemen verergeren. Noord Afrikaanse landen die zwarte mensen als dieren behandelen en uitbuiten. Al de problemen die dat oplevert... Moet Europa dat echt allemaal aantrekken en oplossen?
2. Nederland en de Belgen schuiven al langer naar rechts. Maar dat is vooral op internationaal economisch gebied. Ons land is toch wel erg sociaal en dat wordt ondanks de vvd eerder meer dan minder. Komt door de volksaard en is de hoofdreden dat economische vluchtelingen hier naar toe komen. Als je dingen goed doet heeft dat nou eenmaal aantrekkingskracht. Vandaar ook dat de rijken rijker worden, de populaire populairder en de armen armer. Waarom is dat niet rechtvaardig, indien iedereen er absoluut op vooruit gaat?
1. Hoewel ik vind dat je hier saamhorigheid beschrijf, ben ik het er verder mee eens.
0. Probleem is dat de tijden ambigu zijn. Rechts probeert linkse problemen op te lossen en vv. Vrouwen lijken meer mannelijk te worden en vv. Grote bedrijven doen alsof ze sociaal zijn en de individuele vrijheden worden steeds meer ingeperkt (minder sociaal). Niks neo liberaal aan. Doorgeschoten eerlijkheid aangewakkerd door linkse sociale gelijkheidsstrijders en rechtse egoïstische handelaren, die het nalaten verantwoordelijk op te treden.
f. van Dam 6
Niek JansenC. Tamsyn 4
Niek JansenBij de volgende invalronde komt oom Ivo terug om samen met de zingende buschauffeur Fred Teeven de boel Opstelten te zetten. Bonnen worden er toch niet geschreven op dit moment.
Corona verbroedert! Wat leven we toch in een prachtland !
Berend Pijlman 13
Niek JansenVergelijk met denken aan de mensen in de zorg in plaats voorkomen dat het de volgende keer weer gierend uit de hand loopt omdat er al te weinig handen aan het bed waren om mee te beginnen.
Goed te zien overigens dat er een site is waar de MSM wordt gefileerd. Dat anderen het volgen zodat ik het niet hoef te doen en alleen de misstanden van de MSM mee kan krijgen.
Jan Ooms 10
C. TamsynEn dat is bijvoorbeeld zelfs een paar tientjes méér dan de AOW voor 1 persoon in een relatievorm (huwelijk, samenwonend, etc.) per maand.
Moet je een minister, staatssecretaris of kamerlid vragen om het maandsalaris van 1 van de partners in het huishouden aan gezamenlijke eigen bijdrage te betalen per jaar...
Teunis J. Dekker 2
Jan OomsC. Tamsyn 4
Komt dit er nou niet op neer wiens brood men eet diens woord men spreekt?
Goed stuk Joost Ramaer.
Wietze van der Meulen 6
C. TamsynEn...de De Daily Memphian kan natuurlijk ook bovenlokaal nieuws opnemen wat m.i. minder gevoelig is voor lokale machinaties.
En zo heeft elk voordeel weer zijn nadeel (en omgekeerd).
Meer media lijkt me in algemene zin niet verkeerd (tenzij eenzelfde holding eigenaar is, dan krijg je weer meer van hetzelfde).
Niek Jansen 9
Financiële geheimhouding is een belangrijke facilitator van financiële criminaliteit en illegale geldstromen, waaronder witwassen, corruptie en belastingontduiking. Jurisdicties die er niet in slagen om de sluier rondom financiële geldstromen op te heffen, ontkennen burgers elders hun mensenrechten en verergeren de wereldwijde ongelijkheid", zo begint dit artikel: https://www.transparency.nl/nieuws/2020/02/nederland-top-10-financial-secrecy-index-2020/
Niek Jansen 9
"15 juli 2019 publiceerde CNN “Beveiligingsrapporten onthullen hoe Assange de ambassade veranderd had in een commandopost voor verkiezingsinmenging”, waarin “nieuwe documenten” Julian Assange figuurlijk nog verdachter maakten dan hij al was. Fidel Narváez is voormalig diplomaat die zes van de zeven jaar die Assange in de ambassade van Ecuador in Londen verbleef rechtstreeks meemaakte. Op 20 augustus 2019 publiceerde hij een weerwoord met 40 argumenten die de beweringen van CNN volledig weerleggen".
Wietze van der Meulen 6
Duitsland is voor groente en fruit maar voor 40% zelfvoorzienend. En met kilometers lange files voor de grenzen wordt import ook snel lastig.
https://www.hessenschau.de/wirtschaft/spargel-erdbeeren-gemuese-erntehelfer-auf-hessischen-hoefen-werden-knapp,corona-spargel-erdbeeren-100.html
Of..welke zet moet deze Duitse aardbeienkoning nu doen?
https://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2020-03/landwirtschaft-coronavirus-coronakrise-felder-anbau-erntehelfer-saison-erdbeeren
En dan zou volgens het Robert Koch Institut het Corona-probleem nog wel 2 jaar aan kunnen Houden.
https://www.bild.de/ratgeber/2020/ratgeber/corona-pandemie-koennte-laut-rki-noch-2-jahre-dauern-69441010.bild.html
Hank_Rearden_2020 1
Kijk bijvoorbeeld eens naar QAnon, een anoniem pro-Trump collectief dat een lijst heeft gepubliceerd van "very bad people" die Trump heeft gedreigd te gaan ontslaan in de loop van 2020 (2). Hier staan mensen als de Clintons, Obama, Jeff Bezos etc. op. De huidige "coronacrisis" zou een stuiptrekking zijn van deze mensen om aan de macht te blijven.
Tom Hanks werd door dit collectief o.m. beschuldigd van pedofilie, en is recent samen met zijn vrouw in Australie gebleven met coronavirusinfectie. Toeval of gepland?
Daarnaast hebben we NESARA, oftewel de National Economic Security and Recovery Act, die nooit is ingevoerd maar wel uitgebreide fiscale en monetaire schuldenvrije hervormingen voorschrijft. Voor Trump zou dit een welkome aanvulling zijn in zijn strijd tegen de Fed en andere centrale banken, en de Amerikaanse IRS. Of deze act ooit wordt doorgevoerd gaat de tijd leren. Het huidige Amerikaanse establishment is vooral tegen.
1. https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/
2. https://nymag.com/intelligencer/2017/12/qanon-4chan-the-storm-conspiracy-explained.html