Follow the Money selecteert

Begin je zondagochtend met de meest interessante stukken die onze redacteuren voor je hebben geselecteerd. Deze week lazen we onder meer over Khadaffi en Kim Jung Un, de ‘Global Money App‘ Revolut, en een vermogende Japanse investeerder die we de komende tijd in de gaten moeten houden.

Kim Jung Un heeft geen zin de volgende Khadaffi te worden

The National Interest

Dieuwertje Kuijpers - De Nationale Veiligheidsadviseur van de regering Trump, John Bolton, heeft een heel specifiek scenario in gedachten voor de Noord-Koreaanse ontwapening: het Libië-scenario. Voormalig dictator Muammar el-Khadaffi biechtte niet alleen aan de Amerikanen en de Britten op dat hij inderdaad massavernietigingswapens had, maar gaf Washington ook toestemming om dat materieel te vernietigen.

Khadaffi voelde namelijk – na de invasie in Irak van 2003 – de bui al hangen en koos eieren voor zijn geld. Strategisch analist DePetris wijst er op dat de regering-Trump niet moet veronderstellen dat Noord-Korea te vergelijken is met Libië: het nucleaire programma van Khadaffi was amateuristisch, in tegenstelling tot dat van Kim Jung Un. Zo concludeerde de International Atomic Energy Agency (IAEA) in 2004 dat Libië de kennis miste om centrifuges te bouwen of uranium te verrijken, maar ook geen idee had hoe het kernkoppen kon ontwerpen.

Khadaffi had al decennia te lijden onder sancties en had geen zin het lot van Saddam Hoessein te ondergaan, maar Kim Jong Un heeft geen enkele intentie om de volgende Khadaffi te worden – een man die uit een afvoerput werd getrokken en door een woedende menigte werd gelynched. 

Het energiegebruik van Bitcoin is officieel bestudeerd en de resultaten zijn schokkend

Joule

Ties Joosten - De hoeveelheid energie die gebruikt wordt om Bitcoins te mijnen is de afgelopen zes maanden meer dan verdubbeld. Als dat zo doorgaat, dan gebruikt Bitcoin eind volgend jaar meer energie dan alle zonnepanelen wereldwijd samen produceren. 

Dat de Bitcoin een gigantische hoeveelheid energie verbruikt, werd al langer vermoed. Maar afgelopen week is hierover voor het eerst een onderzoek gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. De auteur van het onderzoek is de Nederlandse blockchainspecialist Alex de Vries. Hij concludeert dat het mijnen van Bitcoins eind dit jaar meer energie zal kosten dan Nederland in totaal gebruikt. 

Al die energie om een speculatieve bubbel op te blazen. Het doet je zo op de zondagmorgen wel afvragen hoe we onze prioriteiten georganiseerd hebben. 

Nieuwe Italiaanse coalitie heeft weinig op met de euro

The Economist

Peter Hendriks - In Italië wordt hard gewerkt aan een coalitie tussen de Vijf Sterren Beweging en de Noordelijke Liga. Italië lijkt daarmee een regering te krijgen die volledig bestaat uit populisten. The Economist ziet een aantal opvallende beleidsvoornemens aan de horizon. De regering zou pro-Russisch zijn en dus tegen de EU-sancties tegen dit land. Ook wordt ingezet op meer ruimte voor leden van de Eurozone om uit te treden. Het tijdschrift omschrijft de in de maak zijnde coalitie als excentriek, idealistisch, lichtelijk xenofobisch, anti-corruptie en economisch liberaal. Het aanpakken van de grote zwakte van de Italiaanse economie, de lage groei van de productiviteit, lijkt geen prioriteit. 

Waarde Britse high-tech creditcard en app Revolut in half jaar verviervoudigd

Forbes

Rob Vorkink - Ontwikkel een betaalkaart (creditcard en app) met superlage tarieven in het buitenland en voeg steeds meer financiële diensten toe, van verzekeringen tot cryptocurrency-handel en betaalrekeningen. Dat is de Britse high-tech creditcard en app Revolut: zonder verborgen kosten zoals bij banken, en tegen de meest gunstig wisselkoersen. De ‘Global Money App’ heeft al 2 miljoen gebruikers.

Aan de basis staat de 33-jarige Engelse zakenman Nicolai Storonsky, voormalig bankmedewerker. Met zijn team wist hij in een half jaar tijd het vermogen van de financierings-card en app te verviervoudigen: van 350 miljoen naar 1,7 miljard dollar.

Het Amerikaanse financiële zakenblad Forbes sprak met Storonsky, die nog pakketaandelen heeft (30 procent) en daarmee op papier 500 miljoen dollar bezit. Kassa. Op de vraag hoe het succes is te verklaren, zegt Storonsky: ‘Gewoon superhard werken’.

De miljoenen van Max

Financieele Dagblad

Rob Vorkink - Ook Max Verstappen is een miljoenenbedrijf. Het Financieele Dagblad interviewde zijn manager Raymond Vermeulen, die dag en nacht bezig is met de stormachtige carrière van de Formule 1-coureur die dit weekeinde te vinden is op het racecircuit van Zandvoort.

Vermeulen is zeven dagen in de week bezig het ‘merk Max’ te exploiteren, en dat gaat behoorlijk goed. Sinds hij bij Red Bull tekende verdient Verstappen 10 miljoen euro per jaar. Supermarktketen Jumbo tikt jaarlijks 1 miljoen euro af om op de helm van de Red Bull-rijder te staan. Eenzelfde bedrag betaalt softwarebedrijf Exact aan de Verstappen BV. Investeren in de populaire Verstappen brengt namelijk geld in het laatje. De Jumbo-racedagen in Zandvoort zijn al uitverkocht en het verbond met de supermarktketen heeft Jumbo geen windeieren gelegd.

In het gesprek komt ook de illegale actie van online supermarkt Picnic aan de orde. In 2016 gebruikte de start-up zonder toestemming een Verstappen look -a like. Het team van Verstappen stapte naar de rechter en won. Picnic moest 150.000 euro betalen.

Hoe een voormalige wereldmacht profiteert van de opkomst van China

Bloomberg

Arne van der Wal - Globalisering is een minder eigentijds verschijnsel dan vaak wordt gedacht. In feite begon die al nadat de Portugees Vasco da Gama in 1498 de zeeroute naar India had ontdekt. De Portugese ontdekkingsreizigers kwamen kort daarna ook in contact met de Chinezen. Dat verliep niet altijd harmonieus, maar door de eeuwen heen hebben de Chinezen Portugal gezien als een poort naar Europa, die anders dan de Nederlanders en later Britten, geen bedreiging vormden voor hun hegemonie in Zuidoost-Azië. 

Dat is nog steeds zo. Tijdens de eurocrisis vloeiden er Chinese miljarden naar Lissabon. In bedrijfsaankopen, maar ook in de vorm van rijke Chinezen die er een Portugees paspoort konden krijgen als ze het nodige geld meebrachten, en daarmee toegang kregen tot de Schengen-landen van de EU. De zorgen over de toenemende kooplust van China in de EU (de aflopen 10 jaar hebben ze 318 miljard dollar in Europa geïnvesteerd) lijken aan Portugal voorbij te gaan: het land staat op het punt om voormalige staatsenergiebedrijf EDP in zijn geheel te verkopen aan een Chinese energiegigant. Waarom dat voornemen in Portugal tot minder debat leidt dan in bijvoorbeeld Italië of Duitsland, legt Bloomberg hier goed uit.

Leenstelsel leidt tot tweedeling in de maatschappij

ScienceGuide

Sophie Stadhouders - Voor mijn laatste artikel sprak ik tientallen studenten over een – zo bleek – gevoelig onderwerp: studieschulden. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten steeds vaker en meer gaan lenen, zo concludeerde het Nibud in zijn rapport van november vorig jaar. De studenten die ik sprak hadden veelal geen idee van de regeltjes rondom een studieschuld; tegelijkertijd dachten ze hun schulden later makkelijk te kunnen afbetalen. 

Een interessant opiniestuk in het verlengde hiervan las ik op Scienceguide, een online platform voor de kennissector over hoger onderwijs en wetenschap. Docent filosofie en esthetiek Jacco Prantl laat hierin zien hoe het leenstelsel leidt tot kansenongelijkheid. Voor studenten wiens ouders geen geld kunnen of willen bijdragen aan de studie, vormt een studieschuld een extra belasting op armoede. Daarmee staat de toegang tot het hoger onderwijs voor kwetsbare groepen door het huidige stelsel onder druk, zo betoogt Prantl. Een ander punt dat hij noemt is de enorme berg privacygevoelige data die studiefinancieringsverstrekker en schuldeiser DUO beheert. Dat biedt vergaande mogelijkheden.

The Son Kingdom

The Economist

Dennis Mijnheer - Het Britse weekblad liet mij afgelopen week in het vliegtuig kennismaken met een van de machtigste investeerders ter wereld: de Japanse telecom-en internetondernemer Masayoshi Son. Op zijn cv prijkt zijn telecomconcern SoftBank dat tijdens de dotcom-crash in 2000 circa 70 miljard dollar verloor. Hij had echter ook een meevaller, doordat hij in een vroeg stadium 20 miljoen dollar investeerde in de Chinese marktplaats Alibaba. Een gouden greep: het belang is inmiddels 140 miljard dollar waard.

Deze Mr. Son staat nu aan het hoofd van het investeringsfonds The Vision Fund dat een ‘oorlogskas’ heeft van liefst 100 miljard dollar. Het is gevuld door staatsfondsen van Saoedi-Arabië en Abu Dhabi, Softbank en Apple. Op een nogal bijzondere en agressieve manier pompt Son miljarden in reguliere startups zoals WeWork (gedeelde werkplekken) en Slack (chat-app), maar ook in revolutionaire technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica, internet-of-things en genomica. The Economist maakt in het coverartikel een uiterst boeiende en kritische analyse van deze Japanse visionair die momenteel met zwaar geschut talloze baanbrekende ontwikkelingen aanzwengelt. Houd deze man in de gaten.

Stiekem aan seks denken kan straks niet meer

Financieele Dagblad

Cosette Molijn - Met een MRI-scanner van de UvA brengen onderzoekers van Neurencis, een bureau voor marktonderzoek, emoties in beeld. Wat denkt iemand bij het zien van een afranseling, een seksscène of dode dieren? Handig voor het testen van televisiecommercials, maar zoals Jan Fred van Wijnen al opmerkt: ‘Hier sneuvelt de laatste verdedigingslinie in de strijd om privacy. Een strijd die we verliezen.’

De Oeso riep vorig jaar al op om na te denken over regulering om misbruik van deze neurotechnologie te voorkomen.  Onderzoek naar hersenziektes en mentale aandoeningen verbetert behandelingen aanzienlijk, maar dit onderzoek blijft niet in het lab. Er wordt al gewaarschuwd voor neurohacking of neurocrime, zoals het ontfutselen van informatie over bankrekeningen, creditcards of pincodes. Deze tak van sport staat nog in de kinderschoenen, en Amazon zal beter kunnen voorspellen wat mensen doen, maar we zullen nu al de grenzen van onze privacy moeten gaan vaststellen.

Literatuur, lust en leugens

Der Spiegel Online

Rob Vorkink - De metoo-affaire die onlangs het hart trof van het comité dat jaarlijks de Nobelprijs voor Literatuur uitreikt, ettert door in de Zweedse Academie. Der Spiegel Online wijdt er een groot artikel aan. Door de aanhoudende crisis wordt de Literatuurprijs dit jaar namelijk niet uitgereikt. Externe deskundigen zijn ingevlogen om het gedeukte imago van de Zweedse Academie te redden.

Dat imago ligt aan duigen sinds bekend werd dat de echtgenoot van prominent lid Katarina Frostenson achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen. Voorts zou zij liefst zeven keer de naam van de komende winnaar hebben gelekt en geld van de Academie hebben doorgesluisd naar de cultuurclub van haar man, waarvan zij mede-eigenaar is.

Frostenson is al opgestapt, maar zes andere leden gingen haar voor uit gêne om de rel. Lars Heikensten, uitvoerend directeur van de Nobel Foundation, heeft een duidelijk standpunt over de kwestie: ‘Het is aan de academie om de problemen op te lossen. Lukt dat niet, dan kunnen wij natuurlijk besluiten om de prijs van de academie in te trekken’. Volgens critici kan de geloofwaardigheid van de prestigieuze prijs alleen maar worden gered als een andere academie wordt aangewezen om de prijs voortaan uit te reiken.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 675 leden