
Follow the Money selecteert, met deze week: Ja, de aarde warmt op en het is geen Chinees complot; studenten lossen Facebook’s ‘crazy’ probleem op en de AIVD brengt de anonimiteit van klokkenluiders in gevaar. Verder: Naar de diepste krochten van de Alt-right; Trump’s atoombom; China wordt steeds conservatiever en Marokko is een stuk duurzamer dan Nederland. Tot slot: Leonard Cohen in India; van quant naar data-scepticus en het protest van de Sioux bij Standing Rock.
Ja, de aarde warmt op. Nee, het is geen Chinees complot (je raadt nooit wat dan wel!)
Sinds de verkiezing van Donald Trump is de discussie over het klimaat — en daarmee ook deze heldere explainer van Bloomberg — weer actueel. Daaruit blijkt dat de klimaatsverandering geen ‘hoax’ van de Chinezen is, zoals Trump in zijn campagne beweerde. Het is ook geen door subsidieverslaafde klimaatwetenschappers verzonnen idee fixe. En de opwarming van de aarde wordt ook niet — zoals klimaatsceptitici beweren – veroorzaakt door natuurlijke verschijnselen zoals de afstand tussen zon en aarde, zonnevlekken of vulkanen. Het zijn toch écht de door de mens uitgestoten broeikasgassen die de temperatuur omhoog jagen. Wie daaraan nog twijfelt, bekijk deze grafisch fraai weergeven analyse. Feiten zijn niet altijd prettig, maar verklaren meer dan meningen.
Over feiten gesproken, hier is er nog één: er is deze herfst veel minder zee-ijs op de polen dan normaal. Ten opzichte van vorige jaren mist er een gebied anderhalf keer zo groot als India.
Studenten lossen in 36 uur probleem van fake nieuws op Facebook op
De media verkeren in zwaar weer. Onafhankelijke journalistiek komt door teruglopende inkomsten in het gedrang terwijl sociale media als Facebook en Twitter voor steeds meer mensen als primaire bronnen van nieuws dienen. Dat is bijzonder problematisch, aangezien sensatieverhalen en complottheorieën het op deze kanalen veel beter doen dan objectieve journalistiek.
Vooralsnog lijkt het er niet op dat dit probleem snel zal verdwijnen. Facebook-CEO Mark Zuckerberg noemde het idee dat zijn platform een rol had gespeeld in de presidentsverkiezingen vorige week nog ‘pretty crazy’, wat hem weer op forse kritiek kwam te staan. Maar hoe moeilijk is het nu eigenlijk om iets aan de kwaliteit van informatievoorziening op Facebook te doen?
Niet zó moeilijk, bewees een team studenten deze week. Bij een ‘hackathon’ op Princeton University kwamen de studenten namelijk binnen 36 uur met een oplossing voor het probleem. De truc: een Chrome-extensie die per nieuwsbericht in je feed aangeeft hoe betrouwbaar het verhaal is. Business Insider doet verslag.
Journalistieke bronnen in gevaar
Bronbescherming is onmisbaar in de onderzoeksjournalistiek. Als het aan de AIVD ligt kunnen journalisten de anonimiteit van klokkenluiders binnenkort echter niet meer garanderen. Een nieuw wetsvoorstel op de inlichtingen en veiligheidsdiensten kan de overheid de bevoegdheid geven om een sleepnet dor het dataverkeer te halen, waardoor bronbescherming via de achterdeur verdwijnt. Advocaten zijn nog wel uitgezonderd in dit wetsvoorstel: zij kunnen ongestoord blijven communiceren met verdachten. In een ingezonden opiniestukken leggen Leon Willems (directeur Free Press Unlimited), Thomas Bruning (algemeen secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten), Marcel Gelauff, (voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren) en Otto Volgenant (voorzitter Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming) uit waarom het wetsvoorstel het werk van journalist bedreigt.
Naar de diepste krochten van de doodenge Alt-right movement
Deze week werd bekend dat Steve Bannon, de voormalig hoofdredacteur van Breitbart News, een van de belangrijkste adviseurs van President Trump wordt. De afgelopen maanden was Bannon al CEO van Trump’s verkiezingscampagne; nu staat hij op het punt een van de machtigste mannen achter de schermen van het Witte Huis te worden.
Dat verdient aandacht, niet alleen omdat Bannon zelf in 2014 al tegen The Daily Beast vertelde dat zijn doel was ‘om [de staat] ten gronde te richten, en het hele hedendaagse establishment te vernietigen.’ Onder Bannon’s leiding werd het conservatieve Breitbart namelijk steeds meer een platform voor de Alt-right movement, een extreem-rechtse white supremacist beweging die zich tijdens de verkiezingen massaal achter Trump heeft geschaard. In deze lange, spannende en vooral onthutsende reportage die vorige week op Highline verscheen doet Luke O’Brien verslag van zijn reis naar de diepste krochten van de beweging — en wat hij daar aantrof.
Trump en de atoombom
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen was het een van de meest herhaalde doemscenario’s: een impulsieve en opvliegende president Trump aan de knoppen van het Amerikaanse kernwapenarsenaal. Nu het presidentschap van Trump spoedig een feit zal zijn, vraagt het Amerikaanse opinietijdschrift The Nation zich af hoe groot het nucleaire gevaar onder Trump werkelijk zal zijn, en of er onder de nieuwe president wellicht ook kansen zijn voor risicoreductie — kansen die Trumps voorganger Barack Obama heeft laten liggen. Het uitgesproken linkse tijdschrift erkent daarbij ruiterlijk dat het in het recente verleden juist de Republikeinse presidenten zijn geweest — Reagan en tweemaal Bush — die grote reducties in het Amerikaanse kernwapenarsenaal wisten te realiseren. Met een Republikeinse meerderheid in het Congres zou ook president Trump daarvoor alle ruimte hebben.
Het Rode Gevaar?
Conservatieven krachten zijn aan een flinke opmars bezig. Niet alleen in het Westen, maar ook in China. Het gaat daar alleen niet met een knal zoals in Amerika. De transitie is geleidelijker, maar tegelijkertijd een stuk indringender. Op steeds meer vlakken wordt de Chinese staat repressiever, van het leger tot kerken en van scholen tot het internet. Het is verleidelijk om die nieuwe koers te koppelen aan leider Xi Jinping, maar volgens journalist en China-expert James Fallows is de transitie al voor het aantreden van Xi ingegaan. De grote vraag is wat ons te wachten staat. Een China dat naar buiten toe steeds agressiever wordt en intern meer paranoïde, is potentieel instabiel en een gevaar voor de wereld.
Klimaattop: gastland Marokko is een stuk duurzamer dan Nederland
De Marokkaanse stad Marrakesh vormde deze week het toneel van de jaarlijkse klimaatconferentie, COP22, van de Verenigde Naties. Er is onder meer gesproken over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs. Quartz zoomt voor de gelegenheid in op de groene economie van het gastland dat jaren geleden al het “Plan Maroc Vert” adopteerde. Zo is er een 2000 hectare groot zonnepark in aanbouw dat 580 megawatt moet gaan opleveren in 2018. Het land heeft bovendien een windmolenpark dat 300 megawatt oplevert en er wordt gewerkt om 600 moskeeën uit te rusten met zonnepanelen. Marokko gebruikt inmiddels al 28 procent duurzame energie. Het land loopt daarmee al ver voor op Nederland dat nog zit te worstelen om 14 procent in 2020 te halen. Quartz geeft een interessant inkijkje in de groene golf in Noord-Afrika en maakt daarbij een zijsprong naar wat onderhuidse onrust.
De Indiase periode van Leonard Cohen
De onlangs overleden dichter, muzikant en zanger Leonard Cohen stond wereldwijd bekend om zijn zwartgallige humor en het deprimerende karakter van zijn songs. Het was geen toneelspel: de Canadees kampte in zijn leven veelvuldig met depressies en experimenteerde een tijdlang met verschillende religies — zelfs Scientology — in een zoektocht naar zingeving. Rond de eeuwwisseling streek Cohen neer in India, het land dat ooit als bedevaartsoord op de kaart was gezet door The Beatles. In havenstad Mumbai sloot hij zich aan bij de volgelingen van een lokale goeroe. Zijn aanwezigheid daar bleef niet onopgemerkt. De BBC maakte een reconstructie van Cohens Indiase periode.
Van quant op Wall Street tot data-scepticus
In haar jeugd vond Cathy O’Neil al rust in de wiskunde. Het was een leuk spelletje; dat bleef ook zo toen ze als quant aan de slag ging in Wall Street — tot ze het besef kreeg dat ze speelde met pensioenen van miljoenen mensen. Tegenwoordig trekt O'Neil ten strijde tegen de geheime algoritmes die door zijn gedrongen in het onderwijs, het rechtssysteem en natuurlijk de economie. De hoogleraar vertelt hoe modellen, die vrijwel niemand snapt en in steeds grotere lijnen onze levens bepalen, zijn gebaseerd op verkeerde aannames. Het nieuwe gevaar zijn de ‘weapons of math destruction’, als dus O’Neil. Een fascinerend interview dat je ogen opent voor een belangrijk onderwerp van de 21e eeuw. ’De wiskunde was niet het probleem. De problemen zijn liegen, corruptie en hebzucht.'
Minidocu: The Stand at Standing Rock
Mini-documentaire over de strijd van een indianenstam tegen een oliepijpleiding door hun land. De Standing Rock Sioux tribe protesteren tegen de bouw van de Dakota Access Pipeline. Die pijplijn, van essentieel belang voor de nabij gelegen olie-industrie, doorkruist heilig land en levert de tribe niets op. In de documentaire van amper 9 minuten vallen naast de prachtige beelden over de natuur in Dakota ook het keiharde geweld van politie en nationale garde tegen de demonstranten op. Een van de demonstranten: ‘Als er lucratieve grondstoffen worden gevonden moeten wij wijken.’
30 Bijdragen
Jan Smid 8
Lydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidAls de AIVD en de andere inlichtingendiensten de vrije hand krijgen dan wonen we pas echt in een totalitaire politiestaat. Ik denk dat veel mensen dat niet willen. Bekendmaking hiervan is belangrijk. En niet alleen bij FTM...
Frans 5
Deze quote ‘Nederland is een enorm administratief landje. We zijn heel goed in van alles bijhouden.’ Uit de stapels gegevens die nu nog stof liggen te vangen in gemeentehuizen en publieke instellingen valt veel meer te halen, meent de directeur: ‘Neem bijvoorbeeld consultatiebureaus. Vrijwel alle kinderen in Nederland worden daar gemiddeld vijftien keer gezien. Dat levert een geweldige hoeveelheid data op, die kun je samenbrengen en dan kijken welke patronen te zien zijn.’
Frans 5
Zet er dan meteen bij dat bijvoorbeeld in 2014 er meer dan gemiddeld ijs in Antarctica was, of dat er dit jaar tot Oct. 2016 meer ijs op Artic was dan in 2012
Houdt eens op met het feiten te noemen om daarmee een hypothese als correct te verklaren. Het is data en die proberen ze met een hypothese te verklaren.
’De wiskunde was niet het probleem. De problemen zijn liegen, corruptie en hebzucht.'
Lydia Lembeck 12
Franshttps://www.youtube.com/results?search_query=sacred+water%2C+sacred+earth%2C+sacred+wind
Sacred wind, earth, fire and water.
Frans 5
Lydia LembeckDaarnaast ook nog sensoren van satellite die niet correcte geprogrammeerd waren.
Dan hebben we ook nog ICT problemen met het opslaan van deze enorme berg data waardoor data verloren is gegaan en data corrupt is.
En dan hebben we ook nog in bepaalde gevallen te maken met een te kleine sample voor bepaalde gebieden.
Die brij aan data wordt dan vervolgens geinterpreteert waaruit een hypothese (een conclusie mag je het niet echt noemen) volgt.
1 van de hypotheses is dat de aarde opwarmt. Op basis van die hypothese word er verder gebouwd met een hypothese waar dat mogelijk aan zou kunnen liggen en 1 van die hypotheses is dat het komt door de acties van de mens. Een andere hypothese is echter dat het niet aan de mens ligt en dat er een nieuwe ijstijd aan het opkomen is. Deze twee (opwarmen of ijstijd) liggen nogal uit elkaar.
Zelf denk ik dat Climategate (2009) en alles wat daar gebeurt is een duidelijke kant op wijst in de beste traditie van FTM :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Climatic_Research_Unit_email_controversy
Climategate 2.0 (2011)
http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2011/11/23/climategate-2-0-new-e-mails-rock-the-global-warming-debate/#4cccd983988d
"many of these scientists frankly admit to each other that much of the science is weak and dependent on deliberate manipulation of facts and data"
Lydia Lembeck 12
FransFrans 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
FransMijn besparingen zijn financieel best leuk, maar dat is maar een klein deel van de reden waarom ik het doe. Ik geloof dat de mensheid de planeet aan het opmaken is. Met een groeiend aantal mensen keer ik me daar tegen. Onder die mensen echte wetenschappers, die kennelijk zo belangrijk zijn voor een kleine groep mensen die voortdurend roepen dat het niet waar is. Ik heb geen kinderen en dus ook geen kleinkinderen, maar ik zie alle kinderen en kleinkinderen ook als de mijne als ik verantwoording moet afleggen over de deplorabele status van Moeder Aarde door toedoen van de mensheid.
Frans 5
Lydia LembeckEuh...u steekt uw kop in het zand door geen ruimte te laten voor andere hypotheses.
U steekt uw kop ook in het zand door naar een natuurverschijnsel te kijken en niet daar de echte problemen. Als u echt wat wilt achterlaten voor de (menselijke) erfgenamen van deze planeet is het beter om u eens in te lezen over bijv fijnstof of dermale absorptie.
Lydia Lembeck 12
FransSokuratesu 2
Lydia LembeckAls ik de klimaat scepticus goed begrijp komt het erop neer dat de data, die het klimaat probleem moeten ondersteunen, komen uit modellen die gemaakt worden vanuit historische data.
De modellen zijn daardoor altijd waar maar hebben geen voorspellende waarde.
Oude modellen die bewezen hebben geen voorspellende waarde te hebben, worden dan ook afgedaan als verouderd om vol te kunnen blijven houden dat er een probleem is.
Verder is er niet bewezen of opwarming het gevolg is van CO2 toename in de lucht, of dat CO2 toename het gevolg is van de opwarming.
Ik durf er niet mijn hand voor in het vuur te steken dat deze stellingen onjuist zijn. Geloven doe ik bij afwezigheid van goed bewijs.
Lydia Lembeck 12
SokuratesuMichiel Nijsen 3
Lydia LembeckMarla Singer 7
bps 12
Marla SingerWas de linkse wing gericht op zoveel mogelijk andermans zaken en andermans geld/schuld op één hoop,
de rechtse wing is gericht op zoveel mogelijk eigen zaken en eigen geld op een eigen hoop, zonder schuld.
In beide gevallen ligt de kortzichtige focus op een hoop geld.
Geld is een korte termijn middel. Geen lange termijn doel.
Geld = schuld. Geld/schuld moet rollen, circuleren, aflossen en vernieuwen, om er verder mee te komen en er beter van te worden, niet ophopen.
Ophopen is heel gemakkelijk te voorkomen met een aparte munt voor de waarde-opslag functie van geld, evt. goud gedekt. TMS voorbij. De SDR van het IMF is daar geschikt voor.
TMS lost de eurocrisis op. Hiermee lost de schuldencrisis zich ook op.
Courant geld in de reële economieën is dan gevrijwaard van oppotten en ophopen. Maar ze zien het niet.
Was Obama populair in het buitenland, druk met andermans zaken en liet Amerika versloffen bij nota bene een verdubbeling van de staatsschuld in 8 jaar van $ 10 biljoen, (US trillion), naar $ 20 biljoen (trillion),
Trump wil precies het tegenovergestelde, ook weer met meer staatsschuld. Private schuld zal weinig zakken.
Geld blijft armzielig, angstvallig, bekrompen op een hoop, en de schuldenberg blijft ook een hoop.
Zo kom je van het ene uiterste in het andere uiterste. Actie = reactie. Gezwalk en gezwabber.
Ze kunnen ook nooit een keer normaal doen en normaliseren.
En wat is normaal?
Dat is verstandig doen, courant geld/schuld onthopen en doorstroming bevorderen, en partijen in binnen- en buitenland niet schaden en benadelen, maar win-win beogen.
Ieder het zijne respecteren. Dat geldt voor iedereen. Dat blijkt universeel de norm te zijn.
Hetzelfde als waarmee élk mens persoonlijk zich vrij kan bewegen en verkeren in het sociaal en economisch verkeer, en in het dagelijks verkeer.
Wel varen. Dat is normaal. Aanvaringen en opstoppingen zijn niet normaal.
W. Keller 3
De Bloomberg grafiek bewijst statistisch helemaal niks vanwege "multicollineairiteit": de CO2 ontwikkeling is daarvoor veel te weinig variable en veel te veel monotoon.
De groei van bv. een willekeurig spaarbankboekje vanaf 1880 biedt dezelfde "verklaring" als de monotone CO2 ontwikkeling.
En de IPCC modellen lijden aan datasnooping: in-sample (tot pakweg) is er sprake van curvefitting, zoals blijkt uit de slechte voorspellingen (de "hiaat") daarna (out-of-sample).
En natuurverschijnselen zoals meer of minder ijsgroei zeggen op zich niks over de vermeende relatie tussen manmade CO2 en het klimaat.
Wat jammer dat die kritische FTM journalisten het hier zo laten afweten! Toch te bevreesd voor maatschappelijk ongewenste standpunten?
Toon eens wat lef Eric, en laat mensen als Marcel Crok ook eens aan het woord!
Jean Wanningen 6
W. Kellerbps 12
Jean WanningenMaar in beide kampen gaat het denk ik meer om geld dan om klimaat.
Ze vechten elkaar de tent uit en verwarren en verdraaien om het hardst.
Zo gaat het altijd als geld gratis te krijgen is, of afgestaan moet worden.
Maar als er straks echt iets aan de hand is en nood aan de man, om wat voor oorzaak of reden dan ook,
dan is het geld op, weet nóg niemand wat er werkelijk aan de hand is, en is niemand voorbereid.
Te druk met CO2 en klimaathandel en politieke strijd, want de stellingen moeten verdedigd.
Weer en klimaat zijn complexe systemen. Derhalve niet voorspelbaar vanwege de factor onzekerheid.
Alleen de korte termijn is accuraat te verwachten. Net als het weerbericht.
Het is wel zo, hoe grootschaliger het systeem, hoe logger en trager de veranderingen doorgaans en hoe langer de termijn is voor reële verwachtingen.
Klimaat is een grootschalig complex systeem, en dus stabieler dan een kleinschalig weerssysteem (mini-klimaat).
Lydia Lembeck 12
bpsFrans 5
Lydia LembeckBerend Pijlman 13
FransFrans 5
Berend PijlmanRoland Horvath 7
Het artikel confronteert ons met een fundamentalistische beweging zoals er zo veel zijn in de VS. Kleine groepen inwijkelingen evolueren bijna niet. Trump en H. Clinton zijn ieder op hun manier extreem rechts, beide een product van de in alles fundamentalistische VS. Die wij ons volgens de VS propaganda moeten voorstellen als vertegenwoordigers van democratie, mensen rechten, vrijheid, kansen voor iedereen, Pax Americana. In feite zijn de VS een onfaire, niet transparante schijndemocratie en aristocratie, met een kapitalisme dat massaal uitsluit en afglijdt naar totaal verval van de maatschappij door de suprematie van de GMO over de overheid, door deregulering, - privatisering, - afbouw bedrijfslasten als lonen en sociale lasten, economische wereld dominantie via asymmetrische vrijhandelsverdragen, een voortdurend oorlog stokend en oorlogvoerend land met sedert WO II miljoenen doden als gevolg, andere landen destabiliserend, Manifest Destiny het overheersen van heel de wereld: een gedachte 200 jaar geleden aangenomen, leugenachtig, vals en verraderlijk, racistisch, nazistisch en fascistisch.
Fascisme uit IT 1920-1940 = corpocratie, het regeren van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO =laisser faire kapitalisme =neoliberalisme.
Nazisme uit DE 1920-1940 is fascisme + gestook: Van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme.
De term fascisme wordt gewoonlijk gebruikt in de plaats van nazisme.
Het discours van Trump is volgens die definitie nazistisch. Trump is een typische Amerikaan gekozen door 1/typische Amerikanen en 2/door het kapitalisme uitgeslotenen. Het blijft wachten tot na 20 januari 2017 om te weten wat het wordt. Wel conservatief, neoliberaal kapitalistisch met twijfels over vrijhandelsverdragen. En misschien minder oorlogen.
Marla Singer 7
Roland HorvathIn de VS is nu heel veel aan het veranderen en hoe dit zich verder ontwikkeld kan wel eens net zoals de verkiezing van Trump een heel andere richting opgaan als de media probeert te voorspellen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerRoland Horvath 7
Marla SingerZoals ook in de EU. Ons staat een zelfde ontwikkeling te wachten. Nog iets, de Hoofd Stroom Media HSM/ MSM staan 100% aan de kant van de GMO. Ze ijveren voor een fascistische/ corpocratische/ neoliberale/ laisser -faire -kapitalistische maatschappij, die steeds meer nazistisch wordt/ steeds -meer -gestook, zowel in de VS als in de EU.
bps 12
Marla SingerEconomieën en samenlevingen zijn complexe systemen overeenkomstig de definitie daarvan, en derhalve niet voorspelbaar.
De kans op een zuiver rechtlijnige voortzetting van momentele richtingen, en juiste voorspelling door extrapolatie, is erg klein in de waaier van mogelijke richtingen.
Dat is zowel wiskundig berekenbaar en bewijsbaar, als empirisch waarneembaar.