Follow the Money selecteert

In Follow the Money selecteert verzamelen we opmerkelijke artikelen die onze redacteuren de afgelopen week lazen. Deze week gaan die onder andere over de boerenprotesten, windmolens in Drenthe en de gevaren van gezichtsherkenning. Fijn weekend!

Die boer die de deur uit het Groningse provinciehuis beukte, kreeg 120.917,14 euro subsidie

Sikkom

Ties Joosten — Al sinds de boerenprotesten begonnen, vraag ik me af of de boeren 'gelijk' hebben. Dat is een lastig te beantwoorden vraag, omdat niet heel concreet is gemaakt wat ze nu eigenlijk willen. Boeren zouden 'meer respect' verdienen, hoor ik steeds. Meer aandacht in de media ook (met ruim 4 miljoen kijkers was Boer zoekt vrouw het op één na best bekeken televisieprogramma van 2018. Ik dacht, ik meld het toch even).

Van meet af aan ben ik dan ook benieuwd naar het inkomen van boeren. Toegegeven, dat gaat slechts om het verdienen van geld, wat een beperkte vertaling is van het verdienen van 'respect', maar bij gebrek aan beter is het wellicht toch een handige maatstaf.

Hierover doen flink wat verhalen de ronde. Veel boeren zijn miljonair, zegt de één. Boeren verdienen minder dan het minimumloon en kunnen nooitniet met vakantie, zegt de ander. Gelukkig zijn er ook berekeningen, zoals die van de Algemene Rekenkamer. Daaruit komt een gemengd beeld: ongeveer een kwart van de boeren zit onder het minimumloon, terwijl een derde meer dan tweemaal modaal (66.000 euro en meer verdiend).

Rest de vraag of het dan vooral de arme boeren zijn die zich zo kwaad maken. Van iedere individuele protesterende agrariër weten we dat niet, maar van één boer is het nu wél duidelijk. De boer die het Groningse stadhuis openbeukte, heeft volgens Sikkom in 2018 namelijk ruim 120.000 euro subsidie gekregen vanuit Brussel en Den Haag.

Of hij daarbij ook voldoende respect kreeg overgemaakt weet ik niet. Maar het lijken me niettemin een nuttige achtergrond bij het nieuws van deze week.

Meerderheid voor CETA-verdrag onder druk

NRC Handelsblad en RTLZ

Vincent Harmsen — Het gaat spannend worden voor CETA, nu de PvdA afgelopen week haar steun voor het vrijhandelsverdrag tussen Canada en Europa heeft ingetrokken. Het verdrag, dat al grotendeels in werking is getreden, moet nog worden goedgekeurd door nationale parlementen in de Europese Unie. Zonder steun van de PvdA bestaat er geen meerderheid voor het CETA-verdrag in de Eerste Kamer. De EU heeft dan een probleem: er moet unanimiteit zijn om het verdrag in te voeren.

‘In de CETA-tekst die nu voorligt is de bescherming van belangrijke zaken zoals eerlijke arbeid, milieu en dierenwelzijn onvoldoende geregeld,’ liet PvdA-voorman Lodewijk Asscher op Twitter weten. ‘Het kabinet moet terug naar de onderhandelingstafel.’ Opmerkelijk, want toen CETA werd uitonderhandeld, zat de PvdA zelf in het kabinet. ‘Bedoelt Lodewijk Asscher de tafel waar onderhandelingen tussen Canada en 28 EU lidstaten 3 JAAR geleden werden afgerond, voor NL onder leiding van PvdA Minister Ploumen die […] haar vreugde uitsprak over het bereikte resultaat?!’, bracht voormalig D66-Europarlementslid Marietje Schaake dan ook even fijntjes in herinnering.

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) liet weten dat er mogelijk naar zorgen die Nederland heeft kan worden geluisterd, maar dat grote wijzigingen in het verdrag geen optie meer zijn. Malmström benadrukt dat CETA heeft geleid tot toegenomen export van Nederland naar Canada.

Met nieuwe technieken een oude moordzaak oplossen: de ‘popopodcast’

NH Nieuws

Daan Appels — Het zou zo het plot van een crimeserie op Netflix kunnen zijn: een nooit geïdentificeerd lijk, een mysterieuze stamkroegroep met kleurrijke leden, en een podcast waarin leden van het toenmalige rechercheteam de kijker meenemen in een bijna dertig jaar oude en onopgeloste moordzaak. Allemaal elementen uit een nieuwsbericht over een door de politie uitgebrachte podcastserie naar aanleiding van een moord in Naarden uit 1991.

Destijds werd naast een boomkwekerij aan de A1 het ontzielde lichaam van een man aangetroffen. Hiervoor is nooit iemand opgepakt, terwijl de politie ervan overtuigd is dat de man vermoord is. Nu komt de politie met nooit naar buiten gebrachte aanwijzingen over de zaak. Bovendien kon met de technieken van destijds nooit een gezichtsreconstructie gemaakt worden, omdat het lijk al in staat van ontbinding was. Dat is de politie nu wel gelukt. Het slachtoffer blijkt ook ouder te zijn dan destijds werd aangenomen.

De ‘popopodcast’ is te beluisteren via Spotify, Soundcloud, Google Podcasts en Apple Podcasts. De podcastserie bestaat uit drie delen en werd gebracht in combinatie met een uitzending van Opsporing Verzocht van afgelopen dinsdag (15 oktober). In de podcast blikken agenten, rechercheurs en leden van het coldcaseteam terug op de zaak.

Windmolens splijten Gasselternijveenschemond

De Groene Amsterdammer

Judith Spanjers — Om de doelstellingen van de energietransitie te halen, zijn gemeenten druk met de komst van windparken. Dat levert vaak echter protest op bij omwonenden. De Groene Amsterdammer beschrijft in een boeiende reportage de gevolgen van de komst van een windmolenpark in een gemeente. Zo heeft het windmolenpark grote invloed gehad op de sfeer van het Drentse dorp Gasselternijveenschemond (650 inwoners).

De Groene Amsterdammer peilt de stemming in het dorp en constateert dat de windmolens familieruzies veroorzaken en dat kinderen niet meer mogen spelen met vriendjes van wie de ouders ‘windboeren’ zijn. Sommigen kopen geen eieren meer bij de kippenboer die aan de windmolens verdient.

De windmolen zorgt voor discussies binnen families. Zo zijn er drie broers die in dezelfde straat wonen en het er niet over eens zijn dat er binnen zeshonderd meter twee windmolens komen. Terwijl twee broers het initiatief namen voor de komst van de windmolens, protesteert de derde broer ertegen.

Nieuwe Vlaamse regering laat zich mediaparagraaf influisteren door de ceo van De Persgroep

Apache

Joost Ramaer — Het nieuwe kabinet dat over Vlaanderen regeert, is er eerder dan het federale kabinet van België. De Vlaams-nationalistische N-VA, die de Belgische en zeker de Vlaamse politiek domineert, zal daar ongetwijfeld mooie sier mee maken. De partij van Bart De Wever, zelf burgemeester van Antwerpen, profileert zich graag als bestuurlijk daadkrachtig en politiek incorrect. In de Vlaamse media gaat de meeste aandacht naar het strengere immigrantenbeleid van het nieuwe gewestelijke kabinet onder leiding van Jan Jambon, een ander N-VA-kopstuk. 

Maar er staat ook een mediaparagraaf in Jambon’s regeerakkoord. De Vlaamse publieke omroep VRT krijgt de bulk van zijn budget namelijk van de regering van het gewest Vlaanderen. Vorig jaar was dat 270 miljoen euro, aldus het VRT-jaarverslag. Per Vlaming is dat 41 euro, beduidend minder dan de 63 euro waarmee Europese publieke omroepen gemiddeld moeten werken. Toch probeert het private Vlaamse mediaconcern DPG Media, voorheen De Persgroep, al jaren om de VRT te kortwieken. Dit zodat de eigen commerciële zender VTM meer speelruimte krijgt.

Christian Van Thillo, ceo en eigenaar van DPG, is persoonlijk bevriend met Bart De Wever. Dat zal deels verklaren waarom DPG een nieuw hoofdkantoor bouwt naast het centraal station van Antwerpen. En waarom de mediaparagraaf in Jambon’s regeerakkoord wel erg Van Thillo-vriendelijk is uitgevallen.

Apache, de online luis in de pels van de gevestigde machten in België, besteedde onlangs aandacht aan de zaak. Redacteur en mede-oprichter Tom Cochez citeert uitgebreid uit Jambon’s mediaparagraaf. Hij leidt daaruit af dat de VRT meer dan ooit politieke pottenkijkers kan verwachten. Jambon c.s. zullen verder gaan korten op die 270 miljoen, en op de toch al zeer bescheiden reclame op de VRT. Ook willen zij de online activiteiten van de VRT aan banden leggen.

Dat laatste is al jaren een wens van Van Thillo: hij ziet VRT online als een oneerlijke, want publiek gefinancierde concurrent van zijn eigen apps en websites. Cochez’ conclusie: ‘Het luikje “media” in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord draagt zonder al teveel gêne de stempel van mediatycoon Christian Van Thillo.’

De gevaren van gezichtsherkenning

The New York Times

Bart de Koning — Gezichtsherkenning lijkt handig. Eventjes in de camera kijken en je telefoon springt open. Even stilstaan voor het poortje en je mag het voetbalstadion in. En de politie kan er terroristen en voortvluchtige criminelen mee vangen. Maar het aanvankelijke optimisme over de nieuwe techniek maakt langzaam plaats voor bezorgdheid. Niemand in het westen wordt erg enthousiast van de manier waarop de Chinese overheid gezichtsherkenning gebruikt om burgers overal in de gaten te houden. Ook al is de techniek waarschijnlijk een stuk minder effectief dan de staatspropaganda suggereert, het idee alleen al is eng.

Amerikaanse politici van links tot rechts hebben dan ook ernstige bezwaren tegen de inzet van gezichtsherkenning door overheid en bedrijfsleven. Bernie Sanders wil zelfs een totaal verbod op het gebruik ervan door de politie.

In een uitstekend onderbouwd stuk in The New York Times met veel fijne linkjes leggen de hoogleraren Evan Selinger (filosofie) en Woodrow Hartzog (rechten en computerwetenschap) uit waarom de nadelen van gezichtsherkenning de voordelen ver overtreffen. Privacy verdwijnt en burgers kunnen nergens meer anoniem rondlopen. Bedrijven en overheden gaan proberen je emoties te lezen en je gedrag te voorspellen: wat je gaat kopen of waar je gaat protesteren.

Je gezicht is uniek, net zoals je vingerafdrukken en DNA. Maar je gezicht is moeiteloos te vangen, altijd en overal.

Amerikaanse senatoren denken na over stevige vermogensbelasting

The Nation

Peter Hendriks — De rijken worden rijker en de armen armer, vooral in de Verenigde Staten. The rijkste 1 procent van de Amerikanen heeft meer vermogen dan de 95 procent ‘armsten’. Dat is volgens velen niet goed voor het land, en in progressieve kringen wordt nagedacht over manieren om dit een beetje recht te trekken. Het lastige is dat belasting op inkomen niet goed werkt: rijke ondernemers kunnen immers op allerlei manieren creatief met hun inkomsten omgaan. Ze kunnen bijvoorbeeld hun inkomen elders laten uitkeren, of gebruik maken van belastingparadijzen.

De senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders zien de oplossing van het probleem in een drastische nieuwe aanpak: het belasten van vermogen. Warrens voorstel behelst een vermogensbelasting van 2 procent op persoonlijke vermogens van meer dan 50 miljoen dollar en 3 procent op een vermogen van meer dan een miljard dollar. Sanders wil een heffing van 1 procent op vermogens boven de 32 miljoen dollar, oplopend tot 8 procent op vermogens groter dan 10 miljard dollar.

Warrens plan zou in 10 jaar tijd 2,75 biljoen opleveren en dat van Sanders zelfs 4,35 biljoen. Je zou bijna medelijden krijgen met de superrijken in Amerika. Het is natuurlijk wel de vraag of de VS, waar superrijken op een voetstuk staan, de tijd rijp is voor dit soort plannen.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 679 leden