Genetische modificatie van voedsel, Canadees teerzand, kartelvorming in de farmasector en bail outs van banken. Wie spinnen er garen bij de strijd tegen IS? En: een ongelofelijk verhaal over intimidatie van journalisten door de Britse geheime dienst. Plus het volgende zorgenkindje van de eurozone: Portugal.
Unhealthy Fixation
Slate
Slate duikt in de wereld van genetische modificatie van voedsel. Wie kunnen we geloven als het gaat om dit in hoge mate gepolariseerde onderwerp? De industrie, met als boegbeeld Monsanto, een bedrijf waarvan veel mensen gruwen? Of toch maar de actievoerders, ook al vliegen zij wel eens uit de bocht?
Een uitgebreid en doorwrocht artikel, dat gehakt maakt van de vele simplistische stellingen en waarvan we de conclusie maar kort door de bocht samenvatten als: GMO is wel veilig voor mensen, maar niet altijd veilig voor de planeet.
Canada's tar sands landscape from the air – in pictures
The Guardian
The Guardian heeft een fotoserie gemaakt van de Canadese teerzandolie-industrie. Het is de meest vervuilende manier van oliewinning en daarom zeer omstreden. Hoe groot de impact op het milieu is, laat deze fotoserie vanuit de lucht zien.
Tech industry's persistent claim of worker shortage may be phony
Los Angeles Times
Michael Hiltzik van de
LA Times over het vermeende tekort aan technici in Silicon Valley. Alice Tornquist, een Washington lobbyist voor high-tech bedrijf Qualcomm had gepleit voor een verhoging van het aantal buitenlandse ingenieurs, maar vergat erbij te vertellen dat Qualcomm juist vijf duizend man op straat had gezet.
Een boeiend verhaal over de mismatch tussen vraag en aanbod in de high-tech industrie in Silicon Valley.
Italy's Renzi wins vote to keep Fincantieri shipyard operating
Reuters
De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft de meerderheid van de senaat achter zich gekregen om de omstreden scheepswerf in de haven van Monfalcone open te houden. Aanklagers hadden bezwaar gemaakt tegen de ernstige vervuiling die de werf - in handen van staatsbedrijf Fincantieri - veroorzaakt, maar dat mocht niet baten.
Met een beroep op het verlies van arbeidsplaatsen bij sluiting van de werf heeft Renzi het pleit gewonnen. Milieuwetten die in ons land méér dan heilig zijn, worden daar simpelweg overboord gekieperd. Brussel blijft opvallend stil over deze grove schending van milieuregels. Een schoolvoorbeeld van hoe binnen de EU met verschillende maten gemeten wordt.
Pfizer in Groot-Brittannië beschuldigd van kartelvorming
Het Financieele Dagblad (gratis registratie)
Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer wordt in Groot-Brittannië beschuldigd van kartelvorming. Mededingingswaakhond Competition and Markets Authority (CMA)
stelt in een voorlopige conclusie dat het bedrijf samen met de generieke producent Flynn Pharma de prijzen van een anti-epilepticum kunstmatig hoog gehouden heeft. Het zou gaan om een schadebedrag van meer dan £ 100 miljoen (€ 142 miljoen).
Het is niet de eerste keer dat een farmabedrijf voor de rechter wordt gedaagd voor zogenoemde '
pay-to-delay'-tactieken. Zo poogt men concurrentie af te kopen om marktaandeel te behouden. Pfizer riskeert wel een maximale boete van 10 procent over zijn omzet ($ 49,6 mrd.).
Curb economic migration but welcome refugees, UN official tells EU
DPA International
De directeur Europa van de UNHCR (UN High Commissioner for Refugees), Vincent Cochetel, waarschuwt de EU om niet te lichtzinnig met de immigratieproblematiek om te springen. Economische 'vluchtelingen' zouden moeten worden geweerd en teruggestuurd om de echte vluchtelingen opvang te kunnen bieden. Er kan geen effectief asielbeleid bestaan zonder steun van de bevolking in de EU, zo zegt hij.
'It is important for public opinion that people understand that the system is working, and that those staying are only those who are in need of international protection, not the others. Otherwise it gives the message to the public that the system is not managed; that everybody can come in and stay. There is no asylum system without public support'.
Nu maar afwachten of zijn advies ook zal worden opgevolgd door Brussel.
Indebted Portugal is still the problem child of the eurozone
Telegraph
Het IMF waarschuwt dat de eurocrisis in Portugal verre van voorbij is. De torenhoge schuldenlast, het gebrek aan nieuwe banen en omvangrijke slechte leningen zorgen ervoor dat het land - ook na de
bail out van vijf jaar geleden - het volgende zorgenkindje van de eurozone is.
De groei van het bbp blijft fors achter bij het eurozonegemiddelde, dat ook al nauwelijks overhoudt. Alleen Griekenland doet het nog slechter dan de Portugezen. Zie onderstaande grafiek.
Bron: IMF
Ook loopt de werkloosheid in Portugal weer op. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar steeg deze naar bijna 14 procent van de beroepsbevolking. Intussen groeit ook in Portugal het verzet tegen het al jaren durende
austeritybeleid. De socialisten onder leiding van de
omstreden Antonio Costa dreigen af te stevenen op een absolute meerderheid in het parlement. In oktober zijn er verkiezingen in Portugal.
GCHQ and me - My life Unmasking British Eavesdroppers
The Intercept (longread)
Het bizarre verhaal van Duncan Campbell over de intimidatiepraktijken van het Britse GCHQ (Government Communications Headquarters). Campbell werd samen met twee andere klokkenluiders (journalist Crispin Aubrey en maatschappelijk werker John Berry) gearresteerd op verdenking van het publiek willen maken van '
unauthorized information'.
Campbell en de zijnen beschuldigden de Britse staat ervan een politiestaat te zijn geworden door er omvangrijke afluisterpraktijken op na te houden, samen met de Amerikanen. De geheime diensten eisten tot dertig jaar gevangenisstraf, maar de rechter sprak hen, uiteindelijk, vrij.
'Tarp's legacy is disturbing' – the bank bailout five years later
The Guardian
Opiniestuk van
Finance professor Anat Admati in
The Guardian over het Tarp (
Troubled Asset Relief Program).
Tarp injecteerde meer dan 160 miljard dollar in de 19 grootste banken van de VS. Zij werden gered met belastinggeld van onschuldige burgers, terwijl de bankiers vrijuit gingen en gewoon doorgaan op oude voet.
'Tarp's legacy is disturbing. Most of those who got into financial trouble because of "troubled assets" suffered severe consequences, and many innocent people are still suffering the collateral damage. Those who aren't are the bankers who took excessive risks and the policymakers who did not control the system effectively. They would prefer us to think that everything is fine now, when in fact much too little has changed'.
Waar hebben we dat meer gezien?
The Company Getting Rich Off the ISIS War
The Daily Beast
Met 'Follow the Money' als Leitmotiv, maakt
The Daily Beast een andere kant van de strijd tegen IS en andere plekken in het Midden-Oosten inzichtelijk. Die van de toenemende rol van private bedrijven die meer zijn geworden dan alleen nog maar leverancier van materialen.
Lockheed Martin en andere Amerikaanse defensiebedrijven zoals AM General, SOS International en General Dynamics
verdienen goud aan de strijd tegen IS.
The Daily Beast heeft op een rijtje gezet welke orders de laatste tijd zijn geplaatst en hoeveel het bedrijfsleven verdient aan de oorlog tegen het kalifaat. En inzicht in de geldstromen maakt ook inzichtelijk dat het adagium 'geen troepen op de grond' niet klopt. Veel (oorlogs) werk wordt uitbesteed aan private bedrijven.
Doe mee
Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link met uw
must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox:
Follow the Money Selecteert.
58 Bijdragen
Manuel
Jean
ManuelMichiel
Rene Derlant
Michielpubben
Goede rechtspraak, die de burgers beschermt tegen de almacht van de Staat!
Michiel
Vervolgens stelt hij dat het merendeel van de visa niet naar grote techbedrijven als Google en Microsoft gaat maar naar outsourcingclubs als Tata en Infosys. Daarmee schoffelt hij zichzelf toch onderuit? Als de visa niet naar clubs als Google, Microsoft en Qualcomm gaan, wat zit Hiltzik dan te zeuren?
Hiltzik vindt het allemaal vreselijk en gebruikt woorden als 'schandalige methode,' 'maas in de wet uitbuiten,' en 'deportatie'. Die woordkeuze maakt zijn stuk er in mijn ogen niet sterker op. Probeert hij met z'n deportatie de Godwinaward te winnen?
Ik ben voor ruimhartige immigratie, maar alleen in combinatie met afschaffing van de verzorgingsstaat.
http://image.slidesharecdn.com/immigrationinamericaandthegrowingshortageofhigh-skilledworkers-130529093319-phpapp01/95/immigration-in-america-and-the-growing-shortage-of-highskilled-workers-33-638.jpg?cb=1370355906
Jean
MichielMichiel
JeanMichiel
MichielMichiel
JeanIk heb het deep learningartikel dat je twitterde even bekeken. Leek me iets te moeilijk voor een geïnteresseerde leek als ik. Klopt dat? Zo nee, dan komt het op m'n leesstapel.
Jean
Michielpubben
JeanRoland Horvath
De remedie, de bedrijfslasten verhogen tot het peil van 2008. Het EU bestuur doet het omgekeerde dat al altijd bewezen heeft rampzalig te zijn, bijvoorbeeld na 1929: Besparingen en bijhorende bedrijfslasten verlagingen. Het oogt goed op het eerste zicht maar daardoor wordt de koopkracht verminderd en zijn er minder ontvangsten bij de ondernemingen. Het EU bestuur wordt 100% gepatroneerd door de GMO, die hun bedrijfslasten willen verminderen. Voor het ogenblik mislukt de EU in alles: Besparingen, Griekenland, Portugal, TTIP. Triest.
Die mislukkingen zijn er vooral door het feit dat het EU bestuur potdoof is omdat het toch niet gecontroleerd wordt en in de praktijk niet kan afgezet worden. Dringend te veranderen. Bijvoorbeeld:
De Raad moet bestaan uit rechtstreeks gekozenen die in het openbaar vergaderen. Ze zijn te vergelijken met de Senaat in BE/NL/US. Vier leden per lidstaat om een vergadering van meer dan 100 personen te verkrijgen. De commissie moet voortkomen uit een meerderheid in Parlement en Raad. Geen afdankertjes zoals nu. Het parlement bevoegdheden zoals andere parlementen al eeuwenlang hebben.
Ieder jaar stemmen de EU burgers een vertrouwensvotum. Als er geen meerderheid is voor het gevoerde beleid, dan nieuwe verkiezingen voor Parlement en Raad.
De 3 EU bestuursinstellingen functioneren niet normaal al tientallen jaren lang, dat heeft het neoliberale Rechts, dat de EU domineert, bewust zo geregeld. Links zit verlegen om een duidelijke politiek. De EU bestuurs
jefcooper
Roland HorvathRoland Horvath
jefcooperBevoegdheden heeft de EU al meer dan genoeg. Het grote probleem is normaal functionerende bestuursinstellingen. Bijvoorbeeld de Raad: Niemand kan twee heren dienen: Een lidstaat en af en toe eens Europa arrangeren. Dat moet op korte termijn geregeld worden: Eén jaar. En een eenvoudige en goedkope verandering: Een jaarlijkse stemming van een vertrouwensvotum door de EU burgers.
jefcooper
Roland HorvathHet geografische gebied Europa bestaat uit een 18 landen, culturen.
Van de VS kon één land worden gemaakt, er is maar één VS cultuur, met één taal.
MvdB
Roland HorvathRoland Horvath
MvdBMvdB
Roland Horvathjefcooper
Wat betreft Portugal:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24356347/___Ook_derde_steunpakket_zal_niet_werken___.html
De euro zone crisis stopt pas wanneer de euro wordt afgeschaft.
Emmef
Diversiteit is essentieel voor het veiligstellen van de voedselvoorziening. Als een monocultuur vatbaar is voor een plaag, sterft de hele oogst uit. Bij diversiteit zullen er varianten zijn die er geen last van hebben.
Diversiteit is ook van belang omdat de voedselveiligheid dan niet in handen is van één partij.
Bedrijven als Monsanto zijn wel een echte bedreiging. Ze streven monopolie na, door GMO in combinatie met patenten op eigenschappen en door bestrijdingsmiddelen die natuurlijke varianten of die van concurrenten doden. Dat vermindert uiteindelijk de diversiteit, in dit geval die van gewassen. Nogmaals: die verminderde diversiteit is het probleem, niet de genetische manipulatie op zich.
jefcooper
EmmefEr is veel discussie rond b.v. genetisch gemanipuleerde soja.
DrNomad
jefcooperIk vraag me wel af waarom ze dit doen; de cyclus is toch, iets verzinnen, de alarmbel rinkelen, vervolgens wetenschap die de claim onseruit haalt, en weer op naar de volgende ronde. Je gaat me niet vertellen dat de Greenpeace mensen geen geweten hebben, dus dit gevecht gaat eigenlijk over iets anders... Maar wat snap ik nog niet. Ik denk ook dat de leugens uiteindelijk de ondergang wordt van dit soort clubs.
jefcooper
DrNomadHomo sapiens was een verkeerde term.
Molenaer
DrNomadEmmef
jefcooperNiet ALLE GMO is perse schadelijk. Maar je moet altijd terughoudend moet zijn. Wat je overigens ook moet zijn met kruisingen en het meenemen van organismen naar andere continenten. Ik zie - nu ik het nalees - dat het niet helemaal zo uit de verf gekomen is.
jefcooper
EmmefWij hebben nog steeds geen idee hoe erfelijkheid werkt.
Genetisch manipuleren gebeurt, gebeurde, door DNA op kleine stukjes goud in planten te schieten, en dan eens te kijken wat er gebeurt.
Kruisningen is heel wat anders, dat is een proces zo oud als het leven.
Emmef
jefcooperjefcooper
EmmefDrNomad
Emmefjsmid
DrNomadDrNomad
jsmidjsmid
DrNomadDrNomad
jsmidjsmid
DrNomadEmmef
DrNomadZelfde geldt voor copyright. Vijf jaar en dat geldt alleen voor de artiest. De platenmaatschappij moet geld verdienen met het verkopen van platen en streamen, maar die prijzen moeten snel zakken (in dezelfde 5 jaar) naar kostprijzen. Als die maatschappijen niet zoveel aan juridische zaken besteedden zou dat moeten lukken.
Ik ben zelf een keer naar muziek op zoek gegaan die ik ooit een keer geleend had van de bibliotheek (daar heb ik dus voor betaald). Die CD was niet meer leverbaar. De site die de muziek dan uit armoede maar beschikbaar had gemaakt, was neergehaald. Ten eerste vind ik recht op publicatie na een korte terugverdien-periode onzin. Ten tweede vervalt het wat mij betreft als je weigert je werk te doen: publiceren. Je ontneemt daarmee ook de artiest zijn rechten (wat er nog over is na afromen door studio's).
Emmef
DrNomadMet leuzen als "een kleinere overheid" wordt het (nog even grote) restant van de overheid ten dienste van het groot-bedrijf gesteld. Stoppen dus met stemmen op partijen als D66, CDA en met name de VVD.
In feite wordt de overheid alleen maar kleiner voor degene die haar betaalt: de burger en het MKB. Degene die haar niet of nauwelijks betaalt, krijgt steeds meer rechten: corporates en brievenbusfirma's. Zie ook TTIP, copyright, patenten.
Het is ironisch dat veel mensen voor dit soort "liberale" partijen stemmen, terwijl die partijen eigenlijk alleen de belangen van een veel kleinere groep mensen dienen: de aandeelhouders van die grootbedrijven (1). wel knap dat die partijen het verhaal zo weten te vertellen dat mensen er op stemmen.
En de andere partijen? Die geven weinig blijk van inzicht. Ik hoop overigens dat ik me vergis. Anders is het kiezen tussen twee kwaden.
(1)
Ja ja, onze pensioenfondsen zijn ook aandeelhouders dus eigenlijk zijn we allemaal aandeelhouders. De vraag is hoe verstandig speculeren door pensionfondsen is, in een bubbel-gedreven economie die we thans hebben. De vraag is ook hoe reëel een pensioenvoorziening überhaupt is. Ik reken op niks.
DrNomad
EmmefEen lesser-evil overheid krijg je niet met een andere verkiezingsuitslag. Stel dat een stelsel van donateurs en profiteurs in optimum is volgens uw, of algemene aanvaardheid. Na de volgende verkiezingen gaat dat weer op de schop, om de winnaars en verliezers verder uit te bouwen. Wat moet een politicus anders? Stilzitten op het optimum? Hij is gekozen om meer belasting bij de vijand op te halen en dat aan zijn kiezers te spenderen. Daar ga je met lesser-evil. Mensen stemmen op meer-geld-naar-mij, anders hebben verkiezingen geen zin.
Emmef
DrNomadWat is uwe alternatief en wat is volgens u wél eerlijk?
DrNomad
EmmefEmmef
DrNomadQua activisme: misschien projecteer ik mijn ervaring met overheids-haters op u. In mijn ervaring blijkt vaak dat ze er niet echt over hebben nagedacht, of uiteindelijk moeten toegeven dat ze gewoon niet solidair zijn. In het eerste geval is het activisme. In het tweede geval vind ik gewoon dat mensen er voor moeten uitkomen dat een vrije markt uit zichzelf niet eerlijk is (dat staat gewoon in de theorie) maar dat zij er toevallig baat bij hebben.
Mensen moeten ook beseffen dat een vrije markt in tegenspraak is met multinationals. Die zijn immers geen verwaarloosbaar klein deel van de markt.
DrNomad
EmmefEmmef
DrNomadjefcooper
DrNomadMolenaer
jefcooper
MolenaerMolenaer
jefcooperjefcooper
MolenaerIk vind hoge werkloosheid onacceptabel.
Molenaer
jefcooperjefcooper
MolenaerVerder, een boek uit 1906 heb ik niet, meen ik.
Het is aardig te zien hoe de Franse landbouwcrisis uit het Nederlandse nieuws wordt gehouden.
Varkensvlees en melk wordt nu ver onder de Franse kostprijs geproduceerd.
De kretologie van de Franse regering 'iedereen moet z'n verantwoordelijkheid nemen' blijkt industrieën, supermarktketens en boeren tegen elkaar op te zetten.
Aardig is een bericht op RT, dat Washington gezegd zou hebben dat afwijzing van het accoord met Iran er toe kan leiden dat de EU Putin gaat steunen.
Of het waar is weet ik niet, twee keer, dat het gezegd zou zijn, en dat de EU Putin gaat steunen.
Molenaer
jefcooperjefcooper
MolenaerToch lees ik die wel, Sarrazin, Zemmour, Engelen en Varoufakis.
Wat er star is aan mijn redeneerstijl, leg eens uit.
Ik denk dat ik alleen maar de feiten zoek, en vermeld.
vivo ergo cogito
Jan Willem de Hoop
‘Wij worden voorbereid op het idee dat het allemaal wel wat minder rechtsstatelijk en democratisch kan’, aldus oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer in het weekblad De Groene. Volgens hem zien steeds meer politici en beleidsmakers democratie als een probleem. Brenninkmeijer maakt zich zorgen over de toenemende macht van de overheid, die democratie maar lastig vindt. Zelf kreeg hij als kritische ombudsman (2005 – 2013) te maken met kabinetsleden die hem binnenskamers probeerden de mond snoeren.
http://www.politalk.nl/2015/08/06/oud-ombudsman-we-worden-voorbereid-op-minder-democratie-en-rechtsstaat/
pubben
Jan Willem de HoopOok om wat er niet staat.
Hij noemde ons zorgstelsel ooit de grootste ramp van het land, daarover zegt hij nu niets.
Iemand die spreekt over de rechtstaat en de trias politica zwijgt ook over artikel 120 uit de grondwet en het Constitutioneel Hof.
Ik had indertijd beter naar de Ombudsman kunnen stappen, toen hij daar nog zat, dan zelf rechtszaken te voeren en te mogen ervaren dat rechters dan naar de politiek verwijzen.
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik een cursus filosofie, Nietzsche over lezen en schrijven deed. Het barste ineens van de rechters en advocaten, dat verbaasde me en ik stelde daar onmogelijke vragen. Rode draad:
- Als jij je schaamt om zelfs bij grote twijfel een boete op te moeten leggen, waarom doe je het dan?
- Als alles zo ingewikkeld wordt en jij krijgt een persoonlijke assistente, die bureaucratische samenvattingen maakt, wat gebeurt er dan met de essenties van wetten?
Aan de onderkant van de samenleving gebeurt het al lang, nu gaan de hoger opgeleiden het pas zien en ervaren.
Jan Willem de Hoop
pubbenMaak je geen illusies over dat je in je eigen zaak niet naar de Nationale ombudsman bent gestapt.Alex Brenninkmeijer mag dan de spijker op zijn kop slaan, ook hij weet dat hij zijn rug niet altijd recht houdt als het echt gevoelig wordt. Dat weet ik helaas uit eigen ervaring. Kan en wil daar verder nu even niet meer over kwijt.
pubben
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
pubbenassistente, die bureaucratische samenvattingen maakt, wat gebeurt er dan
met de essenties van wetten?"
Zeer scherp opgemerkt. Ik zie regelmatig zaken voorbij komen van de overheid en politiek waarbij men debatteert op basis van samenvattingen van wetten en waarbij je als je de wet erbij pakt de plank net of zelf behoorlijk wordt misgeslagen.