Genetische modificatie van voedsel, Canadees teerzand, kartelvorming in de farmasector en bail outs van banken. Wie spinnen er garen bij de strijd tegen IS? En: een ongelofelijk verhaal over intimidatie van journalisten door de Britse geheime dienst. Plus het volgende zorgenkindje van de eurozone: Portugal.

Unhealthy Fixation

Slate
Slate duikt in de wereld van genetische modificatie van voedsel. Wie kunnen we geloven als het gaat om dit in hoge mate gepolariseerde onderwerp? De industrie, met als boegbeeld Monsanto, een bedrijf waarvan veel mensen gruwen? Of toch maar de actievoerders, ook al vliegen zij wel eens uit de bocht?
Een uitgebreid en doorwrocht artikel, dat gehakt maakt van de vele simplistische stellingen en waarvan we de conclusie maar kort door de bocht samenvatten als: GMO is wel veilig voor mensen, maar niet altijd veilig voor de planeet.  

Canada's tar sands landscape from the air – in pictures

The Guardian The Guardian heeft een fotoserie gemaakt van de Canadese teerzandolie-industrie. Het is de meest vervuilende manier van oliewinning en daarom zeer omstreden. Hoe groot de impact op het milieu is, laat deze fotoserie vanuit de lucht zien.  

Tech industry's persistent claim of worker shortage may be phony

Los Angeles Times Michael Hiltzik van de LA Times over het vermeende tekort aan technici in Silicon Valley. Alice Tornquist, een Washington lobbyist voor high-tech bedrijf Qualcomm had gepleit voor een verhoging van het aantal buitenlandse ingenieurs, maar vergat erbij te vertellen dat Qualcomm juist vijf duizend man op straat had gezet. Een boeiend verhaal over de mismatch tussen vraag en aanbod in de high-tech industrie in Silicon Valley.  

Italy's Renzi wins vote to keep Fincantieri shipyard operating

Reuters De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft de meerderheid van de senaat achter zich gekregen om de omstreden scheepswerf in de haven van Monfalcone open te houden. Aanklagers hadden bezwaar gemaakt tegen de ernstige vervuiling die de werf - in handen van staatsbedrijf Fincantieri - veroorzaakt, maar dat mocht niet baten. Met een beroep op het verlies van arbeidsplaatsen bij sluiting van de werf heeft Renzi het pleit gewonnen. Milieuwetten die in ons land méér dan heilig zijn, worden daar simpelweg overboord gekieperd. Brussel blijft opvallend stil over deze grove schending van milieuregels. Een schoolvoorbeeld van hoe binnen de EU met verschillende maten gemeten wordt.  

Pfizer in Groot-Brittannië beschuldigd van kartelvorming

Het Financieele Dagblad (gratis registratie) Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer wordt in Groot-Brittannië beschuldigd van kartelvorming. Mededingingswaakhond Competition and Markets Authority (CMA) stelt in een voorlopige conclusie dat het bedrijf samen met de generieke producent Flynn Pharma de prijzen van een anti-epilepticum kunstmatig hoog gehouden heeft. Het zou gaan om een schadebedrag van meer dan £ 100 miljoen (€ 142 miljoen). Het is niet de eerste keer dat een farmabedrijf voor de rechter wordt gedaagd voor zogenoemde 'pay-to-delay'-tactieken. Zo poogt men concurrentie af te kopen om marktaandeel te behouden. Pfizer riskeert wel een maximale boete van 10 procent over zijn omzet ($ 49,6 mrd.).  

Curb economic migration but welcome refugees, UN official tells EU

DPA International De directeur Europa van de UNHCR (UN High Commissioner for Refugees), Vincent Cochetel, waarschuwt de EU om niet te lichtzinnig met de immigratieproblematiek om te springen. Economische 'vluchtelingen' zouden moeten worden geweerd en teruggestuurd om de echte vluchtelingen opvang te kunnen bieden. Er kan geen effectief asielbeleid bestaan zonder steun van de bevolking in de EU, zo zegt hij. 'It is important for public opinion that people understand that the system is working, and that those staying are only those who are in need of international protection, not the others. Otherwise it gives the message to the public that the system is not managed; that everybody can come in and stay. There is no asylum system without public support'. Nu maar afwachten of zijn advies ook zal worden opgevolgd door Brussel.  

Indebted Portugal is still the problem child of the eurozone

Telegraph Het IMF waarschuwt dat de eurocrisis in Portugal verre van voorbij is. De torenhoge schuldenlast, het gebrek aan nieuwe banen en omvangrijke slechte leningen zorgen ervoor dat het land - ook na de bail out van vijf jaar geleden - het volgende zorgenkindje van de eurozone is. De groei van het bbp blijft fors achter bij het eurozonegemiddelde, dat ook al nauwelijks overhoudt. Alleen Griekenland doet het nog slechter dan de Portugezen. Zie onderstaande grafiek.

Bron: IMF Bron: IMF

Ook loopt de werkloosheid in Portugal weer op. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar steeg deze naar bijna 14 procent van de beroepsbevolking. Intussen groeit ook in Portugal het verzet tegen het al jaren durende austeritybeleid.  De socialisten onder leiding van de omstreden Antonio Costa dreigen af te stevenen op een absolute meerderheid in het parlement. In oktober zijn er verkiezingen in Portugal.  

GCHQ and me - My life Unmasking British Eavesdroppers

The Intercept (longread) Het bizarre verhaal van Duncan Campbell over de intimidatiepraktijken van het Britse GCHQ (Government Communications Headquarters). Campbell werd samen met twee andere klokkenluiders (journalist Crispin Aubrey en maatschappelijk werker John Berry) gearresteerd op verdenking van het publiek willen maken van 'unauthorized information'. Campbell en de zijnen beschuldigden de Britse staat ervan een politiestaat te zijn geworden door er omvangrijke afluisterpraktijken op na te houden, samen met de Amerikanen. De geheime diensten eisten tot dertig jaar gevangenisstraf, maar de rechter sprak hen, uiteindelijk, vrij.  

'Tarp's legacy is disturbing' – the bank bailout five years later

The Guardian Opiniestuk van Finance professor Anat Admati in The Guardian over het Tarp (Troubled Asset Relief Program). Tarp injecteerde meer dan 160 miljard dollar in de 19 grootste banken van de VS. Zij werden gered met belastinggeld van onschuldige burgers, terwijl de bankiers vrijuit gingen en gewoon doorgaan op oude voet. 'Tarp's legacy is disturbing. Most of those who got into financial trouble because of "troubled assets" suffered severe consequences, and many innocent people are still suffering the collateral damage. Those who aren't are the bankers who took excessive risks and the policymakers who did not control the system effectively. They would prefer us to think that everything is fine now, when in fact much too little has changed'. Waar hebben we dat meer gezien?  

The Company Getting Rich Off the ISIS War

The Daily Beast Met 'Follow the Money' als Leitmotiv, maakt The Daily Beast een andere kant van de strijd tegen IS en andere plekken in het Midden-Oosten inzichtelijk. Die van de toenemende rol van private bedrijven die meer zijn geworden dan alleen nog maar leverancier van materialen. Lockheed Martin en andere Amerikaanse defensiebedrijven zoals AM General, SOS International en General Dynamics verdienen goud aan de strijd tegen IS. The Daily Beast heeft op een rijtje gezet welke orders de laatste tijd zijn geplaatst en hoeveel het bedrijfsleven verdient aan de oorlog tegen het kalifaat. En inzicht in de geldstromen maakt ook inzichtelijk dat het adagium 'geen troepen op de grond' niet klopt. Veel (oorlogs) werk wordt uitbesteed aan private bedrijven.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link met uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.