Follow the Money selecteert

Follow the Money selecteerde weer de beste verhalen van andere media. Met deze keer: tips voor het kopen van een huis; moderne slavernij, en hoe Disney Pixar kapot maakte. Verder: de Chinese Zijderoute, Nederland blijft lekker doorstoken; een oproep voor gerecyclede verpakkingen. En tot slot: de dreiging van smeltende ijskappen; de amateuristische hackers achter WannaCry en de groeimogelijkheden van Schipol.

Huis kopen? ‘Stop met avocado-broodjes eten!’

Time

Jonge mensen moeten niet zo klagen over dat ze geen huis kunnen kopen, vindt de Australische miljonair Tim Gurner (35). ‘Toen ik mijn eerste huis probeerde te kopen, kocht ik geen broodjes geprakte avocado van 19 dollar en vier koffie’s van elk 4 dollar.’ Zijn woorden veroorzaakten een enorme storm op sociale media en internet. Hoe durfde Gurner dat te zeggen? En klopt het wel?

Net als in Nederland hebben jonge starters op de woningmarkt het ook in Australië moeilijk. De hoge kosten van woningen vormen voor millennials (de generatie die ongeveer tussen 1980 en 2000 is geboren) vaak een onoverkoombare drempel om een huis te kopen. Maar ligt dat alleen aan de markt, of is er meer aan de hand? Volgens Gurner zouden millennials eerst eens naar hun eigen bestedingspatroon moeten kijken. Dat is simpelweg niet te verenigen met de wens om een huis te kopen. Uit onderzoek blijkt dat millennials bijna de helft van hun eetbudget uitgeven in restaurants en koffietentjes. Als je dat doet en dan klaagt dat je geen huis kunt kopen, heb je volgens Gurner geen recht van spreken: ’Wie vandaag de dag een huis heeft, heeft daar heel hard voor gewerkt en elke dollar gespaard.’ Millennials zouden de 4 dollar (danwel euro) die ze aan Starbucks uitgeven beter in een spaarfonds voor een huis kunnen stoppen. 

Gurner werd overladen met hoon en woede van millennials. Dit artikel van Slate bijvoorbeeld rekent op satirische wijze af met de suggestie dat het laten staan van een broodje voldoende is om een huis te kopen. En hier vertelt Gurner hoe hij werd overvallen door de –ook positieve – reacties en dat hij eigenlijk de betaalbaarheid van woningen aan de kaak wilde stellen. Hier is ook het fragment te horen waarin hij de 'avocado-rel' veroorzaakt.

Lola, de moderne slavin

The Atlantic

Als de vrienden van de Filipijnse Pulitzer-prijswinnaar Alex Tizon vroeger aan hem vroegen wie toch die dame was die altijd maar in zijn huis stond te zwoegen, antwoordde hij vaag. De ene keer was ze een tante, de andere keer een grootmoeder. De reden voor haar arbeid? 'Ze houdt van werken,' zo hield die elfjarige Tizon zijn vrienden voor.

Nu, twintig jaar na haar dood, vertelt Tizon het verhaal achter de duistere waarheid: Eudocia Tomas ("Lola") Pulido was een slavin. Ze werd op haar achttiende door Tizon's grootvader cadeau gedaan aan diens dochter, de moeder van Tizon. Toen de familie Tizon naar de VS emigreerde, verhuisde Lola mee. Gedurende 56 jaar woonde en werkte ze bij de familie in huis.

Het hele verhaal staat deze maand op de cover van The Atlantic. Helaas kan Alex Tizon dat zelf niet meer meemaken: hij overleed afgelopen maart op 57-jarige leeftijd.

Hoe Pixar kapot werd gemaakt door Disney

The Atlantic

Pixar’s gouden decennium is over. De filmstudio, bekend van de animatiefilms Toy Story, WALL-E en Up, is overgegaan op het maken van vervolgfilms. Momenteel wordt er gewerkt aan Toy Story 4, Cars 3 en The Incredibles 2. In dit artikel wordt gezocht naar de reden voor Pixar's succes en de huidige neergang. Om een tipje van de sluier op te lichten: de neergang begon toen Disney in 2006 Pixar kocht voor 7,4 miljard dollar. Hierna moesten Pixar en de Pixarfilms meelopen in het commerciële gelid van Disney. Neem de (geflopte) film Cars: liever bestelt Disney een Cars deel 3 zodat het themapark Cars Land in California een feest van herkenning blijft, dan dat er iets nieuws wordt verzonnen. Disney met z’n vele themaparken en merchandise blijkt simpelweg niet gebaat bij creativiteit. 

Wat schuilt er achter de Chinese Zijderoute?

The Guardian

The Guardian zoomt in op het beoogde wereldwonder dat de Chinese president Xi Jinping wil creëren: het grootste infrastructurele project ter wereld, genaamd 'Eén Gordel, Eén Weg'. China wil in maar liefst 65 landen gaan investeren in wegen, bruggen, treinverbindingen, havens en oliepijpleidingen. De meerjarige projectbegroting gaat richting 1000 miljard dollar. Het Chinese megaproject, waarover afgelopen weekend tientallen wereldleiders bij elkaar kwamen in Beijing, zal het Amerikaanse Marshallplan doen verbleken. The Guardian doet vanuit China verslag, sprak veel relevante experts en geeft op basis daarvan een informatieve uitleg van wat het megaproject behelst en — daar wordt het interessant — welke (geopolitieke) motieven eraan ten grondslag liggen.

Gokken met de wereld

De Groene Amsterdammer

Is het Hollandse zuinigheid of hebberige goklust? De fossiele industrie in Nederland komt 'slechts' mondjesmaat tegemoet aan de afspraken uit het klimaatverdrag van Parijs, maar pleit wel voor miljardeninvesteringen in duurzame innovatie. De Groene Amsterdammer omschrijft dit als een paradoxale bedrijfsstrategie. Op basis van de cijfers uit de database van het European Environment Agency (EEA) concluderen de onderzoeksjournalisten dat de Nederlandse industrie nog evenveel broeikasgassen uitstoot als pakweg tien jaar geleden. Wel besparen ze kosten door bestaande technologie efficiënt toe te passen. En ja, die hebben ook een positief effect op de CO2-uitstoot. Maar voorlopig richt de industrie zijn blik nog 'gewoon' op een toekomst mét fossiele brandstoffen en hopen ze op technologische doorbraken.

Ontwerpers moeten alleen recyclebare verpakkingen ontwikkelen

The Guardian

Simon Ellin, de ceo van Recycling Association, brak woensdag een lans voor het ontwerpen van beter te verwerken verpakkingsmaterialen. Zijn organisatie is de belangenbehartiger van 80 Britse recyclebedrijven. Ellin sprak op een evenement waar 1,5 miljoen pond werd uitgeloofd voor het beste plan om de stroom van plasticafval terug te dringen.

Verpakkingsmaterialen die uit meerdere stoffen bestaan zijn voor recyclingbedrijven een nachtmerrie. Ellin wees op de chips-buizen van Pringles. Daar zit karton in, maar ook metaal en plastic. Hij benadrukte dat zijn sector daar niets mee kan en drong erop aan om alleen verpakkingen te ontwerpen die te zijn hergebruiken. Op dit moment wordt wereldwijd slechts 14 procent van al het geproduceerde plastic hergebruikt.

De dreiging van smeltende ijskappen op Antarctica

The New York Times

De grote kuststeden New York, Miami en Shanghai delen een belangrijke eigenschap: hun voortbestaan hangt af van het lot van Antarctica. Als de ijskappen in het poolgebied in het huidige, versnelde tempo blijven smelten, vrezen wetenschappers dat de steden nog deze eeuw onder water komen te staan. Reden voor vier verslaggevers van de New York Times om samen met een onderzoeksteam van Columbia University af te reizen naar de ijsvlakte. Het resultaat van hun werk is een driedelige, interactieve serie waarin de lezer wordt meegenomen naar Antarctica. Aan de hand van tekst, kaarten, foto’s en video’s belicht de serie de verschillende kanten van het probleem.

Hackers achter WannaCry waren amateuristische oplichters

Wired

Menig IT-beheerder zal vorig weekend wakker hebben gelegen van WannaCry, het ransomware-virus dat in meer dan 150 landen ruim 200.000 organisaties plat wist te leggen. De bedoeling van zogenaamde ransomware is dat het virus de computer blokkeert, en dat de slachtoffers geld overmaken naar de daders. Hoewel de paniek aanvankelijk groot was, viel het met de uiteindelijke impact van het virus wel mee.

Aan de techniek achter het virus heeft het niet gelegen. WannaCry is gebouwd op een zogenaamde ‘Zerodays’: fouten in de code van besturingssystemen of software die de ontwikkelaars zelf nog niet hebben ontdekt. Het Amerikaanse NSA heeft een afdeling die actief zoekt naar dergelijke Zerodays. Het virus dat de NSA er vervolgens mee maakte lekte uit, en kwam zo in handen van een groep hackers. In principe was er voor de hackers goed materiaal om geïnfecteerde systemen op slot te zetten. Computerblad Wired zag echter de nodige amateuristische fouten in de manier waarop de hackers vervolgens aan hun geld probeerden te komen.

De kinderschoenen van Schiphol worden te klein

Trouw (via Blendle)

'De nationale luchthaven Schiphol knapt bijna uit zijn voegen,' schrijft Trouw. De urenlange wachtrijen frustreerden begin deze maand menig vakantieganger op Schiphol. Vluchten werden gemist, de douane kon de groter wordende stroom van reizigers niet aan en omwonenden blijven maar klagen vanwege geluidsoverlast. Na de meivakantie ging Sharon Dijksma, demissionair staatssecretaris van infrastructuur in overleg met Pieter Elbers van KLM en Jos Nijhuis van Schiphol. Het resultaat: alle beveiligingsdoorgangen van vertrekhal 1 worden geopend om de zomervakantiereizigers beter en sneller door te sluizen. Maar volgens de cijfers van het Centraal Planbureau nadert een nieuw capaciteitstekort en zet dit besluit geen zoden aan de dijk: 'De vervoersaanvraag groeit in 2050 naar minstens 110 miljoen passagiers.' Wat zijn de verdere mogelijkheden van Schiphol? Trouw zet een aantal opties uiteen.