Follow the Money selecteert

Iedere week deelt de redactie van FTM opmerkelijk nieuws, goede reportages en korte analyses. Vandaag onder andere: de zin en onzin van warmtenetten, een corruptieonderzoek naar Holland's glorie, de vervanger van NAFTA en de nieuwe eigenaar van de HEMA. Prettig weekend!

Inzage in het corruptieonderzoek naar Holland's glorie

NRC Handelsblad

Dennis Mijnheer – NRC heeft in de laatste weekendeditie 4 pagina’s ingeruimd voor een schitterend onderzoeksartikel over de handelswijze van Damen Shipyards, de grootste en bekendste botenbouwer uit Nederland. Deze botenbouwer, een van de stokpaardjes van het Koningshuis en bewindslieden, is verwikkeld in een strafrechtelijk onderzoek naar omkoping in onder meer Afrika.

De journalisten van NRC werkten samen met het journalistencollectief Lighthouse Reports en spraken zowel in binnen-en buiteland met tientallen oud-medewerkers, diplomaten en andere betrokken over de handelwijze van dit miljardenconcern. Daarnaast wisten ze de hand te leggen op interne documenten. Het resultaat voor de lezer: inzage in de twee gezichten van dit oer-Hollandse bedrijf, hun ambitieuze verkoopapparaat, het gebruik van schimmige tussenpersonen, de omstreden levering van een patrouilleboot aan Sierra Leone en hoe Damen gevoelige informatie voorafgaande aan een FIOD-inval overdroeg aan advocatenkantoor Wladimiroff in Den Haag. Dit in een poging om de mogelijk belastende stukken af te schermen (met een verwijzing naar het beroepsgeheim van een advocaat) voor justitie. 

14 euro per maand meer voor stadsverwarming. Zou jij er mee kunnen leven?

RADAR

Ties Joosten — Tegenstanders van warmtenetten hebben steevast één punt bovenaan hun lijstje met bezwaren staan: warmte via een warmtenet zou duurder zijn dan warmte via het verbranden van gas. Dat zou tegen de wet zijn en dus stom.

In alle eerlijkheid: ik vind dit niet zo’n sterk punt.

Uit onderzoek van Radar en Easyswitch blijkt dat warmtenetgebruikers per jaar gemiddeld 167 euro per jaar meer kwijt zijn. Op het oog hebben de tegenstanders dus gelijk. Dit zou in strijd zijn met de Warmtewet, waarin verankerd is dat warmtenetgebruikers niet meer dan anderen voor hun warmte zouden mogen betalen.

Radar en Easyswitch baseren die 167 euro echter op een vergelijking met de allergoedkoopste gasleveranciers. Tjaa. Niet heel Nederland heeft een contract met de goedkoopste leverancier. Wanneer stapte jij voor het laatst over naar de goedkoopste gasleverancier? Als dat niet heel recent was, dan valt de vergelijking met jouw energierekening alweer een stuk minder scheef uit.

Maar veel belangrijker nog, is dat ik zelfs van een prijsverschil van 167 euro per jaar niet heel wakker kan liggen. Dat is nog geen veertien euro per maand, minder dan 10 procent van de gemiddelde energierekening in Nederland. Noem me elitair, maar als dat nou het belangrijkste argument is tegen warmtenetten, dan ben ik niet heel erg onder de indruk. Veel belangrijker lijkt me de vraag of warmtenetten een zinvolle bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen klimaatverandering.

14 euro per maand méér (ten opzichte van de allergoedkoopste gasaanbieder). In ruil daarvoor kan je woning van gas los en kan de Groningse gaskraan iets sneller dicht. Ik zou er wel mee kunnen leven. En jij?

Facebook verzweeg gesjoemel met reclame-kijkcijfers

The Wall Street Journal

Bart Nietveld — Adverteerders zorgen bij Facebook voor brood op de plank. Door middel van tekst, afbeeldingen en video kunnen adverteerders via het platform heel gericht en persoonlijk hun beoogde doelgroep aanspreken. Voor die reclameruimte betalen ze de techgigant dan ook flink.

Zodra de advertentieperiode is verlopen, koppelt Facebook de kijkgegevens terug aan de desbetreffende adverteerder. Maar wat blijkt: Facebook verzweeg ruim een jaar een fout in de meting van reclame-kijkcijfers, zo meldt The Wall Street Journal.

Facebook wist in 2015 al dat de kijkcijfers van reclamevideo’s op hun platform niet klopten. Het platform maakte dat gegeven echter pas in 2016 openbaar.

Een kleine groep adverteerders in California slepen Facebook om die reden voor de rechter: ze voelen zich misleid. Door de hogere kijkcijfers dachten adverteerders dat hun reclamevideo’s populairder waren dan dat in werkelijkheid het geval was. Daardoor kochten adverteerders vaker en meer reclameruimte bij Facebook in. Daarmee wordt opnieuw de discussie aangewakkerd over het ‘grading their own homework’ van grote techbedrijven.

The Nation verwerpt Trumps slappe reactie op het Khashoggi-drama

The Nation

Peter Hendriks — De reactie van Donald Trump op de vermoedelijke moord op de Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi is volgens John Nichols van The Nation veel te slap. Hij benadrukt dat de Khashoggi-zaak geen uitzondering is, maar dat er wereldwijd dit jaar al 57 journalisten zijn gedood. Daarmee is er sprake van een trend waarbij antidemocratische krachten kritische journalisten definitief het zwijgen op leggen.

In het betoog benadrukt de schrijver dat het een Amerikaanse president past om overtuigend stelling te nemen tegen iedere vorm persbreidel, zeker als er sprake is van intimidatie, opsluiting of moord. In de Bill of Rights is persvrijheid immers nadrukkelijk vastgelegd.

In het artikel formuleert Nichols drie eisen aan de Amerikaanse regering op het gebied van persvrijheid.

1) Geef een duidelijk signaal af dat vrije pers en democratie altijd zwaarder wegen dan zakelijke belangen. 

2) Werk eraan dat de hele wereld op één lijn komt wat betreft het respecteren van persvrijheid.

3) Stop met het uiten van de bewering dat een vrije pers eigenlijk de vijand van het volk is.

Het stuk sluit af met een uitspraak van Dwight Eisenhower: ‘Een vrije pers en een vrije samenleving zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden.’

Hoe beoordelen Canadese experts de vervanger van NAFTA?

The Walrus

Peter Hendriks — Op 30 september, net voor het verlopen van de deadline, was er een nieuw Noord-Amerikaans handelsverdrag. De vervanger van het 24 jaar oude NAFTA heet het US-Mexico-Canada agreement (USMCA). Er is hard onderhandeld en hele sectoren van de Canadese industrie hielden hun hart vast. 

De Canadese industrie heeft de VS immers als belangrijkste afzetmarkt. Dat is lang een aangename positie geweest, maar onder een president die als slogan ‘America first’ heeft, kan die afhankelijkheid opeens een kwetsbaarheid blijken.

The Walrus liet vijf Canadezen met verstand van zaken hun mening geven over USMCA. De conclusie? Ze waren voorbereid op iets veel ergers, maar ze staan ook niet bepaald te springen van enthousiasme over de uitkomst.

Crisis bij de digitale spionagedienst van Rusland

Der Spiegel 

Rob Vorkink — De GRU, de militaire inlichtingendienst van Rusland, viert volgende maand haar honderdste verjaardag. Normaliter is dat reden voor een feestje: denk aan een inspirerende speech van de minister van Defensie, gevolgd door medailles voor verdienstelijke medewerkers.

Dit jaar is de stemming echter verre van opgewekt. Der Spiegel schrijft dat er sprake is van een crisis binnen de spionagedienst: de GRU — de een dienst die het beste onder de radar opereert — heeft moeite om uit de kranten te blijven. Of het de gifaanval op dubbelspion Skripal in Engeland is, de cyberaanval in Den Haag, of het hacken van de PC’s van het openbaar ministerie van Maleisië dat onderzoek doet naar het neerschieten van vlucht MH17, overal heeft GRU sporen nagelaten.

Der Spiegel zoekt naar verklaringen en reconstrueert hoe deze spionagedienst zich zo ongewild in de kijker heeft gespeeld.

Van reuzenpanda’s naar rookworsten

NU.nl

Rob Vorkink — Naast twee reuzenpanda’s die hij leased van de Chinese overheid en heeft gestald in z’n Ouwehands-dierenpark in Rhenen, lijkt de puissant rijke Nederlandse zakenman Marcel Boekhoorn smoorverliefd op de rookworsten van de HEMA.

Boekhoorn mag zich sinds donderdag de nieuwe eigenaar noemen van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, een winkel met bijna 800 vestigingen in 9 landen over 2 continenten.

Tot 2007 was de warenhuisketen eigendom van Maxeda, waar ook V&D, Praxis en De Bijenkorf toe behoorden. De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital nam het oer-Hollandse bedrijf over, maar zag de afgelopen jaren weinig rendement en zette de HEMA vorig jaar in de etalage. 

Even leek het erop dat de HEMA in Belgische handen zou komen, maar de deal ketste af door halsstarrige franchisenemers. En nu wordt HEMA dus weer volledig Nederlands.

Maar critici betwijfelen of er voor Boekhoorn wat te winnen valt. Zijn strategie is doorgaans om bedrijven in nichemarkten over te nemen en ze te laten fuseren met goed draaiende ondernemingen in dezelfde sector. Met een nieuw management wordt het bedrijf vervolgens weer verkocht.

Maar de verlieslijdende HEMA? Alleen in 2011 en 2012 boekte de warenhuisketen winst. Tot nu toe heeft Boekhoorn 40 miljoen euro in de keten gestoken, maar de schuldenlast bedraagt 750 miljoen euro. Tijdens een persconferentie verzekerde Boekhoorn de toehoorders de HEMA de komende jaren te willen omarmen en de schuldenlast fundamenteel te willen terugdringen.

Het siert Boekhoorn opnieuw z’n nek uit te steken, maar een debacle zoals bij de gratis krant de Pers ligt op de loer. Overigens kan de suikeroom van voetbalclub NEC wat lijden: z’n privévermogen wordt geschat op 1,3 miljard euro. 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden