Longreads zijn populair, juist in dit 140 tekens-tijdperk, valt deze week te lezen. Daarom koos FTMS er een aantal uit. Verder: een opzienbarende speech van een Chinese generaal over China's strategie richting de VS; de 'biefstukkentaks' van de EC; obesitas als armoedeprobleem, oplopende wachtlijsten voor sociale huurwoningen en waarom de VN of de FIFA lood om oud ijzer is.
‘Een beetje betuttelen mag best’
Vrij Nederland (via blendle)
Wat gezond eten is, dat weten we eigenlijk niet, zegt hoogleraar voedsel en gezondheid Jaap Seidell. Eén ding weet hij wel: obesitas is een armoedeprobleem en geen welvaartsziekte – 'het is de cholera van deze tijd'.
Tevens bekritiseert Seidell de toenemende rol van het bedrijfsleven als het gaat om het meefinancieren van wetenschappelijk onderzoek op zijn beleidsterrein.
The Unsettled Greek Revolution
Social Europe
Interessante
longread van de Oostenrijkse schrijver en politiek commentator Robert Misik over de achtergronden van de Griekse crisis en fraai inkijkje in de persoon van voormalig minister van Financiën Yannis Varoufakis, alsmede de Griekse premier Alexis Tsipras.
Nederlandse Natuurkundige Vereniging dreigt zich in klimaatdebat te verslikken
Climategate
Longread van Theo Wolters, die vraagtekens plaatst bij de onafhankelijkheid van de NNV (de Nederlandse Natuurkundige Vereniging) inzake het klimaatdebat. Wolters reageert op de aankondiging door de NNV van een klimaatsymposium op 29 oktober 2015, waarin het NNV een begeleidend concept standpunt inneemt.
Wolters vindt de manier waarop de NNV hiermee omgaat niet erg wetenschappelijk. Hij wordt daarin bijgevallen door een ander lid van de NNV – ex senator Kees de Lange – die
een brief-op-poten gestuurd heeft naar de Vereniging.
Millionaires are happy to give
Maastricht University
Schenkingen door de rijken aan goede doelen en andere weldadigheidsstichtingen is een bekend fenomeen. Veel mensen denken dan: 'daar zullen ze wel iets voor terugvragen, voor niets gaat de zon op'. Maar wat blijkt uit een onderzoek van de National Academy of Sciences (PNAS)? Het omgekeerde is het geval, miljonairs geven het liefst als daar niets tegenover hoeft te staan.
The Death of Snackable Content
Re-code
In het twittertijdperk van 140 tekens zou men verwachten dat juist korte berichten en korte stukken gewild zijn. Maar wat blijkt? Lezers zijn in toenemende mate geïnteresseerd in langere, diepgravende stukken. Uit
een studie van BuzzSomo blijkt dat lezers meer aandacht besteden aan langere stukken:
'Readers are tired of this [de korte berichten, red.]
, and are starting to seek out information that has real value to them. Contrary to mainstream thought that content is shrinking, the tide is actually moving away from 140 characters and ephemeral photos, and toward long-form specialty content'.
One belt, one road
Republica
Interessante
longread op de Italiaanse site Republica.it, met inleiding van Francesco Scici. Deze van oorsprong Italiaanse sinoloog woont en werkt in Peking. Hij schreef een inleiding bij bijgaande publicatie van een speech van de Chinese generaal Qiao Liang, die een verhelderend licht werpt op de Chinese strategie richting met name de VS. Generaal Liang is verantwoordelijk voor de opleiding van jonge officieren aan de University of Defense, volgens Scici China’s '
top military school'. Gelet op de mores in China reflecteert zijn speech ook de officiële mening van de president van de Militaire Commissie, Mr. Xi Jinping.
Scici schrijft in zijn inleiding over die Chinese strategie:
'Beijing’s biggest challenge is not geopolitical but economic. This derives from a cold and cruel analysis of US behavior since 1944, the time of the Bretton Woods agreement, and more importantly since 1971, with the dollar decoupling from gold, and 1973 with the US imposing the use of the petro-dollar. Qiao Liang argues that the US goal in all these years was not just geopolitical; it was to accrue profits, and the US found a way, after the disastrously costly wars with North Korea and especially Vietnam, to make a profit out of regional crisis, with or without war.'
Intussen kampt China wel met talloze
steden die in financiële moeilijkheden verkeren en waarschuwt Ambrose Evans Pritchard voor een dreigende
wereldwijde deflatoire spiraal na de recente devaluatie van de Chinese munt.
De EU is de weg helemaal kwijt
Beurs.com
Lekker boos stukje van Beurs.com columnist Xavier Everaert. Hij windt zich op over het feit dat Europa overspoeld wordt door 'barbaren', terwijl de Europese Commissie zich bezighoudt met wetgeving over een 'biefstukkentaks'.
Hij eindigt zijn tirade met:
'In plaats van de beschermde status van de landbouwers gestaag af te bouwen, worden hun privileges nu via de vraagzijde ondersteund: u zal dus in de toekomst niet alleen meebetalen voor de productie van vlees, maar ook nog eens beboet worden op de consumptie ervan. Hoelang tolereren we de wraakroepende incompetentie van de eurocraten nog?'
Had commissaris Timmermans niet als kerntaak om zijn collega's prioriteiten te leren stellen?
VNG vreest oplopende wachtlijsten sociale huur
Binnenlands Bestuur
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) luidt de noodklok over de (beperkte) beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen in de sociale sector. Uit een enquête blijkt dat ongeveer de helft van de woningcorporaties problemen verwacht met de beschikbaarheid van dergelijke woningen.
Ook de Woonbond maakt zich zorgen, zo blijkt uit een reactie aan Binnenlands Bestuur. Langere wachtlijsten door passend toewijzen is helemaal niet nodig, zo stelt de bond. 'Bij het vervallen van het passend toewijzen in 2009 zijn de huurprijzen van nieuwe woningen enorm gestegen, ook voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Als gevolg daarvan hebben steeds meer huurders moeite om hun woonlasten nog op te brengen.'
Opzouten met de Verenigde Naties
HP/DeTijd
In zijn kenmerkende confronterende stijl veegt Arthur van Amerongen de vloer aan met het instituut Verenigde Naties. Van Amerongen schrijft:
'De Verenigde Naties zijn een soort FIFA: een open inrichting waarin dictators van bananenrepublieken en islamofascistische heilstaten om het hardst door elkaar heen krijsen, in carnavalskledij'.
Van Amerongen ridiculiseert onder meer de hypocrisie van VN-baas Ban Ki-Moon, die wel de EU de les durft te lezen over het bootvluchtelingenbeleid in de Middellandse Zee (de grenzen moeten volgens de Koreaan gewoon open worden gezet), maar met geen woord rept over de wandaden gepleegd uit naam van islam.
Fiscus overweegt jacht op superrijken
De Volkskrant
Ingezonden stuk van één van onze vaste lezers. De fiscus overweegt een speciale afdeling op te zetten om de fiscale handel en wandel van zeer vermogende Nederlanders te volgen in navolging van veel andere landen, die hiermee wisselende successen boekten. Doel: meer belastingen innen. De overheid als 'rupsje nooit genoeg'.
Doe mee
Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link met uw
must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox:
Follow the Money Selecteert.
22 Bijdragen
pubben
Diepgaand, geaard met de geest van de oceaan.
Prachtig verwoord, al die 'catch 22 beschrijvingen' in dat artikel.
Ik noem er maar 1, omdat die bij de foto van FTM selecteert past.
'It almost seems like a bad joke that the shops are now allowed to be open on Sunday, a diabolical fantasy that the economy can recover if the Greeks can spend the money they don’t have on Sunday as well.'
jefcooper
Dat kon je al weten als je had gelezen:
John G. Lockwood, 'Causes of Climate', London 1979.
Kees de Lange
jefcooperjefcooper
Kees de Lange"Als die niet in acht wordt genomen is er geen discussie mogelijk, behalve in een kleine kring van ingewijden. "
Ik vrees dat hij gelijk heeft.
Zijn mening komt overeen met kuddegeest, elke groep streeft naar consensus.
Onzekerheid, discussie, vreet energie.
Daarom zijn groepen met consensus evolutionair gezien op korte termijn in het voordeel.
Op langere termijn evenwel zijn zulke groepen niet in staat zich aan te passen aan sterk gewijzigde omstandigheden.
Het science fiction boek John Wyndham The Day of the Triffids, uit 1957, beschrijft dit uitstekend.
DrNomad
Maar dat verhaaltje over die rijken...
We leven in een systeem van, wie fout is moet betalen, dus de functie van een beschuldiging is vaak om geld macht of status los te krijgen via/van het object dat beschuldigt wordt.
De rijken worden bekritiseerd, omdat de armen denken dat ze dan geld van de rijken krijgen. Racisme is ook zo'n constructie. Via "kritiek op zwarte piet" proberen de activisten geld los te peuteren, het heet "herstelbetaling slavernij verleden". Milieu-kritiek past ook in dat rijtje, vaak met resultaat dat een belasting wordt verhoogd, of dat een stofje wordt verboden waarmee indirect protectionisme wordt gepleegd.
Dat hele (smerige) spel van beschuldiging om ergens macht/geld/status los te peuteren is het gevolg dat de overheid zich bezighoudt met de herverdeling van welvaart.
Ik kan me voorstellen dat de rijken (ook gewoon mensen) dat smerige spel ook wel eens een keertje beu zijn.
jefcooper
DrNomadAls troostprijs werd Morgenthau ambassadeur in Istanbul.
Daar richtte hij twee rampen aan: de Duitse schuld voor de eerste wereldoorlog, en de genocide op de Armeniërs.
DrNomad
jefcooperLudovikaa
DrNomadDrNomad
LudovikaaLudovikaa
DrNomadDrNomad
LudovikaaEmmef
DrNomadDrNomad
EmmefEmmef
DrNomadSolidair beleid is overigens in mijn ogen NIET een beleid waar mensen die opzettelijk niks toevoegen aan de maatschappij in de watten gelegd worden. Aan de andere kant is liberaal beleid ook niet een beleid waarbij a-solidaire mensen in de watten gelegd worden ten koste van anderen.
Ian
Xavier Everaert op Beurs.com snapt het ook: de EU is de weg kwijt en leidt ons op alle fronten naar de afgrond: hoe lang nog voordat het gros van de Europese bevolking dit nu eens doorkrijgt?
Molenaer
Ludovikaa
Het lijkt mij de bedoeling van de (belasting)wet dat deze voor allen gelijk wordt toegepast.
Jean
LudovikaaLudovikaa
JeanManuel
JeanLudovikaa
ManuelJan Willem de Hoop
LudovikaaGelet op de uitleg bij het VK artikel denk ik niet dat een dergelijke aanpak de echt superrijken zal raken, maar meer de lagen daaronder. Die groep die structureel belasting ontduikt / ontwijkt moet uiteraard ook gewoon de belasting betalen zoals het hoort, maar ik vrees dat enkelen naar willekeur zullen worden gepakt / aangepakt om voor de buitenwereld goede sier te maken en de echt superrijken met rust te laten. Dan is het dus meer of hoofdzakelijk symboolpolitiek.
Voor de superrijken zal men denk ik toch echt uit een ander vaatje moeten tappen. En niet alleen nationaal, maar ook internationaal.