Follow the Money selecteert

Terwijl Nederland in de ban was van de poppetjes van Rutte III gebeurde er van alles wat in de wereld. Follow the Money selecteert de meest interessante analyses voor bij de zondagbrunch.

Hoe George Soros de meest gehate man ter wereld werd

Die Zeit

De bekendste Hongaar ter wereld wordt nergens meer gehaat dan in zijn vaderland. De regering van Viktor Orbán voert een actieve campagne tegen miljardair George Soros en de instellingen die zijn steun genieten. Volgens de regering-Orban wil de 87-jarige hedge fundmanager Europa – en vooral Hongarije – door massa-immigratie kapot maken. Na de val van de muur ondersteunde de Hongaarse Amerikaan Soros via onder meer zijn Open Society-stichting met donaties, boeken en beurzen – ook Orban studeerde dankzij een Soros-beurs – de jonge democratieën in Oost-Europa. Hij gaf de afgelopen 30 jaar meer dan 13 miljard dollar, maar dat maakte hem allesbehalve geliefd. De Russische president Poetin bijvoorbeeld, heeft hem bestempeld als staatsvijand.

Dat Soros juist gehaat wordt in jonge democratieën die hij financieel ondersteunde is minder verbazingwekkend dan het op het eerste gezicht lijkt. Dit artikel van Die Zeit legt uit hoe weldoener Soros de ultieme booswicht werd.

 

Trumps klimaatbeleid is slechts uitstel van de grote klap

The New Yorker

Trump noemt het idee dat de uitstoot van CO2 het klimaat opwarmt ‘bullshit’. Hij heeft de kolenmijnen weer geopend en geeft de oliesector alle ruimte. Uiteindelijk creëert hij daarmee volgens het Amerikaanse weekblad The New Yorker een gevaarlijke situatie. De redenering is dat de koersen van energieproducenten volgens de New Yorker in feite veel te hoog zijn. De waarde van alle onontgonnen voorraden zit in die beurskoersen opgesloten. Een groot deel van die voorraden zal echter nooit worden gewonnen en daarom is het niveau van die koersen te hoog. De lucht zou er geleidelijk uit moeten lopen, maar het beleid van Trump voorkomt dat. Uiteindelijk zal het onvermijdelijke toch gebeuren: als de daling eenmaal inzet, dan zullen de energiefondsen razendsnel wegzakken.

Is RoundUp wel zo gevaarlijk?

Reuters

Monsanto, fabrikant van onder meer de onkruidverdelger RoundUp, ligt geregeld onder vuur. De stof glyfosaat in het middel zou slecht zijn voor de gezondheid en het milieu en de fabrikant zou de schadelijke effecten van het middel achterhouden. Onderzoeken hiernaar lopen op dit moment en een nieuwe toelating van het middel is op dit moment uiterst controversieel.

Reuters kwam met nieuw geschut in de discussie. Het persbureau kreeg de conceptversies van rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie onder ogen. Wat bleek: in de uiteindelijke versie zijn verschillende onderzoeken en nuanceringen weggelaten. Let wel: juist de stukken die het middel vrijpleiten ontbreken in het uiteindelijke rapport.

Oxford meer dan ooit een bolwerk van de elite

BBC

De universiteiten Oxford en Cambridge behoren tot de beste van de wereld. Ze staan ook bekend als de meest elitaire. In de nog altijd door klassen gedomineerde Britse samenleving maakt het dan ook veel uit waar men heeft gestudeerd. Slechts 1 procent van de Britse bevolking studeerde ooit aan de twee vermaarde universiteiten. Maar de meeste topposities in de politiek, rechtspraak, ambtenarij en media worden bekleed door alumni van Oxford en Cambridge.

De bastions van de elite zijn maar moeilijk te doorbreken, blijkt uit nieuwe cijfers. Ook al zijn er programma’s om minder gefortuneerde en geprivilegieerde bollebozen toe te laten, het overgrote deel van de studentenpopulatie bestaat uit elitaire jongens en meisjes. 80 Procent van de toegelaten studenten tussen 2010 en 2015 hadden ouders uit de bovenste lagen van de maatschappij. En dat percentage loopt alleen maar op. Vooral voor scholieren buiten de directe omgeving van Londen blijken Oxford en Cambridge onneembare vestingen.

De moord op een Maltese journaliste

The Guardian

Een autobom onder haar Peugeot 106 maakte maandag een einde aan het leven van de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. Dagblad The Guardian blikt terug op deze dappere vrouw, die corruptie op het eiland aan de kaak stelde en daar snoeihard over publiceerde op haar blog. Ze was ook aangesloten bij het Amerikaanse onderzoekscollectief ICIJ en pluisde de Panama Papers door op Maltese links. Ze was voor niemand bang; haar nieuwste onthullingen waren gericht op de Maltese premier Joseph Muscat, zijn stafchef en de energieminister, die ze koppelde aan betalingen vanuit de Azerbeidzjaanse overheid. Haar dood was wereldnieuws en ook de Paus liet zich niet onbetuigd: hij schreef een condoleance.

De OxyContin-oligarchen

Esquire

Onderzoeksjournalist Christopher Glazek van Esquire dook in de geldstroom achter de verslavende pijnstiller OxyContin. Dat levert een uitgebreid portret op van de steenrijke Sackler familie, die haar fortuin van zeker 14 miljard dollar voor het grootste deel aan dit middel heeft te danken. Er is vrijwel geen topuniversiteit in Amerika of museum van wereldfaam te vinden zonder zichtbare sponsoring van de familie: van Harvard tot het Louvre. Glazek neemt de lezer mee naar de jaren vijftig, toen patriarch Arthur Sackler de marketing van medicijnen praktisch opnieuw uitvond. De Sacklers werden in eerste instantie rijk door het middel Valium aan het grote publiek te slijten. Die truc herhaalden ze in de jaren negentig met OxyContin, het op morfine gebaseerde pijnstillende medicijn dat in verband wordt gebracht met de huidige ‘opium-epidemie’ die Amerika teistert. De pijnstiller wordt veel voorgschreven, maar blijkt zeer verslavend.

De aarde is plat en de ‘echte’ Melania Trump is vermist

Vox

In een tijd waar mensen zichzelf en elkaar er actief van kunnen overtuigen dat de aarde plat is, en dat vliegtuigbrandstof niet heet genoeg brandt om staal te doen smelten, is het een kleine stap verder richting de overtuiging dat first lady Melania Trump, Melania Trump niet is.

President Donald Trump sprak afgelopen woensdag tot een groep reporters tijdens een persconferentie met zijn vrouw Melania aan zijn zijde. Dit publieke optreden sprong in het oog bij een man genaamd Joe Vargas, die vervolgens constateerde in een tweet dat naast Trump niet zijn Melania Trump stond, maar een dubbelganger. Enkele dagen later en een nieuwe internet samenzweringstheorie was geboren. Hoe gaat dit toch in zijn werk? Wat is hier aan de hand? En wat zegt dit over het politieke narratief rondom FLOTUS? WebplatformVox analyseert de wereld van internet-complottheorieen.

Het verdienmodel achter wederopbouw

Foreign Policy

Waar miljoenen Syrische burgers de afgelopen zes jaar hebben moeten toezien hoe steden en dorpen zijn vernietigd, zien binnen- en buitenlandse bedrijven dollartekens. Bruggen, wegen, gebouwen, energiecentrales: ze zullen allemaal moeten worden opgebouwd. Dit betekent een nieuwe stroom aan lucratieve contracten. De bedrijven die hieraan gaan verdienen, illustreren de nieuwe geopolitieke verhoudingen die zich langzamerhand aftekenen in het Midden-Oosten: bedrijven uit onder meer Rusland en Iran staan al klaar, maar voor Westerse bedrijven blijft de deur waarschijnlijk dicht .

Propagandastrijd: is aardgas 'schoon' of 'minst vies'?

De Volkskrant

Kinderen die op een festival van Shell een puzzel moeten maken over de energiemix van de toekomst, waarin de grootste stukken kolen, olie en gas zijn. Poppetjes die in lesmateriaal zeggen dat het dankzij CO2 nu 'lekker weer' is. De nieuwste strijd tussen fossiele industrie en milieuorganisaties is een propagandastrijd. De Volkskrant dook dit weekend in het getouwtrek en beschreef de strijd om het ‘groene’ imago van aardgas.

Centrale bankiers waarschuwen voor schuldengedreven bubbels

Financial Times

Columnist Edin Mujagic schreef deze week al over de waarschuwingen van Klaas Knot, president van De Nederlansche Bank, voor de alsmaar stijgende beurskoersen. Ook in China waarschuwde de terugtredend president van de centrale bank voor een correctie op de beurzen. De koersen kunnen niet eeuwig door blijven stijgen want de belangrijkste drijfveer achter de koersstijgingen zijn de eveneens toenemende schulden in de economie. De Chinese private schulden zijn de afgelopen tien jaar gigantisch gestegen, tot meer dan 260 procent van het bruto nationaal product. Zit er een Minsky-moment  aan te komen?