Beeld © AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Follow the Money selecteert

Naast ons eigen onderzoek selecteren we ook graag stukken van andere media die het verdienen om gelezen te worden. Vandaag: de nietsontziende aanpak van aanslagpleger Sergej W., mobility mentoring, de broer van Elon Musk en de gevaren van kunstmatig gezoete frisdrank. Verder: sterk undercoveronderzoek van Al Jazeera, directe uitbetaling aan cacoaboeren, Marine Le Pen en de media, en een wereldwijd protest van wetenschappers. Tot slot: Nederland is een voorbeeld voor de Britten en baanbrekend onderzoek naar chronische pijn. Veel leesplezier!

Hoe Sergej W. miljoenen hoopte te verdienen aan aanslag op Borussia Dortmund

De Volkskrant 

Lees het bizarre verhaal van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. Een aanslag zonder ideologische motieven, maar gericht op een val van de beurskoers van de Duitse Bundesliga club. Een 'kapitalistische aanslag'. Sergej W. vond het wel een slim idee om geld te lenen, in putopties van de club te steken en de val van de beurskoers zelf aan te jagen door de spelersbus op te blazen. Nadat hij het plan uitvoerde at Sergej W. nog rustig een steak in het restaurant. Veel moeite om geen sporen achter te laten deed Sergej W. niet, de steak zal de geldterrorist daardoor voorlopig moeten missen. 

Voor een dubbeltje op de laatste rij

De Groene Amsterdammer

Chronische stress zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt nadenken. In dit artikel uit De Groene Amsterdammer wordt verwezen naar onderzoek door hersenwetenschappers van onder meer Harvard die hebben aangetoond dat langdurige armoede een ingrijpend effect heeft op de hersenen en daarmee het cognitief vermogen. Dit probleem doet zich vooral voor bij mensen met schulden. In totaal kosten schulden de samenleving elf miljard euro per jaar. En er lijkt maar geen verbetering in te komen. Een oplossing voor dit probleem zou mobility mentoring kunnen zijn.

Broer Elon Musk wil voedingsindustrie op de schop gooien

Backchannel.com

De broertjes Elon en Kimbal Musk hebben een ding gemeen: ze houden er van zaken overhoop te gooien. Disruptive, heet dat in modieus jargon. Met PayPal brachten ze vernieuwing in de financiële sector. Elon ging verder met Tesla, accu’s en SpaceX. Zijn jongere broer Kimbal staat minder in de schijnwerpers dan Elon, maar zit in de raad van commissarissen van de bedrijven die zijn broer leidt. Daarnaast investeert en onderneemt hij zelf. Een van zijn bedrijven is Square Roots, een zogenoemde urban farming accelerator. Het is een typisch food-hipster bedrijf, dat middenin in stedelijke gebieden landbouw bedrijft. Niet op grond, maar in containers op parkeerplaatsen. Het idee daarachter is dat mensen zo de mogelijkheid krijgen om zelf gezonde, biologische voeding tegen redelijke prijzen te verbouwen en te verkopen. Het concept is volgens Musk cum suis bedoeld als een aanval op het industriële voedingssysteem. Ontwrichtend dus. Gemakkelijk is dat volgens hem niet. ‘Een zaak opbouwen is al kauwen op glas. Als je niet van een glazen sandwich houdt, stop dan nu.’

Kunstmatige gezoete frisdrank verhoogt kans op dementie en beroerte

The Guardian

Mensen die hun calorie-inname proberen te drukken door kunstmatig gezoete dranken te drinken, lopen mogelijk gezondheidsrisico’s. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die minimaal één blikje kunstmatig gezoete frisdrank drinken, een sterk verhoogde kans hebben op dementie en beroertes. Beide ziektes kwamen bij een groep van 4300 Amerikanen – die al jaren gevolgd worden voor het Framingham Heart Study-project – bijna drie keer meer voor dan verwacht mocht worden. De resultaten worden serieus genomen. Wel wordt er tot voorzichtigheid gemaand, omdat het gevaar bestaat dat de cijfers een vertekend beeld geven, doordat mensen die al kampen met gezondheidsproblemen, vaak overschakelen op kunstmatig gezoete dranken om zo hun gewicht onder controle te krijgen.

Undercover gaan voor een blik in de wereld van het undercover gaan

Al Jazeera

Edward Snowden gaf de wereld inzage in alle digitale snufjes die Amerikaanse inlichtingendiensten gebruiken om te surveilleren. Maar zij zijn niet de enigen: de apparatuur kan door iedereen aangeschaft worden. Onderzoeksjournalisten van nieuwszender Al Jazeera gingen undercover in de wereld van deze digitale afluisterapparatuur; spyware.

Hun onderzoeksvraag was helder: in hoeverre zijn grote spyware-producenten bereid om sancties en exportbeperkingen te omzeilen om toch maar hun afluisterapparatuur te slijten? Het antwoord laat zich raden, maar het zal ongetwijfeld veel tijd, energie en doorzettingskracht hebben gekost om in deze (illegale) markt tegels te lichten. De onthullingen zijn schokkend: Europese en Chinese fabrikanten leveren rustig aan landen als Iran. In de series worden dit soort landen aangeduid als 'deep grey countries'. Zelfs fabrikanten helpen mee door exportrestricties te omzeilen, spookvennootschappen op richten, nep-emailaccounts te gebruiken en discrete pakketjes zonder logo te verzenden.

Ontwikkelingen in voedselgingantenland: Cargill betaalt direct aan cacoaboeren

Foodnavigator

Een goede daad of ordinaire besparingsactie? Amerikaans handelshuis Cargill gaat cacoaboeren in Ghana voortaan direct uitbetalen. Het geld voor de bonen wordt niet langer aan een tussenpersoon verstrekt, maar gaat naar de mobiele rekening van de boeren. 30.000 boeren zijn intussen al aangesloten. Volgens Cargill draagt het systeem bij aan 'productievere, winstgevendere en duurzamere boerderijen'. Opvallend is dat de betalingen aan de boeren met het nieuwe systeem niet hoger zijn dan voorheen. Het geld dat bij de tussenpartij bleef hangen lijkt Cargill nu dan ook in eigen zak te steken.

Zonder de media was Le Pen deze zondag nergens geweest

The Guardian

De grote vraag dit weekend is hoe goed Marine Le Pen het zal doen in de eerste ronde van Frankrijks presidentsverkiezingen. En hoe de media daar op zal reageren, natuurlijk. Zoals de gevestigde media een grote rol speelden in de opkomst van Donald Trump, zo heeft ook het Front National haar opkomst als mainstream politieke partij te danken aan de Franse media. The Guardian doet verslag van de weg die Le Pen de voorbije jaren heeft afgelegd om deze zondag een gooi te kunnen doen naar het presidentschap. In een land waar macht en media hecht verweven zijn, kon het anti-establishment geluid van het Le Pen uitgroeien tot een stem van formaat. De media hebben Le Pen eigenhandig groot gemaakt, schrijft Scott Sayare in deze gedetailleerde longread, ondanks – of juist dankzij – de vaak partijdige behandeling van haar familie.

Wereldwijd protest van wetenschappers

Science

Wetenschappers maken zich grote zorgen. In de Verenigde Staten neemt Trump de wetenschap nauwelijks serieus, maar het probleem van ‘feitenvrijheid’ is volgens veel wetenschappers aanzienlijk groter. Zij zien overal ter wereld parallellen. In Turkije maakt Erdogan het wetenschappers moeilijk, in Nederland wil een Kamermeerderheid een onderzoek naar de politieke voorkeur van wetenschappers.

Om aandacht voor te vragen voor het belang van wetenschap werden op zaterdag wereldwijd meer dan 600 protestbijeenkomsten georganiseerd. Zuid-Korea, Bangladesh, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten; overal stonden wetenschappers en supporters van wetenschap op om hun stem te laten horen. In Nederland werden marsen georganiseerd in Amsterdam en Maastricht. Science, één van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften, volgde al deze protestmanifestaties op de voet.

Fietsen redt levens

The Guardian

Het is interessant om te zien hoe in Engeland propaganda wordt gemaakt voor zoiets alledaags als je per fiets vervoeren. Fietsen wordt gezien als een geweldige manier om lichaamsbeweging onderdeel te maken van het dagelijks leven. De aanleiding voor het stuk is een langdurig onderzoek van de Universiteit van Glasgow. De uitkomst is dat dagelijks fietsen - in een week een kilometer of 50 – de kans op kanker en hartziekten wordt verlaagd met tientallen procenten. Nederland wordt neergezet als een ideaal land voor fietsers, vooral de aanwezigheid van fietspaden wordt geroemd. Wist u dat 20 procent in de leeftijdscategorie tussen 80 en 84 jaar in ons land regelmatig fietst? Voor Nederlanders is dit een feel good-stuk. We doen alles al goed.

Deze gespiegelde aandoeningen zijn het antwoord in de strijd tegen chronische pijn

WIRED

Steven Pete is een man die geen pijn kan voelen. Gedurende zijn hele leven brak hij tussen de 70 en 80 botten, en de meeste daarvan spalkte hij zelf. Ooit vroeg een dokter hem of hij zes maanden eerder een auto-ongeluk had gehad, omdat er drie wervels gebroken waren. Lastig. Een andere Amerikaan, Pam Costa, belichaamt de andere helft van het pijnspectrum; door een zeldzame huidaandoening voelt ze altijd pijn. Ze voelt de ganse dag de tinteling die je voelt als je verkleumt bent en dan onder de douche stapt. Ook lastig. Deze twee mensen zijn samen de spil in een baanbrekend onderzoek naar het behandelen van chronische pijn. Onderzoek wat ontzettend noodzakelijk is, want alleen in Amerika al heeft een op de tien mensen last van chronische pijn. Dat zijn ruim 25 miljoen mensen. Dit stuk van Wired brengt dit onderzoek mooi over het voetlicht, en tegelijkertijd verliezen ze geen moment de implicaties hiervan voor de mensen die ermee te maken hebben uit het oog.